Što učiniti kada ste hakirani

Kada otkrijete da su vaši osobni podaci hakirani, vaša prva pomisao može biti, zašto ja? Zašto to nije mogao biti netko drugi? Istina, možda ste postali žrtva iz nekog razloga, možda zbog slabe lozinke koju je lako pogoditi ili previše javnog računa na društvenim mrežama. No također je moguće da su hakeri dobili pristup jednom od vaših računa putem povrede podataka i svoj pristup pretvorili u potpuni hakerski napad. U svakom slučaju, pokušat će zaraditi na svom hakiranju, a mogli bi to učiniti prije nego što shvatite da nešto nije u redu. Što možete učiniti kada shvatite da ste hakirani?

Índice
  1. Kako ćeš znati?
  2. Što je slijedeće?
  3. Zatražite pomoć s krađom identiteta
    1. Preporuka naših urednika
  4. Neće više biti hakiran!
    1. Naše vrhunske usluge isključivanja brokera podataka
  5. Malo prevencije

Kako ćeš znati?

Kad dođe do velikog hakiranja ili povrede podataka, to je na svim vijestima. Često pogođena usluga otvara web-stranicu na kojoj možete provjeriti jeste li bili pogođeni. I bit ćete pogođeni, ako ne ovaj put onda sljedeći. Jedina prednost je to što ste jedan u mogućih milijun, pa hakeri možda nikada neće moći koristiti vaše podatke oružjem. Nemojte misliti da možete spriječiti kršenje. Antivirus koji radi na vašem računalu potpuno je nemoćan protiv sigurnosnog napada na udaljeni poslužitelj.

Ne počinje svako hakiranje dobro oglašenom povredom podataka. Vašu kreditnu karticu mogao bi ugroziti sumnjivi internetski trgovac, kupac kartica ili čak konobar u ležernom restoranu. Prvi trag može biti pojava neočekivanih stavki na računu vaše kreditne kartice. Uvijek pročitajte te račune i shvatite što svaki redak znači, čak i mali troškovi. Kradljivci kartica povremeno će obaviti nekoliko manjih kupnji, samo kako bi bili sigurni da je kartica "živa", prije veće kupnje. Možete koristiti uslugu osobnih financija kao što je Mint kako biste na jednom mjestu pratili sve transakcije svoje kreditne kartice.

Banke su danas dobre u otkrivanju prijevara. Postoji velika vjerojatnost da nećete saznati za ugroženu karticu sve dok banka ne odbije troškove i ne započne postupak izdavanja nove kartice. Nabavka nove kartice je gnjavaža jer će sva automatska plaćanja koja ste konfigurirali trebati novi broj kartice. Ipak, to je bolje nego dopustiti hakerima da kupe TV od 85 inča na vaš kredit.

Brojevi kreditnih kartica nisu jedina vrsta podataka koju hakeri mogu zloupotrijebiti. Prevaranti mogu koristiti kompromitirani račun e-pošte za emitiranje neželjene pošte ili slanje ciljanih prijevara putem e-pošte vašim kontaktima. Vaš prvi trag mogu biti zabrinuti telefonski pozivi prijatelja koji vas pitaju jeste li stvarno zaglavili u zračnoj luci u Dubaiju bez gotovine ili ljutite poruke od onih koje šaljete "vi".

Kradljivac identiteta također može koristiti vaše osobne podatke za otvaranje kreditnih računa, računa o kojima ne znate ništa. Za te račune saznate tek kada vam trgovac zalupi vrata na zahtjev da sami otvorite novu kreditnu liniju. Prepredeni potrošači koriste AnnualCreditReport.com kako bi zatražili besplatno izvješće od Equifaxa, Experiana i TransUniona jednom godišnje, raspoređujući zahtjeve u intervalima od četiri mjeseca. Da, Equifax je pretrpio veliku povredu i morao je platiti 650 milijuna dolara odštete zbog svog nemara, uključujući besplatno praćenje kredita ili minimalnu isplatu od 125 dolara za sve pogođene. Ali bili ste pogođeni bez obzira jeste li izvršili provjeru kreditne sposobnosti s Equifaxom.

PCMag cijeni Credit Karma, koja svaki tjedan automatski povlači vaš kredit od TransUniona i Equifaxa kako bi pratila vaš kredit. To su "meki" upiti, a ne "teški" upiti koje tvrtke postavljaju kada tražite dodatni kredit. Teški upiti mogu naštetiti vašem kreditnom rezultatu; meki upiti nemaju učinka.

PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

Promjena vaše kreditne sposobnosti je poput valova u ribnjaku, gdje je stvarna zlouporaba vaše kreditne sposobnosti kamen koji je napravio valove. Usluge kao što su Avast BreachGuard i IDX Privacy ciljaju na te stijene. Oni redovito nadziru Dark Web kako bi bili sigurni da se vaši osobni podaci ne prodaju. Norton 360 Deluxe uključuje slično skeniranje, djelomično pokretano tvrtkinom LifeLock tehnologijom protiv krađe.

Praćenje provale također je bonus u nekim alatima za upravljanje lozinkama, osobito Keeper i LastPass. Poveznica ima smisla jer prva stvar koju treba učiniti kada je stranica hakirana je promijeniti lozinku za tu stranicu. Uz pomoć upravitelja lozinkama, možete je promijeniti u jaku, jedinstvenu lozinku koju ne koristite ni za jednu drugu stranicu.

Što je slijedeće?

Kompromis s kreditnom karticom možda je hak koji je najlakše prevladati. Niste odgovorni za lažne troškove, a kada banka izda novu karticu, problem je riješen. Pa, osim što morate ažurirati podatke o plaćanju gdje god je pohranjena stara kartica.

Ponovno preuzimanje kontrole nad hakiranim računom e-pošte može biti teže. Morat ćete kontaktirati svog davatelja usluga e-pošte i dokazati da ste pravi vlasnik računa. Naravno, ako haker promijeni vašu lozinku, ne možete koristiti svoju uobičajenu e-poštu za kontaktiranje pružatelja usluga. Važno je da imate više od jedne adrese e-pošte i da svaka bude zamjenska kontakt adresa za drugu.

Mnoge vas web stranice prisiljavaju da koristite svoju adresu e-pošte kao korisničko ime za svoj račun. To je svakako lakše nego da odaberete (i zapamtite) jedinstveno korisničko ime i lozinku za svaku stranicu. Ali ako ste upotrijebili lozinku sa svog hakiranog računa e-pošte na bilo kojoj drugoj lokaciji, i ti su računi sada ugroženi. Haker koji dobije vaše vjerodajnice za prijavu na jednoj stranici uvijek će isprobati isti par korisničkog imena i lozinke na desecima drugih popularnih stranica.

Čak i ako ne koristite duple lozinke, ugrožavanje vašeg računa e-pošte i dalje može biti veliki problem. Razmisli o ovome. Ako zaboravite lozinku za svoju web stranicu, što učiniti? Desno—kliknite da biste na svoju adresu e-pošte dobili vezu za ponovno postavljanje lozinke. Pametan haker koji ima kontrolu nad računom e-pošte brzo će potražiti vaše druge račune, društvene mreže, možda ili još gore, vaše račune za kupovinu i bankovne račune. Nakon jednostavnog poništavanja lozinke, haker posjeduje i te račune.

Nakon oporavka računa e-pošte, svakako biste trebali posjetiti sve stranice povezane s tom adresom e-pošte i promijeniti lozinku. Upravitelj lozinki bit će vam od velike pomoći.

PCMag logotip Jednostavni trikovi za pamćenje nevjerojatno sigurnih lozinki

Zatražite pomoć s krađom identiteta

Potpuna krađa identiteta može biti noćna mora. Žrtve mogu potrošiti tisuće dolara tjednima i mjesecima pokušavajući vratiti svoj internetski identitet i život pod svoju kontrolu. Savezna trgovačka komisija nudi izvrsnu stranicu sa savjetima (otvara se u novom prozoru) s potpunim detaljima o tome kako možete postupiti. Između ostalog, stranica predlaže naručivanje vaših kreditnih izvješća kako biste mogli vidjeti što se dogodilo i podnijeti službenu prijavu krađe identiteta FTC-u.

Stranica dalje opisuje apsolutno sve što trebate učiniti korak po korak. Sadrži popise za provjeru tako da možete biti sigurni da niste propustili nijedan zadatak, kao i uzorke pisama i obrazaca. Nećete pogriješiti ako se oslonite na ovaj korisni izvor.

Vidjeli ste oglase za usluge treće strane protiv krađe identiteta. Oni mogu pomoći, ali samo ako imate njihovu zaštitu prije nego se dogodi nešto drastično. To nije drugačije od police osiguranja – plaćate zaštitu, ali se nadate da je nikada nećete morati koristiti. Dodavanje takve usluge vašim mjesečnim računima neće otkloniti povredu koju ste upravo pretrpjeli, ali bi vam trebala pomoći sljedeći put. A najbolji od njih dolaze sa sigurnosnim paketom ili drugom zaštitom na razini uređaja.

Preporuka naših urednika

Neće više biti hakiran!

Prema stručnim istraživanjima, previše žrtava izloženosti kršenju podataka ne čini ništa. Od onih koji poduzmu bilo što, većina samo promijeni lozinku na hakiranoj stranici. Jednostavna ovakva reakcija (ili nereagiranje) neće ništa promijeniti. Kako možete proaktivno osigurati da nećete biti hakirani ili ponovno hakirani?

Svako veće kršenje pokreće niz članaka koji vas pozivaju da zamrznete svoj kredit, postavite upozorenje o prijevari (što znači da ćete morati proći kroz dodatne korake verifikacije da biste otvorili novi račun), i tako dalje. Takve promjene u vašem kreditnom vijeku trebali biste smatrati trajnim. Uostalom, sljedeći veliki napredak je pred vratima; zapravo, možda se već dogodilo. Stvarna povreda u slučaju Equifax dogodila se mjesecima prije nego što je otkrivena. Kad je riječ o kreditnim karticama, ne možete puno učiniti, osim izbjegavati kupnju u sumnjivim trgovinama, bilo u stvarnom svijetu ili online. Većina fizičkih trgovina sada prihvaća kreditne kartice s čipom (iako još uvijek ima kašnjenja). Kartice s čipom u potpunosti osiguravaju osobne transakcije, ali ne mogu pomoći kod online transakcija bez kartice.

Sustavi plaćanja temeljeni na mobilnim uređajima kao što su Apple Pay i Google Pay sigurniji su od fizičkih kreditnih kartica. Svaka transakcija koristi jedinstveni broj, tako da hakeri nemaju što dobiti krađom postojećih transakcijskih podataka. Također možete koristiti sustav mobilnog plaćanja za online kupovinu. Samo zaštitite svoj mobilni uređaj otiskom prsta ili jakom lozinkom i uvijek ga nosite sa sobom.

Loše osigurana web-mjesta mogu izložiti vašu adresu e-pošte i savršeno jaku zaporku hakerima, ali korištenje loše zaporke ostavlja vaš račun širom otvorenim za jednostavan napad brutalnom silom. Koristite jaku lozinku za svoj račun e-pošte i drugu jaku lozinku za svaki drugi račun ili sigurnu lokaciju. Da, trebat će vam upravitelj lozinki, ali ne morate platiti. Najbolji besplatni upravitelji lozinki prilično su učinkoviti.

Na nekim web stranicama možete zatražiti poništavanje zaporke tako da odgovorite na nekoliko jednostavnih sigurnosnih pitanja. Problem je što u većini slučajeva zločesti mogu pronaći odgovore na ta pitanja na internetu u nekoliko sekundi. Ako vam je dopušteno definirati vlastita sigurnosna pitanja, učinite to i odaberite jaka pitanja - na koja samo vi možete odgovoriti. Ako ste prisiljeni birati između glupih pitanja kao što je djevojačko prezime vaše majke, nemojte koristiti istinit odgovor. Odaberite netočan odgovor koji ćete zapamtiti. I nemojte koristiti iste parove pitanje/odgovor na više stranica. Predlažem da svoje lažne odgovore pohranite u polje za bilješke svog upravitelja lozinkama... ali da ste koristili upravitelj lozinkama, ne bi vam bilo potrebno ponovno postavljanje lozinke.

Naše vrhunske usluge isključivanja brokera podataka

Ponekad su vaši osobni podaci vani svima na raspolaganju, bez načina da ih sakrijete. Promet nekretnina je, primjerice, stvar javne evidencije. Brokeri podataka pretražuju internet u potrazi za javnim informacijama i sastavljaju profil koji potom mogu prodati oglašivačima... ili kradljivcima identiteta. Prikupljanje i objedinjavanje podataka potpuno je legalno, ali brokeri su također zakonski dužni ukloniti vaše podatke ako to zatražite. Optery je usluga koja provjerava vaše podatke sa stotinama brokera i pomaže vam da ih uklonite ili, uz naknadu, rješava uklanjanje umjesto vas. Privacy Bee provjerava čak i više stranica od Opteryja i automatski se brine za uklanjanje.

Kada je riječ o zaštiti od potpune krađe identiteta, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste otežali stvari kradljivcima identiteta. Nikada ne ispunjavajte nikakve informacije na web obrascima osim onih koje su apsolutno neophodne. Ako je nešto potrebno, ali nije relevantno, poput vaše adrese na stranici koja vam ne šalje stvari, izmislite nešto! Nabavite jeftinu mašinu za uništavanje papirnatih računa i izvoda. Pregledajte sve izvode i iskoristite besplatna kreditna izvješća. Podržite sve svoje napore instaliranjem snažnog sigurnosnog paketa.

Malo prevencije

Smanjivanje posljedica ovih neizbježnih povreda podataka nije lako. Morate poduzeti sve korake koje možete i ostati na oprezu. Osim toga, uloženi napor znatno je manji od herkulovskog zadatka oporavka nakon što hakeri uspiju ukrasti vaš identitet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up