Windows Hello: Kako se prijaviti u Windows svojim licem ili otiskom prsta

Prilikom prijave u sustav Windows lozinka je zadana opcija. No pamćenje jake i složene lozinke može biti problem. Umjesto toga, isprobajte biometrijske tehnologije putem značajke Windows Hello u sustavima Windows 10 i Windows 11. Prije nego što to možete postaviti, morate provjeriti podržava li vaš hardver mogućnost skeniranja vašeg lica ili otiska prsta. Evo kako se odreći lozinke i početi koristiti Windows Hello.

Índice
  1. Postavite PIN
  2. Postavite prepoznavanje otiska prsta
  3. Postavite prepoznavanje lica
    1. Preporuka naših urednika
  4. Uklonite Windows lozinku
  5. Kako se prijaviti pomoću Windows Hello

Postavite PIN

Odaberite Windows Hello PIN

Prije nego što omogućite prepoznavanje otiska prsta ili lica, morate stvoriti PIN za prijavu u Windows. Da biste to učinili u sustavu Windows 10, idite na Postavke > Računi > Opcije prijave. Odaberite Windows Hello PIN i kliknite Dodati.

Unesite i potvrdite svoj PIN

Klik Sljedeći, a zatim potvrdite autentičnost svog računa unošenjem svoje lozinke (ili pomoću druge metode provjere autentičnosti). Zatim možete unijeti svoj PIN. Prema zadanim postavkama, PIN može sadržavati samo brojeve.

Ako želite koristiti slova ili posebne znakove ili vidjeti zahtjeve za PIN, potvrdite okvir pored toga Uključite slova i simbole. Zatim možete kliknuti na Zahtjevi za PIN link ako želiš. Unesite i potvrdite svoj PIN, zatim kliknite u redu. Rečeno vam je da je vaš PIN spreman za prijavu u Windows, aplikacije i usluge.

Odaberite PIN (Windows Hello)

Za postavljanje PIN-a u sustavu Windows 11 idite na Postavke > Računi > Opcije prijave i odaberite PIN (Windows Hello)a zatim kliknite na Postaviti dugme. Klik Sljedećia zatim potvrdite autentičnost svog računa.

Unesite i potvrdite PIN

Označite okvir pored Uključite slova i simbole ako želite koristiti više od brojeva. Zatim možete kliknuti na Zahtjevi za PIN link ako želiš. Unesite i potvrdite svoj PIN i kliknite u redu.

Postavite prepoznavanje otiska prsta

skener otiska prsta

(Zasluge: Zlata Ivleva)

Mnoga prijenosna računala dolaze s čitačima otiska prsta koji rade sa sustavom Windows Hello. Ako kupujete novo prijenosno računalo, samo provjerite navedene značajke da vidite je li čitač otiska prsta ugrađen u uređaj i je li kompatibilan sa sustavom Windows Hello. Ako vaše prijenosno računalo ima skener otiska prsta, pregledajte specifikacije u korisničkom priručniku.

Za stolno ili prijenosno računalo bez ugrađenog čitača otiska prsta možete dodati vanjski uređaj. Mnogi dobavljači prodaju skenere otiska prsta koji se priključuju na USB priključak ili su ugrađeni u periferne uređaje poput tipkovnice. Najbolje je pokrenuti pretragu na internetskoj maloprodajnoj stranici kao što je Amazon za "čitače otiska prsta (otvara se u novom prozoru)", "skenere otiska prsta (otvara se u novom prozoru)" ili "Windows Hello otisak prsta (otvara se u novom prozoru)".

Korištenje unutarnjeg čitača otiska prsta samo je stvar uključivanja u BIOS-u. Korištenje vanjskog čitača s vašim stolnim ili prijenosnim računalom obično je plug-and-play proces. U svakom slučaju, vaše bi računalo trebalo jednostavno prepoznati čitač i omogućiti mu da radi u sustavu Windows.

Pritisnite postavku za Windows Hello otisak prsta

Za postavljanje čitača otiska prsta u sustavu Windows 10 idite na Postavke > Računi > Opcije prijavezatim odaberite Windows Hello otisak prsta i kliknite na Postaviti dugme. Pročitajte zaslon dobrodošlice Windows Hello i kliknite vezu za Saznajte više ako želite saznati više o Windows Hello.

Postavite otisak prsta

Kliknite na Započnite gumb, zatim unesite svoj PIN. Sada dodirnite skener otiska prsta. Slijedite upute za podizanje i odmor prsta dok se postavljanje ne završi.

Dodajte još jedan otisak prsta

Kada završite, bit će vam rečeno da možete upotrijebiti svoj otisak prsta sljedeći put kada želite otključati svoj uređaj. U ovom trenutku možete dodati još jedan otisak prsta ako želite.

Kliknite postavku prepoznavanja otiska prsta (Windows Hello)

Za postavljanje čitača otiska prsta u sustavu Windows 11 idite na Postavke > Računi > Opcije prijavea zatim kliknite na Prepoznavanje otiska prsta (Windows Hello) dugme.

Slijedite korake za popis i odmorite prst

Kliknite na Postaviti gumb, a zatim odaberite Započnite i unesite svoj PIN. Slijedite korake za podizanje i odmor prsta dok se postavljanje ne završi. Kada završite, možete dodati još jedan otisak prsta.

Postavite prepoznavanje lica

logitech brio web kamera

(Zasluge: Logitech)

Većina prijenosnih računala dolazi s web kamerama, ali nisu nužno kompatibilne s Windows Hello. Ako ste u potrazi za novim prijenosnim računalom, provjerite značajke da vidite radi li uključena kamera s Windows Hello.

Također možete dodati kompatibilnu web kameru na svoje postojeće računalo. Da biste je pronašli, pokrenite online pretragu za "Windows Hello web kamera (otvara se u novom prozoru)". Logitech nudi dobru liniju kompatibilnih web kamera, uključujući Logitech Brio 4K web kameru. Drugi proizvođači proizvode više proračunski orijentirane proizvode koji će također dobro funkcionirati sa sustavom Windows Hello.

Pritisnite postavku za Windows Hello Face

Da biste postavili prepoznavanje lica u sustavu Windows 10, idite na Postavke > Računi > Opcije prijave. Odaberite postavku za Windows Hello Facea zatim kliknite na Postaviti dugme.

Preporuka naših urednika

Nastavi gledati u kameru

Klik Započnite, zatim unesite svoj PIN. Gledajte u kameru dok vam se skenira lice. Kada završite, bit će vam rečeno da možete upotrijebiti svoje lice sljedeći put kada želite otključati svoj uređaj.

Poboljšajte prepoznavanje

Ako ste tijekom skeniranja nosili naočale i želite ponovno skenirati bez njih, skinite naočale i kliknite Poboljšajte prepoznavanje odnos. Zatim će započeti drugo skeniranje.

Kliknite na postavku za prepoznavanje lica (Windows Hello)

Prepoznavanje lica u sustavu Windows 11 možete postaviti tako da odete na Postavke > Računi > Opcije prijave. Kliknite na postavku za Prepoznavanje lica (Windows Hello) a zatim kliknite Postaviti.

Postavite svoje lice

Klik Započnite i unesite svoj PIN. Postavite svoje lice za početak skeniranja. Ako trebate izvršiti drugo skeniranje, na primjer ako želite da vas skeniramo s našim bez naočala, kliknite na Poboljšajte prepoznavanje odnos.

Uklonite Windows lozinku

Konfigurirajte Windows Hello

Nakon što omogućite Windows Hello, možete u potpunosti ukloniti opciju lozinke. Ići Postavke > Računi > Opcije prijave. Pomaknite se prema dolje do odjeljka Napredne postavke i omogućite ga Za poboljšanu sigurnost dopustite prijavu na Windows Hello samo za Microsoftove račune na ovom uređaju.

Kada je ova postavka omogućena, opcija lozinke neće se pojaviti na ekranu za prijavu, tako da ćete se moći prijaviti samo svojim licem, otiskom prsta ili PIN-om. To znači da ako netko može dobiti vašu lozinku, i dalje se neće moći prijaviti u Windows na vašem računalu

Jedan nedostatak ove opcije je da ako biometrijska autorizacija ikada ne uspije, nećete moći koristiti svoju lozinku kao rezervnu kopiju. Međutim, i dalje se možete prijaviti sa svojim PIN-om.

Kako se prijaviti pomoću Windows Hello

Koristite svoje lice ili otisak prsta za prijavu u Windows

Sljedeći put kada budete na zaslonu za prijavu u sustav Windows, kliknite na Mogućnosti prijave odnos. Odaberite metodu koju želite koristiti za prijavu, npr Lice za prepoznavanje lica i Otisak prsta za prepoznavanje otiska prsta. Potvrdite svoj identitet metodom po svom izboru i bit ćete prijavljeni u sustav Windows.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up