Trebam li stvarno VPN kod kuće?

VPN dodaje sloj zaštite privatnosti vašim mrežnim aktivnostima usmjeravanjem vašeg prometa kroz šifrirani tunel između vas i bilo koga tko vas pokušava špijunirati. To je tehnologija koja ima smisla kada ste vani, koristeći Wi-Fi mreže koje više nikada nećete vidjeti, ali VPN također može zaštititi vašu privatnost i kod kuće. Budući da većina nas provodi mnogo više vremena kod kuće nego prije, važnije je nego ikad razumjeti kada biste trebali (a kada ne biste trebali) koristiti VPN kod kuće.

Índice
  1. Što VPN ne može
  2. Prijetnje u inozemstvu
  3. Prijetnje kod kuće
  4. VPN-ovi također mogu biti zabavni
  5. Potražite fleksibilan VPN
    1. Preporuka naših urednika
  6. Trebate li VPN kod kuće?

Što VPN ne može

Da biste maksimalno iskoristili VPN, važno je razumjeti njegova ograničenja. Njegova je glavna funkcija spriječiti bilo koga — uključujući vašeg ISP-a — da nadzire vaš internetski promet i otežati njuškalima da uđu u trag mrežnoj aktivnosti natrag do vas.

Čak i uz VPN, oglašivači i njuškali još uvijek mogu prikupljati podatke o vama. Preporučujemo korištenje blokatora praćenja, kao što je EFF-ov Privacy Badger (otvara se u novom prozoru). Ugrađene mogućnosti blokiranja programa za praćenje u preglednicima kao što je Firefox također su važne za zaštitu vaše privatnosti.

Također je važno znati da je velik dio vašeg pregledavanja weba već šifriran HTTPS-om, iako ne cijeli. Korištenje VPN-a pokriva ono malo što HTTPS ne može, a također vrlo učinkovito štiti od njuškanja ISP-a.

PCMag također snažno preporučuje korištenje antivirusnog softvera na vašim uređajima, omogućavanje višestruke provjere autentičnosti gdje god je dostupno i korištenje upravitelja lozinkama. Sve to zaštitit će vaše uređaje i podatke od najčešćih prijetnji.

Prijetnje u inozemstvu

Izvan svog doma, teško je reći na koje mreže naiđete su sigurne. Ako ste, na primjer, u kafiću, kako možete znati koja je Wi-Fi mreža legitimna? Osim ako SSID nije negdje objavljen, morat ćete samo pogađati. To je problem, jer su pametni negativci postavili pristupne točke s poznatim imenima, u nadi da će prevariti ljude da se povežu. Nakon što su žrtve online, negativac izvodi napad čovjek u sredini, potencijalno dopuštajući zlonamjernom napadaču da prati vaš web promet i čak presretne dio njega.

PCMag logotip Najbolje VPN usluge za 2022

Napadač vas čak i ne treba prevariti, samo treba prevariti vaš telefon ili računalo. Mnogi su uređaji prema zadanim postavkama konfigurirani za ponovno povezivanje s poznatim mrežama. Ali ako napadač koristi isto ime popularne Wi-Fi mreže—recimo Starbucks ili Boingo Hotspot—vaši se uređaji mogu povezati automatski, čak i bez vašeg znanja. Ovo je lakše nego što mislite jer su mnoge tvrtke lako pogodile nazive Wi-Fi mreža.

Oba ova napada zahtijevaju puno nagađanja, ali dobar napadač neće se time zamarati. Umjesto toga, oni će konfigurirati svoju zlu pristupnu točku da promijeni SSID-ove kako bi odgovarali onima koje uređaji traže. Doduše, ovo je egzotičan napad, ali takav da se može uspješno izvesti. Na Black Hat konferenciji prije nekoliko godina, proizvođač sigurnosnih sustava otkrio je lažnu pristupnu točku koja je promijenila svoj SSID 1047 puta, potaknuvši 35 000 uređaja da se povežu.

Ovo su situacije u kojima vam svakako treba VPN. Šifrirani tunel koji stvara blokira bilo koga na istoj mreži kao i vi—čak i osobu koja upravlja mrežom—da ne vidi što radite.

Prijetnje kod kuće

Većinom možemo biti sigurni da su naše kućne mreže sigurne. Malo je vjerojatno da je negativac provalio, zamijenio vaš usmjerivač i onda čekao da se dobra stvar pokrene. Prvo, to je previše posla. S druge strane, napadačima je potrebno više od jednog uspješnog udarca da bi se napad isplatio. Htjet će prikupiti što više informacija od što je moguće više žrtava. Osim ako ne živite iznad zračne luke, malo je vjerojatno da vaša kuća ima dovoljno pješačkog prometa da opravda napad.

Međutim, postoje prijetnje koje morate uzeti u obzir kada ste kod kuće. To je najveća tvrtka koja vam omogućuje pristup Internetu. Američki Kongres dopustio je ISP-ovima prodaju podataka o korisnicima i njihovim online aktivnostima svima zainteresiranima. ISP-ovi kažu da će ova informacija biti anonimna, ali ideja je i dalje uznemirujuća. Izvješće FTC-a daje sumornu sliku ISP-ova koji krše privatnost korisnika.

ISP-ovi nisu jedini koje zanima što radite na internetu. VPN znatno otežava vanjskom promatraču, kao što je oglašivač, da poveže vaš online promet s vama. Međutim, imajte na umu da postoje brojni drugi načini praćenja na mreži, a VPN neće zaštititi od svih njih. Odlučan i dobro financiran napadač vjerojatno će postići svoj cilj, uz dovoljno vremena.

PCMag logotip Najbolji savjeti kako ostati produktivan kada radite od kuće

VPN-ovi također mogu biti zabavni

Najmanje polovica korištenja VPN-a nije za osobnu zaštitu. Služi za streaming videa. To bi se moglo činiti čudnim, s obzirom na negativan učinak koji VPN-ovi imaju na brzine prijenosa i preuzimanja, ali ima smisla.

Nije svugdje dostupan sav streaming video sadržaj. Svaki streaming servis ima ugovor za streaming emisija i glazbe koji su ponekad ograničeni na određena područja. Svaki streaming servis ima ugovor za streaming emisija i glazbe koji su ponekad ograničeni na određena područja. Emisije i filmovi dostupni pretplatnicima iz SAD-a mogu se razlikovati od onih koji su dostupni pretplatnicima iz UK-a, primjerice.

Tu na scenu stupaju VPN-ovi. Možete koristiti svoj VPN za tuneliranje na udaljeni poslužitelj i pristup sadržaju koji je ograničen u vašoj zemlji. Ovaj je trik također koristan za ljubitelje sporta koji traže utakmice ili komentare koji nisu dostupni kod kuće. Ponekad najbolje igre nisu dostupne američkoj publici ili je izvještavanje iz SAD-a toliko dosadno da bi okorjeli fanovi radije vidjeli da BBC ili CBC pokrivaju igre. Međutim, imajte na umu da su mnoge tvrtke, posebice Netflix, vješte u otkrivanju i blokiranju korištenja VPN-a.

Potražite fleksibilan VPN

VPN-ovi služe za zaštitu vašeg prometa od znatiželjnih očiju, a to je ponekad problem kada želite da vaš promet bude vidljiv. Ako živite u posebno pametnoj kući, vjerojatno ćete naići na neke probleme s korištenjem VPN-a.

Preporuka naših urednika

Jedno rješenje za ovaj problem je potražiti VPN koji nudi podijeljeno tuneliranje. To vam omogućuje da odredite koje aplikacije, a ponekad i URL-ovi, moraju koristiti VPN vezu, a koje ne bi trebale koristiti VPN vezu. Neki VPN-ovi to dodatno olakšavaju dopuštajući promet lokalne mreže (LAN), što znači da stroj koji koristi VPN i dalje može komunicirati s uređajima na vašoj mreži.

Alternativno, možete instalirati VPN na svoj usmjerivač. Na taj se način svi podaci s vaše lokalne mreže na internet prenose putem VPN-a, dajući vam svu zaštitu bez lokalnog izazivanja šuma. Postavljanje vašeg usmjerivača za korištenje VPN-a može zvučati zastrašujuće, ali neke VPN tvrtke će vam prodati unaprijed konfigurirani usmjerivač ako ga želite isprobati. Međutim, ovo rješenje nije za svakoga. Možda je to najbolje prepustiti ljudima s izraženim DIY senzibilitetom.

Usluge kao što su Apple AirPlay i Google Chromecast također vjerojatno neće raditi ako koristite VPN. Možda ćete morati isključiti svoj VPN da biste koristili ove usluge.

Iako mnogi ljudi koriste VPN-ove za strujanje sadržaja na mreži, mnogi (ako ne i većina) servisa za strujanje vrlo su dobri u blokiranju korištenja VPN-a. Jedno od mogućih rješenja je kupnja statičke IP adrese od vašeg pružatelja VPN usluga. Ove "čiste" adrese nisu povezane s VPN-ovima, što vam daje veće šanse da propustite pokušaje blokiranja vašeg pristupa. Imajte na umu da nema jamstva da će ove IP adrese biti besplatna propusnica za strujanje.

Brzina će uvijek biti problem s VPN-ovima. Kada je VPN veza aktivna, vaš web promet prolazi kroz više strojeva i više vlakana. Rezultat je povećana latencija i sporije brzine prijenosa. Nisu svi VPN-ovi isti u tome koliko utječu na vašu vezu, ali ćete vidjeti određeni utjecaj.

Trebate li VPN kod kuće?

Istina, odgovor na pitanje treba li vam VPN u vašem domu svodit će se na vaše osobne preferencije. Mnogo je dobrih razloga zašto kućni VPN može biti vrijedan dodatak vašem arsenalu sigurnosti i privatnosti, ali najvažnije je hoćete li ga koristiti. Ako ste previše frustrirani sporim brzinama interneta ili žongliranjem uređajima za strujanje, nemojte koristiti VPN kod kuće. Alat koji se ne koristi nije koristan nikome.

Kongres dopušta ISP-ovima da prodaju anonimizirane podatke o svojim klijentima veliki je motiv za korištenje VPN-a. Zato preporučujemo da svoj VPN držite uključenim što je češće moguće, čak i kod kuće. Međutim, imajte na umu da također preporučujemo da ga isključite kada trebate, na primjer, strujati sadržaj na TV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up