Završili ste s Google kartama? 12 razloga da isprobate Apple Maps

Apple Maps imao je težak početak kada je debitirao 2012. Početne verzije bile su prožete bugovima i pogreškama, zbog čega je Apple morao trčati da ih popravi. Ali aplikacija je u međuvremenu narasla.

Apple Maps sada nudi mnoštvo značajki koje vam mogu pomoći u navigaciji do odredišta bez obzira vozite li se automobilom, hodate, vozite bicikl ili koristite javni prijevoz. A svaka nova verzija iOS-a dodaje nove značajke koje vam olakšavaju putovanja. Evo 12 razloga zašto koristiti Apple Maps.

Índice
 1. Pogledajte gradove u 3D
 2. Dobijte informacije o javnom prijevozu u stvarnom vremenu
 3. Pretražite mjesta u blizini
 4. Razgledati
 5. Prelijetanje
 6. Biciklističke staze
 7. Interne karte
 8. Sačuvajte svoja omiljena mjesta
  1. Preporuka naših urednika
 9. Organizirajte mjesta s vodičima
 10. Pronađite gradske vodiče
 11. Podijelite svoje vrijeme dolaska
 12. Pogledajte svijet

Pogledajte gradove u 3D

3d mod

Zašto se držati 2D kada možete istražiti grad u 3D zajedno sa zgradama, znamenitostima, nazivima ulica i drugim detaljima? Za aktiviranje 3D načina rada potražite veliki grad, poput New Yorka, Los Angelesa, Pariza, Rima ili Tokija. 3D ikona bi se trebala pojaviti na mini alatnoj traci u gornjem desnom kutu. Dodirnite ga i grad će se otvoriti pred vama. Da biste dobili puni učinak, dodirnite ikonu karte na vrhu mini alatne trake i prebacite se na satelitski način rada. Tada ćete vidjeti grad u 3D i punoj boji.

Dobijte informacije o javnom prijevozu u stvarnom vremenu

tranzit u realnom vremenu

Kada koristite javni prijevoz, pogledajte Apple Maps za ažurirane informacije o prijevozu za vlakove, autobuse i trajekte. Nakon traženja uputa dodirnite ikonu vlaka da biste vidjeli opcije za lokalni javni prijevoz s pojedinostima o tome gdje i kako ga uhvatiti, koju liniju i ima li kašnjenja. Uz nadogradnju iOS-a 15, sada možete odabrati svoje omiljene tranzitne rute i primati obavijesti kada je vrijeme da siđete na sljedećoj stanici.

Pretražite mjesta u blizini

obližnja mjesta

Kada pristupite funkciji pretraživanja, Karte vam prikazuju popis obližnjih tvrtki i drugih lokacija koje biste mogli posjetiti. Na taj način ćete pronaći lokalne restorane, benzinske postaje, kafiće, trgovine, hotele, barove, trgovačke centre i bolnice.

Razgledati

Razgledati

Provjerite svoje odredište prije nego stignete pomoću značajke Apple Maps Look Around, koja pruža interaktivni prikaz vaše lokacije od 360 stupnjeva, slično Google Street Viewu.

Nakon što pronađete mjesto koje želite, prijeđite prstom prema gore po zaslonu. Ako je lokacija jedno od mjesta koja podržavaju značajku (Otvara se u novom prozoru), dodirnite sličicu fotografije u donjem lijevom kutu za pristup značajci. Zatim možete prijeći prstom po zaslonu, stisnuti zaslon za povećanje ili smanjenje i dodirnuti točku na zaslonu za skok na tu lokaciju. Na zaslonu s kartom također možete dodirnuti ikonu dvostruke strelice u gornjem lijevom kutu ili ikonu dalekozora u donjem lijevom kutu za prikaz slike oko vas na vrhu zaslona kako biste i dalje mogli vidjeti kartu.

Prelijetanje

preletjeti

Pogledajte određeni grad iz ptičje perspektive uz Flyover. Unesite naziv podržanog grada (Otvara se u novom prozoru) u polje za pretraživanje, kao što su New York, Pariz, London, Firenca ili Tokio. Dodir Prelijetanje gumb na kartici mjesta kako biste vidjeli grad s neba. Zatim možete pomicati svoj telefon ili prijeći prstom po zaslonu za pomicanje, ili stisnuti prste ili smanjiti za povećavanje i smanjivanje. Dodir Započni obilazak otići u automatizirani obilazak grada.

Biciklističke staze

biciklistička ruta

Apple Maps vas može usmjeriti do odredišta pomoću biciklističkih ruta. Nakon unosa odredišta dodirnite ikonu bicikla. Ako se do vašeg odredišta može doći biciklom, upute će vam reći kako do tamo voziti bicikl. Aplikacija će vam također reći je li vaša ruta nizbrdo ili uzbrdo. Za određene gradove (Otvara se u novom prozoru) čak možete dobiti upute do prave biciklističke staze. Dodir Ići gumb za početak vožnje.

Interne karte

karta aerodroma

Apple Maps vam također omogućuje da vidite karte unutrašnjosti trgovačkih centara, zračnih luka i drugih mjesta gdje bi vam mogla trebati pomoć u kretanju. Potražite naziv grada podržanog trgovačkog centra (otvara se u novom prozoru), kao što je Los Angeles, Boston, New York ili Tokio, ili naziv zračne luke (otvara se u novom prozoru), kao što je Međunarodna zračna luka Hong Kong, JFK Zračna luka, zračna luka Melbourne ili zračna luka Zürich. Za zračnu luku dodirnite jednu od ikona da biste vidjeli područja kao što su terminali, prijave, vrata i preuzimanje prtljage. Nakon što odaberete područje, možete se pomicati po karti da vidite njegovu unutrašnjost.

Sačuvajte svoja omiljena mjesta

favoriti

Apple Maps vam omogućuje spremanje restorana, trgovina, tvrtki, adresa prijatelja i drugih mjesta koja često posjećujete kao omiljena. Potražite mjesto koje želite spremiti, prijeđite prstom prema gore dok ga ne vidite Dodaj u favoritei dodirnite naredbu. Nakon što na ovaj način spremite nekoliko web stranica, one će se pojaviti odmah ispod okvira za pretraživanje. Prijeđite prstom kroz vrtuljak da biste vidjeli svoje favorite ili dodirnite Više da ih sve pogledam.

Preporuka naših urednika

Organizirajte mjesta s vodičima

stvoriti vodič

Što više mjesta posjetite i spremite, to je teže pronaći lokaciju među vašim favoritima. Umanjite ovaj problem stavljanjem spremljenih lokacija u vodič. Da biste to učinili, prijeđite prstom prema gore po aplikaciji dok ne vidite odjeljak za Vodičizatim dodirnite Novi vodič. Dajte svom novom vodiču ime—Restorani, na primjer. Dodir Stvoriti i dodirnite vodič koji ste upravo stvorili da biste mu dodali mjesta.

Pronađite gradske vodiče

vodiči

Apple Maps nudi gotove vodiče za pružanje putnih i turističkih informacija o određenim gradovima. Unesite ime grada u polje za pretraživanje na vrhu. Ako postoji vodič za tu lokaciju, a Vodiči gumb iskoči. Dodirnite taj gumb za pristup popisu vodiča. Zatim možete dodirnuti bilo koji vodič da biste otvorili i pročitali njegov sadržaj, pa čak i spremili ga na svoj popis vodiča.

Podijelite svoje vrijeme dolaska

dijeliti eta

Značajka ETA omogućuje vam dijeljenje vremena dolaska s kontaktom. Nakon traženja odredišta dodirnite upute gumb i dodirnite Ići Prvo. Prijeđite prstom prema gore po zaslonu i dodirnite Molimo podijelite svoje vrijeme dolaska. Dodirnite kontakt s kojim želite podijeliti svoju lokaciju i tekstualna poruka će se automatski poslati toj osobi.

Pogledajte svijet

pogled na zemlju

Želite li vidjeti cijelu Zemlju? To možete učiniti u Apple Maps. Isprobajte ovo s bilo kojeg mjesta na karti tako što ćete stisnuti prste za smanjivanje dok ne vidite planet. Od tamo se možete kretati svijetom i zumirati bilo koju regiju.

PCMag logotip PCMag iPhone 13 Special: Analiza Apple događaja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up