Streaming nije potreban: Kako kopirati Blu-ray diskove na svoje računalo

Streaming je praktičan, ali Blu-ray pruža najbolju video i audio kvalitetu koju možete dobiti u svom kućnom kinu. Jedini problem je što morate ustati s kauča da biste promijenili diskove. Tako izgleda 2006., pa mora postojati bolji način.

Ako biste radije pohranili te visokokvalitetne Blu-ray filmove na svoje računalo i reproducirali ih putem nečega poput Kodija ili Plexa (ili ako ih samo želite sigurnosno kopirati u slučaju budućih ogrebotina), možete ih ripati na svoje računalo koristeći jednostavan programski disk za kopiranje. Evo kako to učiniti.

Índice
  1. Pronađite svoj Blu-ray pogon
  2. Instalirajte MakeMKV
  3. Umetnite i kopirajte svoj disk
    1. Preporuka naših urednika
  4. Komprimirajte svoj video (nije obavezno)

Pronađite svoj Blu-ray pogon

disk

(Zasluge: LG / Amazon)

Za kopiranje tih filmova na računalo trebat će vam optički pogon koji može čitati Blu-ray diskove; DVD pogon nije dovoljan. Budući da većina prijenosnih računala više ne dolazi s diskovnim pogonima, možete kupiti vanjski (otvara se u novom prozoru) koji se povezuje putem USB-a ili instalirati unutarnji (otvara se u novom prozoru) na radnu površinu - bilo je u redu.

Međutim, ako želite ripati 4K UHD Blu-ray, vaši su izbori ograničeniji. Zbog njihove poboljšane zaštite od kopiranja, 4K UHD Blu-ray ne mogu se kopirati na većini 4K Blu-ray playera. Umjesto toga, poželjet ćete običan Blu-ray player koji se smatra "4K friendly".

Ako već imate Blu-ray pogon, možete prošetati forumima MakeMKV (Otvara se u novom prozoru) kako biste vidjeli može li se koristiti za 4K Blu-ray ili možete kupiti jedan od njihovih preporučenih diskova. Možda ćete trebati flashati prilagođeni firmver (otvara se u novom prozoru) ili vratiti firmver na stariju verziju da biste čitali te 4K diskove. Ovo može biti pomalo uznemirujuće, ali učinio sam to dva puta, a da ništa nisam slomio, tako da je izvedivo.

Ovdje možete pročitati najnoviji flash pogon za novi firmware (Otvara se u novom prozoru). Koristio sam LG WH16NS40 (Otvara se u novom prozoru) sa zakrpanim firmverom za najnoviju verziju ovog vodiča.

Instalirajte MakeMKV

makemkv

MakeMKV (Otvara se u novom prozoru) je program za Windows, macOS i Linux koji može kopirati DVD i Blu-ray diskove u svestrani MKV video format. Postoje i drugi plaćeni programi koji nude više značajki, kao što su DeUHD (otvara se u novom prozoru) i AnyDVD (otvara se u novom prozoru), ali mi ćemo koristiti MakeMKV za ovaj vodič jer je besplatan.

Tehnički gledano, besplatan je samo dok je u beta fazi, ali je "u beta" više od 10 godina. Samo trebate upotrijebiti najnoviji beta ključ (Otvara se u novom prozoru) kad god se od vas zatraži da se registrirate, što je otprilike jednom mjesečno. Možete kupiti licencu za 50 USD (Otvara se u novom prozoru) ako želite izbjeći ovu smetnju. Instalirajte MakeMKV i otvorite program, zatim unesite ključ kada se to od vas zatraži (ili ga unesite kasnije pod Pomoć > Registracija Jelovnik).

Ako kopirate samo tradicionalne Blu-ray datoteke, to je sve što trebate učiniti. Međutim, ako imate disk spreman za 4K i želite ripati 4K UHD disk, morat ćete otvoriti MakeMKV i provjeriti je li vaš pogon kompatibilan s 4K diskovima—opet pogledajte MakeMKV forum (Otvara se u novom prozoru) za više informacija. Na nekim diskovima možda ćete trebati izvršiti dodatni korak.

raspršeni ključevi

MakeMKV ne može sam razbiti zaštitu od kopiranja, pa vam je potreban hashirani ključ za dešifriranje za dotični disk. Možete preuzeti popis trenutno poznatih hashiranih ključeva koje možete pronaći brzim pretraživanjem weba. Općenito, ova se metoda smatra zastarjelom, ali ako imate stariji pogon koji nije kompatibilan s novijom metodom kopiranja "LibreDrive", možda će vam još uvijek biti relevantna.

Ako trebate raspršene ključeve, možete ih preuzeti, zatim idite na postavke MakeMKV, idite na Općenito karticu i odaberite direktorij "podaci" za MakeMKV (ili zabilježite zadani put direktorija). Kopirajte tekstualnu datoteku raspršenih ključeva u taj direktorij i ponovno pokrenite MakeMKV. Tada će moći referencirati te ključeve prilikom kopiranja 4K UHD Blu-raya. Možda ćete morati povremeno ažurirati ovu tekstualnu datoteku kako novi filmovi budu objavljivani na 4K Blu-rayu.

Umetnite i kopirajte svoj disk

makemkv rip

(Zasluge: MakeMKV)

Kada se MakeMKV pokrene, skenirat će vaše računalo u potrazi za optičkim pogonima i zatim vam predstaviti informacije o vašem pogonu i nazivu diska u njemu. (Ako dobijete pogrešku, možda ćete morati desnom tipkom miša kliknuti njegov prečac i pokrenuti ga kao administrator.) Ako sve izgleda kako treba, kliknite veliki Plava zraka gumb za otvaranje diska za kopiranje.

Nakon što je disk skeniran, MakeMKV će vam predstaviti popis "naslova" na disku. Najmanje jedan od njih bit će cijeli film, dok drugi naslovi mogu biti posebne značajke ili druge snimke. Kliknite na različite naslove i potražite onaj koji odgovara dužini i broju poglavlja samog filma, zatim poništite ostale okvire.

Također možete proširiti dani naslov da biste dodali ili uklonili audio i titlove, ali zadani izbori bit će u redu za većinu korisnika.

makemkv rip

U desnom oknu kliknite ikonu mape kako biste odabrali mapu u kojoj želite da se pojavi rezultirajući videozapis, a zatim kliknite Stvorite MKV dugme. Filmu će vjerojatno trebati neko vrijeme da se kopira, ovisno o veličini filma i brzini vašeg playera. Budite spremni raditi nešto drugo sat vremena dok čekate.

Međutim, kada proces završi, imat ćete MKV datoteku koju možete otvoriti u video playeru kao što je VLC (otvara se u novom prozoru) ili PotPlayer (otvara se u novom prozoru).

Imajte na umu da MakeMKV ne jamči kopiranje svakog diska, a vaša kilometraža može varirati ovisno o disku, vašem pogonu i ostatku vaših postavki. Neki diskovi mogu imati novije sheme zaštite od kopiranja koje još nisu krekirane ili je vaš disk možda previše oštećen da bi se mogao kopirati.

Preporuka naših urednika

Kopiranje diska može biti zahtjevnije od reprodukcije, pa čak i ako se disk dobro reproducira na vašem Xboxu, nema jamstva da će ripati pouzdano. Ako naiđete na pogrešku, pokušajte dobro očistiti disk ili pokušajte ukloniti neke ogrebotine. Ako to ne uspije, možda će vam trebati novi disk ili novija verzija MakeMKV-a.

Komprimirajte svoj video (nije obavezno)

ručna kočnica

(Zasluge: ručna kočnica)

Tipični Blu-ray film obično je veličine 15 GB do 30 GB, a 4K UHD Blu-ray ima oko 50 GB ili više. To je puno prostora i lako je popuniti tvrdi disk nakon kopiranja samo malog dijela vaše zbirke.

Uvijek možete kupiti velike diskove na koje ćete pohraniti svoje filmove – na kraju krajeva, pohrana je ovih dana prilično pristupačna – ili možete komprimirati te filmove na veličinu kojom se može upravljati. Izgubit ćete malo kvalitete videozapisa, pa ovo možda nije idealno za one 4K HDR Blu-ray, ali bi moglo biti vrijedno truda za komedije i druge vizualno nedojmljive filmove.

Ako odlučite komprimirati svoje filmove, Handbrake (otvara se u novom prozoru) je besplatan program koji može uzeti video datoteku i komprimirati je na manju veličinu datoteke. Postoje i mnoge postavke pomoću kojih možete pronaći savršenu ravnotežu između kvalitete i uštede prostora ako ste ograničeni u prostoru na disku.

U ručnoj kočnici, ispod izbornika za odabir izvora koji se pojavi, kliknite File, i potražite lokaciju vaše nove kopirane MKV datoteke. Ručna kočnica će ga otvoriti i pripremiti za preinaku. Kliknite na pretraživati gumb na dnu prozora za odabir odredišta za vašu konačnu video datoteku i odabir postavki kvalitete.

postavke ručne kočnice

(Zasluge: ručna kočnica)

Ovo može biti složeno, ali možete uštedjeti vrijeme klikom na Unaprijed postavljeno na alatnoj traci i odabir opcije na bočnoj traci koja se pojavi. Očito, Super HQ 1080p30 Surround će vam dati kvalitetniji rezultat od Fast 720p30, stoga odaberite ono što vam zvuči dobro za taj film. (Također postoje unaprijed postavljene postavke za određene uređaje, kao što su Roku ili Apple TV.)

No, koji god prostor odabrali, preporučam da odete Video karticu i promijenite Framerate u Isto kao izvor. Ako ovo gledate u kućnom kinu s visokokvalitetnim zvukom, možda biste htjeli posjetiti i Audio karticu i povucite Proći kroz opciju na vrh popisa. Odatle možete slobodno prilagoditi sve što želite.

Odaberite video format za Sažetak karticu (MKV ima više značajki, ali MP4 je kompatibilniji s nekim starijim uređajima) i kliknite Započnite kodiranje. Opet, ovo će potrajati neko vrijeme da se dovrši, ali kada bude gotovo, imat ćete mnogo manju videodatoteku koju možete sigurno pohraniti na svoje računalo, ponijeti u avion s USB pogonom ili gledati kod prijatelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up