Trebate nadograditi na Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 (inače poznat kao 802.11ax) pruža veću brzinu protoka, bolji vijek trajanja baterije i manje zagušenja propusnosti od onoga što dobivate s tehnologijom Wi-Fi 5 (802.11ac). Danas je lako pronaći mnoštvo usmjerivača i klijentskih uređaja po svim cjenovnim razredima koji iskorištavaju snažan potencijal bežičnog umrežavanja Wi-Fi 6. No, prođimo kroz neke važne stvari koje treba razmotriti prije nego što se razbacite i kupite Wi-Fi 6 ruter.

Índice
  1. Svi pojmovi Wi-Fi 6 koje trebate znati
  2. Trebate odmah nadograditi na Wi-Fi 6?
    1. Najbolji Wi-Fi 6 proširivači dometa koje smo testirali
  3. Je li Wi-Fi 6 siguran?
  4. Je li Wi-Fi 6 unatrag kompatibilan?
    1. Preporuka naših urednika
  5. Dolazak do Wi-Fi 6, jedna po jedna nadogradnja
  6. Trebam li samo pričekati Wi-Fi 7?

Svi pojmovi Wi-Fi 6 koje trebate znati

Wi-Fi 6 usmjerivači koriste nekoliko novih tehnologija koje su osmišljene za poboljšanje ukupne performanse nudeći povećanu propusnost. U teoriji, Wi-Fi 6 može prenositi podatke brzinom do 10 Gbps, u usporedbi s maksimalnim brzinama od oko 3,5 Gbps za 802.11ac. Osim toga, Wi-Fi 6 ima za cilj ublažiti zagušenje mreže, pružiti veći kapacitet klijenta i smanjiti potrošnju energije klijenta.

Kako bi sve ovo bilo moguće, iza kulisa su učinjena mnoga poboljšanja u usporedbi s prethodnim generacijama Wi-Fi-ja. Među njima je Orthogonal Modulation with Frequency Division Multiple Access (OFDMA), koja omogućuje do 30 klijenata da dijele kanal u isto vrijeme, poboljšavajući učinkovitost povećanjem ukupnog kapaciteta uz smanjenje latencije. Ukratko, OFDMA dodjeljuje vremenske odsječke klijentima koji im omogućuju bolju analizu dostupnih mrežnih kanala. Ako jedna osoba u vašem domu struji film, a druga provjerava društvene mreže na svom telefonu, OFDMA omogućuje usmjerivaču da dodjeljuje kanale svakom uređaju na temelju toga kada mu je najpotrebniji.

Wi-Fi 6 također koristi ciljano vrijeme buđenja (TWT), koje omogućuje uređajima da odrede kada će se normalno probuditi kako bi počeli slati i primati podatke. To produljuje trajanje baterije mobilnih uređaja kao što su pametni telefoni i tableti, kao i pametnih kućnih uređaja koji se napajaju baterijama kao što su sigurnosne kamere i video zvona. Novi standard također iskorištava prethodno neiskorištene radijske frekvencije za pružanje bržih performansi od 2,4 GHz i koristi rafinirano upravljanje propusnošću za pružanje opcija poboljšane kvalitete usluge (QoS).

Čvorovi Wi-Fi Mesh sustava na drvenom stolu

(Zasluge: TP-Link)

Konačno, Wi-Fi 6 nudi 8-stream uplink i downlink Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO), koji prenosi podatke istovremeno, a ne sekvencijalno, dopuštajući ravnomjernije dijeljenje propusnosti među povezanim klijentima s omogućenim MU-MIMO-om. Wi-Fi 5 MU-MIMO ima najviše četiri streama.

Trebate odmah nadograditi na Wi-Fi 6?

Kratak odgovor je vjerojatno "da" ako je vaš trenutni usmjerivač stariji od tri godine. Gotovo svi novi potrošački uređaji, od prijenosnih računala do tableta, podržavaju Wi-Fi 6. Čak i ako vaši uređaji i dalje rade na 802.11ac, vrijedi razmisliti o nadogradnji na Wi-Fi 6 usmjerivač sada. Cijene padaju i za samostalne Wi-Fi 6 usmjerivače i za Wi-Fi-6 kompatibilne bežične mesh sustave koji pružaju pokrivenost od zida do zida za domove svih veličina. Među potonjim, TP-Link Deco X20 je pristupačan trodijelni Wi-Fi 6 mesh sustav dizajniran za domove do 5.800 četvornih stopa. To je oko 200 USD manje od mnogih alternativa, što mu omogućuje da se kvalificira - gotovo - kao proračunski usmjerivač. Na višem kraju spektra nalazi se Asus ZenWiFi AX (XT8), jedna od opcija umrežavanja s najboljim performansama koje smo testirali.

U međuvremenu, dodavanje Wi-Fi 6 proširivača dometa može biti alternativa ako ste zadovoljni svojim postojećim Wi-Fi 6 usmjerivačem, ali imate veći dom ili živite u gustom susjedstvu s puno konkurentskih bežičnih signala.

Najbolji Wi-Fi 6 proširivači dometa koje smo testirali

Wi-Fi Alliance počeo je certificirati Wi-Fi 6 uređaje 2019., a od tada je uređaja i usmjerivača postalo mnogo i imaju razumnu cijenu. Napredne značajke povezivanja koje dolaze s ovim uređajima čine ih znatno boljim od Wi-Fi 5, pa ako je nadogradnja u vašem proračunu, sada je definitivno dobro vrijeme da povučete okidač.

Je li Wi-Fi 6 siguran?

Uz gore navedene mogućnosti, Wi-Fi 6 također nudi značajke kao što je oblikovanje snopa, koje prenosi Wi-Fi signale izravno klijentima, a ne preko širokog spektra. Svi Wi-Fi 6 uređaji također mogu podržati WPA3 enkripciju, što je najnovija iteracija Wi-Fi sigurnosti. Nudi snažnu zaštitu lozinkom i 256-bitne algoritme enkripcije kako bi ljudima bilo teško hakirati vašu mrežu.

Usmjerivač s tamnom pozadinom s oznakom Wi-Fi 6 na anteni

(Zasluge: Reyee)

Vaša će mreža također raditi brže zahvaljujući pozadinskim mrežnim poboljšanjima, kao što je podrška za 1024-QAM (kvadraturnu amplitudnu modulaciju), metodu koja omogućuje pakiranje više podataka u svaki signal za povećanu propusnost. To može isporučiti do 25% više kapaciteta od metode 256-QAM koja se koristi u većini Wi-Fi 5 usmjerivača.

Je li Wi-Fi 6 unatrag kompatibilan?

Sav ovaj žargon je težak za raspakirati, ali budite uvjereni da će svaki uređaj koji dobijete i podržava Wi-Fi 6 standard imati sve te značajke. S druge strane, neki Wi-Fi 6 uređaji s poboljšanim mogućnostima nadilaze osnovne značajke koje je certificirao Wi-Fi Alliance. Nazvani Wi-Fi 6E, ovi proizvodi podržavaju bežični spektar od 6 GHz. U biti, to znači da Wi-Fi 6E omogućuje veće brzine i nižu latenciju od Wi-Fi 6 i ranijih iteracija.

Preporuka naših urednika

I Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E uređaji kompatibilni su s ranijim Wi-Fi standardima, ali za korištenje novih 6 GHz kanala trebat će vam Wi-Fi 6E usmjerivač i Wi-Fi 6E klijentski uređaj (što znači računala, telefoni, pametni kućni uređaji i drugi uređaji koji podržavaju Wi-Fi 6E). To znači da čak i ako imate relativno novi Wi-Fi 6 usmjerivač, i dalje ćete morati nadograditi na Wi-Fi 6E model u budućnosti ako želite iskoristiti prednosti 6E.

Dolazak do Wi-Fi 6, jedna po jedna nadogradnja

Ako paničarite zbog broja mrežnih i klijentskih uređaja koje trebate nadograditi, opustite se. Nema potrebe mijenjati svaki Wi-Fi 5 uređaj i mrežnu komponentu u isto vrijeme. Wi-Fi 6 usmjerivači vrlo dobro podržavaju Wi-Fi 5 uređaje. Potonji će raditi samo na nominalnim 802.11ac brzinama. Slično tome, Wi-Fi 6 uređaji i dalje mogu komunicirati s Wi-Fi 5 usmjerivačem, ali opet, njihova će propusnost biti ograničena i većina gore navedenih naprednih značajki bit će onemogućena dok ne pronađu podržavajuće uređaje. Ako ste igrač, možete početi s Wi-Fi 6 ili 6E usmjerivačem za igranje, a zatim razmislite o prijenosnom ili stolnom računalu s Wi-Fi 6 za svoj sljedeći uređaj za igranje. Ako, možda, posao diktira određene klijente visokih performansi, možete započeti tamo i kasnije nadograditi svoje osobne gadgete.

Zaključak: možete nadograditi na Wi-Fi 6 korak po korak, što će definitivno olakšati stvari. Ne samo da ćete spasiti svoj novčanik od iznenadnog šoka, već ćete također moći konfigurirati i upravljati jednim po jednim uređajem umjesto da vas preplavi lavina novih značajki i dokumentacije.

Trebam li samo pričekati Wi-Fi 7?

Kratak odgovor? Vjerojatno ne. U vrijeme ovog ažuriranja, prvi Wi-Fi 7 usmjerivači za široku potrošnju upravo su bili najavljeni i bili su prilično skupi. Budući da neki jeftini Wi-Fi 6 usmjerivači spadaju u zonu ispod 100 USD, nema potrebe čekati da se dobiti na brzinu. Model Wi-Fi 6 ili 6E sada će vam pružiti godine usluge dok čekate da cijena Wi-Fi 7 usmjerivača padne i da se broj Wi-Fi 7 klijenata poveća. (Nismo vidjeli Wi-Fi Prijenosno ili stolno računalo koje podržava 7. ) Ukratko, dok biste za sada trebali provjeriti naše objašnjenje prednosti Wi-Fi 7 kako biste ga najbolje iskoristili, ne planirajte neko vrijeme skočiti na stvarni 7 hardver .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up