Tamni način rada: Kako omogućiti tamni način rada u pregledniku

Internet nikad ne spava, što znači da možete buljiti u jarko osvijetljeni ekran u svako doba dana, potencijalno ometajući san i naprežući oči. Ugasite svjetla tako da omogućite tamni način rada u svom web pregledniku.

Način na koji ćete omogućiti takvu značajku ovisi o pregledniku koji koristite i operativnom sustavu vašeg uređaja. Tamni način rada neće promijeniti boju stranica koje posjećujete—koje je postavio programer web stranice—ali će alatnu traku i stranice s postavkama preglednika učiniti mnogo vidljivijima, pogotovo ako sjedite u mračnoj sobi. Evo kako omogućiti tamni način rada u Chromeu, Firefoxu, Safariju i Edgeu.

Índice
 1. Omogućite tamni način OS-a
 2. Postavite tamni način rada u Chromeu
 3. Postavite tamni način rada u Firefoxu
 4. Postavite tamni način rada u Safariju
 5. Postavite Dark Mode na Edge
 6. Postavite tamni način rada u Operi

Omogućite tamni način OS-a

Tamni način rada Windows 11

U ovom trenutku u igri, većina glavnih preglednika slijedit će primjer vašeg operativnog sustava. Ako želite da vaš preglednik koristi tamni način rada, postavljanjem za cijeli OS trebalo bi se pobrinuti za sve. Evo kako to učiniti na svim svojim uređajima:

 • Windows 10: Otvori Postavke > Personalizacija > Boje i odaberite tamno temu iz padajućeg izbornika.

 • Windows 11: Otvori Postavke > Sustav > Personalizacijazatim odaberite postojeću temu ili promijenite boje sustava.

 • macOS: Ići Postavke sustava > Općenito i odaberite tamno (ili Automobil ako želite da se tema mijenja ovisno o dobu dana).

 • iOS: Ići Postavke > Zaslon i svjetlinazatim dodirnite tamno temu (ili omogućiti Automobil rasporediti kada koristiti funkciju). Također možete otvoriti Control Center i dugo pritisnuti na shaderu svjetline, a zatim ga odabrati Tamni način rada ikona.

 • Android: To će ovisiti o proizvođaču vašeg telefona, ali trebali biste moći otvoriti postavke zaslona na svom uređaju i omogućiti tamnu temu. Opcije postavki trebale bi vam omogućiti da zakažete značajku. Provjerite padajući zaslon brzih postavki za opciju tamnog načina rada.

U suprotnom, možete promijeniti temu preglednika u pojedinačnim programima slijedeći upute u nastavku.

Postavite tamni način rada u Chromeu

chrome web trgovina

Chrome ne nudi službeni tamni način rada u aplikaciji za stolna računala, ali možete provjeriti Chrome web-trgovinu (otvara se u novom prozoru). Pogledajte ispod Teme pronaći i instalirati temu boja koju želite. Google je prikupio različite varijacije tamnih tema u Tamne i crne teme odjeljak.

postavke teme google chrome

Pronađite temu koja vam se sviđa i kliknite Dodaj u Chrome da biste temu primijenili na svoj preglednik. Odabir bilo koje nove teme promijenit će boje vašeg preglednika. Ako ikada poželite ukloniti temu i vratiti se na zadanu, idite na Postavke > Izgled i kliknite Vrati na zadano.

chrome android tamni način rada

Chrome na Androidu

Chromeova Android aplikacija ima službeni tamni način rada koji možete omogućiti u samo nekoliko koraka. Otvorite aplikaciju i dodirnite izbornik s tri točke, zatim odaberite Postavke > Tema. Onda možete birati tamno ili Zadana vrijednost sustava, ako je tamni način rada omogućen na razini sustava. Korisnici iPhonea ili iPada morat će postaviti zadanu temu sustava.

Postavite tamni način rada u Firefoxu

tamni način rada firefoxa

Firefox na radnoj površini

Firefox vam omogućuje dodavanje tema ako otvorite izbornik hamburgera u pregledniku i odaberete Postavke > Proširenja i teme. Klik Teme da biste otvorili stranicu Upravljajte svojim temama, a zatim odaberite temu koju želite koristiti, kao što je tamno. Dodatne teme možete pronaći klikom Pronađite više tema na samom dnu stranice.

Također možete stvoriti vlastitu prilagođenu temu klikom Stvorite vlastitu temu uz Firefox Color i instalirajte dodatak. Firefox vam omogućuje da odaberete određene boje za alatnu traku, pozadinu, skočni tekst i druge elemente.

izgled web stranice

Firefox također ima opcije koje bi trebale reći podržanim web stranicama da promijene shemu boja na temelju vaših postavki. Ispod Postavke > Općenito postavite izgled web stranice na tamno i pogledajte koje web stranice će koristiti tamnu temu s vašim preglednikom. Možete i kliknuti Upravljanje bojama i pokušaj promijeniti boju pozadine.

tamni način rada za firefox android

Firefox na Androidu

Možete postaviti temu u aplikaciji Firefox za Android tako da otvorite izbornik s tri točke i odete na Postavke > Prilagodi. U odjeljku Tema odaberite tamno ili Slijedite temu uređaja. Za iPhone ili iPad odaberite izbornik hamburgera u aplikaciji i dodirnite Uključite noćni način rada.

Postavite tamni način rada u Safariju

safari tamni način rada

Safari na macOS-u

Safari — bilo na stolnom računalu ili mobilnom — ne nudi vlastiti mračni način rada, tako da ćete se morati osloniti na zadanu temu sustava u macOS-u, iOS-u i iPadOS-u ako preglednik želite zatamniti.

čitač safari pogleda

Safari na iPadu

Rješenje za pojedinačne stranice postoji kroz Safari Reader View značajku, koja nudi skraćenu verziju članka. Za korištenje ove značajke, otvorite stranicu koju želite čitati, a zatim odaberite Ah simbol u adresnoj traci i odaberite najtamniju nijansu s padajućeg izbornika.

Postavite Dark Mode na Edge

tamni način rada

Edge na radnoj površini

Microsoftov Edge temelji se na Googleovom pregledniku Chromium, no za razliku od Chromea zapravo ima ugrađen mračni način rada. Prema zadanim postavkama koristi temu sustava, ali je možete promijeniti ručno. Otvorite izbornik s tri točke i idite na Postavke > Izgled i izabrati tamno pod Opći izgled. Odaberite temu boja kako biste dodatno prilagodili gornju traku izbornika preglednika.

edge ios mračni način rada

Edge na Androidu

Na Android uređaju dodirnite izbornik s tri točke na dnu preglednika i odaberite Postavke > Izgled i izabrati tamno ili uređaj (zadano). Za iPhone ili iPad dodirnite isti izbornik s tri točke i otvorite postavkezatim dođite do odjeljka Tema i odaberite Uređaj ili tamno promijeniti temu.

Postavite tamni način rada u Operi

Opera u ponudi ima nekoliko različitih preglednika, uključujući standardni preglednik Opera, Operu GX usmjerenu na igre i prvu Operu mini za mobilne uređaje. Svaki od njih malo drugačije rješava prebacivanje na tamni način rada.

operni mračni način rada

Za standardni preglednik Opera otvorite Jednostavno postavljanje hamburger izbornik u gornjem desnom kutu i odaberite tamno ili Sustav mijenjati boje. Također možete omogućiti Nametnite tamnu temu na stranicama koristiti eksperimentalni alat koji zamagljuje web stranice.

U mobilnoj aplikaciji dodirnite ikonu računa u donjem desnom kutu i odaberite ikonu zupčanika. Odaberite Izgleda zatim odaberite bilo koji tamno ili Slijedite sustav za odabir teme. Možete odabrati temu boja i omogućiti Mračne web stranice nametanje tamnog načina rada na svim web stranicama.

tamni način rada opere gx

Opera GX trebala bi imati uključen tamni način rada prema zadanim postavkama. Međutim, možete kliknuti na Jednostavno postavljanje izbornik hamburgera u gornjem desnom kutu, a zatim odaberite tamno ili Automobil. Kliknite na Veza za konfiguraciju za postavljanje prilagođenih boja teme.

U mobilnoj aplikaciji kliknite na O ikonu na dnu zaslona i odaberite postavke. Provjerite je li preglednik postavljen na Automobil ili tamno. Zatim možete dodirnuti Mračne web stranice i postavite ovo na Automobil ili Uvijek mračno za promjenu web-stranica kako bi odgovarale tamnoj temi.

U aplikaciji Opera mini dodirnite O na dnu zaslona i odaberite ikonu zupčanika. Dodir Personalizacija i izabrati tamno ili Automobil.

PCMag logotip Koji web preglednik je najbolji za vas?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up