Svjetla, kamera, radnja: Kako snimati iPhone video kao profesionalac

Možda niste vrsni redatelj poput Stevena Spielberga ili Jamesa Camerona, ali to ne znači da ne možete napraviti izvrstan video. iPhone može proizvesti profesionalne videozapise koje možete s ponosom pokazati svojoj obitelji, poslati prijateljima ili čak objaviti na internetu.

Svaki iPhone u posljednjih nekoliko godina nudi osnovne mogućnosti snimanja videozapisa, iako vrhunska izdanja Pro i Pro Max pojačavaju igru ​​s naprednim video značajkama. Možete snimati video u različitim razlučivostima i brojkama sličica u sekundi, uključujući 720p pri 30 fps, 1080p pri 30 ili 60 fps i 4K pri 24, 30 ili 60 fps. Video možete snimati pomoću stražnje i prednje kamere, pri čemu prva nudi nekoliko unaprijed postavljenih postavki zumiranja, ovisno o vašem modelu. Vaš telefon također može snimati u usporenom načinu rada za usporavanje radnje i u ubrzanom načinu rada za ubrzavanje dugih videozapisa.

Želite li započeti? Najprije ažurirajte svoj telefon na najnoviju verziju iOS-a kako biste dobili sve najnovije opcije kamere. Ići Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera da vidite je li OS ažuriran ili da dobijete upit za instaliranje najnovijeg ažuriranja. Sada ste spremni za početak snimanja.

Índice
 1. Kako koristiti video način rada na iPhoneu
 2. Način rada
 3. Filmski način rada
 4. Usporeni način rada
  1. Preporuka naših urednika
 5. Način rada s vremenskim odmakom
 6. Makro kontrola
 7. QuickTake način rada
 8. Apple ProRes
 9. Zadržite zadane postavke kamere

Kako koristiti video način rada na iPhoneu

Postavite način na Video

Postavi način na Video (Zasluge: Lance Whitney)

Za početak snimanja videozapisa otvorite aplikaciju Kamera i postavite način na Video. Stisnite i raširite prste na zaslonu za povećavanje i smanjivanje ili dodirnite jednu od numeriranih unaprijed postavljenih postavki prema dnu zaslona za povećavanje ili smanjivanje pod određenim kutom. Dodir Rotacija ikona za prebacivanje između stražnje i prednje kamere.

Ako planirate snimati ultraširokom kamerom svog telefona, možda biste se trebali otvoriti Postavke > Kamera i omogućiti Korekcija objektiva na dnu stranice. Time će se pokušati ispraviti sva izobličenja koja se pojavljuju u videozapisu snimljenom ultraširokom ili prednjom kamerom.

Kontrolirajte bljeskalicu

Kontrolirajte bljeskalicu (Zasluge: Lance Whitney)

Ovisno o modelu vašeg iPhonea, pronaći ćete različite kontrole na vrhu ili dnu zaslona. Iz ovog izbornika možete uključiti ili isključiti bljeskalicu ili je čak postaviti na automatski način da se uključi ako nema dovoljno prirodnog svjetla. Možda ćete također moći prilagoditi kontrolu ekspozicije. Dodirnite ikonu i pomaknite klizač kako biste posvijetlili ili potamnili ekspoziciju.

Također bi trebao postojati indikator koji prikazuje trenutnu rezoluciju i broj sličica u sekundi. Na novijim modelima iPhonea možete promijeniti obje stavke dodirivanjem te kontrole za prebacivanje između, na primjer, 4K i HD te 30 i 60 sličica u sekundi. Stariji modeli zahtijevaju da otvorite postavke kamere kako biste promijenili ove vrijednosti.

Kontrolirajte bljeskalicu i ekspoziciju

Kontrola bljeskalice i ekspozicije (Zasluge: Lance Whitney)

Prije snimanja možda ćete htjeti promijeniti neke elemente kompozicije svoje snimke. Otvori Postavke > Kamera i omogućiti Mreža da biste vidjeli kako se na zaslonu fotoaparata pojavljuje mreža koja vam pomaže da poredate svoje snimke. Upaliti Zrcalna prednja kamera za snimanje video selfija onako kako ga vidi kamera, a ne obrnuto.

Da biste snimili video, dodirnite crveni okidač. Dodirnite ga ponovno za zaustavljanje. Zatim možete dodirnuti ikonu minijature u donjem lijevom kutu i pritisnuti gumb Reproduciraj za gledanje videozapisa. Kada završite, dodirnite lijevu strelicu na vrhu za povratak na kameru. Tako je jednostavno; iako postoji nekoliko različitih video načina koji mogu poboljšati kvalitetu vašeg videa.

video format

(Zasluge: Lance Whitney/Apple)

Otvori Postavke > Kamera > Snimi video za postavljanje zadane rezolucije i brzine sličica u sekundi od 720p pri 30fps, 1080p pri 30fps ili 60fps, kao i 4K pri 24fps, 30fps ili 60fps. Omogućavanje HDR video opcija vam omogućuje snimanje u punom visokom dinamičkom rasponu s Dolby Vision.

The Auto FPS opcija može automatski smanjiti broj sličica u sekundi za bolje snimanje scena pri slabom osvjetljenju. Ovu značajku možete isključiti, postaviti na 30 fps ili je postaviti na 30 i 60 fps.

Način rada

Način rada

(Zasluge: Lance Whitney)

Predstavljen u liniji iPhonea 14, akcijski način rada stabilizira kameru za glatkije videozapise, što može biti posebno zgodno ako se krećete sa svojim telefonom pokušavajući snimiti mnogo akcije. Dodir Akcijski gumb (izgleda kao da osoba trči) i postavite način na On tako da možete bolje stabilizirati video. Kada je ovaj način rada uključen, trebali biste primijetiti da je vaš snimljeni video glatkiji nego što bi bio bez Akcijskog načina rada.

Ako snimate pri slabom osvjetljenju, idite na Postavke > Kamera > Snimi video i omogućiti Action Mode Lower Light za smanjenje stabilizacije za postizanje većeg svjetla u scenama sa slabim osvjetljenjem.

Filmski način rada

Filmski način rada

(Zasluge: Lance Whitney)

Dostupan po prvi put s linijom iPhonea 13, kinematografski način rada primjenjuje isti efekt dubinske oštrine koji vidite u mnogim filmovima održavajući objekt vašeg videozapisa oštrim i u fokusu dok zamućuje pozadinu ili okolno područje. Za korištenje ove značajke prijeđite s Video da Filmski.

Kada postavite kameru da naglasite određeni subjekt, okolina bi tada trebala postati malo izvan fokusa, kao da ste u portretnom načinu rada kada fotografirate. Kako prebacujete naglasak na drugi dio scene, fokus bi se trebao pomaknuti na novi subjekt.

Možete ručno podesiti područje fokusa ili pustiti da se način rada automatski promijeni kada otkrije novi subjekt u kadru. Dodir F ikona za zaustavljanje i pomaknite klizač lijevo ili desno. U kinematografskom načinu također možete prilagoditi bljeskalicu, ekspoziciju, razlučivost i broj sličica u sekundi.

Ako planirate snimati u kinematografskom načinu (ili u uobičajenom video načinu u 4K pri 60fps, 1080p pri 240fps ili HDR video), otvorite Postavke > Kamera > Snimi video i uvjerite se sami Visoka efikasnost je omogućeno. To biste također trebali osigurati Poboljšana stabilizacija je omogućeno. Dodir Snimite filmski za postavljanje snimanja na 1080p pri 30fps, 4K pri 24fps ili 4K pri 30fps.

Usporeni način rada

Usporeni način rada

(Zasluge: Lance Whitney)

Ako način kamere postavite na Slo-pon, možete snimati usporeni video. U ovom načinu možete povećavati i smanjivati ​​kao i obično, pa čak i koristiti način rada prednje ili stražnje kamere. Dodirnite gumb Shutter za pokretanje i zaustavljanje videozapisa. Također možete povećavati i smanjivati ​​tijekom snimanja.

Na iPhone uređajima iz proteklih nekoliko godina dodirnite broj u gornjem desnom kutu kako biste promijenili brzinu sličica u sekundi za Slow-Mo između 120 i 240 sličica u sekundi. Također se možete pozvati na Postavke > Kamera > Snimite Slo-Mo i postavite rezoluciju i broj sličica u sekundi na 1080p pri 120fps ili 1080p pri 240fps.

Preporuka naših urednika

Način rada s vremenskim odmakom

Način rada s vremenskim odmakom

(Zasluge: Lance Whitney)

Dodirnite opciju za Prolazak vremena za snimanje videozapisa koji ubrzavaju radnju kada ih reproducirate. Na primjer, snimite oblake koji se kotrljaju, izgradnju zgrada ili vožnju zavojitom cestom. Želite da telefon bude stabilan i oslonjen, stoga bi stativ ili gimbal mogao biti najbolji za dulje snimke.

U načinu rada s vremenskim odmakom možete povećavati ili smanjivati ​​pomoću stražnjih kamera, podešavati ljestvicu ekspozicije, pa čak i prebacivati ​​između prednje i stražnje kamere. Samo dodirnite gumb Shutter kako biste započeli snimanje, a zatim ga ponovno dodirnite kada uhvatite trenutak.

Makro kontrola

Makro kontrola

(Zasluge: Lance Whitney)

Makro video snimanje ekskluzivna je značajka za iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, koja vam omogućuje snimanje malih objekata i objekata iz velike blizine. Kada je makro kontrola dostupna, ikona žutog cvijeta pojavljuje se na lijevoj strani.

Dodirnite ovu ikonu da biste uključili i isključili način rada i vidjeli razliku sa i bez makro kontrole. Ako ne vidite ikonu makronaredbe na zaslonu dok pokušavate snimiti mali objekt izbliza, idite na Postavke > Kamera i uključite se Makro kontrola sklopka.

QuickTake način rada

QuickTake način rada

(Zasluge: Lance Whitney)

Zahvaljujući funkciji QuickTake možete brzo snimiti video u načinu Photo bez prebacivanja u način rada Video. Dok ste u foto modu, pritisnite i držite okidač kako biste odmah započeli snimanje videa. Kako biste pustili prst bez zaustavljanja videozapisa, povucite okidač udesno, a zatim ga otpustite.

Apple ProRes

postavke kamere

(Zasluge: Lance Whitney)

Pronađen na modelima Pro i Pro Max linija iPhone 13 i 14, Apple ProRes je kvalitetniji (iako mnogo veći) format videodatoteke dizajniran za uređivanje u profesionalnim, industrijskim standardnim video uređivačima kao što su Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro i Avid Media Composer. .

Ako želite snimati u formatu Apple ProRes i imate prostora za pohranu ovih mnogo većih datoteka, idite na Postavke > Kamera > Formatii uključite se Apple ProRes za početak snimanja visokokvalitetnih videozapisa za profesionalno uređivanje.

Zadržite zadane postavke kamere

Spremi postavke

(Zasluge: Lance Whitney)

Ako često mijenjate postavke kamere, te promjene možete učiniti trajnim. Otvori Postavke > Kamera > Spremi postavke tako da će vaš fotoaparat zadržati zadnju postavku koju ste odabrali za različite funkcije kao što su način rada fotoaparata, kreativne kontrole, ekspozicija, noćni način rada, portretno zumiranje, način rada i Live Photo.

PCMag logotip Praktično uz Apple iPhone 14 Pro liniju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up