Što učiniti ako prijenosno računalo nema zvuk

Nema ničeg boljeg od navijanja neke melodije za održavanje zamaha tijekom radnog dana. Ali ako zvučnici vašeg prijenosnog računala ne rade, to stvarno može uništiti vaš utor. Može biti teško razumjeti problem; jesu li to tvoje slušalice ili možda nešto nije u redu s tvojim računalom? Evo kako riješiti problem s računalom ako ne čujete zvuk.

Índice
  1. Provjerite glasnoću
  2. Probaj neke slušalice
  3. Promijenite audio uređaj
  4. Onemogući audio poboljšanja
  5. Instalirajte ili ažurirajte svoje upravljačke programe
    1. Preporuka naših urednika
  6. Ažurirajte svoj BIOS
  7. Popravite zvučnike

Provjerite glasnoću

glasnoća sustava Windows 10

Ovo se čini očiglednim, ali ne mogu vam reći koliko sam puta slučajno isključio zvuk, samo da bih se kasnije ljutito pljesnuo po čelu. Pritisnite ikonu zvučnika u donjem desnom kutu programske trake sustava Windows 10 i provjerite je li zvuk uključen i pojačan.

glasnoća sustava Windows 11

U sustavu Windows 11, Wi-Fi, glasnoća i postavke baterije nalaze se na jednom gumbu programske trake. Kliknite na njega, odaberite traku glasnoće i povucite je udesno za povećanje glasnoće; kada pustite, trebali biste čuti "ding".

macos volumen

Mac korisnici koji koriste macOS Big Sur ili noviji imat će audio kontrole skrivene unutar ikone Control Center u gornjem desnom kutu zaslona. Povucite Soundbar udesno kako biste pojačali zvuk. Za uređaje sa starijim OS-om, umjesto toga će postojati pojedinačni gumb za glasnoću.

Ako imate spojene vanjske zvučnike, provjerite jesu li i oni uključeni. Ako čujete zujanje kada je glasnoća pojačana, aplikacija koju pokušavate koristiti možda je isključena. Provjerite je li vaš glazbeni ili video player ili bilo koja druga aplikacija koju koristite uključeni i uključeni.

Isto vrijedi i za YouTube i druge playere preglednika – lako ih je slučajno isključiti, što može biti frustrirajuće za kasnije dijagnosticiranje. Korisnici Chromea, na primjer, mogu kliknuti ikonu glazbene note u izborniku preglednika kako bi upravljali audio reprodukcijom s bilo koje kartice.

Probaj neke slušalice

slušalice

(Zasluge: Zlata Ivleva)

Ako imate problema s ugrađenim zvučnicima prijenosnog računala, pokušajte spojiti slušalice ili set zvučnika. Ako zvuk funkcionira kroz njih, možda imate hardverski problem s ugrađenim zvučnicima prijenosnog računala.

Također možete pokušati priključiti par USB slušalica (kao što su USB slušalice za igranje) ako imate nešto pri ruci. Oni mogu zaobići zadani upravljački program zvuka i pokazati gdje bi mogao biti problem, tako da vrijedi pokušati.

Promijenite audio uređaj

zvukovi prozora

Moguće je da vaši zvučnici rade dobro, ali vaše računalo usmjerava zvuk na pogrešan izlazni uređaj—ovo je osobito uobičajeno ako ste priključili USB audio uređaj ili ste spojeni na vanjski HDMI monitor koji ne nema zvučnike.

U sustavu Windows 10 desnom tipkom miša kliknite ikonu zvučnika na programskoj traci i odaberite Zvukovi. Odaberite Reprodukcija i odaberite uređaj koji želite koristiti. Ako ga ne vidite, pokušajte kliknuti desnom tipkom miša i označiti Prikaži onemogućene uređaje. Odaberite izlazni uređaj koji želite i kliknite Postavi zadano dugme. U sustavu Windows 11 idite na Postavke > Sustav > Zvuk > Svi zvučni uređaji i provjerite je li odabran ispravan izlazni uređaj.

macos postavke zvuka

Ako ste korisnik Maca, idite na Postavke sustava > Zvuk i odaberite Izlaz tab. Provjerite je li ispravan izlazni uređaj na vrhu popisa. Ako nije, odaberite onu koju želite koristiti i provjerite nalazi li se iznad crte koja dijeli ostale opcije.

Onemogući audio poboljšanja

zvučna svojstva

Ako imate problema sa zvukom, Microsoft preporučuje (Otvara se u novom prozoru) da onemogućite sva audio poboljšanja koja su možda uključena. Za one koji koriste Windows 11, idite na Postavke > Sustav > Zvukzatim odaberite trenutni izlazni uređaj i isključite stvari poput Poboljšajte zvuk i Surround zvuk.

U sustavu Windows 10 vratite se na isti izbornik Zvuk iz gornjeg odjeljka i odaberite audio uređaj koji pokušavate koristiti. Klik Svojstva i pregledajte opcije koje se pojavljuju. Provjerite jesu li označeni ispravni podržani formati, jesu li sva poboljšanja onemogućena i to Ekskluzivni način rada nije označeno u Napredna tab. Pokušajte isključiti bilo koji Prostorni zvuk poboljšanja također.

Nakon što napravite promjene, pokušajte ponovno reproducirati zvuk i provjerite je li neka od tih opcija uzrok vaših problema.

Instalirajte ili ažurirajte svoje upravljačke programe

Upravitelj uređaja

Ako ste u nedoumici, ako dio računalnog hardvera ne radi, provjerite upravljačke programe.

Preporuka naših urednika

Pritisnite izbornik Start, upišite "upravitelj uređaja" i pritisnite Enter za otvaranje upravljačke ploče. Pomaknite se prema dolje do Kontroleri za zvuk, video i igre i proširite izbornik za prikaz svih mogućih audio izlaznih uređaja na vašem računalu. Ako pored bilo kojeg od njih postoji žuti uskličnik, to je znak da možda trebate pronaći i instalirati njegov upravljački program s web-mjesta proizvođača. Ako ne, instalacija upravljačkog programa svejedno vrijedi pokušati.

Također možete pokušati deinstalirati upravljački program: desnom tipkom miša kliknite onaj koji pokušavate koristiti—u mom slučaju, moje prijenosno računalo koristi Realtek Audio—i odaberite Deinstalirajte uređaj. Ponovno pokrenite Windows i pokušat će ponovno instalirati svoje generičke upravljačke programe, što bi moglo oživjeti zvučnike.

Ažurirajte svoj BIOS

uefi

U rijetkim slučajevima, nekompatibilnost hardvera, ažuriranje softvera ili ponovna instalacija sustava Windows može uzrokovati prestanak rada zvuka i možda ćete morati prilagoditi nešto u BIOS-u. Ponovno pokrenite računalo i uđite u BIOS/UEFI setup izbornik, obično pritiskom na Delete, F2 ili neku drugu tipku pri pokretanju.

Prvo provjerite je li vaša zvučna kartica omogućena u BIOS-u jer je možda u nekom trenutku bila onemogućena. Ako to ne pomogne, provjerite koju verziju BIOS-a ili UEFI-ja koristite i usporedite je s najnovijom verzijom na web stranici proizvođača prijenosnog računala.

Ako je vaš proizvođač nedavno izdao novu verziju, možda je vrijedi ažurirati. Samo svakako pročitajte upute i nastavite pažljivo, jer ažuriranje BIOS-a također može pokvariti stvari ako se izvede na pogrešan način.

Popravite zvučnike

zvučnik za laptop

(Zasluge: Zlata Ivleva)

Ako se čini da ne možete riješiti problem u softveru, postoji mogućnost da su sami zvučnici pokvareni ili da se kabel olabavio unutar vašeg računala. Ako možete pronaći priručnik za popravak vašeg računala, nemojte se bojati otvoriti ga i vidjeti što je što.

Također možete pozvati profesionalce. Pošaljite ga proizvođaču na popravak ako je pod jamstvom ili pronađite lokalnu trgovinu koja vam može dijagnosticirati problem. Uz malo sreće, uskoro ćete opet zapeti.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up