Tražite poklon? Kako blagdanske darove zadržati u tajnosti u digitalnom dobu

U jednostavnijim vremenima čuvanje tajne sadašnjosti značilo je samo čvrsto skrovište u vašem ormaru ili garaži. U digitalnom dobu dijeljenih popisa za kupnju i slanja ideja za darove naprijed-natrag, ljudima je puno lakše vidjeti dolaznu obavijest ili otvorenu karticu. Rođendanski darovi, zabave iznenađenja, božićni darovi, proslave umirovljenja i mnogi drugi posebni trenuci mogu biti uništeni zalutalom porukom. Ali postoje načini da svoju povijest kupovine zaštitite od znatiželjnih očiju.

Índice
  1. Izbrišite svoje tekstualne poruke
  2. Koristite sigurnu aplikaciju za razmjenu poruka
  3. Sakrij prethodne kupnje
  4. Koristite grupe kartica
    1. Preporuka naših urednika
  5. Idite u anonimni način ili izbrišite povijest preglednika

Izbrišite svoje tekstualne poruke

Je li vam žao teksta o tome što kupiti nekome ukućanima? Ima li daroprimac često rukavice na vašem telefonu? Izbrišite te tekstove prije nego što sami sebi pokvare iznenađenje. Međutim, ne morate hakirati višegodišnju nit razgovora. Samo snimite pojedinačne poruke u kojima se spominju vaši darovi.

brisanje teksta Apple poruka

(Zasluge: Jill Duffy)

U aplikaciji Google Messages na Androidu dugo pritisnite tekstualnu poruku, zatim odaberite ikonu kante za smeće na vrhu zaslona.

Na Apple porukama dugo pritisnite poruku i odaberite Više iz skočnog izbornika. Dodirnite kružiće s lijeve strane kako biste odabrali sve poruke koje želite ukloniti. Zatim dodirnite ikonu kante za smeće u donjem lijevom kutu zaslona. To se također može učiniti iz desktop aplikacije Messages desnim klikom na tekst i odabirom Izbrisati.

Također, ako dijelite iPad s drugima u vašem kućanstvu koji su prijavljeni na vaš iCloud račun, provjerite da se iMessages ne sinkroniziraju s tabletom. Na iPadu idite na Postavke > Poruke i isključite iMessage.

Koristite sigurnu aplikaciju za razmjenu poruka

sigurnosne snimke zaslona signalne aplikacije

(Zasluge: PCMag/Signal)

Ako planiranje godišnjeg odmora stvarno trebate držati blizu prsluka, razmislite o aplikaciji za sigurnu razmjenu poruka. Jedan od naših najboljih izbora je Signal. Ako svoje razgovore ograničite na mobitel (za razliku od aplikacije za stolno računalo), možete zaključati aplikaciju (Postavke > Privatnost > Sigurnost aplikacije) tako da samo vi možete ući. Također možete uključiti nestajanje poruka, tako da se chatovi automatski brišu nakon određenog vremenskog razdoblja. Signal također može maskirati sadržaj poruka u obavijestima.

Sakrij prethodne kupnje

povijest narudžbi na Amazonu

Na Amazonu možete arhivirati prošle kupnje kako se ne bi odmah pojavile na stranici povijesti narudžbi. Da biste to učinili, trebali biste koristiti Amazonovo web mjesto putem mobilne aplikacije. Otvorite stranicu računa, a zatim odaberite Vaše naredbe. Kliknite na Arhivski nalog link za predmetnu kupnju.

Iako će ova metoda brzo ukloniti kupnje, arhivirane narudžbe i dalje su vidljive na stranici vašeg računa. Ako dijelite jedan Amazon račun s drugim članovima svoje obitelji, oni i dalje mogu kopati po vašoj povijesti kupovine i pronaći je.

Umjesto toga razmislite o postavljanju Amazon Household (Otvara se u novom prozoru). To će omogućiti drugim članovima vaše obitelji da imaju zaseban Amazon račun i da zadrže sve te pogodnosti Prime. U kućanstvu možete imati do dvije odrasle osobe, četiri tinejdžera i četvero djece.

Koristite grupe kartica

grupe safari kartica

(Zasluge: Lance Whitney)

Neki web preglednici imaju značajku grupe kartica, gdje možete grupirati kartice na temelju određenih kriterija (kao što je jedna za posao i jedna za osobne). Za naše potrebe ovdje, možete stvoriti grupu "poklon" kartica kako biste odvratili znatiželjne poglede (samo nemojte to tako zvati).

Preporuka naših urednika

Ako koristite Appleov web preglednik Safari na svom iPhoneu, iPadu ili Macu, ove grupe kartica bit će u različitim prozorima. Imajte na umu da se sinkroniziraju između svih uređaja prijavljenih na vaš iCloud račun, što bi vam moglo olakšati kupnju s različitih uređaja, ali bi moglo povećati šanse da netko njuška vaše najnovije online kupnje.

Za izradu grupe kartica u mobilnoj aplikaciji Safari dodirnite tab ikona s desne strane, koja izgleda kao dva preklapajuća kvadrata. Dugo pritisnite otvorenu web stranicu i odaberite Prelazak na grupu kartica. Dodir Nova grupa karatai dodijelite naziv grupi. Možete se kretati između grupa kartica dodirom tab ikonu, odaberite strelicu prema dolje na dnu zaslona i odaberite svoju grupu s popisa.

Također možete stvoriti grupe kartica u Google Chromeu, ali te se grupe mogu pregledavati u istom prozoru, što ih čini manje skrivenim nego u Safariju, koji koristi zasebne prozore za svaku grupu. U Chromeu desnom tipkom miša kliknite karticu i odaberite Dodajte karticu u novu grupu, a zatim mu dajte ime. Nove grupe kartica mogu se stvoriti na mobilnom telefonu tako da dodirnete kvadratić u gornjem desnom kutu i odaberete Nova kartica.

Idite u anonimni način ili izbrišite povijest preglednika

Izbrišite povijest preglednika

(Zasluge: Eric Griffith)

Ako imate naviku, predlažemo da se oslonite na stari favorit: kupujte anonimno ili izbrišite povijest preglednika. Anonimni način rada čuvat će web-mjesta koja posjećujete izvan vaše povijesti pregledavanja, iako ćete se morati ponovno prijaviti na web-mjesta za kupnju poput Amazona. Niste obožavatelj? Potpuno uništite svoju web povijest; pogledajte ovaj sveobuhvatni vodič korak po korak za sve preglednike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up