Učenje sigurnije: Kako svoju djecu učiniti pametnima što se tiče sigurnosti na internetu

Vjerojatno ste čitali o velikom incidentu vezanom uz kibernetičku sigurnost negdje u današnjem svijetu. Ono što možda ne znate je da su učenici i škole također svaki dan na meti. Iako netko otvori kreditnu karticu na ime vašeg djeteta ili ga prijevari da oda privatne podatke možda i nije vijest, nema sumnje da takvi napadi mogu biti jednako razorni za djecu kao i za tvrtke - možda i više.

Sada kada su se vaša djeca vjerojatno vratila u školu ili na školovanje kod kuće—ili neku kombinaciju to dvoje—imperativnije je nego ikada da razumiju rizike povezane s učenjem na mreži. Od učenja o zaštiti od ransomwarea do pravilne upotrebe upravitelja lozinki, stvaranje dobrih online navika može zaštititi vašeg učenika na internetu.

Índice
  1. Škole—i učenici—su mete
  2. 1. Budite dobar uzor
  3. 2. Dopustite učenicima da imaju vlastiti tehnički prostor
    1. Preporuka naših urednika
  4. 3. Razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti

Škole—i učenici—su mete

Razgovarao sam s dr. Davina Pruitt-Mentle (Otvara se u novom prozoru) o načinima kako zainteresirati djecu za stvaranje dobrih navika kibernetičke sigurnosti. Voditeljica je akademskog angažmana za NICE, Nacionalnu obrazovnu inicijativu za kibernetičku sigurnost pri Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST). Pruitt-Mentle ima više od 20 godina iskustva u pripremi djece koja su zainteresirana da se pridruže radnoj snazi ​​za kibernetičku sigurnost. Ona kaže da su mlađi učenici već dugo na meti internetskih prijevara.

"Sjećam se da sam ovo propovijedala 2000., 2001.", rekla je. "Škole su još uvijek visoko ciljane, posebno K-12. Jer niti ne shvaćate da je išta problem dok se ne počnete prijavljivati ​​za stipendije ili stažiranje."

Prema studiji Javelin iz 2018. (Otvara se u novom prozoru), više od milijun djece bilo je žrtvama prijevare identiteta u 2017. To je dovelo do 540 milijuna dolara troškova iz vlastitog džepa za obitelji, jer su morali platiti da obnove svoje račune , zajmovi i vraćanje identiteta u dobro stanje. Djeca su možda tehnički potkovana, ali mnoga od njih nisu svjesna opasnosti u svijetu i ponudit će informacije poput brojeva socijalnog osiguranja, brojeva kreditnih kartica i drugih osobnih podataka tijekom redovite internetske komunikacije ili druge razmjene.

Dakle, što možete učiniti da zaštitite svoje učenike dok im dopuštate da uče online? Pruitt-Mentle kaže da je ključno razgovarati o tome tko je i što je online, kao i da sami prakticirate dobre navike. Sastavili smo sljedeći popis stvari koje treba učiniti kako bi vaši učenici bili sigurniji na internetu ove školske godine. Slobodno dajte svoje mišljenje o sigurnosnim protokolima za online učenje u komentarima.

PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

1. Budite dobar uzor

"Biti svjestan i obrazovan je najvažnija stvar", objasnio je Pruitt-Mentle.

Djeca uvijek promatraju odrasle u svom životu i oponašaju njihove postupke. Ako želite odgojiti učenika koji je svjestan prijetnji kibernetičkoj sigurnosti i voljan je raditi kako bi ih držao podalje, morate pokazati svoje dobre navike vezane uz sigurnost na internetu.

To znači da, kao odrasla osoba u njihovim životima, morate zapamtiti da svoj softver, operativne sustave i aplikacije ažurirate. Koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti i upravitelja lozinkama. Koristite VPN dok pregledavate internet. Najviše od svega, dopustite svojoj djeci da vas vide kako radite te stvari kako bi mogli uključiti te dobre prakse u svoje online rutine dok pretražuju, igraju se i uče na mreži.

2. Dopustite učenicima da imaju vlastiti tehnički prostor

Pruitt-Mentle savjetuje roditeljima da održavaju zasebno računalo ili čak zasebnu mrežu za učenike, kako bi izbjegli bilo kakav rizik za računalo koje roditelji koriste za osjetljive transakcije.

Djeca su dužna griješiti. Ponekad te pogreške mogu biti skupe za vašu kućnu mrežu. Dobro je omogućiti djeci, posebno tinejdžerima, da imaju vlastito računalo za domaću zadaću ili slobodno vrijeme. Bilo da se radi o jeftinom i relativno neuništivom Chromebooku ili potpuno opremljenom računalu za igranje, odvojite aktivnosti svog učenika od računala na kojem obavljate važne poslovne ili financijske transakcije.

Na taj način, ako vaše dijete naiđe na neki zlonamjerni softver, on ima manje potencijala utjecati na sve u obitelji. Ako drugo računalo jednostavno nije u proračunu, stvorite zasebni račun sustava samo za domaću zadaću vašeg učenika i pobrinite se da ga koriste.

Preporuka naših urednika

Naravno, morat ćete se uvjeriti da je računalo vašeg djeteta opremljeno odgovarajućim sigurnosnim softverom. Htjet ćete svoj antivirusni program na apsolutnom minimumu, a možda ćete htjeti postaviti upravitelja lozinkama za stariju djecu. Za mlađu djecu, razmislite o instaliranju softvera za roditeljski nadzor na sustav.

Ako instalirate softver za roditeljski nadzor, svakako recite djetetu da je tu i zašto. Ništa neće vaš odnos pretvoriti u neprijateljski brže nego vaše dijete osjeća da ga špijunirate. Ovo vodi do posljednje točke: razgovarajte sa svojom djecom.

3. Razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti

Sjećate li se stare taktike "Opasnost od stranaca" kako biste prestrašili svoju djecu kako bi bili sigurni? "Ta taktika ne funkcionira kod učenika", rekao je Pruitt-Mentle. "Zapravo se može vratiti." Samo plašenje djece stvarno nije od pomoći. Umjesto toga, trebali biste razgovarati s njima.

Razgovarajte sa svojom djecom o stvarnim posljedicama loše internetske sigurnosti, od toga zašto morate ažurirati svoj softver do toga što učiniti ako pronađete svoju adresu e-pošte u povredi podataka. Objasnite im zašto je odavanje bilo kakvih osobnih podataka u zamjenu za besplatne igre ili druge virtualne predmete opasno i može dovesti do krađe identiteta.

Objasnite svom učeniku kako izbjeći phishing prijevare koje se mogu pojaviti u njihovoj pristigloj pošti. Pobrinite se da znaju da je u redu obratiti se odrasloj osobi u svom životu ako misle da su kliknuli na lošu poveznicu ili posjetili nesigurnu web stranicu. To je tako važno, a razuman razgovor može pokrenuti djecu na put sigurnijeg internetskog iskustva tijekom školske godine i nakon nje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up