Uređaji se spajaju na pogrešnu mrežu? Kako promijeniti Wi-Fi prioritet

Jeste li se ikada našli spojeni na krivu Wi-Fi mrežu jer se preklapa s onom koju želite koristiti? Postoji mnogo toga što možete učiniti da poboljšate svoj Wi-Fi, ali morat ćete promijeniti prioritet veze prije nego počnete primjećivati ​​bilo kakva poboljšanja.

To se može dogoditi ako ste navratili kod susjeda i otkrili da se vaše prijenosno računalo "prilijepi" na njihovu mrežu nakon što ste stigli kući, na primjer. Ili ako imate Wi-Fi ekstender u svojoj kući, a vaš uređaj ostaje povezan sa slabijim signalom čak i kada ste u dometu vašeg glavnog usmjerivača.

Ako ste sve isprobali, a vaši uređaji još uvijek nisu u nedoumici koju mrežu koristiti, evo kako ponovno odrediti prioritet Wi-Fi mreže kako bi se prijenosno računalo i telefon ispravno povezali.

Índice
  1. Windows: promijenite prioritet mreža u naredbenom retku
  2. macOS: Povucite i ispustite mreže u postavkama
  3. iPhone: Isključite automatsko pridruživanje
  4. Android: Isključite automatsko ponovno povezivanje
    1. Preporuka naših urednika
  5. Rješavanje problema s Wi-Fi Extenderom s Mesh mrežom

Windows: promijenite prioritet mreža u naredbenom retku

Windows prioritet wi-fi

Ako koristite Windows, možete odlučiti na koje se mreže vaše računalo automatski povezuje, ali uvid u stvarni prioritet koji im dodjeljuje zahtijeva malo kopanja. Najlakša opcija je kliknuti ikonu Wi-Fi na programskoj traci kako biste vidjeli sve Wi-Fi mreže u dometu. Odaberite mrežu i potvrdite to Povežite se automatski opcija pod nazivom mreže je omogućena.

Ako je ovaj okvir označen, vaše će se računalo automatski spojiti na tu mrežu kada je u dometu. Označavanje ovog okvira također stavlja tu mrežu na vrh popisa prioriteta, tako da poništite ovaj okvir za mreže na koje se trebate povezivati ​​samo povremeno. Također možete potpuno izbrisati mrežu tako da je kliknete desnom tipkom miša i odaberete Zaboraviti.

Ako vam odgovara kodiranje u naredbenom retku, možete fino podesiti svoje mreže s nekoliko naredbi. Otvorite izbornik Start, potražite Command Prompt i otvorite ga. Pokrenite sljedeću naredbu da vidite popis svih spremljenih mreža vašeg prijenosnog računala:

netsh wlan prikaži profile

Ovaj će popis biti po prioritetu, s mrežom najvišeg prioriteta na vrhu i mrežom najnižeg prioriteta na dnu. Ako se stvari ne čine u redu (recimo, ako se Wi-Fi mreža vašeg susjeda pojavi iznad vaše na popisu), možete promijeniti prioritet bilo koje mreže pomoću sljedeće naredbe:

netsh wlan set profileorder name="NETWORKNAME" interface="INTERFACENAME" priority=NUMBER

Zamijenite NETWORKNAME nazivom mreže, INTERFACENAME nazivom sučelja navedenim na vrhu naredbe, a BROJ dodjelom prioriteta. Dakle, u mom slučaju, želim da KatNWhit bude prvi prioritet, pa bih pokrenuo:

netsh wlan set profileorder name="KatNWhit" interface="Wi-Fi" priority=1

Imajte na umu da se vaše sučelje može zvati nešto poput "Wi-Fi 2", stoga provjerite prvi redak izlaza te izvorne naredbe kako biste bili sigurni da je točna. Zatim možete ponovno pokrenuti naredbu prikaži profile kako biste bili sigurni da su vaše promjene ispravno primijenjene. Nadamo se da bi ovo trebalo riješiti neke od vaših problema.

macOS: Povucite i ispustite mreže u postavkama

mac wi-fi prioritet

Macovi olakšavaju preuređivanje bežičnih mreža. Otvorite System Preferences (ili System Settings kako se zovu u macOS Ventura) i odaberite Mreža opciju, a zatim kliknite ikonu lokota u kutu da izvršite promjene. (Možda ćete morati unijeti svoju lozinku ovdje.) Kliknite na Napredna gumb, zatim idite na Wi-Fi karticu—trebali biste vidjeti popis svih Wi-Fi mreža na koje ste se ikada povezali.

Preporučujem da počnete brisanjem svih mreža koje ovdje ne koristite, posebno onih na koje se slučajno spoji vaše prijenosno računalo. Zatim možete promijeniti raspored preostalih Wi-Fi mreža povlačenjem i ispuštanjem po redoslijedu prioriteta. Na taj će način vaše računalo dati prednost vašoj kućnoj Wi-Fi mreži u odnosu na obližnje mreže na koje se povremeno povezujete.

iPhone: Isključite automatsko pridruživanje

iphone wi-fi

iPhone vam ne daje mnogo opcija kada je u pitanju prioritet Wi-Fi mreža, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Ići Postavke > Wi-Fi na vašem iPhoneu i trebali biste moći vidjeti sve bežične mreže u dometu.

Kako biste spriječili da se vaš iPhone automatski poveže s mrežom, kliknite ikonu "i" pokraj naziva mreže i isključite automatsko pridruživanje. Ovo će zadržati lozinku mreže pohranjenu na vašem telefonu, tako da se možete povezati s njom kada želite, ali se neće automatski povezati s njom dok ste u roamingu.

Također možete u potpunosti ukloniti mrežu sa svog telefona dodirom Zaboravite ovu mrežu opcija s ovog istog zaslona. Apple ne nudi nikakav ugrađeni način za promjenu prioriteta mreža, ali možete pročitati više o tome kako im automatski daje prioritet na ovoj stranici podrške (Otvara se u novom prozoru).

Android: Isključite automatsko ponovno povezivanje

android wi-fi

Vaš vam telefon vjerojatno ne daje toliko kontrole nad Wi-Fi prioritetom kao vaše računalo, ali svejedno možete podešavati stvari iz postavki. Na svom Android telefonu idite na Postavke > Wi-Fi i spojite se na mrežu koju želite postaviti.

Preporuka naših urednika

Dodirnite zupčanik postavki pored naziva mreže i isključite Automatsko ponovno spajanje kako biste spriječili da se vaš telefon u budućnosti automatski povezuje s tom mrežom. Međutim, lozinka će i dalje biti spremljena, tako da se možete ručno povezati kad god želite. Alternativno, možete potpuno izbrisati mrežu sa svog telefona dodirom Zaboraviti na ovoj stranici.

Android više ne uključuje Wi-Fi prioritetne značajke, iako vam neki prilagođeni ROM-ovi mogu omogućiti da dodatno konfigurirate stvari, stoga istražite Wi-Fi postavke da vidite hoće li vam nešto zapeti za oko.

Rješavanje problema s Wi-Fi Extenderom s Mesh mrežom

Netgear Orbi Wi-Fi 6 sustav AX6000 (RBK852)

Ako u svom domu imate mrežni ekstender za proširenje Wi-Fi pokrivenosti, mogli biste naići na probleme s telefonom ili prijenosnim računalom koji se prečesto "lijepe" na proširenu mrežu. Na primjer, nastavlja se povezivati ​​na SmithHouse_EXT umjesto na glavnu SmithHouse mrežu, čak i kada ste u dometu normalnog usmjerivača.

Određivanje prioriteta Wi-Fi mreža može donekle pomoći u tome, ali ako ste u roamingu po kući, možda ćete otkriti da se vaš uređaj stalno spaja na krivu mrežu. Da biste to popravili, najbolje je da se potpuno riješite tog ekstendera i zamijenite ga mrežastim Wi-Fi sustavom.

Za razliku od jeftinih ekstendera na koje ste vjerojatno navikli, mrežasti Wi-Fi sustavi dizajnirani su za inteligentno usmjeravanje prometa jedan na drugi, pokrivajući vašu kuću jednom Wi-Fi mrežom i povezujući vas s bilo kojim čvorom koji vam je najbliži u bilo kojem trenutku . Za više pročitajte kako se mreža slaže s produživačima.

Mrežni sustav košta malo više, ali vjerujte mi: isplati se imati stabilan Wi-Fi u cijeloj kući. Imamo vodič za postavljanje ako se odlučite odvažiti.

PCMag logotip Kako svoj telefon pretvoriti u Wi-Fi hotspot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up