Što učiniti ako je prijenosno računalo uključeno u struju, ali se ne puni

Koliko vam se puta ovo dogodilo? Gledate svoja posla na prijenosnom računalu, a onda vam računalo odjednom javi da je baterija skoro prazna. Zatim morate požuriti pronaći svoj punjač i uključiti ga prije nego padne mrak.

Nakon što je napajanje uključeno, trebali biste biti spremni, ali ponekad uključite AC adapter i ne dobijete ništa. Nema svjetlećih svjetala, osvijetljenog zaslona i ikone "punjenje baterije" u kutu. Što bi moglo biti pogrešno?

Postoji mnogo načina da se brinete o svojoj bateriji, ali između zidne utičnice i računala postoji nekoliko stvari koje se mogu pokvariti. Neke je lako popraviti podešavanjem softvera ili novom baterijom, ali drugi problemi mogu zahtijevati posjet radionici ili čak potpunu zamjenu sustava.

Znajući što je to može vam uštedjeti sate frustracije i stotine dolara u popravcima. Evo brzog rješenja za brzo sužavanje odakle dolazi problem i pronalaženje najisplativijeg rješenja.

Naša najbolje ocijenjena Windows prijenosna računala

Índice
 1. Naša najbolje ocijenjena Windows prijenosna računala
 • 1. Jeste li stvarno povezani?
 • 2. Provjerite kabel
 • 3. Provjerite koristite li ispravan priključak
 • 4. Je li vaš punjač dovoljno snažan?
 • 6. Gubite bateriju
 • 7. Pobijedite toplinu
 • 8. Provjerite postavke u sustavu Windows ili macOS
 • 9. Ažurirajte svoje upravljačke programe
 • 10. Interni problemi
 • 1. Jeste li stvarno povezani?

  svjetlo baterije

  (Foto: Danicek/Shutterstock)

  Zvuči glupo, ali morate biti sigurni da je prijenosno računalo doista priključeno. Ovo je glavni razlog zašto se računalo možda čak i ne pokreće. Nikakvo podešavanje softvera ili popravak hardvera ne može čarobno uključiti nepovezano prijenosno računalo.

  Dakle, prije nego što učinite bilo što drugo, provjerite je li punjač čvrsto postavljen u zidnu utičnicu i priključak za punjenje. Na sličan način provjerite blok AC adaptera i provjerite jesu li svi uklonjivi kabeli u potpunosti umetnuti.

  Kako biste saznali ima li problem veze s prijenosnim računalom ili ne, pokušajte uključiti kabel za napajanje u drugu utičnicu. Ako je priključen na prenaponsku zaštitu ili produžni kabel, uklonite ga i uključite izravno u zid. To će nam reći postoji li problem s prijenosnim računalom ili imate kratki spoj ili je pregorio osigurač.

  U ovom trenutku, ako i dalje ne radi, utvrdili smo da problem nije samo pogreška korisnika. Postoji pravi problem s napajanjem prijenosnog računala; sada je samo stvar otkriti gdje bi mogao biti problem. To počinje eliminacijom tamo gdje nije.

  2. Provjerite kabel

  priključak kabela za napajanje

  (Foto: Arsa hoće Moksu/Shutterstock)

  Opipajte duljinu kabela za napajanje, uvijajući se i savijajući dok idete, kako biste provjerili ima li preloma ili puknuća. Provjerite ima li na krajevima potrganih spojeva, poput čepova koji se izvlače ili područja koja je možda sažvakao kućni ljubimac ili ih je pokupio usisivač.

  Pregledajte AC ciglu. Je li bezbojan? Jesu li neki dijelovi iskrivljeni ili uvećani? Pomirišite – ako miriše na spaljenu plastiku, to je vjerojatno problem. Možda ćete morati zamijeniti konektor napajanja. Obratite se proizvođaču i provjerite hoće li vam poslati novi pod jamstvom. (Ili, što se toga tiče, ako vam ga izravno prodaju.)

  Kada priključite konektor za napajanje prijenosnog računala, veza bi trebala biti prilično čvrsta. Ako unutar utičnice ima prašine ili drugih nečistoća, možda nećete moći napraviti čistu vezu. Provjerite kontaktne točke priključka za punjenje i pokušajte očistiti područje čačkalicom ako izgleda prljavo.

  U ekstremnijim slučajevima, možete otkriti da je dizalica klimava ili labava ili popušta kada bi trebala ostati čvrsta. To bi moglo značiti da je utikač za napajanje pokvaren unutar kućišta i da ćete morati odnijeti računalo u servis (ili, ako vam je ugodno otvoriti ga, obaviti popravak kod kuće).

  3. Provjerite koristite li ispravan priključak

  usb-c priključak

  (Foto: Zlata Ivleva)

  USB-C je popularan međuplatformski standard za povezivanje perifernih uređaja, prijenos podataka i punjenje baterija. Novi standard dopušta tanje uređaje, ali također može izazvati zabunu. Neki su proizvođači odlučili napraviti određene USB-C priključke samo za podatke, tako da neće puniti vaš uređaj.

  U nekim slučajevima možete pronaći uređaj s dva USB-C priključka: jednim koji se može koristiti za punjenje ili prijenos podataka i jednim koji služi samo za prijenos podataka. Ako naiđete na problem nepunjenja, provjerite jeste li spojeni na odgovarajući USB-C priključak. Možda ćete čak moći vidjeti malu ikonu sa strane koja pokazuje koji je priključak namijenjen za punjenje.

  4. Je li vaš punjač dovoljno snažan?

  usb-c kabel

  Samo zato što se strujni adapter uklapa u priključak za punjenje vašeg prijenosnog računala ne znači da je dovoljno snažan da napuni vaše računalo. Ovo vrijedi za bilo koju vrstu punjača, ali to je posebno čest problem s prijenosnim računalima koja se pune preko USB-C-a - tehnički možete priključiti bilo koji USB-PD (Otvara se u novom prozoru) punjač, ​​ali neki mogu biti preslabi. pravilno napuniti.

  Provjerite snagu punjača koji ste dobili s prijenosnim računalom—ako je došao s punjačem od 45 W, vjerojatno ćete htjeti snažniji (ili veći) za napajanje i tako dalje. Punjač manje snage mogao bi spriječiti pražnjenje baterije dok ga koristite, ali neće biti dovoljan za punjenje više. Ako uspije napuniti vaše računalo, radit će puno sporije nego inače.

  Iako općenito preporučujemo korištenje punjača koji ste dobili s računalom (ili onog kojeg je proizvela ista tvrtka kao i prijenosno računalo), ponekad su potrebni USB-C punjači treće strane. Ako je to slučaj, pokušajte koristiti onaj koji ima certifikat USB-IF (otvara se u novom prozoru).

  Za prijenosna računala koja se ne pune putem USB-C-a, trebali biste se držati službenog punjača proizvođača. Jeftini punjači drugih proizvođača koje pronađete na Amazonu mogu koštati manje, ali općenito su loše kvalitete i mogu biti čak i opasni.

  U većini slučajeva, najbolje je kontaktirati izravno proizvođača i naručiti zamjenski punjač, ​​ako možete. Bit će malo skuplji, ali ćete znati da dobivate kvalitetnu komponentu.

  6. Gubite bateriju

  donja ploča prijenosnog računala

  (Foto: Zlata Ivleva)

  Također morate provjeriti ispravnost baterije. Ako vaše prijenosno računalo dolazi s uklonjivom baterijom, izvadite je i držite pritisnutu tipku za napajanje oko 15 sekundi kako biste ispraznili preostalu energiju iz uređaja. Zatim, s izvađenom baterijom, uključite prijenosno računalo u utičnicu i pokušajte ga uključiti.

  Ako se prijenosno računalo ispravno pali, to znači da strujni adapter radi ispravno i problem je vjerojatno u staroj bateriji. Uvijek možete ponovo instalirati bateriju i pokušati ponovo—možda je baterija jednostavno zametnuta.

  Ako vaše prijenosno računalo nema vidljiv odjeljak za bateriju na dnu, možda je ugrađeno u prijenosno računalo (kao i većina Mac računala) i morat ćete ga otvoriti sami ili ga odnijeti stručnjaku za popravak da testira bateriju.

  7. Pobijedite toplinu

  vatra procesora

  (Foto: Iammotos/Shutterstock)

  Baterije su osjetljive na toplinu, pa ako se vaše prijenosno računalo pregrijava, to bi mogao biti uzrok problema. Kako temperatura raste, senzor baterije može zatajiti paljenje, govoreći sustavu da je baterija ili potpuno napunjena ili potpuno nedostaje, što uzrokuje probleme s punjenjem. Možda ćete čak otkriti da se vaš sustav gasi kako bi spriječio pregrijavanje baterije i izazivanje požara.

  Ovi problemi postaju daleko vjerojatniji kada se radi o starijim prijenosnim računalima, koja imaju lošiju kvalitetu hlađenja od modernijih uređaja – ili ako prijenosno računalo koristite na kauču ili u krevetu, što može blokirati otvore za hlađenje. Isključite sustav, dajte mu vremena da se ohladi i odvojite trenutak da provjerite jesu li otvori bez prašine i da ih ne blokiraju deke.

  Ako je pregrijavanje problem koji se ponavlja, možda ćete htjeti zgrabiti jednostavan softver koji može pratiti temperaturu vašeg procesora. Core Temp za PC i Fanny za Mac mogu vam pomoći u praćenju unutarnje temperature kako biste bolje upravljali problemom.

  8. Provjerite postavke u sustavu Windows ili macOS

  postavke punjenja

  Ako su vaše postavke napajanja promijenjene, lako je posumnjati na nestanak struje iako nema fizičkog problema s baterijom ili kabelom za punjenje. Korisnici Windowsa mogu otvoriti izbornik Start i potražiti "Postavke napajanja i mirovanja", a zatim kliknuti na Dodatne postavke snage odnos.

  Klik Promijenite postavke plana i vizualno provjerite jesu li svi ispravno postavljeni. Pripazite na netočne postavke za baterije, zaslon i opcije mirovanja. Na primjer, postavke baterije mogu uzrokovati probleme ako postavite računalo da se isključi kada razina baterije padne prenisko ili postavite nisku razinu baterije na previsok postotak.

  Također možete dodijeliti radnje kao što su spavanje i isključivanje kada se poklopac zatvori ili se pritisne tipka za napajanje. Najlakši način da se uvjerite da vaše postavke ne uzrokuju probleme je da svoj profil napajanja vratite na zadane postavke.

  postavke mac napajanja

  Korisnici Maca mogu otvoriti Postavke sustava > Ušteda energije, zatim pregledajte svoje postavke. Postavke Mac računala podešavaju se pomoću klizača, koji vam omogućuje da odaberete koliko dugo računalo može ostati neaktivno prije spavanja. Ako je interval prekratak, možete posumnjati na probleme s baterijom kada su postavke pravi krivac.

  Ne zaboravite provjeriti ove postavke za napajanje baterije i zidno napajanje. Možda ćete htjeti vratiti zadane postavke kako biste vidjeli je li promjena u postavkama uzrok problema.

  9. Ažurirajte svoje upravljačke programe

  upravljanje upravljačkim programima uređaja

  U rijetkim slučajevima problem može biti neispravan upravljački program. Otvorite izbornik Start i potražite "Upravitelj uređaja". Ispod Baterije, trebali biste vidjeti nekoliko stavki: obično jednu za punjač i jednu navedenu kao bateriju kompatibilnu s Microsoft ACPI metodom upravljanja, iako mogu postojati i druge. Desnom tipkom miša kliknite svaku stavku i odaberite Ažurirajte upravljački program.

  Nakon što su svi upravljački programi ažurirani, ponovno pokrenite prijenosno računalo i ponovno ga uključite. Ako ovo ne riješi problem, možda biste trebali preuzeti najnovije upravljačke programe s web-mjesta proizvođača. Također možete pokušati potpuno deinstalirati bateriju kontrolne metode kompatibilne s Microsoft ACPI i ponovno pokrenuti sustav, što bi trebalo navesti Windows da ponovno instalira upravljački program ispočetka.

  Na Macu ćete morati pokušati resetirati kontroler upravljanja sustavom (Otvara se u novom prozoru) (SMC). Za prijenosna računala s izmjenjivim baterijama to je jednostavno poput isključivanja i uključivanja računala, uklanjanja baterije, a zatim pritiskanja gumba za napajanje na pet sekundi. Ponovno umetnite bateriju, spojite punjač i ponovno uključite prijenosno računalo.

  Za novija Mac računala s baterijama zatvorenim u kućištu, isključite računalo, ali ostavite strujni adapter priključen. Kada je napajanje isključeno, pritisnite i držite gumb za uključivanje dok ga pritišćete Shift + Control + Option na lijevoj strani tipkovnice. Otpustite tipke i tipku za napajanje u isto vrijeme, a zatim pokušajte uključiti prijenosno računalo.

  10. Interni problemi

  komponente računala

  (Foto: Mike_shots/Shutterstock)

  Kada su sve vaše mogućnosti iscrpljene—isprobali ste druge kabele za napajanje i baterije, provjerili i ponovno provjerili svoje postavke, popravili sve moguće probleme sa softverom—problem je vjerojatno u dijelu stroja koji ne možete sami popraviti. Ovo je vjerojatno dobar trenutak za kontaktiranje tehničke podrške.

  Nekoliko unutarnjih dijelova može uzrokovati probleme ako ne rade ili zakažu. Uobičajeni krivci su neispravna matična ploča, oštećeni krugovi punjenja i neispravni senzori baterije. Vaša određena marka i model prijenosnog računala vjerojatno će imati svoje jedinstvene probleme, a iskusni operater tehničke podrške će ih sve vidjeti.

  Osoba s kojom razgovarate vjerojatno će vas provesti kroz mnoge gore navedene korake, ali će također biti svjesna softverskih i hardverskih problema specifičnih za vašu konfiguraciju, kao što su hardverski dijelovi koji imaju tendenciju kvara. Također možete kontaktirati svog proizvođača o opcijama popravka koje pokriva vaše jamstvo.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up