7 načina da dobijete bolju grafiku na starim računalnim igrama

Jedna od najvećih prednosti igranja na računalu u odnosu na konzole je mogućnost da se vratite i igrate gotovo bilo koju igru ​​iz goleme povijesti. To znači da bez obzira na to koliko je davno igra izašla, velike su šanse da je možete pokrenuti na modernom hardveru kako biste iskoristili sve prednosti koje suvremeno igranje nudi. Značajno starije igre također će imati zastarjelu grafiku koju treba prevladati, ali uz nekoliko trikova također možete učiniti da izgledaju mnogo bolje nego što su ikada izgledale u vrijeme izdavanja.

Índice
  1. 1. Omogućite supersampling na razini sustava
  2. 2. Omogućite anizotropno filtriranje u cijelom sustavu
  3. 3. Iskoristite prednost centriranog skaliranja
  4. 4. Stvorite prilagođenu rezoluciju
  5. 5. Instalirajte Widescreen Hack
    1. Preporuka naših urednika
  6. 6. Dodajte pakete tekstura
  7. 7. Dodajte efekte naknadne obrade koristeći ReShade

1. Omogućite supersampling na razini sustava

Borderlands 2 postavke

DSR postavke u Borderlands 2 (Zasluge: Nvidia)

Jedna opcija na razini sustava koja može pomoći u poboljšanju kvalitete retro igara je supersampling, koji u biti renderira igru ​​na višoj razlučivosti, a zatim je smanjuje na nižu razlučivost, zadržavajući velik dio oštrine i detalja. To je vrsta anti-aliasinga osmišljena da smanji nazubljeni izgled linija na rubovima objekata koji mogu biti posebno uočljivi pri nižim razlučivostima.

Nvidijina vlasnička verzija supersamplinga zove se Dynamic Super Resolution, a postoji iteracija vođena umjetnom inteligencijom koja se zove Deep Learning Dynamic Super Resolution. Ovu značajku možete omogućiti na upravljačkoj ploči Nvidia pod Upravljanje 3D postavkama > DSR - Čimbenicizatim odaberite DL skaliranje ili Naslijeđeno skaliranje (originalni DSR).

AMD ima vlastitu tehniku ​​supersamplinga koju naziva virtualna super rezolucija. Pronađite opciju za uključivanje Prikaz podizbornik u softveru AMD Radeon.

2. Omogućite anizotropno filtriranje u cijelom sustavu

amd napredni grafički izbornik

(Zasluge: Alan Bradley)

Anizotropno filtriranje je tehnika koja poboljšava oštrinu udaljenih objekata. Može imati dramatičan učinak na izgled starijih igara, posebno onih koje pokušavaju prikazati složena 3D okruženja. Dok će većina modernih igara uključivati ​​opciju za omogućavanje anizotropnog filtriranja u postavkama grafike, mnoge starije igre neće.

Ovdje dolaze kontrolni paketi modernih GPU-a koji vam omogućuju da uključite anizotropno filtriranje (i odlučite koju ćete razinu omogućiti) na razini sustava. Da biste ga omogućili na AMD karticama, pronađite Grafika podizbornika u softveru AMD Radeon i kliknite strelicu prema dolje pokraj njega Napredna. Provjerite je li opcija Anizotropno filtriranje postavljena na Omogućeno u izborniku koji se pojavi.

Za Nvidia GPU, otvorite Nvidia Control Panel i kliknite Upravljanje 3D postavkama u bočnoj traci. Pronađi Anizotropno filtriranje ispod Globalne postavke opcije. Možete dopustiti aplikacijama da kontroliraju AF, potpuno ga isključiti ili odabrati postavku između 2X i 16X. Razlika u utjecaju na performanse između 2X i 16X prilično je zanemariva, tako da je vjerojatno sigurno možete maksimalno iskoristiti.

3. Iskoristite prednost centriranog skaliranja

postavke nvidia grafike

(Zasluge: Alan Bradley)

Budući da su starije igre često dizajnirane s drugačijim omjerima slike, često će izgledati necentrirano ili čudno razvučeno kada se igraju na modernim zaslonima. Jedno brzo i jednostavno rješenje za poboljšanje izgleda retro igara je iskoristiti sposobnost GPU-a da skalira igre kako bi ispravno stale na vaš monitor. Središnje skaliranje omogućuje vam da uredno uklopite sliku u raspoloživi prostor prikaza bez gubitka vjernosti.

Da biste omogućili ovu značajku na AMD karticama, samo otvorite AMD Radeon Software i kliknite na Prikaz tab. Omogućite tamo GPU skaliranje opciju i niže Način skaliranjaizabrati Centar.

Za Nvidia GPU, otvorite Nvidia Control Panel i kliknite Upravljanje 3D postavkama u bočnoj traci. Pronađi Skaliranje slike u izborniku značajki i omogućite ga s padajućeg izbornika. To će vam također omogućiti podešavanje klizača za izoštravanje slike, što može biti korisna značajka i za starije igre.

4. Stvorite prilagođenu rezoluciju

amd prilagođene postavke rezolucije

(Zasluga: AMD)

Slično rješenje uključuje stvaranje prilagođene razlučivosti za vašu igru ​​koja iskorištava što je više moguće prostora na zaslonu, a istovremeno zadržava izvorni omjer slike. Da biste to učinili, trebate stvoriti prilagođenu razlučivost koja je visoka kao vaš zaslon s odgovarajućom širinom za odgovarajući omjer slike.

Za 4:3 igru ​​koja se igra na 4K zaslonu, na primjer, morat ćete upotrijebiti visinu 4K ploče (2160), a zatim smanjiti širinu u skladu s tim (na 2880). Možete izračunati odgovarajuću širinu za omjer širine i visine 4:3 tako da uzmete okomitu razlučivost svog zaslona, ​​podijelite je s tri, a zatim rezultat pomnožite s četiri.

Za izradu prilagođene rezolucije za AMD kartice, otvorite AMD Radeon Software i kliknite na Prikaz tab. Odaberite Napravite novu gumb u Prilagođene rezolucije odjeljak, zatim unesite željenu rezoluciju i kliknite Stvoriti. Na Nvidia hardveru otvorite Nvidia Control Panel i kliknite Promijeni rezoluciju na bočnoj traci, a zatim odaberite Prilagodite ispod Odaberite rezolucijui konačno Stvorite prilagođenu rezoluciju.

5. Instalirajte Widescreen Hack

Ratovi zvijezda: Vitezovi Stare Republike

Ratovi zvijezda: Vitezovi stare republike na širokom ekranu (zasluga: Whitson Gordon)

Srećom, zahvaljujući bijesnim bazama obožavatelja i, u nekim slučajevima, posvećenoj podršci programera, neke igre su hakirane ili modificirane da uključuju podršku za moderne zaslone (i moderne omjere slike). Mnogi će vam omogućiti pokretanje igara koje su izvorno namijenjene igranju u formatu 4:3 na zaslonima 16:9 bez žrtvovanja kvalitete ili zatamnjivanja dijelova zaslona.

Preporuka naših urednika

Provjerite modne baze podataka kao što je Nexus Mods (Otvara se u novom prozoru) da vidite jesu li prilagođeni hakovi razvijeni za naslov koji želite pokrenuti. Također možete potražiti alat kao što je popularni Universal Widescreen Patcher (Otvara se u novom prozoru) koji dodaje podršku za široki zaslon za brojne starije igre.

6. Dodajte pakete tekstura

lopov II: Metalno doba

Primjer paketa tekstura instaliranog na Thief II: The Metal Age (Zasluge: Whitson Gordon)

Mod baze podataka kao što su Nexus Mods izvrsni su resursi za poboljšanje izgleda starijih igara. Mnoge igre, osobito popularniji ili trajniji naslovi, imat će posvećene zajednice koje će nastaviti proizvoditi sadržaj za njih godinama nakon izdavanja.

Možda ćete primijetiti da sredstva unutar igre ne izgledaju uvijek bolje nakon što povećate rezoluciju. Postoji mnogo načina koji se fokusiraju na to da igre izgledaju oštrije i modernije korištenjem stvari kao što su paketi tekstura i vizualni efekti.

Kvaliteta ovih paketa i složenost postupka instalacije razlikovat će se od paketa do paketa. Najbolje je potražiti snimke zaslona i videozapise različitih paketa u akciji kako biste znali koji instalirati.

7. Dodajte efekte naknadne obrade koristeći ReShade

ponovno zasjenite web stranicu

Deus Ex: Ljudska revolucija s ReShadeom (zasluga: Whitson Gordon)

Moderne igre koriste brojne vizualne čarobne trikove kako bi poboljšale kvalitetu svojih slika. Za starije igre koje su razvijene prije nego što su se neke od ovih tehnika pojavile, dio softvera otvorenog koda koji se zove ReShade (otvara se u novom prozoru) može dodati efekte naknadne obrade na temelju igre po igru ​​kako bi se retroaktivno poboljšala grafika.

Samo zgrabite instalacijski program s web stranice i odaberite datoteku igre za instalaciju. Odaberite API za renderiranje svoje igre, zatim pritisnite tipku Home sljedeći put kada pokrenete igru ​​i počnite dodavati efekte s ogromnog popisa opcija. Provjerite PCGamingWiki (otvara se u novom prozoru) ako naiđete na probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up