Wi-Fi Range Extender u odnosu na isprepletenu mrežu: u čemu je razlika?

Kada kupite usmjerivač, trebao bi vam pružiti savršenu pokrivenost u cijelom domu, zar ne? Kao što ste vjerojatno iskusili u nekom trenutku, to nije uvijek slučaj. Određeni građevinski materijali, veliki prostori i druga teška tehnološka oprema mogu poremetiti vaš Wi-Fi signal i prekinuti vašu vezu.

Ako jedan usmjerivač ne uspije osigurati odgovarajuću Wi-Fi pokrivenost u svakom kutu vašeg doma, mrežasti sustavi i produživači dometa sjajni su načini za pojačavanje vašeg Wi-Fi signala i popravljanje mrtvih točaka u vašem domu. Ali koji je najbolji za vas?

Índice
  1. Optimizirajte svoju trenutnu Wi-Fi mrežu
  2. Proširivači Wi-Fi dometa samo ponavljaju signal
    1. Naši najbolje ocijenjeni produživači bežičnog dometa
  3. Mesh mreže su besprijekorne i brzo se ažuriraju
    1. Preporuka naših urednika
    2. Naši najbolje ocijenjeni Wi-Fi mesh sustavi

Optimizirajte svoju trenutnu Wi-Fi mrežu

insajderski softver

(Zasluge: InSSIDer Lite)

Može li mrežasti Wi-Fi sustav riješiti sve vaše internetske probleme? Važno je napomenuti da produživači dometa i mrežasti sustavi nisu čarobno rješenje koje poboljšava brzine u svakoj situaciji. Ako je vaš problem uzrokovan zagušenošću susjeda, loše postavljenim routerom ili jeftinim internetskim paketom s malim brzinama, mesh sustav neće riješiti vaš problem.

"Mesh sustavi i ekstenderi prvenstveno su dizajnirani da riješe jedan problem: slab signal", kaže Joel Crane, certificirani stručnjak za bežične mreže i Wi-Fi inženjer u Juniper Networksu. "Prije ulaganja u mesh Wi-Fi sustav, provjerite imate li problema s jačinom signala na mjestima gdje trebate koristiti Wi-Fi."

On preporučuje korištenje besplatnog alata kao što je InSSIDer Lite (Otvara se u novom prozoru) za mapiranje jačine signala vašeg doma—dok hodate po kući dok alat radi, zabilježite sva mjesta koja imaju slab signal. "Svaka snaga signala između -67 i -30 dBm je dobra", kaže on. “Kad padnete ispod -67 ili -70 dBm, performanse će početi opadati. Ispod -80 dBm, stvari vjerojatno uopće neće raditi pouzdano.” (Zapamtite, ovo su negativni brojevi, tako da je -80 dBm niže od -67 dBm.)

Ako ne pronađete mrtve točke, problem je vjerojatno u vašem internetskom paketu, a ne u vašoj Wi-Fi mreži. Testirajte svoju vezu i provjerite ostvarujete li brzine koje plaćate. Morat ćete nadograditi svoj internetski paket da biste vidjeli veće brzine (ili se potpuno prebaciti na bržeg ISP-a).

Međutim, ako primijetite da imate područja ispadanja, postoje načini da pojačate svoj Wi-Fi signal. Provjerite je li vaš usmjerivač optimalno postavljen na otvorenom na središnjem mjestu. Ako je u ormaru na jednom kraju kuće, možda možete riješiti svoj problem premještanjem usmjerivača umjesto kupnjom novog hardvera.

Proširivači Wi-Fi dometa samo ponavljaju signal

Proširivač dometa TP-Link priključen na zid

TP-Link AC1750 Wi-Fi proširenje dometa (RE450) (Zasluga: TP-Link)

Ako vam je potrebna pomoć pri proširenju vaše Wi-Fi mreže, morat ćete birati između proširivača dometa i mrežastog sustava. "Wi-Fi ekstenderi se obično spajaju na vašu postojeću bežičnu mrežu, emitiraju naziv nove mreže i naslijepo prosljeđuju promet natrag na vaš bežični usmjerivač", objasnio nam je Crane. "To obično znači da ćete vidjeti dva naziva mreže: jednu mrežu nudi vaš bežični usmjerivač, a drugu mrežu nudi proširenje."

Vjerojatno ste ovo već vidjeli, gdje kućna mreža ima "SmithHouse" za gornji kat i "SmithHouse_EXT" za donji kat. Vaši će uređaji često ostati na jednom dok potpuno ne bude izvan dometa, a zatim se možete prebaciti na produživač bližeg dometa kako biste dobili bolju vezu.

Međutim, to također znači da još uvijek imate spor Wi-Fi na više točaka u svojoj kući. Ponavljanje cijelog Wi-Fi signala je neučinkovito - taj ekstender samo sluša svaki paket i ponovno ga emitira. Ne postoji unutarnja logika koja šalje pakete na pravi put. Osim toga, ručno prebacivanje između mreža dok se krećete velika je gnjavaža.

Što je još važnije, produživači dometa često mogu usporiti stvari. Bežična veza je "half-duplex", što znači da bežični uređaj ne može slati i primati informacije u isto vrijeme - svaki uređaj na istom kanalu mora naizmjenično razgovarati. Proširivači dometa pogoršavaju ovu neučinkovitost, kaže Crane, budući da moraju ponoviti svaku pojedinu stvar koju "čuju" kao da vas netko prati cijeli dan, ponavljajući sve što kažete prije nego što netko drugi može progovoriti.

Konačno, rukovanje ovim ekstenderima često predstavlja bol. Mnogi usmjerivači zahtijevaju da odete na web mjesto kako biste promijenili postavke ili preuzeli ažuriranja, a ako je vaš ekstender druge marke, imat ćete posla s dva seta softvera. U mnogim slučajevima taj se softver može činiti složenim i arhaičnim.

Postoje iznimke od svih ovih točaka, naravno. Neki proširivači dometa imaju moderniji softver i mogu prevladati neke probleme s propusnošću kada su upareni s usmjerivačima istog proizvođača koji su dizajnirani za zajedničku upotrebu. Ali nema jamstva da to možete učiniti sa svojim postojećim usmjerivačem, au tom trenutku linija između ekstendera i mrežnog sustava postaje malo mutna.

Naši najbolje ocijenjeni produživači bežičnog dometa

Mesh mreže su besprijekorne i brzo se ažuriraju

Amazon Eero Pro 6E

Amazon Eero Pro 6E (zasluga: Eero)

Za razliku od ekstendera, koje možete dodati postojećoj Wi-Fi mreži, mesh sustavi obično su potpuna zamjena za vaš kućni Wi-Fi. Možete ih koristiti u tandemu sa svojim trenutnim usmjerivačem, ali obično nema razloga za to (osim ako vaš ISP to ne zahtijeva). Osmišljeni su da zamijene vašu kompliciranu postavu usmjerivača i ekstendera s višestrukim identičnim jedinicama postavljenim po vašoj kući i korištenim zajedno.

Iako bi zamjena vašeg trenutnog usmjerivača mogla prestrašiti neke ljude, imajte na umu da je ovo sada puno atraktivnija opcija nego što je bila prošlih godina jer su usmjerivači koji podržavaju standard Wi-Fi 6 (ili čak Wi-Fi 6E) sve češći. Wi-Fi 6 nudi značajna poboljšanja u propusnosti i sigurnosti, tako da zamjena vašeg starijeg usmjerivača s Wi-Fi 6 usmjerivačem ili kompatibilnim mesh sustavom ima smisla sada kada cijene padaju.

Preporuka naših urednika

Čak i bez Wi-Fi 6, mesh sustavi imaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne ekstendere. "Kućni mesh sustavi kao što su Eero, Google Nest WiFi i Linksys Velop koriste mesh 'pristupne točke', koje su sve svjesne jedna druge i mogu bežično proslijediti promet po mreži prema potrebi", kaže Crane. "Sve one emitiraju istu mrežu name , koji omogućuje vašim Wi-Fi uređajima poput telefona i prijenosnih računala da lutaju između mrežnih pristupnih točaka po želji,” čineći primopredaju lakšom od ekstendera.

Štoviše, budući da mrežne jedinice pokreću isti softver, mogu inteligentnije prenositi promet. To znači da ako ste spojeni na drugi čvor na drugom kraju vaše kuće, on će ponovno emitirati pakete samo ako je dotični klijent stvarno povezan s njim.

Mrežni sustavi također mogu prevladati neke od problema s brzinom koje ekstenderi imaju korištenjem više radija za slanje i primanje informacija istovremeno. "Oni mogu koristiti kanal od 2,4 GHz za komunikaciju s klijentom, a zatim koristiti svoj kanal od 5 GHz za prijenos podataka drugim mrežnim pristupnim točkama na mreži", kaže Crane.

Aplikacija Eero Pro 6E

Aplikacija Amazon Eero (zasluga: Eero)

Neki mesh sustavi mogu čak imati tri radija - jedan za komunikaciju s usmjerivačem i dva radija za komunikaciju s prijenosnim računalima, telefonima i drugim uređajima. Ovo je posebno korisno kada imate mnogo uređaja na mreži. Ako možete kupiti model s tri remena, preporučio bih da to učinite.

Amazon Eero Pro 6E je tropojasni mesh sustav koji podržava Wi-Fi 6 i uključuje Zigbee pametno kućno čvorište ugrađeno u jezgru rutera. Njegov brat niže klase, Eero 6, relativno je pristupačan način za ulazak u mesh mreže.

Konačno, postavljanje i upravljanje vašom mrežom puno je lakše s modernim mesh sustavima. Umjesto da se bavite višestrukim konfiguracijskim stranicama, možete upravljati cijelom mrežom iz aplikacije za pametni telefon. Mnogi mesh sustavi također ažuriraju svoj firmware automatski, što je veliki korak u odnosu na većinu usmjerivača, koji zahtijevaju da provjerite web stranicu proizvođača za ažuriranja, preuzmete datoteku i ručno je pošaljete na svoj usmjerivač.

Većina korisnika niti ne prolazi kroz ovaj zamoran proces, ostavljajući ih ranjivima na sigurnosne prijetnje. S mrežastim sustavom sve u jednom vjerojatnije je da ćete primati redovita ažuriranja, što poboljšava upotrebljivost i sigurnost. To je ogromno.

Naši najbolje ocijenjeni Wi-Fi mesh sustavi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up