Um kao rešeto? Ne, vjerojatno ne koristite prave alate

Postoji mnoštvo online opcija kada je u pitanju proučavanje nove teme, više čitanja ili učenje novih vještina. Čuvanje tih informacija može biti druga priča.

Možda ste izgorjeli ili rastreseni, ali iz bilo kojeg razloga, jednostavno se ne drži. Dakle, kako možete bolje sačuvati ono što ste pročitali i naučili? Ne morate platiti za 12 različitih pretplata na aplikacije; svaki alat koji ovdje navodimo ima besplatnu verziju.

Índice
  1. Pronađite i kontekstualizirajte nove informacije
  2. Vodite bilješke i organizirajte svoje misli
  3. Blokirajte i organizirajte svoje vrijeme
  4. Sve sastaviti

Pronađite i kontekstualizirajte nove informacije

youtube videa

Prije nego uopće počnete učiti, morate pronaći prave resurse, a to obično uključuje brzo Google pretraživanje. Na primjer, potražite "kako promijeniti električnu utičnicu" na YouTubeu ili pokrenite upit na Google vijestima za relevantne članke o temi koju istražujete (pod uvjetom da je izvor valjan). Ako tražite određeni udžbenik ili nefikcijski naslov, vjerojatno ga možete pronaći u aplikaciji Kindle ili preuzeti na fizički eReader uređaj (ponekad čak i besplatno).

Aplikacije poput ovih posebno su korisne za razumijevanje složenih tema. U svom videu "You're Not Stupid: How to Learn Hard Things Easily (otvara se u novom prozoru)", YouTuberica Elizabeth Phillips koristi se istraživanjem multiple skleroze kako bi demonstrirala koncept koji naziva "proširenje konteksta".

Phillips objašnjava da bi vjerojatno imala problema s učenjem o predmetu jer nema osobne veze s njim—to je samo naziv u udžbeniku. No, kao studentica medicine, o tome još mora učiti. Stoga Phillips traži novinske članke koji se odnose na multipla sklerozu kako bi ih stavio u poznatiji kontekst i učinio ga lakšim za povezivanje.

Na kraju je odlučila intervjuirati glumicu Selmu Blair, koja ima MS, o tome kako je živjeti s tom bolešću. To pomaže prenijeti koncept MS-a iz nečega u udžbeniku u nešto što se čini poznatijim i srodnijim njenom stvarnom životu. Ta promjena u kontekstu može pomoći potaknuti istinsko zanimanje za temu koju bi inače bilo teško raščlaniti - daje nam razlog da brinemo o njoj osim da moramo izbacivati ​​činjenice na sljedećem ispitu.

Odatle možete dublje istražiti resurse kao što je Google Scholar ili web stranice medicinskih časopisa kao što je NIH. Ako želite koristiti nešto drugo osim Googlea, Flipboard (otvara se u novom prozoru) omogućuje vam da pronađete i uredite vijesti po temi.

Ako pronađete YouTube kanal sa smislenim, pouzdanim videozapisima o nekoj temi, možete se pretplatiti na kanal ili izraditi popis za reprodukciju videozapisa koji ćete koristiti kao izvor i vratiti mu se kasnije. Ako želite ići dalje, upotrijebite dodatak treće strane kao što je PocketTube (Otvara se u novom prozoru) da organizirate svoje pretplate po temama kako im nikada ne biste izgubili trag.

Vodite bilješke i organizirajte svoje misli

termin app

Termin

Dobro je utvrđena činjenica da učinkovito vođenje bilježaka može povećati vaše šanse (Otvara se u novom prozoru) da zadržite novo znanje. Intuitivna i jednostavna aplikacija za bilješke može ovo podići na višu razinu, nudeći jednostavan pristup vašim bilješkama za gledanje kad god ih trebate, na više uređaja.

Nakon što ste identificirali svoju temu i odabrali materijal za istraživanje, trebat će vam mjesto gdje ćete organizirati svoje bilješke i misli. Prilikom odabira aplikacije koja vam najviše odgovara, razmislite o svom krajnjem cilju. Stvarate li bazu podataka za vraćanje? Trebate ovu aplikaciju povezati s drugim sustavom, poput Google kalendara? Ili samo tražite mjesto za snimanje svega što štedi papir i može se kasnije pretraživati?

Aplikacije kao što su Notion i Evernote mogu pomoći ovdje, a obje nude besplatne planove za osobnu upotrebu, iako je besplatni plan potonjeg postao ograničeniji posljednjih godina. Ipak, jedna velika prednost Evernotea je njegova sposobnost stvaranja bilješki koje se mogu pretraživati. Ako neprestano bilježite velike količine bilješki, to može biti neprocjenjivo za pronalaženje ideje koju ste zagrebali prije tri mjeseca i kojoj se sada trebate vratiti.

Ako vodite rukom pisane bilješke, Noteshelf (otvara se u novom prozoru) može sinkronizirati vaše rukom pisane bilješke na vašem iPadu ili tabletu s Evernoteom i omogućiti vam da ih pretražujete kasnije, tako da ne morate previše razmišljati o dodavanju dodatnih informacija kao što su opise i datume — možete se samo usredotočiti na pisanje. Microsoftov OneNote također je dobra opcija za pisanje rukom pisanih bilješki u nastavi.

Glavna prednost Notiona je mogućnost povezivanja i unakrsnog povezivanja vaših bilješki. Tom Solid iz pokreta bez papira (Otvara se u novom prozoru) objašnjava kako značajka funkcionira pomoću knjige o Albertu Einsteinu. Pomoću simbola @ povezuje se s bilješkom koju je napravio o Albertu Einsteinu koja ima sliku i poveznicu na njegovu stranicu na Wikipediji (ili drugi relevantni izvor). On to radi izravno u aplikaciji, u bilješci na kojoj trenutno radi, bez potrebe da se vrati na prethodnu bilješku i kopira vezu.

Blokirajte i organizirajte svoje vrijeme

google kalendar

Google kalendar

Za zadržavanje naučenog potrebno je vrijeme. Vrijeme za učenje, vrijeme za pregledavanje bilješki i vrijeme za vježbanje koncepta ili vještine koju pokušavate naučiti. Stoga ima smisla integrirati aplikaciju kalendara (ili aplikaciju za obveze) u svoju rutinu. U svom rasporedu možete blokirati vrijeme za učenje i vježbanje, zajedno s podsjetnicima, tako da znanje ostane svježe.

Google kalendar je besplatan, jednostavan za korištenje i super prilagodljiv, što ga čini izvrsnim za upravljanje vremenom. Osim toga, možete povezati aplikacije za bilježenje kao što je Notion za dodatnu funkcionalnost. Bez obzira učite li neki predmet ili stječete vještinu, planiranje stvari unaprijed (i postavljanje podsjetnika) pomaže osigurati da se one doista i izvrše.

Možete (i trebate) također blokirati vrijeme za stanke za odmor kako biste spriječili da vam se mozak prži — što može ozbiljno utjecati (Otvara se u novom prozoru) na vašu sposobnost razmišljanja i dobrog rada.

Sve sastaviti

Kada se koriste zajedno, ove vam aplikacije omogućuju jednostavan pristup informacijama, njihovo zapisivanje, organiziranje za bolje pamćenje i stvaranje vremena koje vam je potrebno za učinkovito učenje. Zamislite ih kao okvir za nadogradnju—ali oni su dobro mjesto za početak.

Nakon što postanete guru produktivnosti, možete nadograditi na plaćene razine ili potražiti druge aplikacije koje su bolje prilagođene vašim specifičnim potrebama. Eksperimentirajte, ponavljajte i uživajte u procesu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up