Zašto vam je potreban upravitelj lozinki i kako odabrati pravi

Od bankovnih stranica do aplikacija za upoznavanje, potrebni su vam različiti podaci za prijavu gotovo posvuda na internetu. Stvaranje jedinstvenih i jakih lozinki može brzo postati teško. Neki ljudi koriste jednostavne lozinke koje je lako zapamtiti, dok drugi pamte jednu složenu lozinku i koriste je posvuda na internetu. Bilo koja opcija recept je za krađu identiteta ili katastrofu za preuzimanje računa, stoga nemojte to činiti. Umjesto toga koristite upravitelj lozinki.

PCMag logotip Što je Password Manager i zašto mi treba?

Índice
 1. Što je Password Manager?
 2. Koliko koštaju upravitelji lozinki?
  1. Naši najbolji besplatni upravitelji zaporki
 3. Prekinite svoje stare navike lozinki
 4. Testirajte i odaberite Password Manager
 5. Postavite glavnu lozinku
 6. Primijenite autentifikaciju s više faktora na svoj račun
  1. Preporuka naših urednika
 7. Instalirajte proširenja preglednika
 8. Neka upravitelj lozinki uhvati i reproducira lozinke
 9. Ostati siguran

Što je Password Manager?

Upravitelji lozinki su aplikacije koje generiraju nove, nasumične lozinke za sva mjesta koja posjećujete. Oni pohranjuju te vjerodajnice za vas u sigurnom virtualnom trezoru. Zatim, kada posjetite web-mjesto ili otvorite aplikaciju na koju se morate prijaviti, upravitelj lozinki automatski ispunjava vaše korisničko ime i lozinku umjesto vas. Većina upravitelja lozinkama također može ispuniti vaše osobne podatke kao što su ime, adresa i broj kreditne kartice na web obrascima kako bi vam uštedjeli vrijeme prilikom kreiranja računa ili plaćanja online kupnje. Neki upravitelji lozinki također mogu pohraniti vaše važne dokumente ili druge vjerodajnice poput sigurnih kodova i medicinskih podataka u trezor.

1Password's Watchtower

Najbolji upravitelji lozinki daju vam do znanja jesu li vaše postojeće lozinke slabe, ponovno korištene ili nastale u slučaju povrede podataka. Ovi proizvodi vam pomažu poboljšati higijenu lozinki predlažući nove, jake i jedinstvene vjerodajnice za svaku prijavu. Preporučujemo da postavite svoj upravitelj lozinki da generira lozinke koje imaju najmanje 20 znakova i uključuju sve glavne vrste znakova: velika, mala slova, brojeve i simbole.

Koliko koštaju upravitelji lozinki?

Neki upravitelji lozinki naplaćuju pretplatu, ali postoji mnogo besplatnih opcija. Možete očekivati ​​da ćete platiti oko 30 do 60 USD godišnje za pouzdanog i pouzdanog upravitelja lozinkama. Nakon testiranja desetaka upravitelja lozinkama, one koje najviše preporučujemo su Keeper Password Manager & Digital Vault, Zoho Vault, Dashlane, LastPass i Bitwarden.

Neki besplatni upravitelji lozinki razvodnjene su verzije svoje premium braće, ali ipak su bolji nego ništa. Mnoge od ovih besplatnih opcija imaju ozbiljna ograničenja, kao što je nemogućnost sinkronizacije između uređaja, nema podrške za sigurno dijeljenje vjerodajnica ili ograničenja koliko vjerodajnica možete držati u trezoru u bilo kojem trenutku. Naša glavna preporuka za besplatno je Myki.

Naši najbolji besplatni upravitelji zaporki

Myki

Bitwarden

Prekinite svoje stare navike lozinki

Kako pohranjujete svoje lozinke? U bilježnici? Na post-it papirićima? Prema anketi čitatelja PCMaga, većina vas pamti samo jednu lozinku i koristi je za svaku prijavu. Najlakši način da se riješite ove loše sigurnosne navike je da odvojite malo vremena za isprobavanje upravitelja lozinki i stvaranje novih, jakih i jedinstvenih vjerodajnica za korištenje diljem weba.

Većini upravitelja lozinki potrebno je samo nekoliko minuta za postavljanje, a registracija je brza. Kao što je spomenuto, najbolji upravitelji lozinki čak će ispuniti vaše podatke za prijavu umjesto vas, eliminirajući korak iz vaše rutine prijave. Pronalaženje najboljeg upravitelja lozinkama za vaš dom ili posao može potrajati nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali isplati se povećati svoju online zaštitu.

Testirajte i odaberite Password Manager

Prije nego što odaberete korištenje upravitelja zaporki, provjerite radi li na svim vašim uređajima. Najbolji upravitelji zaporki imaju mobilne opcije i sinkronizaciju između vašeg računala i telefona.

Mykijev mobilni prikaz

Iskoristite besplatne i probne opcije kako biste mogli isprobati nekoliko različitih upravitelja lozinkama i pronaći onaj koji vam najviše odgovara. Kako biste olakšali ovaj postupak, potražite opciju uvoza vjerodajnica iz drugih upravitelja lozinkama, izravno ili putem .CSV datoteke. Na taj način, ako isprobate jednu i shvatite da to nije ono što želite, možete preuzeti sve svoje zaporke i uvesti ih u novi upravitelj zaporki, umjesto da cijeli postupak započinjete ispočetka.

Postavite glavnu lozinku

Nakon što se odlučite za upravitelja lozinkama, trebate ga postaviti i zaštititi glavnom lozinkom. Pošto ste sve svoje lozinke stavili na jedno mjesto, tj. u trezor, trebate zaštititi trezor glavnom lozinkom. Glavna lozinka šifrira sadržaj vašeg trezora, stoga mora biti super jaka i nezaboravna. Ako izgubite glavnu zaporku, u mnogim slučajevima gubite pristup svim svojim prijavama (što znači da ćete morati poništiti zaporku za sve svoje račune na mreži). Ako odaberete slabu glavnu lozinku, riskirate sve svoje vjerodajnice.

Primijenite autentifikaciju s više faktora na svoj račun

Jedan od načina za smanjenje rizika od napada na vaš upravitelj lozinki je korištenje višefaktorske provjere autentičnosti (MFA) za zaštitu vašeg računa. MFA jednostavno znači da trebate nešto drugo osim glavne lozinke da biste otključali upravitelja lozinki. To nešto može biti vaš otisak prsta, vaše lice ili glas očitan softverom za prepoznavanje, kod poslan mobilnoj aplikaciji za autentifikaciju ili hardverski sigurnosni ključ. Osim toga, dopuštanje pristupa upravitelju lozinki samo s registriranih, pouzdanih uređaja može biti još jedan oblik provjere autentičnosti s više faktora.

Preporuka naših urednika

PCMag logotip Što je autentifikacija u dva faktora?

Instalirajte proširenja preglednika

Nakon što ste izradili svoju glavnu zaporku, sigurno je pohranili i postavili MFA na svom računu, vrijeme je da počnete koristiti upravitelj zaporki. Mnogima je najlakši način za početak instaliranje ekstenzije preglednika. Najbolji upravitelji lozinkama koje smo testirali imaju proširenja za popularne preglednike. Neki upravitelji lozinki također zahtijevaju komponentu za radnu površinu za ispunjavanje i snimanje lozinki za aplikacije za radnu površinu.

Neka upravitelj lozinki uhvati i reproducira lozinke

Sada, kad god se prijavite na web mjesto, proširenje preglednika upravitelja lozinki hvata korisničko ime i lozinku za vas i sprema ih u vaš sigurni trezor. Najbolji upravitelji lozinki prate sve promjene korisničkih imena i lozinki za prijavu u trezor i nude ažuriranje pohranjenih informacija za to web mjesto ili aplikaciju. Kao što je gore spomenuto, proizvod povlači vaše podatke za prijavu kada se vratite na stranicu, tako da ne morate ručno unositi korisnička imena i lozinke.

Ručno kopiranje lozinke u 1Password

Ako automatska prijava ne uspije, uvijek možete otići u svoju aplikaciju za upravljanje lozinkama i ručno kopirati i zalijepiti svoju lozinku u polje. Samo idite na unos za prijavu u upravitelju zaporki i dodirnite polje za zaporku da kopirate zaporku. Kod većine upravitelja lozinkama ne morate otkriti lozinku da biste je kopirali, a vjerodajnica ostaje skrivena od znatiželjnih očiju.

Ostati siguran

Bilo koji upravitelj lozinki koji odaberete trebao bi vam biti jednostavan za korištenje. Ako primijetite da se vraćate svojim starim, nesigurnim navikama za lozinke, možda je vrijeme da pronađete upravitelja lozinkom koji više odgovara vašim potrebama. Postoji mnogo proizvoda koje možete izabrati, a izdvajanje vremena za pronalaženje pravog upravitelja lozinkama za zaštitu vaših prijava može vam uštedjeti mnogo frustracija u budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up