Turistička tehnologija: mogu li vam ove aplikacije pomoći da istražite svoj grad?

Jesmo li na kraju app ekonomije, pogotovo kada je u pitanju turizam? Imaju li više fiskalnog smisla (graditi, održavati ili čak kupovati) u svjetlu agregiranih recenzija putovanja, prikaza uživo na Google kartama, feedova društvenih medija i nomadskih utjecajnih osoba koje lutaju svijetom i objavljuju zalaske sunca iz dalekih krajeva?

Nakon što nisam puno vidio Los Angeles, grad koji sam usvojio, tijekom COVID-a, želio sam ga ponovno istražiti novim očima. Mnogo toga se promijenilo u posljednjih nekoliko godina; mnoge tvrtke su zatvorene ili prešle na skraćeno radno vrijeme. Ali turisti se vraćaju u južnu Kaliforniju. Kako se danas snalaze u gradu? Kako bih saznao, preuzeo sam nekoliko aplikacija za posjetitelje LA-a i uzeo svoju Tap Card za masovni prijevoz. Evo što se dogodilo.

Índice
  1. GPSMyCity
  2. Google karte i AR
  3. Otkrijte Los Angeles
  4. Pokušavam TikTok
  5. Los Angeles Times
    1. Preporuka naših urednika
  6. Put nostalgije
  7. Web3 Futures

GPSMyCity

znak qr koda

(Zasluge: SC Stuart)

Dok sam stajao na Beverly Hillsu, preko puta slavne Gradske vijećnice, uskočio sam u gradski besplatni Wi-Fi i preuzeo aplikaciju GPSMyCity (Otvara se u novom prozoru) s Google Playa, omogućujući joj korištenje precizne GPS lokacije dok je aplikacija pokrenuta . Pričekao sam da triangulira podatke satelitske karte s 12 500 milja iznad moje glave, a zatim predložio mjesta na koja treba ići. Ali nije, ozbiljno je promašio trik.

U izborniku aplikacije vidio sam hrpu članaka, uključujući California Dreamin'—Things to Do in LA, The Ultimate Guide to Koreatown i The Hidden Staircases of Silver Lake. Ali bio sam barem 6-8 milja udaljen od bilo koje od tih destinacija. Upisao sam "Beverly Hills" u funkciju pretraživanja i dobio oglas na cijeloj stranici za robusnu internetsku vezu na mjestu. Dotaknuo sam X da zatvorim oglas i pregledao prilično općenite opise grada - iste paragrafe koje biste dobili u svakom kratkom vodiču.

Pomičući se prema dolje vidio sam “Bivši dom Borisa Karloffa”, kliknuo crveni pravokutnik IDE TAMO i pojavio se skočni prozor s natpisom “Tražena značajka dostupna je samo u punoj verziji. Za testiranje aplikacije nudi se besplatno probno razdoblje od 3 dana.” Deinstalirao sam, nisam impresioniran.

Na obližnjem panju ugledao sam sliku Beverly Hillsa NEKADA i SADA s QR kodom. Skenirao sam ga i pogledao 2-minutni video (Otvara se u novom prozoru) Povijesnog društva Beverly Hills o povijesti mjesta gdje sam stajao. Ovo je više sličilo tome. Ali nisam mogao vidjeti kartu koja bi me vodila od jednog QR koda do drugog, na čarobnoj misterioznoj turneji. Odustao sam i otišao kući.

Google karte i AR

google maps impresivan pogled

(Zasluge: Google)

Pitao sam se ne rade li aplikacije više. Teško je održavati sadržaj svježim i točnim bez internog tima za pisanje, a iza toga više ne stoji poslovni model, kada 78,51 milijarda dolara odlazi na mobilno pretraživanje. Je li nam sada suđeno da sastavljamo vlastite vodiče u stilu „uradi sam“ o gradu?

Naravno, cijelo vrijeme koristim Google karte i primijetio sam da se broj komercijalnih pribadača dramatično povećao. Neki od njih su relevantni, ali mnogi nisu. Ali, za potrebe ove priče, kliknuo sam na Ažuriranja, koja inače ignoriram, i pronašao sadržaj "Najnovije na ovom području" sa sadržajem lokalnog vodiča (Otvara se u novom prozoru).

Bilo je nekoliko sjajnih recenzija restorana koje nisam probao. Zahvaljujući brojnim Googleovim integracijama feedova, mogao sam se pomaknuti prema dolje i rezervirati, vidjeti jelovnik, saznati kada je najveća gužva i tako dalje. Ovo je u redu, ali je dosadan način sastavljanja plana puta za turiste. Ali stvari u tom pogledu napreduju.

Objava iz 2022. na Immersive Viewu Google Maps (Otvara se u novom prozoru) opisuje kako je napredak računalne vizije i umjetne inteligencije naveo tehnološkog diva da spoji milijarde Street Viewa i slika iz zraka kako bi stvorio bogat, digitalni model svijeta. Prikaz uživo je koristan, s detaljima kada je tvrtka otvorena i koliko su prometne rute prometne. Korištenjem novog ARCore Geospatial API-ja, programeri mogu ugraditi funkcionalnost proširene stvarnosti u stvarnom vremenu na gradski sadržaj, gdje god je Street View dostupan.

Ali potpuno je fragmentiran – nema uredničke vizije niti točnosti samog govora. Pretpostavljam da je to zbog današnje prirode interneta. Nitko nije glavni (čak ni Elon). Ali ne predstavlja kohezivnu sliku grada za turiste ili lokalno stanovništvo.

Otkrijte Los Angeles

otkrijte aplikaciju

(Zasluge: Odbor za turizam i konvencije Los Angelesa)

U središtu LA-a preuzeo sam službeni vodič Ureda za turizam i konvencije Los Angelesa (Otvara se u novom prozoru) i odmah me oduševilo korisničko sučelje – jake trake u boji preko zaslona za pomoć pri primarnoj navigaciji, opcije poput DO, JEDI , BORAVAK, DOGAĐAJI (što uglavnom sažima gradsko iskustvo) i vrijeme u stvarnom vremenu na vrhu. Zasada je dobro.

Odabir DO dao mi je dojam igre ili/ili pod naslovom ŠTO BISTE RADIJE RADILI (da, naslovi su svi bili velikim slovima i još uvijek sam uvjetovan da mislim da je to vika, ali skrenuo sam s teme). Ili IDITE NA DOGAĐAJ ili ISTRAŽITE EL PUEBLO DE LOS ÁNGELES (tj. tražite li uzbuđenja ili ste ljubitelj povijesti?).

Kliknuo sam na More Options i dobio VODIČ ZA KUPOVANJE NAJBOLJEG HOLLYWOODSKOG NOĆNOG KLUBOVA nasuprot K-TOWN (moji klupski dani su iza mene i nikad nisam razumio maloprodajnu terapiju). Nastavio sam klikati i došao do CHARLIE CHAPLIN'S LA, što je zvučalo sjajno, prije nego što se aplikacija srušila.

Ponovno sam pokrenuo aplikaciju i vratio se na ovaj odjeljak. Bilo je vrlo sporo, ali je konačno trianguliralo moj trenutni GPS s vremenom otvaranja kostima Male Skitnice u Prirodoslovnom muzeju. To mi se nije svidjelo pa sam nastavio kliziti lijevo-desno (da, navigacija u stilu Tindera) i skrolao kroz mini-članke o lokacijama na kojima je Chaplin snimao poznate nijeme filmove poput The Kid (1921). To je zvučalo zanimljivo pa sam odabrao Get Me There i (na kraju) učitao u Google Maps.

Zaboravio sam napomenuti da je u donjem lijevom kutu ekrana taco koji pleše, što me bez kraja iritiralo. U svrhu istraživanja, kliknuo sam na njega, nadajući se da ću to zaustaviti. Bio je to promotivni sadržaj za dineL.A. od prije pet godina. Pokušao sam se vratiti u LA Charlieja Chaplina, ali karta se još uvijek nije ostvarila. U ovom trenutku potpuno se srušio. Odustao sam i deinstalirao aplikaciju.

Pokušavam TikTok

tiktok logo na telefonu

(Zasluge: Getty Images/SOPA Images/LightRocket)

Na svakom fotogeničnom uglu u LA-u netko napravi TikTok ili nešto slično u smislu kratkog frenetičnog sadržaja. Pa sam otvorio TikTok i potražio "LA City Guides."

Kao što se moglo očekivati, bilo je mješovito, ali bilo je nekih značajnih suradnika, uključujući Kari (Otvara se u novom prozoru), koja, čini se, neprestano kruži po SAD-u kao putopisna vlogerica. Njezin vodič (Otvara se u novom prozoru) je zanimljiv, iako prilično krcat (nekoliko komentatora je istaknulo "Ovo nije dan u LA-u, to su najmanje 72 sata stvari"). Ali Kari i njezin mikrofon sa zelenim zaslonom na sunčanim slikama djelovali su pomalo neuspješno – nisam mogao reći je li ovo bilo putovanje iz snova ili stvarno iskustvo.

Još jedan samozvani putni guru (Otvara se u novom prozoru) pogledao je Grad anđela starinski, nudeći moderne kuće iz sredine stoljeća i obilaske vrtova iz 1920-ih, dok je od sljedbenika tražio mišljenje o budućim značajkama. U ovome vidim vrijednost — interaktivni vodič za putnike u naslonjaču kojima je potrebna sunčana atmosfera (osobito tijekom zimskih mjeseci).

Najopsežnija je bila Alanna (Otvara se u novom prozoru), koja nudi korisne savjete za jedan dan u LA-u izbjegavajući uobičajene zamke za turiste i preporučuje cool stvari za učiniti za posjetitelje bez novca, uključujući krafne za doručak na Farmer's Market ("Bring gotovina, ne primaju kartice!”); Griffith Observatory ("Najbolji muzej u LA-u—i besplatan je, ponavljam—besplatan je!") i šetnja povijesnom ulicom Olvera i obližnjom kineskom četvrti.

Kao što je uobičajeno na TikToku, Alanna je odgovorila na komentare o prijeđenim udaljenostima i sigurnosnim problemima, prije nego što je objavila novi sadržaj kako bi natjerala svoje pratitelje da se vraćaju.

Los Angeles Times

Još uvijek u DTLA-i, podigao sam pogled i ugledao (bivše) povijesno sjedište novina LA Times. Palo mi je na pamet da bi lokalne novine, koje su pokrenute prije 142 godine, mogle imati dobar vodič za turiste ili stanovnike koji trebaju osvježenje.

Preporuka naših urednika

Preuzeo sam aplikaciju (Otvara se u novom prozoru), ali otvorila se ravno na naslove vijesti. Navigacija pri dnu nudi eVijesti, COVID-19 (još uvijek), Mediji (vijesti temeljene na videu) i Moja biblioteka (spremljeni članci za kasnije čitanje). Na vrhu su moje opcije bile: Breaking News, California, Sports, Food i više - kliknuo sam na Više, nadajući se "Vodiču kroz LA"

Ali nije bilo turističkog vodiča, "Više" je samo otvorilo navigaciju slajdova slijeva u sredinu svih uobičajenih odjeljaka novina od stanovanja do grada tvrtke (holivudska insajderska pokrivenost industrije), nekretnina do osmrtnica (tu je šala, i dobar jedan; Nora Ephron je već napisana (Otvara se u novom prozoru) u Kad je Harry sreo Sally).

Ozbiljno? Nema turističkog dijela! Nisam mogao vjerovati da je izdavačkoj strani kuće promaknuo ovaj komercijalni trik. Upisao sam "LA GUIDE" u traku za pretraživanje. Ništa relevantno, samo niz (zaista depresivnih) vijesti. Deinstalirao sam ga.

Put nostalgije

U ovom trenutku postajem stvarno nostalgičan za Vindigom (Otvara se u novom prozoru). Davne 1999. godine, kada sam imao Palm Pilot, Vindigo city guide je bio otkriće. Unatoč činjenici da tada nismo imali široko rasprostranjen Wi-Fi i da ste morali HotSync Palm PDA da biste dobili ažurirane popise, to je bilo sve što vam je bilo potrebno za navigaciju gradskim krajolikom: radno vrijeme, popisi zabavnih sadržaja, recenzije restorana iz Zagata i upute skretanje po skretanje od najbližeg raskrižja.

Možete čak i pisati vlastite bilješke (ako ste savladali vlasničku značajku snimanja "grafita" (Otvara se u novom prozoru) koristeći njegovu olovku), a on bi ih proslijedio Zagatu radi mogućeg uključivanja. Da, bio je u sivim tonovima i UX je bio rudimentaran, ali je bio briljantno izveden, unutar parametara tehnologije kasnih 90-ih (također je zauzimao manje od 700 kB; zamislite to s današnjim napuhanim aplikacijama).

Ako tražite (Otvara se u novom prozoru) na LinkedInu za bivše zaposlenike Vindiga, pronaći ćete sva imena koja su učinila scenu Silicon Alley (NY, ne SF) sjajnom, uključujući Dennisa Crowleya (Otvara se u novom prozoru) , koji je nastavio s osnivanjem Foursquarea. Crowley, koji je izbačen iz Vindiga tijekom pada dotcoma 2001. (kao i gotovo svi drugi), objavio je retro pogledi (Otvara se u novom prozoru) aplikacija bum na njegov Twitter feed (otvara se u novom prozoru).

Web3 Futures

Doista, Crowley bi uskoro mogao donijeti najbolje od jučerašnjih gradskih vodiča u stilu Vindiga u sutrašnje Web3 protokole mapiranja u svom najnovijem pothvatu, LivingCities (Otvara se u novom prozoru).

Još uvijek je uglavnom tajna, ali njegov suosnivač, Matt Miesnieks (bivši izvršni direktor tvrtke 6D. AI (Otvara se u novom prozoru), sada dio Niantica) napisao je (Otvara se u novom prozoru) nešto poput manifesta za LivingCities in environment “ Izgradnja jednog sloja iznad današnjih platformi za mapiranje (i fokusiranje) iskustava, aplikacija i sučelja kako bi se te aplikacije omogućile na stvarnim mjestima.”

"Nove kreativne tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom omogućuju nam da se izrazimo u 3D slično kao što su nam telefoni s kamerom omogućili da se izrazimo u 2D na mobilnom telefonu", napominje Miesnieks. "Meta (Facebook) svoj istraživački projekt AR u oblaku naziva 'Live Maps' i mislim da je to sjajno ime za ono što treba biti tamo." Ovi digitalni blizanci moraju biti povezani sa stvarnim mjestom u oba smjera, svi signali života u stvarnom vremenu, od vremena do ljudi koji prolaze, do zvukova i kretanja objekata na ulicama, moraju se odražavati u digitalnom . ”

Zvuči kao da LivingCities inkubira nešto prijeko potrebno u budućnosti putovanja u slobodno vrijeme koja se temelji na lokaciji. Na stranu angažman TikTok-a, današnje aplikacije za putovanja nisu dovoljne — i ne možemo očekivati ​​da oni koji nisu u gradu sami rade sve s Google kartama i nasumičnim pribadačama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up