Započnite: Kako popraviti skakutavu ili nepreciznu dodirnu podlogu prijenosnog računala

Nije važno koliko je moćno vaše prijenosno računalo: touchpad može poboljšati ili uništiti vaše iskustvo. Uostalom, to je vaša glavna točka interakcije s računalom, pa ako vam je kursor spor, neprecizan ili skače posvuda, loše ćete se provesti. Ako ste umorni od rada s trackpadom koji ne radi ispravno, evo nekoliko rješenja koja vam mogu pomoći.

Índice
  1. Koristite samo jedan prst
  2. Očistite touchpad
  3. Prilagodite svoje postavke
  4. Preuzmite nove upravljačke programe
    1. Preporuka naših urednika
  5. Potražite hardverski problem
  6. Poštedite sebi glavobolju i koristite miša

Koristite samo jedan prst

Ovo će zvučati glupo, ali saslušajte me: baš kao i iPhone 4, možda krivo shvaćate. Promjena načina na koji polažete ruku na prijenosno računalo može pomoći u poboljšanju njegove brzine odziva.

Većina dodirnih podloga ima ugrađen neki oblik detekcije dlana, čiji je cilj razlikovati vaš pokazivač od palca ili dlana koji počiva na dnu dodirne podloge. Ali ova značajka radi bolje na nekim prijenosnim računalima nego na drugima, a ako vaše ima manje učinkovito otkrivanje dlana, možda neće dobro raditi ako stavite palac na dno za jednostavne klikove.

Pokušajte koristiti dodirnu podlogu samo jednim prstom i možda ćete otkriti da radi bolje. Daleko je od idealnog, ali ako vam samo treba ispravan trackpad dok tražite trajnije rješenje, ovo može pomoći da vaše prijenosno računalo ponovno bude upotrebljivo.

Očistite touchpad

čišćenje laptopa

(Zasluge: PCMag/Charles Jeffries)

Ružno je razmišljati o tome, ali na vašem se prijenosnom računalu s vremenom može nakupiti mnogo prljavštine, prljavštine i masnoće s kože. Ako je prošlo dosta vremena otkako ste očistili računalo, možda je vrijeme da ga ponovno isprobate. Trakpad bi mogao bolje reagirati kada bi mogao točnije detektirati vaše prste koji povlače po površini

Uzmite meku krpu, navlažite je s malo vode (ili izopropil alkohola, ako je potrebno) i temeljito očistite touchpad. Obavezno također očistite sve tipke na i oko trackpada, ako vam uzrokuju probleme. (I hej, očisti te prljave tipke tipkovnice kad si već kod toga, u redu?)

Prilagodite svoje postavke

Postavke dodirne podloge sustava Windows

(Zasluge: PCMag)

Nisu sve dodirne podloge jednake, ali postoji velika vjerojatnost da će vam upravljački programi vašeg prijenosnog računala omogućiti podešavanje nekoliko postavki, omogućujući vam da prilagodite način na koji vaša dodirna podloga reagira na vaše pokrete. Ići Postavke > Uređaji > Touchpad u sustavu Windows i promijenite osjetljivost touchpada putem padajućeg izbornika.

Osim toga, možda ćete htjeti isključiti značajke dodirni za klik ili značajku donjeg desnog kuta koja je omogućena prema zadanim postavkama. Višedodirne geste također mogu uzrokovati tugu, stoga ih isključite ako ih slučajno pozovete.

Klik Dodatne postavke (ili Više postavki dodirne podloge u sustavu Windows 11) na dnu prozora za otvaranje prozora Svojstva miša. Kliknite na Opcije pokazivača karticu i pokušajte je omogućiti ili onemogućiti Poboljšajte točnost pokazivača.

svojstva miša

(Zasluge: PCMag)

Mnoga moderna prijenosna računala koriste dodirne podloge dizajnirane s Microsoftovim upravljačkim programima, ali stariji modeli još uvijek mogu koristiti upravljačke programe proizvođača kao što su Elan ili Synaptics. Ako vaše prijenosno računalo spada u ovu kategoriju, potražite dodatnu karticu s postavkama dodirne podloge; tamo ćete često pronaći više opcija skrivenih.

Ako ta kartica nedostaje, ali znate da imate Synaptics touchpad, možda ćete ga moći vratiti vraćanjem upravljačkog programa (otvara se u novom prozoru) ili korištenjem podešavanja registra (otvara se u novom prozoru)—iako mi nismo ovo nismo sami testirali.

postavke mac touchpada

(Zasluge: PCMag)

Za korisnike Maca, idite na Postavke sustava > Trackpad da biste vidjeli postavke koje upravljaju kontrolama pokaži i klikni, pomicanjem, zumiranjem i gestama. Ispod Usmjerite i kliknitemožete prilagoditi brzinu praćenja, sekundarne kontrole klikova i promijeniti postavku dodirni za klik, koja može uzrokovati mnogo slučajnih klikova ako je uključena.

Klik Pomicanje i zumiranje za prilagodbu kontrola pokretima za povećavanje i smanjivanje te rotiranje zaslona. Ispod Više gesta, možete prilagoditi različite geste prijelaza i štipanja za otvaranje određenih aplikacija ili prijelaza kroz različite prozore. Te se geste mogu isključiti ili — ako nastavite slučajno izvoditi radnju — promijeniti da ih je lakše ili teže izvoditi.

Preuzmite nove upravljačke programe

logitech drajveri

(Zasluge: PCMag)

Ako se vaše prijenosno računalo nije automatski ažuriralo na najnovije upravljačke programe za vaš touchpad, možda ste primijetili da su u nedavnoj prošlosti napravljena neka poboljšanja. Idite na web mjesto proizvođača—npr. Dell, Lenovo itd.—i upišite broj modela svog prijenosnog računala na njihovu stranicu za podršku. Ručno preuzmite najnoviji upravljački program, instalirajte ga na svoj sustav i provjerite pomaže li.

Neki korisnici mogu izvijestiti o dobrim rezultatima s neslužbenim upravljačkim programima koji nisu dizajnirani za to konkretno prijenosno računalo, ali to će jednako pogoršati stvari kao i poboljšati ih. Popularni trik iz 2017., na primjer, uključivao je instaliranje Lenovo Precision upravljačkih programa na prijenosna računala koja nisu Precision, ali više ne radi na ažuriranim verzijama Windowsa 10.

Preporuka naših urednika

Također sam vidio rijetke slučajeve u kojima korisnici prijavljuju uspjeh i s ažuriranjem BIOS-a. Možete čak pokušati potražiti svoj određeni model prijenosnog računala da vidite jesu li drugi imali sličnih problema. Imajte na umu, međutim, da biste trebali nastaviti s oprezom i sigurnosno kopirati svoje računalo prije nego što pribjegnete eksperimentalnim rješenjima koja preporučuju drugi.

Potražite hardverski problem

nabrekla baterija

(Zasluge: PCMag/Tony Hoffman)

Ako podešavanja softvera ne pokreću stvari, vrijeme je da počnete gledati na sam hardver. Ako vam nije ugodno otvoriti prijenosno računalo, možete ga odnijeti u lokalnu trgovinu ili kontaktirati proizvođača. Međutim, ako vam je isteklo jamstvo, a proizvođač vam nije od pomoći, iznenadili biste se koliko daleko možete ići s malim odvijačem.

Pogledajte sam trackpad. Je li to uopće neravnomjerno? Stare baterije ponekad se mogu ispupčiti ispod podloge, uzrokujući njeno podizanje i nepravilno ponašanje. Jeste li se nedavno oporavili od ozbiljnog izlijevanja? Čak i ako ste očistili površinu prijenosnog računala, unutrašnjost može biti oštećena vodom. U drugim slučajevima, vrpcasti kabel trackpada može biti olabavljen ili je sam trackpad možda neispravan.

Zamjenski dijelovi obično se mogu pronaći na internetu i odmah zamijeniti. Provjerite iFixit (Otvara se u novom prozoru) za upute korak po korak o tome kako zamijeniti trackpad prijenosnog računala.

Poštedite sebi glavobolju i koristite miša

Vjerojatno ne želite čuti, ali ovo je stvarnost: neka prijenosna računala jednostavno imaju užasne trackpadove i nikakva količina podešavanja ih neće učiniti vrhunskim. Ako još niste spremni kupiti novo prijenosno računalo, možda je vrijeme da zagrizete metak i upotrijebite miša. Postoji mnogo izvrsnih bežičnih miševa koji će vaše iskustvo učiniti mnogo ugodnijim, barem dok sjedite za svojim stolom.

Učenje tipkovničkih prečaca za Windows 10, Windows 11 ili macOS također će značiti manje vremena provedenog s prstom na nepotrebnoj dodirnoj podlozi. Također su brži od bilo kojeg miša, tako da na kraju mogu biti korisniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up