Uradi sam demo: Koliko je lako sami popraviti pokvareni zaslon telefona?

Pucanje zaslona vašeg telefona ispuštanjem na pločnik poput idiota ne mora uzrokovati neugodnost gadgeta nakon čega slijedi račun za popravak zaslona. Umjesto toga, može osramotiti gadget nakon čega slijedi kupnja DIY po nižoj cijeni.

I dok setovi za popravak zaslona kod kuće tradicionalno uključuju zamjenske dijelove (uz povremeni rizik da telefon odbaci presađivanje), ovog su proljeća Apple i Google stavili svoje komponente na raspolaganje DIYerima.

Potonje partnerstvo s iFixitom za prodaju dijelova Pixel telefona postalo je osobno zanimljivo krajem rujna kada sam razbio zaslon svog Pixela 5a ispustivši ga na pločnik (Otvara se u novom prozoru) kao idiot.

Alati unutar Pixel 5a iFixit kompleta.

Alati unutar Pixel 5a iFixit kompleta. (Zasluge: Rob Pegoraro)

Pogotovo jer iFixit naplaćuje 99,99 USD za pribor za popravak zaslona Pixela 5a (Otvara se u novom prozoru), znatno ispod 236,35 USD (nakon kredita za vraćanje pokvarenih dijelova) u Appleovoj samoposlužnoj trgovini (Otvara se u novom prozoru) za iPhone 12 ili 13 screen kit s nešto manjim ekranom.

Dovoljno čudno, iFixit je rasprodao komplet za popravak zaslona 5a dva dana prije nego što sam izgubio bitku s gravitacijom. "Prodaja je premašila predviđanja", napisao je izvršni direktor Kyle Wiens ispričavajući se kad sam mu poslao e-poruku za komentar. Ali uspio je pronaći jedan da mi ga pošalje otprilike tjedan dana kasnije, a komplet je sada ponovno na zalihi.

Kutija koja je stigla sadržavala je dvije manje kutije alata za popravak i jednu zamjenskih dijelova, ali bez ispisanih uputa osim upozorenja "Popravak je plemenit". Umjesto toga, iFixit nudi online upute: ilustrirani vodič u 15 koraka (Otvara se u novom prozoru) na koji biste trebali pročitati komentare.

Prvi koraci, omekšavanje ljepila koje drži ekran i zatim lagano skidanje, bili su daleko najteži. Trebali biste zagrijati vrećicu napunjenu iOpener gelom (Otvara se u novom prozoru) tako što ćete je peći u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, prisloniti je na desni rub telefona na minutu kako bi toplina oslabila ljepilo, a zatim upotrijebite komplet vakuumske čašice otvori ekran.

Ali vakuumska čašica je stalno iskakala sa zaglavljenog zaslona, ​​čak i nakon opetovanih toplinskih tretmana s iOpenerom i kada sam upotrijebio popravak predložen u komentarima za prekrivanje pukotina na zaslonu pakirnom trakom kako bi čašica imala glađu površinu. Umjesto toga, jedan pokušaj da se oslobodi zaslon otresao je krhotinu stakla koja je okrznula zapešće i dodala "mali gubitak krvi" mojim optužbama.

Početni vrh gurnut je u razmak između zaslona Pixela 5a i ostatka telefona.

Početni vrh gurnut je u razmak između zaslona Pixela 5a i ostatka telefona. (Zasluge: Rob Pegoraro)

Naposljetku, pokušao sam upotrijebiti posebno oštru pincetu iz kompleta kako bih ispitao bilo kakav razmak između zaslona i telefona – i osjećao sam se kao da sam malo popustio. Gurnuo sam jedan od njegovih plastičnih "maglica za otvaranje" na isto mjesto, čuo tiho pucketanje i uspio gurnuti ruku niz rub telefona da ga lakše otvorim.

U uputama sam umetnuo ostalih pet gumba na zaslonu oko rubova telefona, ostavljajući ga da izgleda poput bizarne kibernetske zvijeri kojoj su izrasle plave peraje. Nakon što sam prerezao preostalo ljepilo "spudgerom" iz kompleta, šiljastom olovkom od ugljičnih vlakana, konačno sam otvorio zaslon, ostavivši ga pričvršćenim za vrpčasti kabel.

Ostalo je bilo jednostavno—u usporedbi s mojom avanturom zamjene starog iMac tvrdog diska SSD-om (Otvara se u novom prozoru) ili čak zamjenom baterije (Otvara se u novom prozoru) na mom HP prijenosnom računalu. Nekoliko okretaja T3 Torx odvijača (kit je uključivao taj i još dva Torx bita) uklonilo je držač koji drži taj kabel, nakon čega sam ga oslobodio spužvom.

Pixel 5a leži otvoren, s oštećenim zaslonom nagnutim od gledatelja.

Rezultati uspješne borbe s kompletom za popravak usisnom čašicom, trzalicama za otvaranje i spužvom. (Zasluge: Rob Pegoraro)

Tu je vodič neobjašnjivo stao, ostavljajući kupce kao što su "Lisa McManis", (otvara se u novom prozoru), "craig potts" (otvara se u novom prozoru) i "barely_diy" (otvara se u novom prozoru) da uđu s informativnim komentarima ispod koraka 15. (otvara se u novom prozoru) o tome kako priložiti novi ekran.

Prvo sam upotrijebio onu uvijek praktičnu mješalicu kako bih prošao alkoholnom maramicom po kanalu oko ruba telefona kako bih obrisao preostalo ljepilo. Zatim sam nanio novo ljepilo, koje dolazi u sendviču između slojeva zaštitne plastike. Uklonio sam donji sloj, omotao ostatak tako da je bio uvučen točno u telefon, i odlijepio gornji sloj plave plastike da ostane ta ljepljiva traka.

Preporuka naših urednika

Pričvršćivanje novog vrpčastog kabela zaslona zahtijevalo je poravnavanje konektora koje nisam mogao vidjeti. Lagano sam pritisnuo jedan kraj spužvom dok nisam osjetio da su igle škljocnule u utičnicu ispod, zatim sam utisnuo ostatak na mjesto i vratio remen i vijak kako bih pričvrstio konektor.

Odvijač s Torx T3 nastavkom na vrhu vijka koji drži remen na mjestu preko vrpčastog kabela koji povezuje zaslon s tijelom Pixela 5a

Postupak popravka zahtijevao je samo petljanje s jednim malenim vijkom. (Zasluge: Rob Pegoraro)

Nakon konačne provjere novog zaslona — komentari vodiča podsjetili su me da skinem maleni plastični poklopac s utora za selfie kameru — i uklanjanja posljednje plastične trake koja je prekrivala vrh ljepljive trake, gurnuo sam novi zaslon na mjesto i pritisnuo ga čvrsto oko rubova. Podsjetilo me na završetak velikog koraka u sklapanju makete aviona, samo bez mirisa ljepila.

Nikada nisam osjetio toliko olakšanje kad sam vidio Google logo kao kad je zabljesnuo na novom ekranu 5a nakon što sam ga ponovno uključio, nakon čega se telefon pokrenuo kao da se ništa nije dogodilo.

Prošla su dva sata i kusur otkad sam prvi put stavio iOpener u mikrovalnu. Vjerojatno bih uštedio vrijeme tako da odnesem 5a na najbližu lokaciju uBreakiFix, koja također nudi originalne Pixel dijelove i čija je cijena 159,99 USD za zamjenu zaslona 5a (Otvara se u novom prozoru).

Ali isplata ove vježbe nije bila toliko vrijeme i novac koji sam uštedio – nakon što sam svoje vrijeme cijenio na nuli, što je trik koji se isplati odigrati sam sa sobom u pokušajima „uradi sam“ – već psihološka nagrada ispravljanja pogreške vlastitim rukama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up