Što učiniti ako antivirusni program prestane raditi

Sramota! Instalirali ste antivirusni alat, baš kao što vam je PCMag rekao, ali vaš je uređaj i dalje bio zaražen zlonamjernim softverom! Prije nego što potpuno odletite, razmislite o nekoliko stvari. Jeste li sigurni da ste svoju antivirusnu pretplatu postavili na automatsko obnavljanje? Jeste li provjerili pokušava li vas antivirusni program obavijestiti o problemu? Čak i ako nema ništa neobično, još uvijek je moguće da softver - čak i sigurnosni softver - jednostavno zakaže.

Postoje različiti scenariji u kojima bi ransomware, spyware ili drugi zlonamjerni softver mogli ući na vaše računalo unatoč antivirusnoj zaštiti. Ako vam se to dogodi, nemojte paničariti! Ostanite bistre glave i slijedite donje prijedloge za oporavak od napada.

Índice
  1. Je li moj antivirus prestao raditi?
  2. Moj antivirus je prestao raditi!
  3. Kako se oporaviti od napada zlonamjernog softvera
    1. Naš najbolji antivirusni softver
    2. Preporuka naših urednika
  4. Ransomware je šifrirao moje datoteke
  5. Nabavite novi antivirus

Je li moj antivirus prestao raditi?

Obično jedini put kada primijetite antivirusni uslužni program je kada se pojavi obavijest da vas potapša po leđima za otkrivanje i uklanjanje napada zlonamjernog softvera. Naravno, neki od njih vas obavještavaju kada se ažuriraju, drugi prikazuju mjesečno izvješće o tome što su učinili za vas. Ali većinu vremena vaša sigurnosna zaštita trebala bi samo zujati u pozadini.

Zato je dobro s vremena na vrijeme provjeriti radi li antivirusni program. Pronađite njegovu ikonu u području obavijesti u donjem desnom kutu zaslona. Ako je ne vidite, kliknite na ikonu za prikaz skrivenih stavki. U sustavima Windows 10 i Windows 11 ta ikona izgleda poput prevelikog kvadrata ^. Kliknite desnom tipkom miša na ikonu antivirusnog programa i kliknite na opciju izbornika koja ga otvara.

Antivirus nije uspio: crveno znači problem

Gotovo svaki antivirusni program prikazuje zelenu ikonu, natpis ili sliku u glavnom prozoru kada su sve postavke u redu. Ako vidite crveno ili žuto, nešto nije u redu. Obično vam antivirusni program kaže što nije u redu i često postoji gumb ili poveznica za popravak stvari. Možda ćete morati proniknuti u postavke kako biste ispravili sve što vas sprječava da vidite zeleno.

Imaš zelenu boju? To je dobro, ali dok ste ovdje, provjerite statistike kao što su najnovije ažuriranje antivirusnog potpisa, najnovije ažuriranje programa i najnovije skeniranje. Također možete proaktivno reći antivirusu da sada provjeri ima li ažuriranja, a zatim pokrene potpuno skeniranje. Sada radi sigurno!

PCMag logotip Iznenađujuće je lako biti sigurniji na internetu

Moj antivirus je prestao raditi!

Ako su vaše postavke bile pogrešne ili antivirusni program nije bio ažuran, zlonamjerni softver se možda provukao dok je bio u kvaru. Kako biste znali imate li zlonamjerni softver?

Neke infekcije su očite, otkrivajući svoju prisutnost forsiranjem skočnih oglasa čak i kada ne koristite preglednik ili preusmjeravanjem vašeg surfanja na neželjene stranice. Ransomware vam se stavlja u lice, tražeći gotovinu za dešifriranje vaših važnih datoteka. Neki iskorištavaju vašu antivirusnu pauzu birajući sebe da popune prazninu. Oni se pretvaraju da su sigurnosni softver, upozoravaju vas na opasnosti fiktivnog zlonamjernog softvera i nude da ga "popravite" za određenu cijenu. Oni najhrabriji koriste logotipe i stilove pravih sigurnosnih alata. Onaj na slici ispod uvijek iznova govori da je to Windows Defender...ali nije.

Antivirus nije uspio: Scareware in Disguise

Druge vrste zlonamjernog softvera suptilnije su. Je li netko hakirao vaše lozinke? Trojanac je mogao biti uključen. Zlonamjerni softver društvenih medija stvara objave kao da su vaše i nastavlja zaraziti prijatelje koji kliknu na poveznice u objavama. I naravno, s vremena na vrijeme nema nikakvih znakova da je došlo do napada zlonamjernim softverom - sve dok ne otkrijete da vam je bankovni račun ispražnjen ili da vam je stambeni kredit odbijen zbog neke budale koja vam je uništila kredit.

Kako se oporaviti od napada zlonamjernog softvera

Događa se. Ponekad, iako je vaš antivirusni program potpuno ažuran i funkcionalan, tajna nova vrsta zlonamjernog softvera nultog dana ga zaobiđe. Ako vaš antivirusni program ne prepozna prijetnju, bilo prema potpisu zlonamjernog softvera ili ponašanju, trebate dovesti specijalce.

Većina antivirusnih tvrtki nudi disk za spašavanje, u obliku ISO datoteke koju spržite na CD ili DVD ili instalirate na USB pogon. Dizanjem s disketa za spašavanje pokreće se poseban operativni sustav, obično temeljen na Linuxu, s ugrađenim antivirusnim programom. Ako je zlonamjerni softver pobjegao vašem antivirusnom programu jer je prevario Windows, disk za spašavanje zaista može pomoći. Bitdefender Antivirus Plus čini čišćenje još lakšim uz opciju pokretanja u Rescue Mode, nije potreban disk.

Naš najbolji antivirusni softver

Prvo provjerite nudi li vaš antivirus disk za spašavanje. Jeste li ga pronašli? Preuzmite i snimite taj disk dok još možete. Nemojte čekati da zlonamjerni softver grubo pođe po vašem sustavu.

Antivirus nije uspio: Malwarebytes Free

Također možete unijeti agresivan alat samo za čišćenje kao što je Malwarebytes Free. Takvi alati često dolaze s upozorenjem da je moguća kolateralna šteta, ali ako imate aktivnu zarazu zlonamjernim softverom, vjerojatno ste u opasnosti. Većina je besplatna, pa ako jedan ne obavi posao, možete dati priliku sljedećem kandidatu.

Norton AntiVirus Plus ima neobičan pristup, kao i Nortonovi sigurnosni paketi proizvoda. Na kraju skeniranja piše: "Ako mislite da još uvijek postoje rizici, kliknite ovdje". Klikom na gumb pokreće se Norton Power Eraser, Nortonov pristup agresivnom alatu za čišćenje. Čak i ako niste korisnik Nortona, možete besplatno preuzeti i pokrenuti ovaj alat.

Preporuka naših urednika

Ransomware je šifrirao moje datoteke

Ako trojanac ili virus napadnu vaš sustav jer je vaš antivirusni program zastario ili jednostavno promaši napad, možete se oporaviti korištenjem gore opisanih tehnika. Međutim, ako je u pitanju ransomware, u velikoj ste nevolji. Otkrivanje i brisanje zlonamjernog softvera ne čini ništa za vraćanje vaših šifriranih datoteka.

Antivirus nije uspio: Ransomware Napomena o otkupnini

Mogli biste razmisliti o tome da zagrizete metak i platite otkupninu, ali dobro razmislite prije nego što to učinite. Ne postoji jamstvo da će plaćanjem biti vraćene vaše datoteke, a lopovima nema ni pravog poticaja da dešifriraju vaše datoteke nakon što ste platili. Nije da ih možete prijaviti Better Business Bureau.

Ako su šifrirane datoteke dovoljno važne, angažiranje stručnjaka za njihovo vraćanje može se činiti logičnim. Međutim, prije nego što to učinite, istražite tvrtku. Jedna operacija u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da neki takozvani stručnjaci jednostavno plaćaju otkupninu, a zatim vam naplaćuju cijenu otkupnine plus vlastiti dio.

Istina, možda neće biti potrebno angažirati stručnjaka. Kada istraživači razbiju enkripciju vrste ransomwarea, obično besplatno učine dostupnim alat za dešifriranje. Poruka o otkupnini gotovo uvijek uključuje naziv soja i web pretraživanje za " alat za dešifriranje ransomwarea" trebao bi pronaći rješenje, ako postoji. Kaspersky, McAfee i Trend Micro su među mnogim antivirusnim tvrtkama koje nude takve alate.

Naravno, postoji mogućnost da će vaše datoteke trajno nestati, bez šanse za oporavak. Ako vas ta pomisao ispunjava strahom, samo naprijed i postavite sveobuhvatan sustav sigurnosne kopije na mreži za svoje najvažnije datoteke. Ovih dana možete dobiti terabajte sigurnosne pohrane po razumnoj cijeni. Sada, ako napadne ransomware, možete upotrijebiti gore opisane tehnike kako biste eliminirali napadača i zatim jednostavno vratili svoje datoteke iz sigurnosne kopije.

Nabavite novi antivirus

Ako je zlonamjerni softver pobjegao vašem antivirusnom programu iako je bio potpuno ažuran, pa, imao je samo jedan zadatak... i nije uspio. Nisu svi sigurnosni proizvodi jednaki. Neovisni laboratoriji za testiranje antivirusnih programa dijele širok raspon rezultata testiranja, od savršenih do potpuno groznih. Testirali smo desetke antivirusnih alata (ovdje možete pročitati o našim postupcima testiranja antivirusnih programa), pa ako razmišljate o prelasku, pogledajte naše detaljne antivirusne recenzije koje će vam pomoći da napravite najbolji izbor. Nadajmo se da nikada nećete doživjeti kvar antivirusnog programa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up