Što učiniti ako vaš miš prestane raditi

Ponaša li se vaš računalni miš? Možda se neće povezati s vašim računalom ili može raditi samo povremeno. To vjerojatno nije uređaj o kojem previše razmišljate—sve dok ne postane beskorisna cigla na vašem stolu. Evo nekoliko koraka koje treba poduzeti kako bi vaš miš ponovno ispravno radio.

Índice
 1. Provjerite izvor napajanja
 2. Provjerite jeste li povezani
 3. Spojite se na Bluetooth
 4. Odspojite USB priključak
  1. Preporuka naših urednika
 5. Ažurirajte svoje upravljačke programe
 6. Pokušajte s podlogom za miša
 7. Ažurirajte i ponovno pokrenite
  1. PCMagovi najbolje ocijenjeni računalni miševi

Provjerite izvor napajanja

pretinac za baterije miša

(Foto: Tom Brant)

Kao i svaki drugi periferni uređaj, miš treba napajanje. Ako vaš bežični miš ne radi, prvo što trebate provjeriti je da li mu ponestaje struje. Za one s baterijskim napajanjem, otvorite pretinac za baterije miša i zamijenite ih novima da vidite hoće li to popraviti stvari. Imate punjivi miš? Uključite ga u izvor napajanja i provjerite svijetli li indikator punjenja.

Zatim, očito pitanje: je li vaš miš uključen? Bežični miševi obično imaju prekidač za napajanje na dnu miša. Ponovno potražite onu lampicu indikatora kada je uključite.

Provjerite jeste li povezani

ključ miša

(Foto: Mike Epstein)

Mnogi bežični miševi također dolaze s ključem koji se uključuje u USB priključak na vašem računalu i komunicira s uređajem. Ponekad su te tipke dovoljno male da se pohrane u pretinac za baterije miša, pa ga otvorite i pogledajte ima li tamo pohranjen mali konektor. Ako ga pronađete, izvucite ga i uključite u računalo. Provjerite je li vaš miš uključen i hoće li se spojiti.

Ako imate žičani miš, provjerite je li priključen na USB priključak. Ako već imate, provjerite je li utikač u potpunosti umetnut. Ako je vaš hardverski ključ ili žičani miš priključen do kraja i još uvijek ne radi, pokušajte pažljivo pomaknuti USB utikač u portu; ako miš može uspostaviti samo privremenu vezu, možda imate hardverski problem.

Spojite se na Bluetooth

dodati bluetooth

Moguće je da vaš miš radi dobro, ali tek treba biti uparen s računalom - ili je bio uparen i od tada nije uparen. Ako se vaš miš ne poveže putem ključa, morat ćete to učiniti ručno putem Bluetooth izbornika.

Potražite gumb za Bluetooth uparivanje na mišu. Ponekad ovo služi i kao tipka za napajanje. Držite pritisnutu tipku i držite miš blizu računala kako biste započeli postupak uparivanja. Ne možete pronaći tipku miša? Može biti i na ključu.

Microsoftova značajka Swift Pair trebala bi prikazati obavijest o vašem uređaju; klik Spojiti se odgovarati. Ako nije, otvorite Bluetooth izbornik, kliknite na Dodajte Bluetooth ili neki drugi uređaj gumb, a zatim odaberite bluetooth. Pričekajte da se miš pojavi na popisu i kliknite na unos za uparivanje uređaja.

Ako koristite Mac, otvorite Postavke sustava > Bluetooth. Novi uređaji pojavit će se na popisu; klik Spojiti se pored popisa za uparivanje desnog miša.

Odspojite USB priključak

usb priključci

(Foto: Molly Flores)

Ako je vaš miš priključen, ali i dalje ne radi, možda ćete htjeti odspojiti sam USB priključak. Uključite miš u drugi USB priključak i provjerite radi li. Također možete pokušati uključiti drugi uređaj u isti priključak da vidite radi li. Ako imate drugo računalo, priključite miš na njega i provjerite rješava li to problem.

Samo zato što USB priključak ne radi, ne znači da morate odmah otići u radionicu. Provjerite ima li krhotina unutar otvora koje biste mogli očistiti. Možda ćete također morati ažurirati svoje konfiguracije ili upravljačke programe iz Upravitelja uređaja. Za više informacija o popravljanju USB priključka pogledajte naš vodič.

Preporuka naših urednika

Ažurirajte svoje upravljačke programe

upravljački program miša

Vaš miš komunicira s vašim računalom putem malog dijela softvera poznatog kao upravljački program. Obično bruje u pozadini, ali ponekad ćete možda trebati deinstalirati upravljački program i zatim ga ponovo preuzeti kako bi stvari radile ispravno.

Korisnici Windowsa mogu se obratiti Upravitelju uređaja. Kliknite desnom tipkom miša na izbornik Start i odaberite Upravitelj uređaja s popisa. Pomaknite se prema dolje do Miševi i drugi pokazivački uređaji i razvijte strelicu prema dolje. Desnom tipkom miša kliknite na odgovarajući uređaj i kliknite Ažurirajte upravljački program za bilo kakva ažuriranja. Ili kliknite Deinstalirajte uređaj da biste uklonili upravljački program, zatim ponovno pokrenite računalo i Windows će automatski povući ispravan upravljački program kako bi, nadamo se, riješio problem.

Možda ćete također morati preuzeti upravljački program izravno s web stranice proizvođača. Za više informacija o ažuriranju upravljačkih programa pogledajte naš vodič.

Pokušajte s podlogom za miša

podloga za miša

Skače li kursor po ekranu dok pomičete miš? Problem može biti u površini koju koristite. Općenito, želite da vaš miš bude na ravnoj, glatkoj, neprozirnoj površini tako da svjetlost koju emitira ne bude prekinuta. Izbjegavajte previše reflektirajuće, staklene ili neravne površine i razmislite o podlozi za miš (Otvara se u novom prozoru).

Ažurirajte i ponovno pokrenite

Windows Update

Prije nego što bacite ručnik, provjerite postoji li ažuriranje OS-a koje bi moglo ponuditi popravak. Ići Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Ažuriranje u sustavu Windows i kliknite Provjerite ima li ažuriranja. Kliknite na Preuzmite i instalirajte gumb ako postoji ažuriranje. Korisnici Maca mogu otvoriti Postavke sustava > Ažuriranja softvera za skeniranje ažuriranja. Nema dostupnih ažuriranja? Isprobajte isprobanu metodu "isključi i uključi" i pritisnite gumb za ponovno pokretanje. U sustavu Windows kliknite na Početak izbornik, pritisnite Vlast gumb, a zatim odaberite Ponovno pokretanje. Na Mac računalu kliknite Apple > Ponovno pokreni.

PCMagovi najbolje ocijenjeni računalni miševi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up