Zbogom Lightning kabel: Kako se pripremiti za svoj prvi USB-C iPhone

Appleov Lightning konektor možda je konačno mrtav. Zahvaljujući regulatorima Europske unije, svi telefoni, tableti i kamere morat će koristiti USB-C standard za punjenje, što znači da će iPhone biti uključen i vrištati u usvajanje USB-C priključka.

Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik marketinga, nevoljko je priznao da "nemamo drugog izbora" nego odmaknuti se od vlasničkog punjača i usvojiti univerzalniji USB-C priključak. Iako smo još daleko od iPhonea koji je u potpunosti kompatibilan s USB-C, nikad nije prerano da se pripremite za promjenu i naučite kako ćete puniti svoj telefon kada se to dogodi.

Índice
 1. Zašto USB-C?
 2. Zašto Apple već nije prešao na USB-C?
 3. Kada će Apple objaviti prvi iPhone s USB-C?
 4. Kako se pripremiti za USB-C iPhone
  1. Preporuka naših urednika
 5. Što je s MagSafeom i bežičnim punjenjem?

Zašto USB-C?

nekoliko usb kabela pored pametnog telefona

(Zasluge: Jaromond/Shutterstock)

Europski parlament potvrđuje (Otvara se u novom prozoru) da će USB Type-C postati novi standard za prijenosne uređaje, kako za punjenje tako i za prijenos podataka, kako bi se smanjio e-otpad, omogućilo brže punjenje i potrošačima dao izbor da kupe novi uređaj sa ili bez punjača.

Regulatori također žele eliminirati "učinak zaključavanja" koji potrošače drži ovisnima o jednoj tvrtki. Na primjer, vlasnici iPhonea trenutno ovise o tome da im Apple omogućuje punjenje pomoću Lightning konektora.

Obvezujući USB-C, kupci imaju više izbora kada je u pitanju dodatna oprema za napajanje koju kupuju za svoje uređaje. Možete kupiti brzi punjač ili power bank od bilo koje tvrtke i bio bi kompatibilan s vašim uređajem. USB-C punjači koji već postoje radili bi bez potrebe za adapterom.

Zašto Apple već nije prešao na USB-C?

Appleova web stranica pokazuje što je uključeno u iPhone 14

Kada kupite novi iPhone, dobivate samo jedan kabel za punjenje. (Zasluge: Apple)

Android uređaji, pa čak i Appleov vlastiti iPad prihvatili su USB-C. Zašto nema iPhonea? Prije svega, Apple još uvijek ima vremena prije nego što mandat stupi na snagu. Unatoč tome što je novi standard postavljen u listopadu 2022., mandat neće postati provediv do kraja 2024. Ali Apple ima razloga oduprijeti se pretvorbi prije toga.

Iako Apple nikada nije izravno izjavio da je profit glavni pokretač borbe protiv USB-C standardizacije, Apple je stvorio vlastiti MFi (Made for iPhone) certifikacijski program (Otvara se u novom prozoru), koji regulira kvalitetu trećih strana kabele i pribor, te daje proviziju od prodaje Appleu. Može se pretpostaviti da bi usvajanje USB-Ca zatvorilo ovaj program i zatvorilo vrijedan tok prihoda.

Apple je također izjavio (Otvara se u novom prozoru) da zadržavanje Lightning priključka na iPhoneu ima više veze s količinom otpada koji bi potencijalno mogao nastati kao rezultat toga što su milijuni korisnika iPhonea prisiljeni odbaciti te kabele. Tvrtka je već uklonila adapter za napajanje i EarPods s novim telefonima, počevši s iPhoneom 12, u ime zaštite okoliša.

Ovih dana, sve što je uključeno u novu iPhone kutiju je Lightning-to-USB-C kabel, što znači da korisnici moraju ili koristiti svoje stare Lightning-to-USB-A adaptere ili kupiti nove punjače od Applea. Tvrtka tvrdi da mnogi ljudi već posjeduju strujne adaptere i da im ne treba još jedan koji stvara nered, ali uklanjanje tog strujnog adaptera i dalje naplaćivanje iste cijene za telefon nekima se može činiti više kao zgrabi novac nego održivost.

Kada će Apple objaviti prvi iPhone s USB-C?

Agius Saliba Alex, izvjestitelj EU-a, drži USB-C punjač

EU izvjestitelj Agius Saliba Alex proglašava USB-C punjač budućnošću tehnologije u Europi. (Zasluge: Europska unija)

Budući da mandat EU-a stupa na snagu krajem 2024., Appleov raspored izdavanja mogao bi značiti da će iPhone 16 biti prvi iPhone s USB-C priključkom. iPhone 17 u rujnu 2025. također je mogućnost da Apple dobije još jedan model prije nego što zakon stupi na snagu.

S druge strane, samo zato što postoji rok ne znači da Apple ne može izdati USB-C iPhone prije toga. Treba napomenuti da se već priča da će iPhone 15 biti prvi Appleov USB-C telefon u 2023. godini.

Prije nego što se previše uzbudite, važno je napomenuti da se ovaj mandat odnosi samo na zemlje Europske unije. Nema propisa koji tjeraju Apple da proizvodi takav uređaj u SAD-u. Isto vrijedi i za globalne kupce izvan EU. Međutim, u konačnici bi za Apple moglo imati više financijskog i logističkog smisla stvoriti jedan model iPhonea s jednim priključkom umjesto stvaranja USB-C modela za Europu i modela Lightning priključka za ostatak svijeta.

Kako se pripremiti za USB-C iPhone

krupni plan USB-C priključka na iPad Pro 12,9 inča, 2021

Appleov 12,9-inčni iPad Pro iz 2021. ima USB-C priključak. (Zasluge: Molly Flores)

Sada kada se pouzdano pretpostavlja da će USB-C iPhone biti udaljen najmanje jednu do dvije godine, imate vremena za pripremu. Međutim, budući da mnogi Android telefoni, slušalice, prijenosni zvučnici i drugi uređaji podržavaju standard, možda već imate sve što vam je potrebno kod kuće.

Ako posjedujete određene modele iPada ili MacBooka, USB-C punjač koji ste dobili uz uređaj također će raditi s vašim iPhoneom. Ovo su modeli koji imaju USB-C punjenje:

 • iPad Pro 11 inča (1. generacija ili noviji)

 • iPad Pro 12,9 inča (3. generacija ili noviji)

 • iPad Air (4. generacija ili noviji)

 • iPad mini (6. generacija)

 • MacBook Pro predstavljen 2016. ili kasnije

 • MacBook Air predstavljen 2018. ili kasnije

 • MacBook predstavljen 2015. ili kasnije

Budući da se trenutni modeli iPhonea isporučuju s Lightning-to-USB-C kabelom u kutiji, sigurno je pretpostaviti da će USB-C iPhone uključivati ​​USB-C kabel, koji bi vam trebao omogućiti da svoj telefon priključite na računalo za punjenje .

Preporuka naših urednika

usb punjač

Appleovi USB-C punjači za svoju iPad liniju također bi trebali puniti telefon. (Zasluge: Apple)

Ako nemate nijedan USB-C uređaj u svojoj kući (ili dodatne kablove koji leže okolo), morat ćete kupiti USB-C adapter za napajanje i/ili kabel za punjenje vašeg iPhonea putem zidne utičnice. Apple već prodaje brojne USB-C adaptere i kabele:

Budući da su Appleovi trenutni kabeli za punjenje Lightning na USB-C, trebao bi biti USB-C na USB-C kada dođe do promjene. To može značiti da ćete trebati ključ za prijenosno računalo koje možda ima samo USB-A priključke.

Što je s MagSafeom i bežičnim punjenjem?

Apple Magsafe baterija

Appleova baterija MagSafe zalijepi se za stražnju stranu telefona. (Zasluge: Steven Winkelman)

Ako se ne želite petljati oko žične kompatibilnosti, mnogi su se odlučili za bežično punjenje svojih pametnih telefona. To vam omogućuje da svoj telefon postavite na površinu za bežično punjenje kako biste počeli puniti svoj uređaj. Počevši od iPhonea 12, MagSafe bežični punjači—kao što su Appleov paket baterija i Duo punjač—mogu se magnetski povezati sa stražnjom stranom vašeg iPhonea.

Bežično punjenje čini utvrđivanje koji se kabeli povezuju s kojim adapterima još manje brigom, ali još uvijek postoje razlozi da u blizini imate ispravan USB-C kabel i adapter.

Iako na tržištu postoje brzi bežični punjači, žičana veza obično je brža. Također možete iskoristiti Appleove adaptere veće snage koji su posebno dizajnirani za brže punjenje vašeg uređaja.

Osim toga, dodaci za bežično punjenje ne mogu prenositi podatke s jednog uređaja na drugi, pa biste ipak željeli kabel za stvaranje šifrirane sigurnosne kopije vašeg iPhonea na vašem računalu. Također, ako imate stariji prijemnik kućnog kina ili stereo u automobilu, morat ćete ih fizički spojiti kabelom.

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up