Sve što trebate znati o Fujijevim metodama filmske simulacije

Digitalni fotoaparati nude veliku fleksibilnost kada je u pitanju obrada slike, a većina modela uključuje barem nekoliko osnovnih postavki, uključujući crno-bijelo, prirodno, neutralno i živopisno. Iako se točni nazivi mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača, vjerojatno možete proizvesti slične slike bez obzira na marku fotoaparata koju odaberete.

Fujifilm, s druge strane, svoj pogled na kameru podiže malo dalje, kopajući duboko u svoju baštinu kao stvaratelja fotografskih filmova. Svoje digitalne fotoaparate puni s desetak različitih jedinstvenih postavki, od kojih su mnoge inspirirane njegovim analognim emulzijama. Broj opcija za simulaciju filma na modernim tijelima kao što su X100V s fiksnim objektivom, X-S10 bez zrcala ispod 1000 USD ili GFX100S srednjeg formata mogao bi vas preplaviti, ali u nastavku ćemo raščlaniti kako ti profili funkcioniraju i sve dostupne izbore. .

Naveli smo simulacije redoslijedom kojim se pojavljuju u izborniku vašeg fotoaparata. Stariji modeli ne uključuju sve te opcije, pa ako vašem fotoaparatu jedna nedostaje, vjerojatno je izdana prije nego što je Fuji predstavio noviji izgled.

Fujifilm X-T4

(Foto: Jim Fisher)

Índice
 1. Kako se prebacivati ​​između Fujijevih načina simulacije filma
 2. Pokušajte/Standardno
 3. Velvia/Vivid
 4. Posuda/Meko
 5. Klasični Chrome
 6. Pro Neg. Standard i Bok
 7. Klasični negativ
 8. Nostalgični negativ
 9. vječna
  1. Preporuka naših urednika
 10. Zaobiđite Eterna Bleach
 11. Acros
 12. Jednobojni
 13. Sepija
 14. Iznad Fujifilmovog ugrađenog izgleda

Kako se prebacivati ​​između Fujijevih načina simulacije filma

Dovoljno je lako mijenjati različite filmske izglede. Možete im pristupiti putem glavnog izbornika fotoaparata (koji se nalazi u odjeljku Kvaliteta slike pod opcijom Simulacija filma) ili izravno putem izbornika preklapanja Q na zaslonu. Ako koristite kameru u JPG načinu rada ili za video, imajte na umu da ste zauvijek zaključani u izboru za tu fotografiju ili video.

Fujifilm X-E4 pogled straga s Q izbornikom

Možete odabrati simulaciju filma putem izbornika Q na zaslonu (na slici je X-E4 postavljen na Nc—klasični negativ) (Fotografija: Jim Fisher)

Uključivanje Raw snimanja daje vam pristup alatima koji su vam potrebni za eksperimentiranje s raznim Fujifilmovim pristupima obradi slike. Samo pritisnite gumb Q tijekom reprodukcije da otvorite Raw razvojnu ploču u fotoaparatu; možete mu pristupiti i putem glavnog izbornika.

Uređivanja u fotoaparatu datiraju od početka sustava, a dostupna su čak i na desetljeće starom X-Pro1. Međutim, Fujifilm je s vremenom proširio set alata, a noviji modeli također podržavaju adaptivno zrnatost filma, par kromiranih boja koje izgleda izvlače više detalja iz hiper-zasićenih scena, podešavanja ravnoteže bijele boje i druge postavke.

Ako koristite softver za uređivanje fotografija za Raw konverzije, kao što je Adobe Lightroom Classic, možete primijeniti bilo koji od Fujifilmovih profila boja u objavi. Međutim, morate se osloniti na ugrađene alate za dodavanje zrnatosti.

Pokušajte/Standardno

Street art u Provia/Standard profilu

Fujifilm X-Pro3 / Provia (Foto: Jim Fisher)

Fujifilm prema zadanim postavkama postavlja svoje kamere na standardni profil boja — kada ga prvi put uključite i postavite, Provia profil je ono što dobivate. Ime je dobio po tvrtkinom dnevnom dijapozitivu, vrsti kemije koja na film stavlja pozitivnu sliku, umjesto uobičajene negativne.

Provia odgovara zadanim profilima u industriji digitalne fotografije. Boje su joj prirodne, s umjerenim kontrastom. Koristite ovu postavku za svakodnevnu fotografiju i za slike koje rekreiraju ono što vaše oči vide.

Velvia/Vivid

Obojene zgrade u živopisnom velvia profilu

Fujifilm GFX 50R / Velvia (Foto: Jim Fisher)

Fujifchrome Velvia je još jedan dijafilm, ali ovaj ima dublje zasićene primarne boje. To je izgled koji tražite ako želite više istaknuti zelenilo u svojim krajolicima. Njegov kontrast je jači u odnosu na Provia profil.

Eksperimentirajte s Velviom za snimke pejzaža - snimajte ih u nacionalnim parkovima, Grand Canyonu ili za izlaske i zalaske sunca. Također je omiljeno za jesensko lišće i svjetiljke jarkih boja za Noć vještica.

Posuda/Meko

Ulična scena u profilu boja Astia

Fujifilm GFX 50R / Astia (Foto: Jim Fisher)

Stručnjaci za portrete možda će htjeti isprobati Astiu, meki profil. Astia film je bio favorit za modnu fotografiju, a digitalna verzija ga slijedi. Naglašava prave tonove kože, dodaje dodatnu zasićenost plavim i zelenim kanalima i malo smanjuje kontrast.

Klasični Chrome

Promenadna scena, klasični Chrome profil

Fujifilm X100F / Classic Chrome (Foto: Jim Fisher)

Iako mnogi ugrađeni izgledi datiraju od početka sustava, Classic Chrome se prvi put pojavio na X-30 compact 2014. Fujifilm kaže da je inspiriran slikama iz časopisa iz sredine 20. stoljeća.

Za naše oči, to je prikladna zamjena za jedinstveni izgled konkurentskog Kodakova kultnog Kodachrome slajd filma. Klasični Chrome crta plavo nebo sa sličnom nijansom akvamarina i blijedom zasićenošću, ali pojačava kontrast za jasnije sjene.

Pro Neg. Standard i Bok

Ulična scena sa sjenama, Pro Neg Standard profil

Fujifilm GFX 50R / Pro Neg. Standard (Foto: Jim Fisher)

Postoje dvije verzije Pro Neg., simulacije temeljene na filmu Fujifilm Pro160NS i Pro160NH. Ovdje standardni profil ima mekši izgled, ne previše daleko od Astije, s naglaskom na prirodnim tonovima kože i nižim kontrastom za glatkiji prijelaz iz boje u boju.

Domaća zeba na grani, Pro Neg. Pozdrav profil boja

Fujifilm X-S10 / Pro Neg. Pozdrav (Foto: Jim Fisher)

Hi profil je prodorniji, s više naglašenog kontrasta. To je dobar izbor ako pokušavate privući pozornost na sjene, ali vas ometaju oblačni uvjeti osvjetljenja.

Klasični negativ

Profilni portret psa, klasični negativ profil

Fujifilm X-E4 / Klasični negativ (Foto: Jim Fisher)

Ah, superija. Ako ste koristili potrošačku foliju u 80-ima ili 90-ima, to je vjerojatno bio Fujifilm Superia ili Kodak Gold. Classic Negative, predstavljen s X-Pro3 početkom 2020., daje sav dojam klasičnog negativa u boji i odgovara izgledu Superie 200.

Fotografije pokazuju jak kontrast, s bojama koje su pomalo hladne. Profil oponaša široki dinamički raspon negativ filma smanjujući zasićenost u sjenama i svijetlim dijelovima, uz dodavanje blagog odljeva boje.

Nostalgični negativ

Krajolik s molom i vodom, Nostalgično negativan profil

Fujifilm GFX100S / Nostalgični negativ (Foto: Jim Fisher)

Inspiriran ispisima u boji iz pokreta New American Colour fotografije iz 1970-ih, Nostalgic Negative nije daleko od klasičnog negativa, ali mu je ton nešto topliji i pokazuje nešto manje kontrasta. Kao rezultat toga, sjene imaju koristi od više detalja.

Nostalgic Negative je jedini profil ekskluzivan za GFX sustav srednjeg formata. Da biste ga koristili, potrebno vam je tijelo poput GFX100, GFX100S ili GFX50S II. Fujifilm dotjeruje ovaj profil za Bayerove senzore filtera boja u ovim modelima, tako da ne očekujemo da ćemo ga vidjeti ni na jednom modelu serije X.

vječna

Krajolik s močvarama i oblacima, profil Eterne

Fujifilm GFX100S / Eterna (Foto: Jim Fisher)

Predstavljen s X-H1, Eterna je prvi video profil, ali je također dostupan za fotografije. Po uzoru na Fujifilmove dionice Eterna, uobičajen odabir za kino produkcije.

Preporuka naših urednika

Boje su blago prigušene (ali ne i desaturirane), a profil smanjuje istaknute dijelove (korisno za scene sa širokim dinamičkim rasponom). Posebno je dobar za snimanje pri ranom jutarnjem svjetlu.

Zaobiđite Eterna Bleach

Ulična scena u New Yorku, profil Eterna Bleach Bypass

Fujifilm X-T4 / Eterna Bleach Bypass (Fotografija: Jim Fisher)

Fujifilm X-T4 predstavio je novu verziju Eterne, Bleach Bypass. Ovaj način rada oponaša izgled filma razvijenog postupkom zaobilaženja izbjeljivača, tehnikom koja preskače uklanjanje kristala srebra. Rezultat je nezasićen izgled, s malo detalja u sjeni i oštrim kontrastom—ako ste vidjeli uvodnu sekvencu Spašavanja Ryana, iskusili ste puni učinak premošćivanja izbjeljivačem.

Filmski stvaratelji mogu koristiti ovaj način za snimanje svog sljedećeg ratnog filma ili distopijske drame. Za fotografije, volimo ga koristiti za scene koje bi inače dobro funkcionirale crno-bijele, ali imaju nešto boje za dodavanje teksture.

Acros

Bicikl s autom u pozadini, Acros profil

Fujifilm X100V / Acros (Foto: Jim Fisher)

Jedini jednobojni profil nazvan po filmu, Acros, dolazi s X-Pro2. Acros materijal je poznat po svojoj finoj zrnatosti i umjerenom kontrastu koji pomaže zadržati detalje u sjenama. Digitalno izdanje oponaša izgled, ali koliko će vaša slika biti zrnata više je definirano ISO postavkama vašeg fotoaparata i svim dodatnim efektima zrnatosti koje dodate profilu, a ne srebrnim kristalima.

Ovdje imate pristup zelenim, crvenim i žutim filtrima boja, baš kao i osnovnom monokromatskom profilu, a razinu zrnatosti možete podesiti po želji. Ako tražite crno-bijele fotografije s malo više teksture nego što pruža jednobojni profil, Acros je prikladna alternativa.

Jednobojni

Moderna zgrada jednobojnog profila

Fujifilm X-Pro3 / jednobojni (Foto: Jim Fisher)

Fujifilm uključuje svoj standardni jednobojni profil preko linije fotoaparata. Profil se temelji na tome kako izgleda u kameri, ali bez ikakve zasićenosti boja. Možete primijeniti virtualne crvene, žute ili zelene filtre za promjenu tonskog odziva—crveni ili žuti filtar će potamniti plavo nebo, dok je zeleni filtar koristan ako želite snimiti krajolike sa svijetlim lišćem.

Sepija

Stari nadgrobni spomenik u profilu Sepia

Fujifilm X-S10 / Sepia (Fotografija: Jim Fisher)

Sepia profil ima osnovni monokromatski izgled i dodaje smećkastu nijansu. Ako ste vidjeli fotografije iz starog zapada ili početka Čarobnjaka iz Oza, vidjeli ste Sepiju.

Iznad Fujifilmovog ugrađenog izgleda

Očekujemo da će većina fotografa biti prilično zadovoljna profilima u fotoaparatu koje Fujifilm nudi za tijela serije X i GFX – ti su sustavi naši favoriti za dijeljenje JPG-ova izravno s fotoaparata.

Ako više volite preuzeti kontrolu nad Raw obradom, preporučujemo da isprobate Adobe Lightroom Classic, Phase One Capture One ili neki od drugih profesionalnih paketa u našem pregledu najboljih softvera za uređivanje fotografija. A ako imate oko za izgled analognog filma, RNI All Films 5 Professional plug-in set za Adobe Lightroom i Nik Collection iz DxO-a vrijedi dodati vašem alatu.

A za više savjeta i ideja za korištenje vašeg fotoaparata, pogledajte naše fotografske vodiče za početnike i entuzijaste.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up