Zbogom SIM kartice: Kako dodati eSIM na iPhone 14

Ugrađeni SIM ili eSIM je tehnologija koja je godinama dostupna na mobilnim telefonima. Umjesto petljanja s malom, fizičkom SIM karticom, možete dodati mobilni plan elektronički putem SIM hardvera ugrađenog u vaš uređaj. Uz eSIM na iPhoneu, možete dodati do osam planova i prebacivati ​​se između njih — ili čak koristiti više od jednog odjednom.

iPhone XS, XS Max i XR bili su prvi modeli iPhonea koji su nudili eSIM (uz fizički SIM), ali linija iPhonea 14 prva je koja nudi samo digitalni SIM — barem u Sjedinjenim Državama. To znači da kupci iz SAD-a koji kupe iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro i 14 Pro Max neće imati izbora nego dodati svog primarnog operatera (i sve dodatne operatere) putem eSIM-a.

Sada kada je rad s eSIM-om obavezan, kako točno funkcionira ovaj proces? Evo kako dodati svog primarnog operatera i sve dodatne linije na svoj iPhone.

Índice
  1. eSIM vs. SVJETLUCANJE
  2. Aktivacija eSIM-a operatera
  3. eSIM brzi prijenos
  4. Dodajte još jedan eSIM
    1. Preporuka naših urednika
  5. Prilagodite korištenje podataka eSIM-a
  6. Onemogućite ili izbrišite eSIM

eSIM vs. SVJETLUCANJE

fizička sim kartica je umetnuta u iPhone

Fizička SIM kartica (Foto ilustracija Thomas Trutschel/Photothek preko Getty Images)

eSIM nudi određene prednosti i nedostatke u usporedbi s fizičkom SIM karticom. Umjesto da se morate baviti SIM karticom da biste aktivirali svog primarnog operatera, to možete učiniti sami iz postavki mobilnog telefona. eSIM je također lakši za korištenje ako trebate postaviti više od jednog operatera ili plana. Umjesto uklanjanja i zamjene fizičke SIM kartice, prelazite s jednog paketa na drugi u postavkama.

Možete čak omogućiti više od jednog plana odjednom, potencijalno koristeći jedan za telefonske pozive i poruke, a drugi za podatke. Ova je opcija posebno prikladna ako putujete u inozemstvo i želite zadržati svoj domaći plan aktivnim, ali koristite i lokalni plan. Također je dobro ako se oslanjate na zasebne telefonske brojeve za poslovne i osobne stvari.

S druge strane, eSIM još uvijek nije u potpunosti ili široko podržan među tradicionalnim operaterima diljem svijeta. AT&T, T-Mobile i Verizon podržavaju eSIM u SAD-u, ali mnogi manji operateri ne podržavaju. Neki ga operateri podržavaju samo uz pretplate s pretplatom, a ne i pretplate.

Usvajanje je u porastu, a Appleova odluka o američkom iPhoneu 14 trebala bi uvjeriti više mobilnih operatera na taj korak. Da biste vidjeli podržava li to vaš operater u vašoj zemlji, pogledajte Appleovu stranicu za podršku (otvara se u novom prozoru).

Aktivacija eSIM-a operatera

Postoji nekoliko različitih načina za dodavanje i aktiviranje eSIM-a na novom iPhoneu 14. Ako vaš operater podržava aktivaciju eSIM-a putem operatera, on će vašem iPhoneu dodijeliti eSIM kada ga kupite. Ovo bi trebalo učiniti postavljanje gotovo automatskim.

Da biste postavili svoj plan s aktivacijom operatera, vaš iPhone mora biti povezan na Wi-Fi. Ako je vaš operater aktivirao eSIM u trenutku kupnje (ili odmah nakon), vaš bi iPhone trebao prikazati obavijest s porukom Plan mobilne telefonije spreman za instalaciju. Dodirnite ovu poruku i dopustite da se proces završi.

Nakon što je postupak dovršen, trebali biste uputiti poziv na svoj iPhone kako biste bili sigurni da imate mobilnu vezu putem eSIM-a.

eSIM brzi prijenos

iphone brzi početak

Alternativno, opcija pod nazivom eSIM Quick Transfer omogućuje vam prijenos SIM kartice s vašeg prethodnog iPhonea na novi bez potrebe da kontaktirate svog operatera. Da biste koristili ovu metodu, trebali biste odabrati opciju Quick Start tijekom početnog postavljanja vašeg telefona. To će vam omogućiti prijenos podataka i postavki s prethodnog telefona na novi telefon.

Prenesite eSIM tijekom postavljanja

Odaberite svoj jezik i državu, a zatim postavite svoj novi telefon pored starog dok ne vidite obavijest o brzom pokretanju na prethodnom telefonu. Prođite kroz svaki zaslon do onog za Postavite eSIM pojavljuje se. Odavde dodirnite Prijenos s drugog iPhoneazatim dodirnite Prijenosni broj za potvrdu prijenosa.

eSIM aktiviran

Na vašem prethodnom telefonu pojavljuje se obavijest s pitanjem želite li prenijeti SIM za svoj telefonski broj. Dodir SIM prijenos. Dvaput pritisnite bočnu tipku na starom telefonu za potvrdu prijenosa. eSIM se zatim aktivira na vašem novom telefonu i povezuje s mobilnom mrežom vašeg operatera. Kada je proces završen, dodirnite Gotovo. Zatim biste trebali odvojiti trenutak i ponovno pokrenuti telefon, a zatim uputiti poziv kako biste provjerili je li usluga aktivirana.

Prenesite eSIM s drugog telefona

Ako niste odabrali opciju eSIM prijenosa tijekom početnog postavljanja, možete to učiniti kasnije. Telefon će vas vjerojatno podsjetiti da postavite mobilnu pristupnu točku, ali također možete otići na Postavke > Mobilna mreža i dodirnite Postavite mobilni telefon. Dodir Prijenos s drugog iPhoneazatim odaberite Prijenosni broj kako biste potvrdili svoj izbor.

Potvrdite prijenos

Na prethodnom telefonu dodirnite SIM prijenos. Dvaput pritisnite bočnu tipku na prethodnom telefonu za potvrdu prijenosa. Dodir Gotovo, a zatim ponovno pokrenite telefon. Napravite probni poziv kako biste provjerili je li usluga ispravno prenesena.

Dodajte još jedan eSIM

Koristite QR kod

Nakon što dodate svog primarnog operatera, možete otvoriti Postavke > Mobilna mreža za dodavanje drugih operatera ili planova na vaš telefon. Dodir Dodajte eSIMi (pod pretpostavkom da imate QR kod za pružatelja) dodirnite Koristite QR kod i skenirajte njegov kod.

Unesite detalje

Ako nemate QR kod, ali imate aktivacijski kod i druge informacije, dodirnite Unesite detalje ručno opciju na dnu zaslona, ​​a zatim unesite potrebne podatke.

Preporuka naših urednika

Provjerite eSIM planove

Nakon dodavanja plana, vaš primarni eSIM i vaš sekundarni eSIM pojavit će se na zaslonu mobilne mreže. Može se pojaviti upit s upitom da svakoj SIM kartici dodijelite određenu oznaku kako biste je razlikovali od druge. Vaša primarna SIM kartica može prema zadanim postavkama biti označena kao primarna.

Za svoj sekundarni eSIM odaberite opciju Oznaka i dodijelite mu naziv. Možete odabrati određeni naziv, kao što je Putovanje ili Posao, ili upotrijebiti polje Prilagođena oznaka za stvaranje vlastite.

Prilagodite korištenje podataka eSIM-a

Odaberite kako ćete koristiti svaku SIM karticu

Tada možete odrediti kako planirate koristiti svaku SIM karticu. Ako, na primjer, putujete, možda biste trebali koristiti svoj primarni plan za glasovne pozive i tekstualne poruke, a sekundarni plan za podatke. To možete postaviti na stranici mobilnih postavki svog telefona.

Dodir Mobilni podaci, zatim odaberite eSIM koji želite koristiti za svoje podatke. Uključite prekidač za Dopusti mobilni prijenos podataka ako želite da obje SIM kartice pružaju mobilne podatke. Vratite se na stranicu postavki mobilne mreže, odaberite Zadana glasovna linija i odaberite SIM karticu koju želite koristiti za telefonske pozive.

Podesite SIM postavke

Također možete podesiti posebne postavke za svaki eSIM na stranici postavki mobilnog telefona. Odaberite različite eSIM-ove, zatim provjerite jesu li uključeni i jesu li sve povezane postavke točne. Na primjer, ako ne koristite svoju primarnu SIM karticu za podatke, isključite je Podatkovni roaming. Ako svoju sekundarnu SIM karticu koristite za podatke, uključite je Podatkovni roaming.

Onemogućite ili izbrišite eSIM

Onemogućite ili izbrišite eSIM

U nekom trenutku možda više nećete trebati sekundarni eSIM, osobito ako ga postavite kao privremeni plan tijekom putovanja. Da biste onemogućili taj eSIM, odaberite ga i isključite prekidač pored njega Uključite ovaj redak.

Za potpuno uklanjanje dodirnite gumb za Izbrišite eSIM i slijedite upute za brisanje. Nakon brisanja eSIM-a odaberite svoju primarnu SIM karticu i pregledajte sve postavke kako biste bili sigurni da su sada ispravno konfigurirane.

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up