Što učiniti kada pisač ne želi ispisivati

Tehnologija je ponekad čudna. Mogu upravljati termostatom glasom, ali nekako mi se pisači čine jednako zbunjujući i nepouzdani kao prije 15 godina. Ako vam pisač javi pogrešku (ili jednostavno ignorira vaše zahtjeve), evo kako riješiti problem da biste se vratili na posao.

Índice
 1. Provjerite žaruljice pogreške na pisaču
 2. Očistite red čekanja pisača
 3. Učinite vezu jačom
 4. Provjerite imate li pravi pisač
 5. Instalirajte upravljačke programe i softver
 6. Dodajte pisač
 7. Provjerite je li ladica za papir puna (nije zaglavljena)
 8. Nered s tintnim ulošcima
  1. Preporuka naših urednika
 9. Pokrenite samotestiranje pisača

Provjerite žaruljice pogreške na pisaču

svjetla pisača

Koliko god frustrirajući mogli biti, pisači vam ponekad kažu u čemu je problem kako bi izbjegli pokušaje i pogreške na vašem putu kroz postupak rješavanja problema. Vaš pisač može prikazati poruku o pogrešci putem niza zagonetnih bljeskajućih svjetala u boji na samom pisaču.

Međutim, nije uvijek jasno koje lampice što znače, pa ćete možda morati provjeriti priručnik kako biste dekodirali ono što vaš pisač govori. Ako ste izgubili svoj priručnik, obično možete preuzeti PDF kopiju sa stranice podrške proizvođača za vaš pisač.

Nakon što shvatite pogrešku - zaglavljivanje pisača ili nema tinte - idite na odgovarajući odjeljak ovog vodiča za daljnju dijagnostiku. (Ako vaš pisač ne prikazuje pogrešku, nastavite čitati.)

Očistite red čekanja pisača

red čekanja pisača

Ponekad se red čekanja za ispis vašeg računala može zaglaviti sa starim dokumentima koji se nisu uspjeli ispisati iz ovog ili onog razloga, ostavljajući dokument koji vam je trenutno potreban.

Desnom tipkom miša kliknite ikonu pisača na programskoj traci sustava Windows, a zatim odaberite Otvorite sve pisače da vidite popis stavki koje su trenutno na čekanju. U macOS-u možete vidjeti red čekanja Postavke sustava > Pisači i skeneri > Otvori red čekanja za ispis. Desnom tipkom miša kliknite bilo koju staru stavku i izbrišite je kako biste ponovno pokrenuli stvari.

Alternativno, možete ponovno pokrenuti program za ispis u sustavu Windows koji će pokušati ispisati te dokumente kao da su upravo dodani u red čekanja (tako da ih ne morate brisati).

spooler naredbenog retka

Postoji nekoliko načina za to, ali najlakši je vjerojatno iz naredbenog retka. Otvorite izbornik Start, potražite "Command Prompt", desnom tipkom miša kliknite opciju koja se pojavi i odaberite je Pokreni kao administrator. Zatim zalijepite sljedeće naredbe, pritiskajući Enter nakon svake:

net stop spooler
del %systemroot%\System32\spool\PRINTERS\* /Q /F /S
net start spooler

Uz malo sreće, ovo će oživjeti vaš pisač i dati vam dokument koji ste čekali.

Učinite vezu jačom

utikač za pisač

Ovo može zvučati smiješno, ali kad bih dobio novčić za svaki sat koji sam potrošio na rješavanje problema s nečim što nije uključeno, bio bih na pola puta do kupnje Snickers pločice. Provjerite je li USB kabel čvrsto spojen na oba kraja i je li kabel za napajanje uključen u zid. Nikada ne znate kada ga je netko isključio da napuni svoj telefon, a da vam to nije rekao.

Ako pokušavate ispisivati ​​putem Wi-Fi veze, pokušajte povezati svoje računalo putem USB-a. Ako to uspije, znate da je problem s Wi-Fi vezom i možete se usredotočiti na to.

Dobiva li vaš pisač dovoljno dobar signal? Provjerite pojavljuje li se pisač na popisu mreža vašeg usmjerivača ili pokušajte pomaknuti pisač bliže usmjerivaču da vidite je li izvan dometa. Bez šale, svekru printer ne radi osim ako su sva vrata na katu otvorena jer smetaju ionako slabom Wi-Fi signalu.

Provjerite imate li pravi pisač

izbor pisača

Opet, ovo se može činiti osnovnim, ali jeste li sigurni da ste dokument poslali ispravnom pisaču? Ako ste koristili računalo s više pisača—recimo, ako se krećete između kuće i ureda ili ako ste upravo nabavili novi pisač kod kuće—Windows možda pokušava poslati dokumente na pogrešan pisač.

Pokušajte ponovno ispisati dokument i svakako odaberite Datoteka > Ispis iz izbornika umjesto korištenja prečaca. Zatim obratite pozornost na opcije koje se pojavljuju—ako padajući izbornik prikazuje pisač koji se razlikuje od onog koji želite, kliknite ga kako biste odabrali ispravan pisač prije nastavka. U nekim programima, kao što je Google Chrome, možda ćete morati kliknuti Vidi više za potpuni popis povezanih pisača.

Instalirajte upravljačke programe i softver

vozači

Kada povežete pisač s računalom, Windows obično preuzima potrebne upravljačke programe za vas. Ali u rijetkim slučajevima možda ćete morati otići na web mjesto proizvođača pisača, potražiti stranicu podrške za svoj model i ručno preuzeti upravljački program ili softverski paket. Ako to niste učinili, pokušajte sada.

Dodajte pisač

dodajte pisač

Ako svoj pisač koristite putem Wi-Fi mreže, možda ćete ga morati dodati na Windowsov popis dostupnih pisača prije nego što ga Windows ponudi kao opciju. U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Uređaji > Pisači i skeneri i kliknite na Dodajte pisač ili skener dugme. Za Windows 11 otvorite Postavke > Bluetooth i uređaji > Pisači i skeneria zatim kliknite Dodaj uređaj.

Na Macu idite na Postavke sustava > Pisači i skeneri i kliknite na + dugme. Vaše bi računalo trebalo pretraživati ​​pisače na mreži, a kada pronađe onaj koji tražite, kliknite ga da biste pisač dodali na svoj popis. Sada biste trebali moći ispisati dokument.

Provjerite je li ladica za papir puna (nije zaglavljena)

papir za pisač

Vjerojatno ste se već uvjerili da je papir u ladici, ali za svaki slučaj: stavite papir u ladicu. Ponekad su pisači izbirljivi - papir može biti umetnut, ali ako ga pisač ne može pokupiti, mislit će da je prazan. Pokušajte ukloniti ladicu za papir, ponovno poravnati papir i gurnuti ga natrag.

U drugim slučajevima, dio papira se može zaglaviti u mehanizmu. Vaš pisač će vam to obično reći, a vi samo trebate otvoriti pristupnu ploču i izvući zgužvani papir. (Opet, možda ćete morati pogledati svoj priručnik ako niste sigurni gdje se otvara.)

U nekim slučajevima pisač vam može javiti da je došlo do zastoja papira čak i ako ne vidite list papira zaglavljen u mehanizmu. Kada se to dogodi, možda ćete imati manje komade papira ili druge nečistoće zaglavljene unutar valjaka koje ne možete vidjeti. To znači da biste morali ukloniti neke od tih komponenti kako biste riješili problem. Ako vam to ne odgovara, odnesite ga u radionicu za popravak računala.

Nered s tintnim ulošcima

spremnik s tintom za pisač

Ako vam pisač javi da mu je ponestalo tinte, ali vi znate da nije, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Prvo, glava pisača je možda začepljena ili prljava, a možete je očistiti koristeći rutinu čišćenja ugrađenu u vaš pisač (detaljnije u priručniku).

Preporuka naših urednika

Alternativno, ako se glave vašeg pisača naslanjaju na same spremnike s tintom – malu bakrenu traku gdje izlazi tinta – možete je obrisati mokrim papirnatim ručnikom da biste je očistili. Kada tinta počne slobodnije teći po ručniku, brzo ga obrišite suhim papirnatim ručnikom prije ponovnog umetanja uloška.

Ako imate laserski pisač, možda ćete moći izvući malo više tonera iz uloška tako da ga protresete s jedne strane na drugu i zatim ponovno umetnete.

Također je moguće da vaš pisač jednostavno ne shvaća da ste instalirali nove spremnike s tintom. Ako automatski ne otkrije novu tintu, možda postoji postavka na pisaču koja vam omogućuje "ponovno postavljanje" razina punjenja. Provjerite priručnik pisača kako biste vidjeli kako na vašem modelu.

Imajte na umu da određeni spremnici trećih strana također mogu uzrokovati probleme, stoga isprobajte originalne spremnike proizvođača pisača da vidite rade li bolje.

Pokrenite samotestiranje pisača

test pisača

Ako i dalje ne možete otkriti problem, možda će vam pomoći provesti nekoliko dijagnostičkih testova. I vaš pisač i računalo mogu ispisati probne stranice koje vam mogu pomoći da suzite problem.

Obično možete pokrenuti samotestiranje pisača pritiskom na niz gumba dok se pisač pokreće, što ćete pronaći u priručniku za pisač. Windows probne stranice mogu se ispisati pokazivanjem na Postavke > Uređaji > Pisači i skeneri. Odaberite svoj pisač, a zatim kliknite Upravljanje > Ispišite probnu stranicu.

Na Macu otvorite Postavke sustava > Pisači i skeneri, a zatim odaberite svoj pisač. Klik Idite na Red čekanja za ispis > Pisač i izabrati Ispišite probnu stranicu.

Ako probna stranica vašeg pisača ispadne u redu, ali Windows izbaci pogrešku, možete biti prilično sigurni da imate softverski problem. Ako pisač ne može ispisati ni vlastitu probnu stranicu, trebali biste se usredotočiti na popravak pisača, a ne na probleme s upravljačkim programom ili softverom.

Ako imate sreće, vaš vam pisač može čak dati probnu stranicu s kodom pogreške ili drugim informacijama koje možete dešifrirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up