Što učiniti ako vaš USB priključak prestane raditi

USB priključci na vašem računalu pomažu vam prilagoditi i kontrolirati vaše iskustvo rada na računalu. Trebate miša? Nova tipkovnica? Samo ga uključite. Ovo može učiniti rad i igranje na vašem računalu mnogo ugodnijim iskustvom—osim ako je jedan od vaših USB priključaka u kvaru. Ovdje je sve što možete pokušati kako bi stvari ponovno proradile prije nego pozovete profesionalce.

Índice
  1. Isključite alternative
  2. Imate li pravi port?
  3. Očistite krhotine
  4. Ponovno pokrenite i ažurirajte
  5. Upravljanje USB kontrolerima
  6. Onemogući USB selektivnu suspenziju

Isključite alternative

prekinut kabel

(Foto: Aleksandrs Muiznieks/Shutterstock)

Prvo uključite uređaj u drugi USB priključak, ako vaše računalo ima više od jednog, da vidite je li problem specifičan za jedan priključak. Također možete pokušati s drugim kabelom s perifernim uređajem koji ste priključili; provjerite da postojeći nije poderan, otopljen ili na neki drugi način oštećen.

Druga mogućnost je promijeniti uređaj. Ako miš ne radi na određenom priključku, pokušajte s tipkovnicom ili pisačem umjesto toga da vidite je li problem u samom uređaju. Ili spojite uređaj na drugo računalo, ako ga imate.

Imate li pravi port?

usb priključci

(Foto: Molly Flores)

Pokušavate napuniti prijenosno računalo putem USB Type-C priključka? Neki proizvođači određuju određene priključke kao samo podatkovne, što znači da možete prenositi podatke kroz njih, ali ne možete crpiti struju. Provjerite svoje USB priključke kako biste vidjeli kako su označeni. Neki mogu uključivati ​​ikonu utikača punjača ili nešto slično, kako bi označili da je namijenjen za punjenje. Ako pokušavate puniti putem priključka samo za podatke, prebacivanje na priključak za punjenje trebalo bi riješiti problem. (Više o tome potražite u našem vodiču kada je prijenosno računalo priključeno, ali se ne puni.)

Očistite krhotine

4 limenke konzerviranog zraka

Falcon Dust-Off Electronics komprimirani plinski prah

Pogledajte bolje svoje USB priključke. Krhotine ili prljavština mogu blokirati priključak i spriječiti ispravnu vezu između računala i utikača. Dobar pokazatelj da je nešto zapelo je ako se kabel ne utakne do kraja.

Možda će vam trebati baterijska svjetiljka, ali pogledajte možete li uočiti hranu ili prašinu koja blokira otvor. Ako je tako, isključite računalo i čačkalicom lagano olabavite sve što je zapelo unutra. Također možete upotrijebiti konzervirani zrak (Otvara se u novom prozoru) za čišćenje prostora—samo nemojte gurati plastičnu mlaznicu izravno u ventilacijski otvor, jer se kondenzacija može nakupiti i uzrokovati više štete nego koristi.

Ako uključite uređaj i možete ga nakratko spojiti laganim pokretom, vjerojatno postoji fizički problem. U ovom trenutku možda ćete morati otvoriti kućište računala da vidite možete li sami popraviti priključak ili pozvati stručnjaka.

Ponovno pokrenite i ažurirajte

Windows Update

Moguće je da vaš USB priključak treba samo brzo ponovno pokretanje. Ponekad postoji interna pogreška koja može spriječiti komponente da se ponašaju kako bi trebale, a ponovno pokretanje računala daje mu priliku da se samo popravi. U sustavu Windows kliknite na Izbornik Start > Gumb za uključivanje > Ponovno pokretanje. Na Mac računalu kliknite Apple > Ponovno pokreni.

Problem koji imate možete riješiti i ažuriranjem računala. Upravljački programi koji se koriste za rad svih vaših uređaja mogu s vremenom naići na probleme i trebaju ažuriranja. Ažuriranja upravljačkih programa obično dolaze u paketu s redovnim ažuriranjima sustava, pa vrijedi pokušati. U sustavu Windows idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje i kliknite na Provjerite ima li ažuriranja dugme. Kliknite na Preuzmite i instalirajte gumb ako postoji ažuriranje. Korisnici Maca mogu otvoriti Postavke sustava > Ažuriranja softvera za skeniranje ažuriranja.

Upravljanje USB kontrolerima

usb kontroler

Vašim USB priključcima upravljaju vlastiti upravljački programi. Ako nešto nije u redu s ovim upravljačkim programima, to može dovesti do neupotrebljivih USB priključaka. Kliknite desnom tipkom miša na izbornik Start i odaberite Upravitelj uređaja s popisa. Pomaknite se prema dolje do Kontroleri univerzalne serijske sabirnice i proširite popis. Potražite opciju koja u nazivu uključuje "USB Host Controller".

Kliknite desnim klikom na unos i odaberite Deinstalirajte uređaj. Ako postoji više unosa s imenom, učinite isto za sve. Pustite da se upravljački programi deinstaliraju, a zatim ponovno pokrenite računalo. USB host kontroleri automatski će se ponovno instalirati nakon ponovnog pokretanja i nadamo se da će problemi biti riješeni.

Za Macove stvari funkcioniraju malo drugačije. Kontroler upravljanja sustavom (SMC) odgovoran je za mnoge hardverske funkcije na Macu. Dakle, ako ne možete natjerati USB priključak da radi, možete resetirati SMC. Metoda se razlikuje ovisno o tome je li Mac baziran na Intelu, ima li bateriju koja se može ukloniti ili uključuje T2 sigurnosni čip. Mac računala podržana Apple silikonom zahtijevaju samo jednostavno resetiranje. Apple ima upute kako resetirati SMC (Otvara se u novom prozoru) na vašem uređaju.

Onemogući USB selektivnu suspenziju

postavke snage

Postavke upravljanja napajanjem vašeg računala mogu ometati vaše USB priključke. USB Selective Suspend može onemogućiti USB priključak kada se ne koristi radi produljenja trajanja baterije, ali ponekad može onemogućiti priključak i kada ga pokušavate koristiti. Kada se to dogodi, možete otići na Mogućnosti napajanja i isključiti postavku.

Upišite "Upravljačka ploča" u Windows traku za pretraživanje i odaberite Nadzorna ploča. Ići Mogućnosti napajanja > Promjena postavki plana > Promijenite napredne postavke napajanja. Pronađi USB postavkea zatim dublje do USB selektivna postavka suspenzije. Onemogućite opcije pored Na bateriju i Naa zatim kliknite primijeniti. Zatim morate ponovno pokrenuti računalo kako biste spriječili nepotrebno gašenje USB priključaka.

PCMag logotip Najbolja prijenosna računala 2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up