Tiho radi: Kako popraviti bučan ventilator računala

Računalni ventilatori na vašem stolnom računalu ili prijenosnom računalu tu su kako bi stvari radile glatko. Međutim, ako se jedva čujete kako razmišljate o kakofoniji buke ventilatora koja dopire iz vašeg računala, vjerojatno je vrijeme da dijagnosticirate problem.

Unutarnji ventilator radit će jače kako se hardver zagrijava, ali vjerojatno se događa nešto više ako vaše računalo nastavi zvučati kao zračni tunel. To može biti veliki problem, manja neugodnost ili nešto između. Evo nekoliko stvari koje možete isprobati.

Índice
  1. Provjerite koji je softver pokrenut
  2. Dajte svom računalu prostora za disanje
  3. Postavite kontrolu ventilatora
  4. Obrisati prašinu
  5. Potpuno zamijenite glasan (ili neispravan) ventilator

Provjerite koji je softver pokrenut

temp

Prije nego što požurite zgrabiti odvijač, pogledajte koji je softver trenutno pokrenut, resurse koje koristi i je li ta buka ventilatora opravdana. Preuzimanje programa koji može pratiti temperaturu vašeg procesora može pomoći. Preporučujemo korištenje Core Temp (otvara se u novom prozoru) za Windows i Fanny (otvara se u novom prozoru) za Mac. Oba programa su besplatna i jednostavna za korištenje.

Na Windows računalu pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Upravitelj zadataka i kliknite na Više detalja dugme. Ako koristite Mac, pritisnite Ctrl + razmaknica i potražite Monitor aktivnosti. Ako trenutno ne radite ništa intenzivno, upotreba procesora trebala bi biti niska—manje od 20% ili tako nešto.

Ako je vaše računalo u stanju mirovanja i vaš CPU troši 100% svoje energije, pogledajte taj popis da vidite koji program troši te cikluse. Možda imate nešto pokrenuto u pozadini na što ste zaboravili ili ste možda zaraženi zlonamjernim softverom koji koristi resurse vašeg računala bez vašeg znanja.

Ako se buka ventilatora javlja samo kada namjerno radite nešto intenzivno, kao što je igranje igrica ili pretvaranje velike videodatoteke, tada je to željeno ponašanje. Međutim, to ne znači da se morate nositi s glasnim zujanjem i zviždanjem. Vrijeme je da pobliže pogledamo sam hardver.

Dajte svom računalu prostora za disanje

PC fanovi

(Foto: Joseph Maldonado)

Iako vaše računalo zapravo ne diše kao čovjek, treba mu dovoljno prostora da zrak cirkulira oko vašeg računala. Sve što ometa protok zraka pregrijat će vaše računalo, tjerajući vaše ventilatore da se vrte sve jače i jače kako bi postigli željene temperature.

Trebali biste razmisliti imate li loše navike koje bi mogle pogoršati stvari. Na primjer, ako koristite prijenosno računalo, nemojte ga stavljati na plišanu površinu. To može blokirati ventilacijske otvore koji dopuštaju protok zraka u računalo i iz njega. Stolovi za krilo puno su bolja alternativa.

Ako koristite radnu površinu, nemojte je pokrivati ​​dekom (možda će vas zuriti, ali jednom sam vidio da je netko to napravio jer su "svjetla bila prejaka").

Postavite kontrolu ventilatora

msi naknadno sagorijevanje

Neka računala svoje ventilatore stalno pokreću punom snagom—to je osobito uobičajeno ako ste izradili vlastito računalo i niste izvršili nikakvo fino podešavanje hardvera za hlađenje.

Ako su vaši ventilatori spojeni na matičnu ploču računala, možda ćete moći njima upravljati pomoću BIOS-a matične ploče. Možete ući u BIOS izbornik pritiskom na tipku dok se računalo diže, obično DEL, F2 ili nešto slično. Zatim potražite odjeljak za nadzor hardvera (ili nešto slično).

Svaki BIOS je malo drugačiji, tako da vas ne možemo provesti kroz točne korake. Poigrajte se s postavkama kontrole ventilatora koje su vam dostupne i pogledajte što radi.

Neki će ponuditi samo osnovne "visoke" i "niske" postavke ventilatora, dok drugi mogu pružiti napredne krivulje ventilatora koje vam omogućuju postavljanje brzine ventilatora pri različitim temperaturama CPU-a. Neke matične ploče mogu kontrolirati sve priključene ventilatore, dok druge mogu kontrolirati samo ventilatore koji koriste 4-pinske PWM adaptere (Otvara se u novom prozoru) (umjesto jeftinijih 3-pinskih modela ventilatora (Otvara se u novom prozoru)).

Ako vaš BIOS nema opciju za kontrolu ventilatora, program poput SpeedFan (otvara se u novom prozoru) također će raditi, ali samo ako je vaša matična ploča funkcionalno sposobna kontrolirati te ventilatore. Za grafičke kartice, MSI Afterburner (Otvara se u novom prozoru) može vam pomoći da prilagodite ponašanje ventilatora kada igrate teške igre.

Ako ne možete kontrolirati ventilatore putem softvera - recimo, ako su ventilatori spojeni izravno na napajanje, a ne na matičnu ploču - određeni hardverski dodaci mogu pomoći. Noctua proizvodi tihe adaptere (Otvara se u novom prozoru) koji u biti djeluju kao otpornici, smanjujući napon poslan ventilatoru i time smanjujući njegovu brzinu. Gumbi za kontrolu ventilatora (Otvara se u novom prozoru) nude još preciznije upravljanje.

Jednom kada odredite pravu brzinu biranja, nadamo se da će vaše sesije igranja biti malo mirnije.

Obrisati prašinu

filtar za prašinu ventilatora računala

HP Z2 Tower G4 filter za prašinu

Prašina je jedna od onih nesretnih neizbježnosti kada su u pitanju računala. Baš poput plavih ekrana i mrtvih tvrdih diskova, naići ćete na to u jednom trenutku. Višak prašine znači i višak topline, što znači da se ventilatori brže okreću kako bi rashladili stvari—a ako pušite ili imate kućne ljubimce u kući, problem može postati prilično ozbiljan.

Dakle, zgrabite odvijač, otvorite svoje stolno ili prijenosno računalo i dobro ga isprašite krpom za prašinu (ili električnom krpom za prašinu (Otvara se u novom prozoru), ako su stvari jako loše). Ako vaš ventilator ispušta zvuk škljocanja ili druge neuobičajene zvukove, ovo je također dobar trenutak da se uvjerite da lopatice ne udaraju u ostatke neke vrste ili zalutali kabel za napajanje.

Ako imate stolno računalo, razmislite o instaliranju nekih filtara (Otvara se u novom prozoru) na usisne ventilatore kako biste spriječili buduće nakupljanje prašine.

Potpuno zamijenite glasan (ili neispravan) ventilator

PC ventilator

(Foto: Zlata Ivleva)

Ako se čini da nijedan od gore navedenih popravaka ne pomaže, možda je vrijeme da zamijenite ventilator. Ponekad, čak i ako je ventilator u dobrom stanju, jednostavno je preglasan.

Manji ventilatori obično su bučniji, pa ako imate ventilator od 90 mm koji možete zamijeniti nečim većim (ili ga se potpuno riješiti bez utjecaja na temperature), počnite od toga. Ne samo da će veći ventilator biti tiši, već će povećana površina peraja učinkovitije raspršivati ​​toplinu.

Za prilagođene proizvođače, CPU hladnjaci, koji dolaze u varijantama zračnog i vodenog hlađenja, popularan su način da se procesor dodatno ohladi. Ako vam je hladnjak CPU-a manji, zamijenite ga većim.

U drugim slučajevima obožavatelj može biti na putu do prašnjavog groba. To često može rezultirati škljocanjem, zujanjem ili škripanjem koje je teško ignorirati. Možda ćete to moći popraviti kaplju ulja za šivaći stroj (Otvara se u novom prozoru) u ležaj, ali najbolje je to učiniti prije nego što osjetite simptome. Ako to ne pomogne, vrijeme je da zamijenite novi ventilator.

Kada tražite novi ventilator, obratite pozornost na brojeve "CFM" i "dBA" u specifikacijama - prvi označava protok zraka, a drugi razinu buke. S pravim ventilatorom i malo preventivnog održavanja sljedeći put, možete spriječiti da vaše računalo godinama kasnije zvuči kao mlazni motor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up