Učinite više: Kako obavljati više zadataka na svom iPadu

Vaš iPad možda nije tako sposoban kao računalo pune veličine, ali nije ništa manje kada je u pitanju multitasking. Appleov iPadOS omogućuje prikaz i rad s dvije ili tri aplikacije na zaslonu u isto vrijeme, dopuštajući vam da povlačite i ispuštate tekst, slike, poveznice i datoteke iz jedne aplikacije u drugu.

Vaš iPad nudi dva različita načina multitaskinga: Slide Over i Split View. Slide Over vam omogućuje da vidite dvije aplikacije na zaslonu s jednom aplikacijom u uskom oknu koja lebdi iznad druge. Split View vam omogućuje prikaz dviju aplikacija na zaslonu u njihovim vlastitim oknima promjenjive veličine. Zatim možete dodati treću aplikaciju koja se nalazi u plutajućem oknu.

I Slide Over i Split View podržavaju iPad Pro, iPad 5. generacije i novije, iPad Air 2 i novije te iPad mini 4 i novije. Neki stariji modeli iPada će raditi sa Slide Over na ograničen način, ali ne i sa Split View.

Índice
  1. Ažurirajte svoj iPad
  2. Otvorite način rada Slide Over
  3. Otvorite način podijeljenog prikaza
  4. Pogledajte 3 aplikacije odjednom
  5. Otvaranje više prozora u aplikaciji
  6. Pogledajte istu aplikaciju više puta
    1. Preporuka naših urednika
  7. Prikaži sličice višezadaćnih Windowsa
  8. Povucite i ispustite između Windowsa

Ažurirajte svoj iPad

Uz iPadOS 15, Apple je pojednostavio proces pozicioniranja više prozora. Umjesto da ih morate pomicati prstima, možete koristiti alatnu traku za više zadataka na vrhu zaslona. Ova alatna traka omogućuje vam brzo premještanje prozora u način rada povuci i ispusti, način podijeljenog prikaza ili način rada preko cijelog zaslona.

Ažurirajte svoj iPad

Kako biste iskoristili prednosti najnovijih značajki, provjerite imate li iPadOS 15 ili noviji. Ići Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Reći će vam da je OS ažuriran ili će vas zatražiti da preuzmete i instalirate najnovije ažuriranje.

Otvorite način rada Slide Over

Otvaranje više prozora metodom povuci i ispusti prstom lakše je ako je barem jedna od aplikacija kojom želite upravljati na docku. Iz tog razloga, možda biste trebali premjestiti aplikacije koje planirate otvoriti na dock prije nego što počnete. Otvorite svoju prvu aplikaciju – recite Notes – zatim prijeđite prstom od dna zaslona prema gore tek toliko da otkrijete dock.

Otvorite način rada Slide Over

Držite pritisnutu ikonu za drugu aplikaciju—ovaj put, Mail—i povucite je na desnu stranu zaslona Notes dok se ne pretvori u mali okomiti prozor. Otpustite aplikaciju Mail i ona bi trebala skliznuti na svoje mjesto kao plutajuće okno s desne strane. Ovo stavlja novu aplikaciju u način rada Slide Over. Povucite ulijevo za pomicanje okna ulijevo. Prijeđite prstom do kraja udesno da biste odbacili plutajuću aplikaciju, a zatim prijeđite prstom ulijevo da je ponovno vratite.

Otvorite način podijeljenog prikaza

Način prelaska prstom dobro funkcionira ako ne trebate vidjeti puno informacija u drugoj aplikaciji. Međutim, ako želite povećati širinu te aplikacije kako biste vidjeli više od nje, morat ćete skočiti u način Split View, gdje možete promijeniti veličinu dvaju prozora aplikacije.

S bilješkama s lijeve strane i poštom s desne strane u prikazu Slide Over, pritisnite gornji natpis prozora pošte i povucite prozor udesno, ali ne previše. Prozor Notes se smanjuje u veličini, dopuštajući prozoru Mail da sklizne na svoje mjesto tako da obje aplikacije dijele zaslon u podijeljenom prikazu.

Otvorite način podijeljenog prikaza

Zatim možete promijeniti širinu dvaju prozora dok ste u načinu Split View. Držite malu okomitu sivu traku u sredini granice između dva prozora i pomaknite granicu udesno. Zaslon za prozor s desne strane se smanjuje. Otpustite držanje kada svaki prozor bude željene veličine.

Promijenite širinu

Uz iPadOS 15 ili noviji, vjerojatno će vam biti lakše koristiti višezadaćnu alatnu traku za rad s odvojenim prozorima. Otvorite prvu aplikaciju, kao što su Fotografije. Dodirnite ikonu s tri točke na vrhu za prikaz alatne trake koja predstavlja tri različite postavke.

Prva postavka stavlja vašu trenutačnu aplikaciju na cijeli zaslon. Druga postavka vam omogućuje da otvorite drugu aplikaciju s trenutnom aplikacijom koja ide u način Split View. A treća postavka omogućuje vam otvaranje druge aplikacije s dvije u Slide Over modu.

Koristite alatnu traku za multitasking

Dodirnite ikonu Slide Over. Trenutna aplikacija pomiče se s puta i omogućuje vam odabir druge aplikacije s početnog zaslona. Otvorite drugu aplikaciju, poput Poruka, i nova će se aplikacija potpuno otvoriti, dok će aplikacija Fotografije prijeći u način rada Slide Over.

Koristite način rada Slide Over

Sada, ako se želite prebaciti na način podijeljenog prikaza kako biste vidjeli dva prozora jedan pored drugog, dodirnite ikonu s tri točke u aplikaciji Fotografije da biste otvorili alatnu traku za više zadataka. Dodir Split View na alatnoj traci i odaberite Split lijevo ili Split desno.

Koristite Split View

Dvije aplikacije tada se pojavljuju u načinu Split View.

U načinu Split View pojavljuju se dvije aplikacije

Pogledajte 3 aplikacije odjednom

Vaš iPad može prikazati tri aplikacije istovremeno kombinirajući način rada Slide Over i Split View. S dvije aplikacije u načinu Split View, prijeđite prstom od dna zaslona prema gore da biste otkrili dock. Držite prst na trećoj aplikaciji i povucite je s priključne stanice do sredine zaslona, ​​a zatim otpustite držanje.

Pregledajte tri aplikacije odjednom

Vaše dvije trenutne aplikacije ostaju u podijeljenom prikazu, dok je treća aplikacija u načinu rada Slide Over. Nova plutajuća aplikacija pojavit će se s lijeve ili desne strane nakon što je povučete u središte. Ako je povučete na jednu stranu zaslona, ​​zamijenit će aplikaciju na toj strani.

Otvaranje više prozora u aplikaciji

Neke aplikacije prikazuju više od jednog prozora kako bi se prilagodile onome što možda radite. Na primjer, kada izradite novu e-poštu u aplikaciji Mail, aplikacija otvara zaslon Nova poruka preko prikaza ulazne pošte. Otvorite alatnu traku za više zadataka iz prozora Nove poruke, dodirnite postavku Split View i odaberite Split lijevo ili Split desno.

Otvaranje više prozora u aplikaciji

Prozor Nova poruka pojavljuje se s jedne strane, a prikaz poštanskog sandučića s druge strane.

Pogled na dva prozora jedan pored drugog

Pogledajte istu aplikaciju više puta

Također možete vidjeti različite prozore iz iste aplikacije. Na primjer, otvorite Safari, a zatim zgrabite Safari ikonu s dock-a i povucite je u način rada Drag ili Split View. To se također može učiniti putem alatne trake za više zadataka.

Pogledajte istu aplikaciju više puta

U Safariju dodirnite ikonu alatne trake i odaberite Split View. Kada se od vas zatraži da odaberete drugu aplikaciju, ponovno odaberite Safari kako biste vidjeli dvije web stranice jednu pored druge. Možete čak ponovno zgrabiti Safari ikonu i otvoriti treću instancu aplikacije u načinu rada Slide Over.

Preporuka naših urednika

Prikaži sličice višezadaćnih Windowsa

Ako prijeđete na drugu aplikaciju tijekom multitaskinga, prozori raspoređeni u načinu Split View ili Slide Over spremaju se i ponovno im se može pristupiti putem minijatura. Da biste to učinili nakon što ste već posložili dva ili tri prozora, prijeđite prstom prema gore za povratak na početni zaslon, zatim ponovno prijeđite prstom prema gore da biste otkrili minijature svih prethodno otvorenih aplikacija. Vidjet ćete da je raspored višezadaćnosti koji ste ranije stvorili spremljen kao minijatura. Samo dodirnite sličicu kako biste ponovno otvorili postavke.

Prikaži sličice višezadaćnih Windowsa

Povucite i ispustite između Windowsa

Sadržaj možete povući i ispustiti između dva otvorena prozora. Kao primjer, otvorite Bilješke i poštu u načinu podijeljenog prikaza. Odaberite tekst iz bilješke i povucite ga u novu e-poštu. Dvaput dodirnite za odabir riječi, triput dodirnite za preuzimanje rečenice ili četverostruko dodirnite za prikaz cijelog odlomka. Zatim možete proširiti ili smanjiti dio koji planirate zauzeti pomicanjem linije na kraju odabira.

Pritisnite i držite odabrani tekst na sekundu, zatim pomaknite prst na mjesto u e-poruci na koje želite ispustiti tekst. Trebali biste vidjeti tekst prikazan u oblačiću sa zelenim gumbom plus (+) u gornjem desnom kutu. Otpustite prst da ispustite odabrani tekst.

Povucite i ispustite tekst između prozora

Ako želite povući i ispustiti hipervezu u načinu Split View ili Slide Over, kliknite vezu i povucite je u drugi prozor. Trebali biste vidjeti vezu prikazanu u oblačiću sa zelenim gumbom plus (+) u gornjem desnom kutu. Podignite prst da biste ga umetnuli i stranica će se pojaviti kao poveznica na koju se može kliknuti.

Povucite i ispustite vezu

Možete povući vezu i otvoriti je u načinu Split View ili Slide Over na isti način na koji biste otvorili više aplikacija. Pritisnite i držite vezu i povucite je da biste je otvorili kao novi prozor pored svoje trenutne web stranice.

Otvorite link u novom prozoru

Također možete povući i ispustiti slike iz jedne aplikacije u drugu. Pronađite sliku u aplikaciji Fotografije, na primjer, i dugo je pritisnite na sekundu. Povucite sliku u drugu otvorenu aplikaciju, zatim otpustite prst da je ispustite.

Povucite i ispustite sliku

Također možete premjestiti slike iz aplikacije Fotografije ili Datoteke u druge aplikacije putem prikaza minijatura. Snimite više fotografija u jednoj snimci tako što ćete pritisnuti i držati jednu fotografiju, a zatim je lagano pomaknuti da počnete pomicati. Zatim dodirnite svaku drugu fotografiju koju želite povući prije nego što ih premjestite u drugu aplikaciju.

Povucite i ispustite više slika

Ako želite povući i ispustiti cijelu datoteku, to možete učiniti iz aplikacije Datoteke. Ako to već niste učinili, morat ćete postaviti aplikaciju s pristupom jednoj ili više online usluga za pohranu datoteka, kao što su iCloud Drive, Dropbox, OneDrive ili Box. Otvorite jednu od svojih online usluga i idite do mape s više datoteka unutar aplikacije. Dok je na zaslonu otvoreno više od jedne aplikacije, držite datoteku i zatim je povucite na novo mjesto.

Povucite i ispustite datoteku

Također možete uzeti više datoteka odjednom. Počnite povlačiti datoteku iz aplikacije Datoteke, zatim dodirnite još nekoliko datoteka da biste ih dodali u kombinaciju. Ispustite ih u drugu aplikaciju i trebali biste vidjeti sve datoteke koje ste povukli kao privitke.

Povucite i ispustite više datoteka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up