VPN-ovi u odnosu na proxyje: u čemu je razlika?

Dok VPN-ovi upijaju sav kisik u razgovoru o privatnosti, postoji slična tehnologija koja nije dobila istu pozornost: skromni proxy. Pitali smo stručnjake dviju vodećih VPN tvrtki u čemu je razlika i trebate li jedan, oba ili nijedan. Iako su obje tvrtke zainteresirane za promicanje VPN-ova, još uvijek su stručnjaci za funkcioniranje proizvoda za privatnost. Nadalje, NordVPN također nudi vlastiti proxy proizvod sa svojom VPN uslugom.

Índice
  1. Što je proxy? (Savjet: nije VPN)
  2. Trebate li proxy — ili VPN, što se toga tiče?
    1. Preporuka naših urednika
  3. Kako odabrati između VPN-a i proxyja

Što je proxy? (Savjet: nije VPN)

Proxyji su rođaci VPN-ova. Poput VPN-a, oni mogu preusmjeriti vaš web promet tako da izgleda kao da dolazi s nekog drugog mjesta, skrivajući vašu stvarnu IP adresu. Kirill Mikulsky, voditelj mrežnog inženjerskog tima u NordVPN-u, objasnio je da proxyji funkcioniraju tako što "transportiraju vaš promet između vašeg klijentskog računala i proxy poslužitelja tako što ga enkapsuliraju u neku vrstu vanjskog zaglavlja." Poput VPN-a, proxy šalje vaš web promet na proxy poslužitelj, koji ga, kaže Mikulskij, vraća natrag na Internet.

VPN, rekao je Mikulskij, dodaje slojeve ovom osnovnom procesu. "VPN radi na vrlo sličan način, ali uz enkapsulaciju, prema zadanim postavkama dodajemo enkripciju i osiguravamo provjeru paketa."

S VPN-om možete biti prilično sigurni da je sav vaš web promet šifriran, ali to nije uvijek slučaj s proxyjima. Laurent Fasnacht, koji vodi istraživanje i razvoj u ProtonVPN-u, objasnio je da proxiji koji koriste SOCKS i HTTP protokole ne kriptiraju korisnički promet. SSL ili HTTPS proxyji, ali ne HTTP proxyji koji prosljeđuju na HTTPS, šifriraju korisnički promet.

"Snažno bih preporučio da ne koristite nekriptirane proxyje jer ne pružaju nikakvu zaštitu", rekao je Fasnacht. "Danas bi enkripcija trebala biti norma za bilo koju uslugu. Nema apsolutno nikakvog izgovora da je ne koristite."

Još jedna ključna razlika je kako se povezuju. "S VPN poslužiteljem to je vrsta tunela koji će tamo ostati", rekao je Fasnacht. VPN vezama se obično upravlja na razini OS-a i primjenjuje se na sav web promet s vašeg računala. "Kad god vaše računalo želi poslati malo prometa, ono prolazi kroz (VPN) tunel."

Proxy je drugačiji. Mikulskij je objasnio da svaka aplikacija zahtijeva vlastitu proxy vezu. U praksi, proxy veza za upravljanje prometom vašeg preglednika neće raditi za drugu aplikaciju na vašem računalu. To ostavlja mnoge mogućnosti za web promet da napusti vaše računalo izvan proxy veze.

Trebate li proxy — ili VPN, što se toga tiče?

Oba stručnjaka za VPN složila su se da VPN bolje maskira vaš web promet i štiti vašu privatnost. Međutim, postoje neke namjene za proxy poslužitelje, ovisno o tome što pokušavate postići.

PCMag logotip Kako VPN radi

Fasnacht je rekao da, iako VPN šifrira sav promet s vašeg računala, za to su mu često potrebne više razine dopuštenja. Međutim, proxy se može postaviti bez posebnih dopuštenja. Na webu postoji nekoliko web-mjesta koja funkcioniraju kao proxy poslužitelji, gdje upisujete URL i pregledavate odredišnu stranicu putem proxy stranice u svom pregledniku. Možda ih se sjećate iz nesmotrene mladosti koju ste proveli pokušavajući zaobići ograničenja internetske veze vaše srednje škole.

Mikulskij je također primijetio da ako vam je stalo samo do deblokiranja web stranica ili da vaš promet izgleda kao da dolazi s nekog drugog mjesta, to možete učiniti brzo i jednostavno s proxyjem. Napomenuo je da mnogi VPN-ovi nude mnogo poslužitelja na različitim lokacijama, kao i dodatne alate za privatnost, što ga čini potencijalno privlačnijim.

Naime, nekoliko VPN usluga nudi dodatke pregledniku koji su doista proxyji. Mikulskij je potvrdio da NordVPN-ov dodatak za preglednik pruža šifriranu proxy vezu.

Preporuka naših urednika

I Fasnacht i Mikulskij također su se složili da nema smisla koristiti VPN i proxy u isto vrijeme. Samo usmjeravanje internetskog prometa kroz VPN uvijek će smanjiti brzinu i performanse, a dodavanje dodatnog sloja složenosti od proxyja čini to receptom za izuzetno loše performanse.

Kako odabrati između VPN-a i proxyja

Kod proizvoda za sigurnost i privatnost često može biti teško razlikovati ono što je samo marketing od onoga što će proizvod zapravo učiniti za vas.

"Pomalo mi je neugodno kada, kao tehnolog, vidim da ljudi donose pogrešne odluke zbog oglasa, zbog loših objašnjenja", rekao je Fasnacht. Predložio je da potrošači istražuju proizvode, čak i ako su složeni. Učenje o tome što proizvod zapravo može učiniti i razumijevanje za što ga uopće želite koristiti dovelo bi potrošače do boljeg izbora – osobito kada se proizvodi daju besplatno.

To se posebno odnosi na VPN-ove i proxy poslužitelje, koji potencijalno mogu pratiti vaše mrežne aktivnosti u reklamne ili druge opake svrhe. Besplatne proizvode potrebno je zasebno proučiti jer im je odnekud potreban novac da bi nastavili s radom.

Bitno je razumjeti što proizvod koji koristite zapravo radi, kao i znati kako zarađuje, rekao je Fasnacht. To je osobito istinito ako ne košta ništa. "Ako je besplatno", reče Fasnacht, "zašto je besplatno?"

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up