Što učiniti kada se vaš vanjski tvrdi disk ne prikazuje

Izrada sigurnosne kopije vaših podataka je važna i dok je pohranjivanje informacija u oblak većini postalo druga priroda, još uvijek nema ništa bolje od toga da sve pohranite na fizički uređaj. Vanjski diskovi su jednostavni: priključite ih, pojavljuju se na vašem računalu i možete povlačiti datoteke izravno preko njih.

Ali što se događa kada se vaš pogon ne pojavi kada ga uključite u računalo? Ako je pogon crkao sa svim vašim podacima na njemu, možda imate problem. Evo nekoliko koraka za rješavanje problema koje možete poduzeti da popravite situaciju prije nego što proglasite da je sve izgubljeno.

Índice
  1. 1. Provjerite je li priključen i uključen
  2. 2. Ponovno pokrenite računalo
  3. 3. Pokušajte s drugim kabelom, priključkom ili računalom
  4. 4. Ažurirajte svoje upravljačke programe
  5. Ovotjedne najbolje ponude vanjskih tvrdih diskova*
  6. 5. Omogućite i formatirajte pogon u Upravljanju diskovima
  7. 6. Očistite disk i počnite od nule
  8. 7. Uklonite i testirajte goli disk
  9. 8. Pokušajte s drugim vanjskim tvrdim diskovima

1. Provjerite je li priključen i uključen

western digital moja knjiga

Western Digital Moja knjiga

Samo zato što priključite uređaj na svoje računalo ne znači da on nužno dobiva potrebnu snagu. Dok neki diskovi mogu crpiti dovoljno energije iz USB priključka vašeg računala, drugi - posebno veći, neprenosivi diskovi kao što je Western Digital My Book - mogu zahtijevati zidno napajanje za rad.

Ako je vaš pogon isporučen s AC adapterom, ali ga niste priključili, pokušajte ga uključiti (i pritisnite tipku za uključivanje, ako je imate). Ako dolazi s dva USB priključka, provjerite jesu li oba priključena na vaše računalo. Uz malo sreće, vaš pogon će se pojaviti normalno kada dobije sok koji mu je potreban.

2. Ponovno pokrenite računalo

Jeste li ga pokušali isključiti i ponovno uključiti? U ovom trenutku to je klišej, ali resetiranje računala može stvarno pomoći. Ako je CPU pod velikim opterećenjem ili se pojave neki drugi nepoznati problemi, to može spriječiti pojavljivanje diska. Ponovno postavljanje sustava može računalu dati drugu priliku da prepozna pogon.

Najprije isključite pogon, a zatim ponovno pokrenite računalo. Međutim, nemojte ga odmah ponovno uključiti; dajte sustavu malo vremena da se ispravno pokrene prije nego što ponovno pokušate voziti.

3. Pokušajte s drugim kabelom, priključkom ili računalom

usb priključak za laptop

(Foto: Cronislaw/Shutterstock)

Ako pogon i dalje ne radi, odspojite ga i pokušajte s drugim USB priključkom. To bi moglo biti izbirljivo s vašim specifičnim pogonom. Ako je priključen na USB 3.0 priključak, pokušajte s USB 2.0 priključkom. Ako je priključen na USB čvorište, pokušajte ga uključiti izravno u računalo. Također je moguće da postoji problem s USB kabelom, stoga odvojite trenutak i ponovno pokušajte pogon s rezervnim priključkom.

Možete ga isprobati i na drugom računalu. Ako ste kućanstvo s više platformi, posebno bih preporučio isprobavanje na računalu s drugim operativnim sustavom. Dakle, ako ne možete prikazati disk na svom Windows računalu, pokušajte ga uključiti u svoj Mac. Moguće je da pogon jednostavno nije formatiran za računalo koje pokušavate koristiti, pa ćete te podatke morati kopirati na pogon koji je formatiran za unakrsnu kompatibilnost.

Ozbiljniji problem je da bi port o kojem je riječ mogao zakazati. Ako ustanovite da pogon radi na drugom priključku ili na drugom računalu, možda ćete morati dodatno popraviti priključak.

4. Ažurirajte svoje upravljačke programe

sandisk driver

Windows povremeno nailazi na probleme s upravljačkim programima zbog kojih uređaj postaje neprepoznatljiv. Otvorite izbornik Start, upišite "upravitelj uređaja" i pritisnite Enter kada se opcija pojavi. Proširiti Diskovi ja i Univerzalna serijska sabirnica izbornika da biste vidjeli pojavljuje li se vaš vanjski disk u nekom skupu.

Ako vidite unos koji izgleda kao vaš pogon sa žutim uskličnikom, desnom tipkom miša kliknite uređaj i odaberite Svojstva— možda ćete pronaći šifru pogreške koju možete potražiti. Također se možete pozvati na Vozač karticu i pokušajte ažurirati ili deinstalirati upravljački program i ponovno pokrenite računalo.

Obično tvrdi diskovi koriste samo ugrađeni USB i Windows upravljački program za tvrdi disk, tako da je malo vjerojatno da će ovo popraviti temperamentan disk, ali vrijedi pokušati. (Također možete pokušati preuzeti upravljačke programe s web-mjesta proizvođača pogona, ali opet, to je vjerojatno dugotrajno.) Više pojedinosti o ovom postupku potražite u našem vodiču za ažuriranje upravljačkih programa.

Ovotjedne najbolje ponude vanjskih tvrdih diskova*

*Ponude koje je odabrao naš partner, TechBargains (Otvara se u novom prozoru)

5. Omogućite i formatirajte pogon u Upravljanju diskovima

format diska

Ako je vaš pogon priključen, ali se i dalje ne pojavljuje u File Exploreru, vrijeme je da malo kopate. Otvorite izbornik Start i upišite "disk management" i otvorite Stvorite i formatirajte particije tvrdog diska. Kada se Upravljanje diskom učita, pomaknite se prema dolje da vidite pojavljuje li se vaš disk na popisu. Ako je tako, provjerite je li na mreži i formatiran.

Ako ste izvan mreže, desnom tipkom miša kliknite naziv pogona (npr. “Disk 2”) i odaberite Na liniji. Ako disk nije formatiran (pisat će se "Unalocated" ispod crne trake), desnom tipkom miša kliknite na njega i odaberite Novi jednostavni svezak. Ovo će također riješiti problem ako je pogon formatiran za drugi operativni sustav, kao što je gore opisano.

Imajte na umu da će formatiranje izbrisati sve podatke na disku, stoga nastavite samo ako ste sigurni da vam ništa ne treba.

Konačno, ako je vaš pogon na mreži i formatiran, ali ne prikazuje slovo pogona pored svog naziva, desnom tipkom miša kliknite volumen i odaberite Promijenite slovo pogona i putanju za dodavanje slova pogona. Ako imate sreće, jedan od ovih jednostavnih koraka trebao bi pokrenuti vaš novi pogon.

6. Očistite disk i počnite od nule

Windows naredba

U nekim specifičnijim slučajevima, pogon će se pojaviti u Upravljanju diskovima, ali samo formatiranje pogona neće funkcionirati. To je iznimno uobičajeno kod SD kartica formatiranih s Linux distribucijama za Raspberry Pi, na primjer.

Da biste vratili puni kapacitet diska, morat ćete pokrenuti Windows naredbu "clean", koja će vratiti disk u potpuno neformatiran status. Opet, ovo će izbrisati sve na njemu, stoga nastavite samo ako nemate drugih mogućnosti—a također provjerite čistite li ispravan pogon, inače biste mogli izgubiti mnogo podataka.

Otvorite izbornik Start, upišite "diskpart" i pritisnite Enter da biste otvorili naredbu za pokretanje. Kada se to od vas zatraži, upišite "list disk" i pritisnite Enter da vidite diskove priključene na vaš sustav. Ako vidite da se dotični disk pojavljuje - obratite pozornost na njegovu veličinu - zabilježite njegov naziv. U ovom primjeru koristit ćemo "Disk 2".

Upišite "select disk 2" i pritisnite Enter za odabir diska koji želite očistiti. Na kraju upišite "clean" i pritisnite Enter. Ovo će izbrisati disk, a tada možete slijediti gornje korake da biste ga formatirali iz konzole za upravljanje diskom.

7. Uklonite i testirajte goli disk

disk

Sabrent USB 3.0 na SATA vanjski tvrdi disk

Ako nijedna od gore navedenih opcija ne radi, trebali biste izvaditi pogon iz vanjskog kućišta i testirati pogon sam. Komponente koje pretvaraju SATA pogon u USB mogu pokvariti, što znači da bi pogon mogao biti u redu ako ga spojite na neki drugi način.

Za bilo koga sa stolnim računalom i tehničkim znanjem, možete ga otvoriti i uključiti pogon izravno u matičnu ploču. Inače, možete kupiti vanjsku SATA-USB priključnu stanicu (Otvara se u novom prozoru) ili kućište (Otvara se u novom prozoru), uključiti svoj goli disk u to, a zatim ga spojiti na svoje računalo putem USB-a.

Ako radi, onda je vaše staro kućište (ili njegovo napajanje) možda mrtvo. Ako vaš pogon i dalje nije prepoznat, možda imate mrtav pogon. Obratite se proizvođaču da provjerite jeste li još pod jamstvom i provjerite rade li vaši drugi tvrdi diskovi.

8. Pokušajte s drugim vanjskim tvrdim diskovima

Prijenosni SSD Lexar SL660 Blaze Game

Prijenosni SSD Lexar SL660 Blaze Game (Zasluge: Molly Flores)

Ako ne možete pristupiti svom pogonu s bilo kojeg priključka na računalu ili čak s drugog računala, vjerojatno ste pronašli problem. Pokušajte s drugim pogonom (ako ga imate) kako biste jednom zauvijek potvrdili je li vaš vanjski tvrdi disk problem.

Mrtav pogon možda se neće moći popraviti i jednostavno ga treba zamijeniti. Provjerite s proizvođačem pogona je li uređaj pod jamstvom. Inače, pogledajte PCMagov pregled najboljih tvrdih diskova, SSD-ova, bežičnih pogona i robusnih pogona. Imamo i recenzije najboljih pogona za Mac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up