Trebate li stvarno više kupiti antivirusnu aplikaciju ili VPN?

Ako na svom Windows računalu nemate instaliran antivirusni program treće strane, vjerojatno ste primijetili povremenu poruku Microsoft Defendera. I hej, Macovi ne hvataju viruse, zar ne? Možda se jednostavno možete osloniti na ugrađenu sigurnost umjesto da izlažete svoj teško zarađeni novac radi sigurnosne zaštite. A možda i nije. U većini slučajeva stvarno biste trebali platiti za sigurnost ili koristiti besplatno rješenje treće strane. Ovisno o operativnom sustavu, dodavanje sigurnosti izvan onoga što je ugrađeno kreće se od dobre ideje do apsolutne potrebe.

Windows, macOS, Android i iOS uključuju zaštitu od zlonamjernog softvera u ovom ili onom obliku. Za neke, zaštita ima oblik potpunog antivirusa. Za druge, sigurnost je dovoljno temeljito ugrađena u OS da zlonamjernom softveru stvarno bude teško učiniti bilo što. U svakom slučaju, svoju zaštitu možete poboljšati instaliranjem antivirusnog programa treće strane.

Índice
  1. Trebam li antivirusni softver ako imam Windows Defender?
  2. Trebam li antivirusni program na svom Android telefonu?
  3. Trebam li antivirusni program na svom Macu?
    1. Preporuka naših urednika
  4. Trebam li antivirusni program na svom iPhoneu?
  5. Što je s ugrađenim VPN-om na mom telefonu?
  6. Zaštitite svoje uređaje antivirusom i VPN-om?

Trebam li antivirusni softver ako imam Windows Defender?

Microsoft nudi ugrađenu antivirusnu zaštitu ove ili one vrste od izdavanja Microsoft Anti-Virus za DOS 1993. godine. Jezgru tog proizvoda kupio je Symantec i postao OG Norton Antivirus. I vau, je li to ikada bilo prostodušno. U trenutku izdavanja mogao je otkriti oko 1200 specifičnih virusa, a korisnici su morali ručno instalirati sva ažuriranja.

Trebate li stvarno sigurnost: Microsoft Anti-Virus

(Zasluge: PCMag)

Brzo naprijed do danas i imate Microsoft Defender, prilično impresivniji proizvod. Oh, prošlo je kroz neke teške faze razvoja. Kad su neovisni laboratoriji za testiranje počeli uključivati ​​Microsoft Defender, uspio je postići ispod nule na nekim testovima. Ali to je bilo prije mnogo godina i ovaj alat stalno poboljšava svoje rezultate.

Nakon što je prošao kroz razne nazive, sada se zove Microsoft Defender Antivirus. Osim pružanja antivirusne zaštite, također upravlja drugim sigurnosnim značajkama kao što je vatrozid za Windows. U našem testiranju, međutim, otkrili smo neka značajna ograničenja. Na primjer, dobio je lošu ocjenu u našem praktičnom testu zaštite od krađe identiteta, koji koristi lažne stranice iz stvarnog svijeta preuzete s weba. U svakom slučaju, njegova zaštita od krađe identiteta i zlonamjernog softvera radi samo u Microsoftovim preglednicima. Preferirate li Chrome? Firefox? Nažalost, nemate zaštitu.

Microsoft Defender uključuje neku vrstu zaštite od ransomwarea, u obliku komponente koja sprječava neovlaštene promjene datoteka u važnim mapama. Rano je uključena radna površina, što se pokazalo neugodnim jer se zaštita aktivirala svaki put kada bi instalacijski program htio postaviti ikonu na radnu površinu. Trenutno, u sustavima Windows 10 i Windows 11, ova značajka štiti mape Dokumenti, Slike, Videozapisi, Glazba i Favoriti. I dalje je isključeno prema zadanim postavkama.

Trebate li sigurnost: Microsoft Defender Ransomware zaštita

(Zasluge: PCMag)

Evo u čemu je stvar. Čini se da programeri Microsoft Defendera to smatraju planom B, a ne glavnim rješenjem. Ako instalirate antivirusni program treće strane, Microsoft Defender se zaustavlja kako ne bi smetao. Ako uklonite zaštitu treće strane, Defender oživljava i ponovno preuzima posao obrane. Najbolji antivirusni programi, čak i besplatni antivirusni alati, imaju znatno bolje rezultate u testiranju i nude više mogućnosti.

Trebam li antivirusni program na svom Android telefonu?

Google odmah uklanja zlonamjerni softver koji pronađe u trgovini Google Play, ali ključna riječ ovdje je uklanjanje. Prvo, malware se pojavljuje u trgovini, drugo, koliko god dugo trebalo, Google ga uklanja. Trgovina Play nema isti strogi postupak provjere koji dolazi s Appleovom App Storeom. Zlonamjerni softver dolazi u trgovinu i možete ga preuzeti prije nego što ga Google očisti. Osim toga, dovoljno je jednostavno postaviti svoj Android da omogući bočno učitavanje aplikacija neovisno o Trgovini Play.

Google Play Protect, antivirus ugrađen u Android, ima za cilj zaštititi vaše uređaje od zlonamjernog softvera. Koliko su neovisni laboratoriji za testiranje ustanovili, posao obavlja užasno.

Stručnjaci tvrtke AV-Comparatives (Otvara se u novom prozoru) testirali su Google Play Protect zajedno s 10 antivirusnih alata za Android trećih strana. Prikupili su tisuće jedinstvenih uzoraka zlonamjernog softvera za Android i testirali svaki antivirus protiv te zbirke. Prvo su pustili antivirusni program da skenira i eliminira uzorke koje je prepoznao, a zatim su pokrenuli sve one koji su preostali kako bi detekciji ponašanja dali priliku. Također su instalirali 500 popularnih (i legitimnih) aplikacija kako bi bili sigurni da ih antivirusni program nije greškom označio kao zlonamjerne.

Avast, AVG, Bitdefender, G Data, Kaspersky i Trend Micro Maximum Security uhvatili su 100 posto uzoraka. Nekoliko drugih uspjelo je bolje od 98%. Play Protect je na posljednjem mjestu sa 87,9% zaštite. Googleov popis također je pokazao najviše lažno pozitivnih rezultata, ukupno 11, a više od polovice nije pokazalo nijedan. Svi testirani antivirusni proizvodi dobili su laboratorijski pečat odobrenja. Sve, osim Play Protecta.

PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

U svojim izvješćima o antivirusnim proizvodima za Windows, macOS i Android, istraživači Instituta AV-Test (Otvara se u novom prozoru) dodjeljuju proizvodu do šest bodova za zaštitu, performanse i upotrebljivost. Potonje znači da proizvod ne izluđuje korisnika lažnim optuživanjem valjanih aplikacija. Svi osim dva testirana proizvoda osvojili su savršenih 18 bodova. Što se tiče Googlea, njemu su za zaštitu bila potrebna samo tri od šest mogućih bodova. To je zapravo poboljšanje — u većini prethodnih testova Google je dobio dva boda za zaštitu.

Presuda je jasna: Play Protect vas neće zaštititi. Potreban vam je antivirusni program treće strane na vašim Android uređajima. Zaokružili smo neke omiljene antivirusne alate za Android, posebno gledajući rješenja za više platformi.

Trebam li antivirusni program na svom Macu?

Bočno učitavanje—instalacija aplikacija izvan trgovine operativnog sustava—uobičajeno je u Androidu. Čak smo vidjeli i sigurnosne alate koji se moraju instalirati na ovaj način (iako to ne odobravamo). Apple je mnogo nepokolebljiviji da se može vjerovati samo aplikacijama iz App Storea. Prema zadanim postavkama, ako nije iz App Storea, jednostavno ga ne možete instalirati. Da, možete nadjačati tu postavku, ali zapravo ne biste trebali.

Za drugu razinu zaštite, komponenta pod nazivom Gatekeeper provjerava zlonamjerni softver u svakoj aplikaciji koju instalirate. Počevši od macOS Catalina, Gatekeeper provjerava aplikacije pri svakom pokretanju, a ne samo u vrijeme instalacije, i ispituje aplikacije koje nisu zlonamjerne radi sigurnosnih problema. Catalina također omogućuje aplikacijama dobivanje dopuštenja prije nego što mogu pristupiti kritičnim područjima. A kod Cataline operativni sustav nalazi se na diskovnoj particiji samo za čitanje, odvojenoj od svih ostalih programa.

Da bi zarazio drugi program, virus mora modificirati taj program, što nije dopušteno u macOS-u. Kako bi ukrao privatne podatke, bankarski trojanac mora pročitati memoriju koja pripada vašem pregledniku, što također nije dopušteno. U macOS okruženju aplikacije su izolirane, ograničene na pristup vlastitim resursima. Čak i kad bi neka aplikacija probila ovu barijeru i pristupila memoriji drugog programa, značajke poput ASLR (randomizacija rasporeda adresnog prostora) spriječile bi je da pronađe bilo kakvo blago pohranjeno u memoriji.

Mnogi proizvođači proizvode računala, ali samo Apple proizvodi Macove. Tvrtka ima potpunu kontrolu nad hardverom, uključujući T2 čip koji se nalazi u novijim Macovima. Ovaj čip stvara ono što se zove Secure Enclave, područje memorije koje je potpuno nedostupno bilo kojem procesu koji nije dio macOS-a. Također upravlja Touch ID-om, šifriranom pohranom i više.

Unatoč svim ovim zaštitnim mjerama, zlonamjerni softver macOS definitivno postoji, s nekoliko značajnih napada posljednjih godina. Sofisticirani primjer pod nazivom Gimmick (Opens in a new window) (ili Olujni oblak) napravio je kaos u Aziji. Napad Crescent Core (Otvara se u novom prozoru) prošao je kroz Gatekeeper preuzimanjem certifikata koji je Apple dodijelio drugom programeru. Novije. Silver Sparrow program za preuzimanje zlonamjernog softvera dosegao je 30.000 Mac računala prije nego što je uhvaćen.

Iako Macovi nisu toliko ranjivi kao Windows kutije ili Android uređaji, stari stav da Macovi ne dobivaju zlonamjerni softver očito je netočan. Za razliku od Windowsa, macOS ne uključuje antivirusni uslužni program kao takav. Ako nemate antivirusnu zaštitu na svom Macu, nabavite je sada.

Preporuka naših urednika

Trebam li antivirusni program na svom iPhoneu?

“Samo budala uči na vlastitim greškama. Mudar čovjek uči na greškama drugih“, rekao je pruski državnik Otto von Bismarck. Apple ima timove koji razvijaju operativne sustave još od 80-ih, dovoljno vremena da se napravi mnogo pogrešaka. Kada se pojavio tim za iOS, greške iz prethodnih timova pružile su puno informacija o tome što čini siguran operativni sustav. Izdanje za izdanjem, iOS postaje još sigurniji.

Toliko siguran, zapravo, da je nemoguće stvoriti antivirusni program za pokretanje na iOS-u. Izvješće Malwarebytes od prije nekoliko godina izvijestilo je o snažnom porastu zlonamjernog softvera za macOS, ali je napomenuto: "Na strani iOS-a, zlonamjerni softver postoji, ali ne postoji način da ga se skenira." Dalje se ističe da je ovaj zlonamjerni softver za iOS u velikoj mjeri sastoji se od stanja nacionalnih napora, a ne stvari koje bi trebale zanimati vašeg prosječnog korisnika.

Čak i kada programeri (ili istraživači) zlonamjernog softvera uspiju stvoriti zlonamjerni softver za iOS, on ima ozbiljna ograničenja. Na primjer, tehnika checkm8 omogućuje djelomično jailbreakanje mnogih starijih iPhonea, od iPhonea 4s do iPhonea X. Međutim, postavljanje checkm8 zahtijeva fizički pristup telefonu koji mora biti povezan sa stolnim računalom. Novija tehnika nazvana NoReboot (Otvara se u novom prozoru) dopušta zlonamjernom softveru da opstane tijekom ponovnog pokretanja iPhonea, ali funkcionira tako da vara korisnika da misli da se telefon ponovno pokrenuo, iako nije.

Ne tražite recenziju iOS antivirusnih proizvoda – mi je nemamo. Ako sve što ikada koristite su iOS (i iPadOS) uređaji, stvarno vam ne treba antivirus. Međutim, u nekim ćete situacijama ipak htjeti koristiti iPhone VPN. Govoreći o VPN-ovima…

Što je s ugrađenim VPN-om na mom telefonu?

Čitatelji su se pitali zašto jednostavno ne mogu koristiti besplatni VPN ugrađen u njihov iPhone. Doista, u Postavkama postoji stranica za konfiguraciju VPN-a, ali je ne možete koristiti bez prolaska kroz složeni proces ručnog postavljanja VPN profila. Najvažniji element tog profila je VPN poslužitelj na koji se želite spojiti. A da biste dobili pristup tom poslužitelju, morat ćete platiti pretplatu. Koji dolazi s aplikacijom. Zato jednostavno koristite ProtonVPN ili bilo koju aplikaciju koja vam najviše odgovara! Isto vrijedi i za Android uređaje.

Trebate li sigurnost: VPN zapravo nije prisutan

(Zasluge: PCMag)

Zakopate li se u postavke, pronaći ćete mjesto za kontrolu svog VPN-a, ali to je slijepa ulica. Na iPhoneu, kopanje po postavkama VPN & Device Management jednostavno vas vodi do slijepe ulice "Add VPN configuration". Na Androidu (barem na Android uređaju koji koristim za testiranje) utor za postavke VPN-a jednostavno javlja "Ništa". Nažalost, vaš telefon jednostavno nema ugrađeni VPN klijent.

Zaštitite svoje uređaje antivirusom i VPN-om?

Ako koristite Windows računalo ili Android uređaj, svakako biste trebali instalirati antivirusni program treće strane. Microsoft Defender je sve bolji, ali nije dorastao najboljim konkurentima, čak ni najboljim besplatnim. A Google Play Protect je neučinkovit.

Osim stroge sigurnosti, Mac korisnici također trebaju zaštitu. Jedno je istraživanje pokazalo da se Mac računala zaraze brže od osobnih računala. To bi moglo biti zbog dugotrajne reputacije Maca da se odupire zlonamjernom softveru. Što se tiče iOS-a, Apple je dobro shvatio, od samog početka. Ova platforma ima toliko ugrađene sigurnosti da je gotovo nemoguće da napad uspije (skoro, ali ne baš). Ta zaštita također znači da je gotovo nemoguće napisati iOS antivirus. Iskoristite vrijeme i novac koje ste uštedjeli ako ne instalirate iOS zaštitu kako biste trostruko provjerili sve svoje druge uređaje.

Za savjet o tome kako početi osiguravati svoje uređaje, pročitajte Kako provjeriti sigurnosni softver, postavke i status.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up