Sve što vam je potrebno za visokotehnološku Hanuku

Bez obzira kako se piše (Opens in a new window), Hanuka je praznik koji nema mnogo za ponuditi. Usporedba s Božićem je samo zato što su ta dva kalendarski relativno blizu. Osim toga, jedan praznik je "Naš mesija je rođen! Sada imamo život vječni!" a drugi je "Pa dobro, lampa nam radi."

Kao i svim židovskim blagdanima, dogodilo nam se nešto loše, ali uspjeli smo to preživjeti dovoljno da dođemo do sljedeće loše stvari koja nam se dogodila. Kad ste Židov, uvijek je 2020., a činjenica da nastavljamo prolaziti kroz mračna vremena trebala bi biti lekcija koju će svi naučiti. U sjeni milijardi božićnih lampica, svi bismo trebali tražiti svaki tračak sezonske radosti koji možemo.

S porastom antisemitizma u Sjedinjenim Državama (Otvara se u novom prozoru) i u Europi (Otvara se u novom prozoru), čini se da je važnije nego ikad očuvati tradiciju. Dakle, iako smo najponosniji na Adama Sandlera ikad, zahvaljujući Uncut Gems (Otvara se u novom prozoru), trebali bismo pjevati njegovu klasičnu pjesmu (Otvora se u novom prozoru) i slaviti kao što naši preci nisu na ovakav sveti praznik.

Índice
 1. Ne budi žele
 2. Neka budu LED diode
 3. Ne bojte se pjesme Dreidel
 4. Chai Zločini i prekršaji
 5. Festival svjetla, kamera, akcije!
 6. Špilkeov stoper
  1. Preporuka naših urednika
 7. Shofar, tako dobro
 8. Vruća svjetla, hladne noći
 9. Baš kao što je Nana pravila

Ne budi žele

Breville friteza

Ako niste Židov i zalutate u Dunkin' Donuts za vrijeme Hanuke sa željom za žele krafnama i ne možete ih pronaći, mogli biste pomisliti da postoji zavjera koja vam pomaže da ostanete bez kalorija. Ne postoji. Osim što su žele krafne, ili sufganiyot, jedno od tradicionalnih blagdanskih jela. Ne lutajte ulicama kao smeće; napravite sami (Otvara se u novom prozoru) s fritezom poput Breville Smart Fryer (Otvara se u novom prozoru).

Neka budu LED diode

LED menora

Makabejci su bili prilično impresionirani sami sobom (Otvara se u novom prozoru) kada su dobili malo ulja da osvijetle menoru osam noći. Ali jesu li svoju menoru izradili na 3D printeru (Otvara se u novom prozoru)? Ili napraviti jednu od LED dioda (otvara se u novom prozoru)? Zamisli koliko će tvoja majka biti ponosna. Ako nisi spretan, to je u redu, i dalje si njezin bubbeleh čak i ako nisi tako pametan kao tvoj rođak Jeffrey koji je išao na MIT. Znaš što? Kupite jedan od lima (Otvara se u novom prozoru) i slagajte ga.

Ne bojte se pjesme Dreidel

Hanuka mikrofon za pjevanje sa strane s otvorenom knjižicom iza

Postoji možda pet pjesama za Hanuku, a vi još uvijek ne znate riječi niti jedne od njih. Mikrofon za pjevanje Hanukke (Otvara se u novom prozoru) održava ritam i ima knjigu pjesama, što je više nego što možete reći za bilo koga drugog na vašem okupljanju.

Chai Zločini i prekršaji

Drveni pod s AR dreidel igrom preko njega

Dreidel, dreidel, dreidel, napravio sam te iz...koda? Zaboravite onaj drveni dreidel za koji mislite da je vaš rođak Aaron ciljao da dobije sav gelt. Preuzmite aplikaciju Dreidel ARena (otvara se u novom prozoru) za iOS i poštedite se obiteljske svađe koja traje osam noći.

Festival svjetla, kamera, akcije!

Ako su Židovi stvarno kontrolirali Hollywood, ne mislite li da bismo mogli biti bolji od Hebrejskog čekića (Otvara se u novom prozoru) kada su u pitanju filmovi o Hanuki? Ova dirljiva blagdanska priča o ortodoksnom židovskom blaxploitation heroju koji krade Hanuku zločestom Djedu Mrazu više se ne emitira. Ne postoje pravi Hallmarkovi filmovi o Hanuki (Otvara se u novom prozoru), ali Alma ima popis od 21 epizode Hanuke na TV-u (Otvara se u novom prozoru) i mnogi od njih se emitiraju, uključujući, naravno, epizodu Chrismukkah OC Iako se ne radi o Hanuki, Ruska lutka (Otvara se u novom prozoru) na Netflixu je savršena židovska emisija (Otvara se u novom prozoru), plus ima osam epizoda tako da možete gledati jednu noć, čudo.

Špilkeov stoper

PopIt u obliku Dreidela

Hanuka može trajati osam noći, ali je na neki način najkraći od svih židovskih praznika. Nema buljenja u prsa, pitajući se zašto "Hoćemo li ikada jesti?" to nije prvo od četiri pitanja, ili provesti cijeli dan u sinagogi bez hrane samo da bi kasnije mogao dobiti pecivo s loksom. To ipak ne znači da imate strpljenja. Pop igračke preuzele su TikTok (Otvara se u novom prozoru), a ova u obliku dreidela pomoći će vam da se rashladite tijekom praznika.

Preporuka naših urednika

Shofar, tako dobro

Vaša zabava za Hanuku ide prilično dobro, ali nešto nedostaje. Glazba, muzika. Pomiješajte to s Matisyahuom (Otvara se u novom prozoru) ili Vampirskim vikendom (Otvara se u novom prozoru) na Spotifyju ili uključite Pandora's Hanukkah station (Otvara se u novom prozoru) i protresite ono što vam je mamaleh dao.

Vruća svjetla, hladne noći

SnowMensch u svojoj kutiji

Nećemo provjeravati tvrdnje da je ovo prvi židovski snjegović. To bi uništilo čaroliju praznika. Umjesto toga, slušat ćemo ga (dobro, Maccabeatse) kako pjeva "I Have a Little Dreidel" u osam različitih glazbenih stilova. Donio vam Mensch na klupi.

Baš kao što je Nana pravila

naslovnica 1000 židovskih recepata

Na isti način na koji se vašem ujaku Mordyju nikada neće smučiti govoreći da jedino što vaša teta Molly može rezervirati, vi se nikada nećete umoriti od latkesa. Vrijeme je da naučite kako ih napraviti, kao i druge omiljene za Hanuku. Preuzmite knjigu 1000 židovskih recepata (Kindle (Otvara se u novom prozoru)) za lekcije kuhanja koje nikada niste dobili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up