Vrhunski tehnički savjeti za putovanje u Japan

Snaga, bežični standardi i sama dostupnost tehnologije razlikuju se od zemlje do zemlje, a ako nosite bilo kakvu elektroniku u inozemstvo, trebali biste znati što možete očekivati ​​prije ulaska u zrakoplov. Svaka država ima posebna pravila, ograničenja i korisne savjete kojih se trebate pridržavati ako ne želite da vas uhvate s isključenim telefonom i praznom baterijom tableta.

Japan je fantastična destinacija za turiste i poslovne putnike. Dom je nekoliko velikih multinacionalnih korporacija, rodno mjesto animea, porijeklo dviju od tri glavne konzole za videoigre, a prepuno je prekrasnog krajolika i zanimljive kulture i povijesti za istraživanje na relativno malom prostoru. Ako planirate putovanje u Japan, evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako ostati povezani i napuniti baterije te kako najbolje iskoristiti svoj odmor ili poslovno putovanje.

Índice
  1. Ne brinite za utičnice
  2. Pristup internetu: Iznajmite SIM karticu ili Hotspot
  3. Telefonske usluge: Najam telefona
  4. Beyond Tech: Nabavite JR Rail Pass
  5. Uzmite gotovinu i pametnu karticu
  6. Trebate elektroniku u Tokiju? Idite u trgovinu fotoaparatima

Ne brinite za utičnice

Dobra vijest je da vjerojatno ne morate brinuti o problemima s održavanjem napunjenosti uređaja. Japan koristi iste utikače s dva utora kao i Sjeverna Amerika, tako da će vaši punjači sasvim dobro raditi bez ikakvog adaptera (koji biste trebali putovati u Kinu ili Europu). Međutim, u Japanu nećete pronaći toliko uzemljenih utičnica (s tri rupe), pa ne očekujte da ćete se uključiti u jake utičnice kada dođete u hotelsku sobu.

Japanske utičnice imaju 100 volti, a ne 120 volti kao u Sjevernoj Americi, što neće značajno utjecati na vaše punjače. Međutim, ako koristite bilo koju vrstu uređaja koji stvara toplinu ili na neki drugi način troši puno energije, poput sušila za kosu, to može predstavljati sigurnosnu opasnost. Ostavite grijalice i tostere kod kuće, ali ponesite sve USB zidne adaptere koje želite.

A za punjenje u pokretu, bez obzira gdje se nalazili, pogledajte naš popis najboljih prijenosnih punjača i baterija.

Japanska Wi-Fi pristupna točka

Pristup internetu: Iznajmite SIM karticu ili Hotspot

Neki paketi mobilnih telefona nude međunarodni roaming i podatke, ali njihovi uvjeti mogu uvelike varirati. Na T-Mobileu, na primjer, imate neograničen tekst i podatke, ali ti su podaci ograničeni na 2G brzine i morate dodatno platiti glasovne pozive izvan zemlje. Naša uobičajena preporuka za korisnike s otključanim telefonima je da samo uzmu SIM karticu kada stignu u zemlju odredišta i umetnu je za privremeni pristup telefonu i podacima. U Japanu to nije baš tako jednostavno.

Možete preuzeti privremenu SIM karticu u zračnoj luci i koristiti je u svom telefonu, ali ona će vjerojatno biti samo za podatke. Privremene turističke SIM kartice gotovo nikad ne uključuju govornu uslugu – ako trebate upućivati ​​ili primati pozive, sljedeći odjeljak pokriva to. SIM podatkovni paketi su jeftini, ali obično ograničeni na određenu količinu podataka, bilo dnevno ili tijekom trajanja korištenja. Nakon što vam ponestane podataka, mreža ili uspori vaše brzine ili vas potpuno isključi. Možete očekivati ​​da ćete platiti oko 30 USD za 1 GB podataka za 15 dana, ali uvjeti se razlikuju među MVNO-ima. Također provjerite podržava li vaš telefon GSM mreže; ako je samo za CDMA, u Japanu uopće neće raditi. Ako koristite AT&T ili T-Mobile, vaš telefon je definitivno GSM, ali pretplatnici Sprinta i Verizona trebali bi dodatno istražiti podržava li ih njihov uređaj jer se njihove mreže temelje na CDMA standardima.

Također možete potrošiti nešto više za najam 4G Wi-Fi pristupne točke. Ovo je puno bolji izbor, jer obično nude neograničene podatke tijekom najma, što se isplati čak i ako se radi o duplom SIM podatkovnom paketu. Međutim, obično zahtijevaju određene pripreme prije putovanja. Najam hotspota potrebno je dogovoriti prije putovanja, nakon čega možete preuzeti hotspot na šalteru u zračnoj luci ili ga dostaviti u hotel. Prije nego što odete kući, stavite pristupnu točku u priloženi prepaid mailer i stavite je u bilo koji japanski poštanski sandučić.

Prijenosne žarišne točke mogu se dogovoriti izravno putem pružatelja usluga kao što je Ninja Wi-Fi (Otvara se u novom prozoru) ili naručiti preko ovlaštenih putničkih agenata (objašnjeno u nastavku uz JR Rail Pass). Opcija putničke agencije zapravo je povoljnija, čak i ako ne naručite aranžman preko njih.

Japanski telefoni

Telefonske usluge: Najam telefona

Ako vam je potreban telefonski broj u Japanu, možete jednostavno iznajmiti telefon. Nekoliko tvrtki vam omogućuje iznajmljivanje japanskih telefona na dan ili tjedan, s japanskim SIM karticama koje sadrže lokalni telefonski broj s kojeg možete upućivati ​​i primati pozive. SoftBank iznajmljuje pametne telefone za 210 jena dnevno (oko 2 USD) i mobilne telefone za 260 jena dnevno (oko 2,40 USD), s minimalnim rokom najma od tri dana. Iznajmljivanje telefona slično je iznajmljivanju Wi-Fi pristupne točke: naručite ga prije putovanja i preuzmete u zračnoj luci, a zatim ga stavite u povratnu kutiju u zračnoj luci (ili poštanski sandučić, ovisno o usluzi) kada odete .

Telefoni za iznajmljivanje općenito vam omogućuju da primate neograničene besplatne pozive na privremeni japanski telefonski broj koji će vam biti poslan prije nego što podignete slušalicu. Međutim, odlazni pozivi će vas koštati, čak i ako su upućeni na druge telefone u Japanu. SoftBank (Otvara se u novom prozoru) naplaćuje 110 jena po minuti (oko 1 USD) i 15 jena po tekstualnoj poruci (oko 0,12 USD) za japanske telefonske brojeve. Međunarodni pozivi imaju svoje tarife, a tekstualne poruke na telefone izvan Japana koštaju deset puta više od domaćih SMS-ova. Osim ako stvarno ne trebate telefonski broj, podatkovni paket je bolja ponuda.

JR Rail Pass

Beyond Tech: Nabavite JR Rail Pass

Japan je zemlja s puno vlakova. Samo Tokio opslužuje više tvrtki podzemne željeznice, svaka s brojnim linijama, a kada napustite grad, razmislite o regionalnim željezničkim tvrtkama. Do gotovo svih turističkih mjesta možete lako doći bez automobila, ali morate znati upravljati vlakovima. Tu na scenu dolazi JR Rail Pass koji će vaš odmor u Japanu učiniti mnogo lakšim i fleksibilnijim.

Japanske željeznice (JR) su grupa od sedam kompanija koje zajedno čine najopsežnijeg i najraširenijeg dobavljača željeznica u Japanu. Oni upravljaju shinkansen vlakovima koji vam omogućuju da putujete zemljom u nekoliko sati brzinom do 200 milja na sat. Kako bi privukli turiste, Japanske željeznice nude JR Pass i druge karte za vlak.

JR Pass je nacionalna karta za vlak dostupna samo turistima. To znači da ga ne možete dobiti ako u Japan putujete poslovno ili ostajete dulje od 90 dana. Međutim, ako idete na godišnji odmor (a niste japanski državljanin), spremni ste. Omogućuje neograničen pristup na gotovo svim željezničkim linijama koje opslužuju JR tvrtke u Japanu. To znači da možete putovati shinkansenom (barem shinkansenom koji ne putuje na posao) koliko god želite.

JR Pass košta oko 260 USD za jedan tjedan i 420 USD za dva tjedna. To bi moglo zvučati kao prilično veliki trošak povrh vaše zrakoplovne karte i hotela, ali uzmite u obzir da jednosmjerna vožnja Shinkansenom od Tokija do Kyota košta oko 140 USD. Ako na svom putovanju napravite jedno povratno putovanje između tih gradova, karta se već isplatila. Propusnica također omogućuje neograničen pristup lokalnim JR linijama, uključujući Yamanote liniju u Tokiju, koja je najlakši način putovanja između glavnih gradskih čvorišta. Ako letite u međunarodnu zračnu luku Narita ili iz nje, također ćete uštedjeti oko 30 dolara povratno s uključenim vlakom Narita Express između zračne luke i Tokija.

JR propusnice moraju se unaprijed naručiti od brojnih ovlaštenih putničkih agencija, od kojih većina ima web stranice s "japan", "jr", "rail" i/ili "pass" u svojim URL-ovima (japanrailpass.net (Otvara se u novom window) ne prodaje JR propusnice, ali kao službena stranica JR propusnice možete provjeriti korisne informacije bez bavljenja prodajnim prijedlogom određene agencije). Možete ih kupiti online, nakon čega ćete poštom dobiti vaučer za prolaz. Zamijenite svoj vaučer za propusnicu na JR šalteru kada sletite i budete spremni za vožnju.

Samo naučite kako upravljati različitim vlakovima prije nego što krenete i zapamtite da se sjedala za shinkansen obično moraju rezervirati na šalteru čak i s propusnicom (nećete dodatno platiti, osim ako ne želite prijeći u prvi razred Green Car). Prijenosnu pristupnu točku obično možete naručiti kada naručite svoju JR Pass, što dodaje dodatnu pogodnost.

Japan PASMINA

Uzmite gotovinu i pametnu karticu

Ako ste navikli hodati bez gotovine i za sve koristiti kreditnu karticu, naići ćete na neugodnu neugodnost kada stignete u Japan. Većinu kreditnih kartica još uvijek prihvaćaju veliki trgovci, ali za svakodnevne artikle gotovina je mnogo češća. Nabavite dobru količinu jena na renomiranoj mjenjačnici i oslobodite nešto mjesta u svom novčaniku za neke novčanice. Također, razmislite o kupnji posebne torbice za kovanice, jer nećete pronaći papirnati novac u apoenima manjim od 1000 JPY (otprilike 10 USD). Kovanice od 100 i 500 jena su uobičajene.

Još uvijek možete koristiti kartice za piće, grickalice i karte za vlak (dobro za linije tokijske podzemne željeznice koje nisu obuhvaćene JR Passom) ako dobijete PASMO ili Suica pametnu karticu. To su prepaid kartice s čipovima unutar kojih možete jednostavno obaviti male kupnje samo jednim dodirom. Ove se kartice prvenstveno koriste za karte za vlak i autobus, ali većina automata i mnoge trgovine (svaka trgovina s IC logotipom na vratima ili izlogu) prihvaćaju ih za kupnju. Ne brinite hoćete li dobiti PASMO ili Suica karticu; iako izgledaju drugačije, zapravo su identične u upotrebi, kao što je razlika između prihvaća li trgovina Visa ili Mastercard (velika većina prihvaća oboje naizmjenično).

Ako dobijete JR Pass i hotspot od Japan-Rail-Pass.com (Otvara se u novom prozoru) (koristio sam ga i ima ugled), također možete naručiti pametnu karticu od njega. Nove PASMO i Suica kartice trenutačno koštaju 24 USD i dolaze s unaprijed učitanim 2000 JPY. Ako želite kupiti karticu u Japanu ili platiti kad tamo stignete, potrebna vam je gotovina. Obično je 500 jena (oko 5 dolara) da dobijete novu karticu prije nego što je možete napuniti novcem, a morate koristiti račune umjesto kreditne kartice da biste je napunili na automatima na većini željezničkih postaja. Međutim, kada je pun, u džepu ostaje manje papira i kovanica. I ne brinite o korištenju automata; imaju engleske modove kojima možete pristupiti dodirom.

Još jedan lijep bonus za PASMO i Suica kartice: ako još uvijek imate novca na njima kada napustite zemlju, taj novac možete dobiti od službenika u zračnoj luci, zajedno s pologom od 500 ¥ koji ste platili za samu karticu.

Japan Bic kamera

Trebate elektroniku u Tokiju? Idite u trgovinu fotoaparatima

Svi ponekad zaboravimo svoju opremu, a u Japanu je to lako popraviti. Za male stvari poput punjača i kabela, japanske trgovine poput 7-Eleven i Lawson dobro su opskrbljene i često imaju Wi-Fi ako ga trebate koristiti. Ako vam treba nešto malo značajnije, morate otići u trgovinu elektroničkom opremom. Ili bolje rečeno, trgovina fotoaparatima.

Dva najveća trgovca elektroničkom opremom u Japanu su Bic Camera i Yodobashi Camera. Što je još važnije, to su neke od najvećih trgovina elektronikom u Tokiju koje je najlakše pronaći. Kad kažem najveći, mislim na ogromne super-trgovine s više katova svake vrste elektroničkih uređaja koje biste mogli poželjeti. Ako trebate komad tehnologije, možete ga nabaviti u jednoj od ovih trgovina. Bic kameru ili Yodobashi kameru možete pronaći nekoliko blokova dalje od glavnih željezničkih stanica u Shinjukuu, Shibuyi, Uenu, Ikebukuru, Kichijojiju i, naravno, tehnološkom i geek raju Akihabari.

Ako vam je potrebna oprema, a niste u središtu Tokija, Yamada Denki još je jedan sjajan trgovac elektronikom s više od 200 trgovina diljem Japana.

Imajte na umu ove savjete kada planirate putovanje u Japan i moći ćete lako ostati povezani i kretati se tijekom posjeta. Postoji i mnogo drugih savjeta koji se ne odnose na tehnologiju (Otvara se u novom prozoru), posebno o bontonu. (Naučite reći "sumimansen", izgovara se "soo-mee-mah-sehn", prije nego što zamolite bilo kojeg službenika, recepcionara, turističkog vodiča ili prolaznika za pomoć; to znači "ispričajte me".) Ali sada znate kako ostati online iz Hokkaida - Okinawa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up