Želite li isprobati Windows 11? Kako postaviti i prilagoditi svoju instalaciju

Microsoft nudi Windows 11 Insider Preview svima koji žele testirati sljedeću verziju sustava Windows prije konačnog izdanja 5. listopada. Ali instaliranje novog OS-a samo je pola bitke. Nakon instalacije, morate proći kroz mnogo zaslona za postavljanje kako biste prilagodili i konfigurirali Windows 11 onako kako želite. Također biste prošli kroz ove zaslone za postavljanje ako resetirate svoje računalo kao način za ponovnu instalaciju Windows 11 u slučaju bilo kakvih pogrešaka.

Cjelokupni postupak postavljanja sličan je onom u sustavu Windows 10, ali ima nekoliko iznenađenja. Evo kako prilagoditi Windows 11 tijekom postavljanja.

Índice
  1. Početno postavljanje
  2. Odaberite vrstu računa
    1. Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag
  3. Postavite pomoću Microsoft računa
  4. Postavite s poslovnim ili školskim računom
    1. Preporuka naših urednika
  5. Postavite s lokalnim računom
  6. Završite postavljanje

Početno postavljanje

Prvo ćete morati preuzeti i postaviti Microsoftovu ISO datoteku za Windows 11. Zatim instalirate Windows 11 putem željene metode — namjenskog računala, sustava s dvostrukim pokretanjem ili virtualnog stroja. Slijedite upute na zaslonu za instalaciju OS-a, nakon čega će se pojaviti zasloni za postavljanje. Od vas će se tražiti da navedete svoju državu ili regiju, nakon čega slijedi raspored tipkovnice ili način unosa. Potvrdite točne i kliknite Da.

postavljanje zemlje

postavka jezika

Sljedeći zaslon vas pita želite li dodati još jedan raspored tipkovnice. Ako planirate dodati drugi jezik u Windows 11 s drugačijim rasporedom tipkovnice, kliknite Dodajte izgled i odaberite onu koju želite. U suprotnom kliknite Preskočiti.

postavka tipkovnice

Windows tada provjerava dostupna ažuriranja. Pregledajte licencni ugovor i kliknite Prihvatiti. Zatim se od vas traži da imenujete svoj Windows 11 PC; Microsoft nudi nekoliko smjernica i zahtjeva. Ime ne može započeti brojem niti biti duže od 15 znakova. Ne može sadržavati razmake ili određene posebne znakove.

naziv računala

Ako planirate instalirati Windows 11 na samo jedno računalo ili na jednu lokaciju, možete koristiti generički naziv, kao što je Windows11 ili Win11Preview. Ako ćete ga instalirati na više računala ili na više lokacija, dajte mu jedinstvenije ime s markom ili modelom računala, kao što je Win11LenovoT14 ili Windows11HP. Nakon unosa imena kliknite Sljedeći.

Odaberite vrstu računa

županijskog tipa

Zatim ćete biti upitani koju vrstu računa želite koristiti. Odaberite Set za osobnu upotrebu ako instalirate Windows 11 na svoje osobno računalo i planirate ga koristiti s Microsoft računom ili lokalnim računom. Ako instalirate Windows 11 na računalo za svoju organizaciju ili školu i planirate ga koristiti sa svojim poslovnim ili školskim računom, odaberite Pripremite se za posao ili školu. Nakon što odaberete, kliknite Sljedeći.

Ako je ovo računalo za osobnu upotrebu, morat ćete unijeti adresu e-pošte za svoj Microsoft račun. Lokalni račun više nije podržan za Windows 11 Home Edition (osim nekih ozbiljnih rješenja (Otvara se u novom prozoru)), ali će i dalje raditi s Windows 11 Pro i drugim izdanjima.

Pribor za Windows 11 preporučuje PCMag

Postavite pomoću Microsoft računa

Ako se prijavljujete Microsoftovim računom, unesite adresu e-pošte i zaporku povezanu s njim. Ako nemate Microsoftov račun, kliknite Stvori jedan i slijedite korake za njegovu izradu.

Microsoftov račun

Kada se unese Microsoftov račun, od vas će se tražiti da izradite PIN kao alternativni način prijave u Windows, a ne samo na svoj Microsoftov račun. Klik Stvorite PIN.

PIN

Označite okvir pored Uključite slova i simbole ako za svoj PIN želite koristiti više od brojeva. ( Zahtjevi za PIN link nudi smjernice za kreiranje PIN-a.) Upišite i zatim ponovno upišite svoj PIN, zatim kliknite u redu.

PIN opcije

Ako je vaš račun već instalirao i postavio Windows 11 na drugom računalu, Microsoft će vas prepoznati i pitati želite li vratiti Windows s drugog računala ili ga postaviti kao novi uređaj. Ako želite duplicirati okruženje s drugog računala, odaberite Vrati iz (naziv računala). Ako biste radije održavali svoje novo Windows 11 okruženje svježim i jedinstvenim, izaberite Postavite kao novi uređaj. Nakon odabira kliknite Sljedeći.

postavljanje računala

Sljedeći zaslon od vas traži da odaberete svoje postavke privatnosti. Pročitajte svaku postavku kako biste utvrdili želite li zadržati podatke o lokaciji i dijagnostiku uključenima ili ih onemogućiti (kliknite na Saznajte više poveznica za detalje o ovim opcijama). Nakon odabira postavki koje želite promijeniti, kliknite Prihvatiti.

Postavke privatnosti

Zatim možete prilagoditi svoje iskustvo odabirom načina na koji planirate koristiti Windows – Zabava, Igre, Škola, Kreativnost, Posao ili Obitelj. Izbori koje napravite određuju koje vrste oglasa i preporuka možete vidjeti povezane s vašim Microsoftovim računom. Kliknite na određenu kategoriju ako želite; inače kliknite Preskočiti.

prilagoditi iskustvo

Vaš je sljedeći korak da odredite želite li sigurnosno kopirati svoje datoteke na OneDrive. Za automatsko sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju mapa Radna površina, Dokumenti i Slike s OneDriveom odaberite Sigurnosno kopirajte moje datoteke s OneDriveom. U suprotnom, odaberite Molim vas, nemojte sigurnosno kopirati moje datoteke. Klik Sljedeći.

onedrive backup

Postavite s poslovnim ili školskim računom

Ako ste odabrali račun u svojoj tvrtki ili školi, postupak se pomiče sa zaslona za provjeru autentičnosti na zaslon postavki privatnosti. Odatle će se pojaviti zaslon s pitanjem želite li postaviti Windows Hello sa svojim računom. Klik u redu.

prozori zdravo

Od vas se traži da postavite PIN. Unesite i ponovno unesite svoj PIN, zatim kliknite u redu. Zatim možete postaviti bilo koju drugu podržanu značajku Windows Hello, kao što je prepoznavanje otiska prsta ili prepoznavanje lica.

Preporuka naših urednika

PIN

Postavite s lokalnim računom

Ako želite koristiti lokalni račun, kliknite na Mogućnosti prijave vezu na zaslonu koja od vas traži da dodate svoj Microsoft račun. Na sljedećem ekranu kliknite na Izvanmrežni račun opcija.

izvanmrežni račun

Windows daje sve od sebe da vas pokuša prevariti da koristite Microsoftov račun, čak ide toliko daleko da koristi zbunjujući jezik kako bi vas prevario i objasnio što ćete propustiti ako nastavite. Klik Preskoči Za sada za nastavak postavljanja lokalnog računa.

Microsoftov račun

Zatim ćete biti upitani da unesete ime koje želite koristiti i stvorite lozinku za račun. Ignorirajte Microsoftove upite za postavljanje mrežnog računa.

Naziv uređaja

Windows zatim od vas traži da stvorite sigurnosna pitanja i odgovore za svoj lokalni račun. Odaberite svako sigurnosno pitanje, a zatim unesite svoj odgovor. Klik Sljedeći na svakom ekranu.

sigurnosni problemi

Sljedeći zaslon od vas traži da odaberete svoje postavke privatnosti. Omogućite postavke koje želite promijeniti i kliknite Prihvatiti.

Postavke privatnosti

Završite postavljanje

Postavljanje sustava Windows 11

Proces se spaja odavde, bez obzira jeste li odabrali Microsoftov račun, lokalni račun ili poslovni ili školski račun. Windows će provjeriti dostupna ažuriranja i preuzeti ih za vas. Dok ovaj proces traje, Microsoft će proći kroz neke od novih značajki u sustavu Windows 11.

Prijava u Windows 11

Kada proces ažuriranja završi, Windows će se ponovno pokrenuti, poželjeti dobrodošlicu na novu verziju operativnog sustava i automatski se prijaviti. Sljedeći put kada pokrenete ili ponovno pokrenete svoje računalo, od vas će se tražiti da unesete lozinku na ekranu za prijavu.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up