Što učiniti ako vam se telefon pregrijava

Toplina je najgori neprijatelj vašeg telefona. Moderni pametni telefoni sadrže snažne procesore i baterije velikog kapaciteta unutar tankih tijela, zbog čega pregrijavanje predstavlja stvarnu zabrinutost, čak i pod normalnim radnim uvjetima (gledajući vas, Galaxy Note 7). Bilo da se radi o punjenju, mirovanju ili obavljanju aktivnijih zadataka, vaš telefon ima sigurnu unutarnju temperaturu koju treba održavati kako ne bi došlo do kratkog spoja, požara ili čak eksplozije.

Ponekad unutarnji kvarovi mogu dovesti do velikih problema, a ponekad način na koji postupamo s našim telefonima određuje koliko dugo traju. Bez obzira na razlog, ako se vaš telefon pregrije, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti da ohladite stvari i spriječite da se to ponovi.

Índice
  1. Koja temperatura treba biti moj telefon?
  2. Na što treba paziti
  3. Pazite gdje stavljate telefon
  4. Isključite i ponovno pokrenite
  5. Pokušajte s drugim punjačem
  6. Stavite uvredljive aplikacije u stanje mirovanja
    1. Preporuka naših urednika
  7. Instalirajte ažuriranja
  8. Provjerite zlonamjerni softver

Koja temperatura treba biti moj telefon?

ekstremne temperature

(Ilustracija: Alexander Trou/Shutterstock)

Proizvođači pametnih telefona preporučuju da uređaj držite na temperaturi između 32-95 stupnjeva Fahrenheita/0 do 35 stupnjeva Celzijusa tijekom punjenja, obavljanja zadataka ili mirovanja. Može biti vruće (Otvara se u novom prozoru) od toga ako provodite sate igrajući igrice, streamajući video ili zrcaljenje zaslona ili sinkronizirajući veliku količinu podataka u oblak, vraćajući ih iz sigurnosne kopije ili koristeći aplikacije ili značajke koje koriste grafiku ili proširena stvarnost, između ostalog.

Nažalost, ne postoji jednostavan način za provjeru unutarnje temperature vašeg uređaja. U prošlosti su neki telefoni prikazivali ovu informaciju u izborniku postavki, ali to više nije slučaj (Otvara se u novom prozoru). Umjesto toga, trebat će vam aplikacija treće strane (Otvara se u novom prozoru) za pouzdan pregled internih događaja vašeg telefona.

Na što treba paziti

pregrijavanje iphonea

Iako telefoni imaju procesore poput vašeg računala, oni nemaju unutarnje ventilatore za održavanje niske temperature, uglavnom zato što telefoni ne obavljaju toliko radno intenzivne zadatke kao računala. Moderni pametni telefoni će vam tu pomoći tako što će na ekranu staviti upozorenje ako se uređaj pregrije. Također može isključiti određene funkcije radi hlađenja. Ali nije dobro oslanjati se na ova upozorenja; redovito izlaganje telefona visokim temperaturama može ga trajno oštetiti.

Pazite gdje stavljate telefon

telefon na krevetu

(Foto: spyarm/Shutterstock)

Proizvođači savjetuju korisnicima da svoje uređaje drže u okruženju koje je između -4 i 113 stupnjeva Fahrenheita. Malo niže i telefon bi se mogao zaglaviti; bilo koji veći i riskirate trajno oštećenje. Stoga ga držite podalje od upravljačke ploče tijekom toplinskog vala.

Možda se čini glupo, ali pripazite gdje stavljate telefon dok se puni. Budući da će njegovo spajanje na napajanje prirodno povećati temperaturu uređaja, držite telefon čistim od nereda. Nemojte ga trpati u krevet ili ga zakopavati ispod jastuka, pokrivača, papira ili knjiga. Umjesto toga, vaš bi pametni telefon trebao što više počivati ​​na tvrdoj, ravnoj površini.

Isključite i ponovno pokrenite

telefon na dekici za plažu

(Foto: Syda Productions/Shutterstock)

Je li vam se telefon neugodno zagrijao (ali ne toliko da ne biste mogli podnijeti)? Trebalo bi se podrazumijevati, ali nemojte ga stavljati u zamrzivač. Nagle promjene temperature mogu ozbiljno oštetiti vaš telefon jer se komponente unutar vašeg uređaja šire kada se zagriju, pa uvođenje ekstremne hladnoće može dodati neželjenu vlagu vašem telefonu.

Umjesto toga, isključite telefon iz struje ako se puni. Zatim ga isključite i ostavite na hladnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti ili bilo kakvih izvora topline, poput radijatora. Ako na uređaju imate masku za telefon, uklonite je.

Pokušajte s drugim punjačem

pokvaren kabel punjača

(Foto: Kithanes/Shutterstock)

Ako se uređaj samo punio, provjerite ima li oštećenja. Je li kabel otopljen ili isjeckan do te mjere da možete vidjeti unutarnje ožičenje? Odložite ga na siguran način i koristite bez oštećenja.

Čak i ako ništa fizički nije u redu s punjačem, još jednom provjerite je li od renomirane marke. Idealno bi bilo da svoj telefon puniš samo punjačem koji dolazi u kutiji. Ali ako uz vaš novi iPhone ili Galaxy telefon niste dobili punjač, ​​provjerite je li punjač proizveo Apple ili Samsung ili se držite neke poznate marke, poput Ankera.

sidreni kabel

Jeftine alternative neimenovanih tvrtki koje se prodaju online nisu sigurne; potencijalne opasnosti nisu vrijedne nekoliko dolara koje biste mogli uštedjeti. Ako niste sigurni što tražiti, Apple ima cijelu stranicu posvećenu prepoznavanju lažnih MFi punjača (Otvara se u novom prozoru) za iPhone.

Stavite uvredljive aplikacije u stanje mirovanja

otvorene aplikacije

CPU vašeg uređaja naporno radi na obradi igara, značajki proširene stvarnosti, pa čak i GPS navigacije. Ako se telefon zagrije dok radi jedna od ovih aplikacija, prisilno zatvorite aplikaciju i pustite uređaj da pauzira.

Čak i ako ne koristite aktivno aplikaciju, ona i dalje može raditi u pozadini i vršiti pritisak na CPU. Ove aplikacije možete staviti u stanje mirovanja na svom Android uređaju. Konkretne upute razlikuju se ovisno o proizvođaču telefona i operativnom sustavu, ali na Samsung uređaju s Androidom 11 možete otvoriti Postavke > Baterija i njega uređaja.

aplikacije za spavanje

Dodir Baterija opciju i odaberite je Ograničenja upotrebe u pozadini. Opcija Stavite nekorištene aplikacije u stanje mirovanja trebao bi biti uključen prema zadanim postavkama; ako ne, uključite ga. Također možete ručno dodati aplikacije koje se loše ponašaju pod Aplikacije za spavanje— oni koji samo povremeno rade u pozadini — i Aplikacije za dubok san— one koje se pokreću samo kad ih otvorite. Odaberite kategoriju, dodirnite + ikonu, odaberite problematične aplikacije i kliknite Dodati da ih uspavati.

Vaš uređaj vas može obavijestiti kada određena aplikacija koristi previše resursa i zatražiti da aplikaciju stavite u stanje mirovanja ili je deinstalirate. Nemojte ignorirati ove vrste upozorenja.

Preporuka naših urednika

Instalirajte ažuriranja

instaliraj ios

Još nešto što se ne smije zanemariti? Nadopune. Proizvođači telefona i programeri aplikacija redovito objavljuju softverska ažuriranja, a ove sigurnosne nadogradnje i nadogradnje značajki štite telefone od sigurnosnih propusta i pomažu im pri pokretanju naprednih aplikacija.

Na svom iPhoneu idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera za ručnu provjeru ažuriranja OS-a. Dodir Automatsko ažuriranje kako biste ih automatski instalirali kada je telefon na Wi-Fi mreži i puni se. Za Android uređaj potražite opciju Ažuriranje softvera ili Ažuriranje sustava u postavkama.

android ažuriranja

Također biste trebali postaviti svoje aplikacije na automatsko ažuriranje. Otvori Postavke > App Store na iPhoneu i uvjerite se sami Ažuriranja aplikacije u zaglavlju je uključeno Automatsko preuzimanje. Na Androidu kliknite na svoj korisnički profil u Google Play trgovini i odaberite Upravljanje aplikacijama i uređajem. Ako postoje ažuriranja, an Ažuriranja dostupna opcija će biti vidljiva.

Provjerite zlonamjerni softver

skeniranje aplikacije

Ako se vaš telefon nastavi pregrijavati, možda je kriv zlonamjerni softver. Zlonamjerni softver Loapi za Android, na primjer, može maksimalno iskoristiti računalnu snagu vašeg procesora, pregrijati bateriju i prouzročiti trajno oštećenje vašeg uređaja. Ako vaš uređaj radi sporije nego inače, prikazuje skočne prozore i zagrijava se čak i kada je u mirovanju, moguće je da vaš telefon ima virus.

Appleov pristup ograđenog vrta iOS aplikacijama znači da je manja vjerojatnost da će vaš iPhone biti zaražen zlonamjernim softverom nego Android telefon. Ako redovito preuzimate nove aplikacije iz Trgovine Play, provjerite jesu li ta preuzimanja skenirana. Otvorite Google Play i kliknite svoju korisničku ikonu. Odaberite Upravljanje aplikacijama i uređajemi traženje riječi Nisu pronađene zlonamjerne aplikacije. (Također možete dodirnuti taj unos i napraviti ručno skeniranje kako biste bili sigurni.) Dodirnite zupčanik postavki na ovoj stranici i označite Play Protect je omogućeno.

kaspersky android

Iako je ovo dobar alat, neće riješiti svaki problem. Aplikacije zaražene štetnim zlonamjernim softverom pronašle su načine da zaobiđu postupak provjere Trgovine Play. Kada se to dogodi, Google može onemogućiti aplikaciju, ali oni koji je preuzmu morat će je deinstalirati ručno. To se dogodilo kada je u Trgovini Play otkriveno 16 aplikacija zaraženih Joker malwareom i još 21 aplikacija sa HiddenAds malwareom.

Ako mislite da je vaš uređaj zaražen zlonamjernim softverom ili želite spriječiti takav problem, mnoge popularne antivirusne tvrtke nude besplatne antivirusne aplikacije za Android ili ih uključuju kao dio pretplate za više uređaja. Bitdefender, Kaspersky, Norton i McAfee izbori su urednika PCMaga u ovoj kategoriji.

PCMag logotip Kako uštedjeti bateriju na vašem iPhoneu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up