Što ti brojevi 'AC' i 'AX' znače na vašem Wi-Fi ruteru?

Kada su u pitanju specifikacije proizvoda i brojevi modela, veći brojevi su obično bolji. Dakle, isplati li se izabrati AC2000 bežični usmjerivač umjesto AC1900? AX6600 mora biti sposobniji od AX6000, zar ne?

Ako niste sigurni, mi ćemo to smisliti. Proizvođači usmjerivača usvojili su kompliciranu, zbunjujuću shemu imenovanja koja se često razlikuje od proizvođača do proizvođača i ponekad vas, kupca, ostavlja u neznanju. Da, ti se brojevi odnose na brzinu, ali odražavaju brzine koje nećete vidjeti na svom telefonu ili računalu, jer su zbroj svih mogućih brzina na svim kanalima i frekvencijskim pojasima koje usmjerivač podržava.

Índice
 1. Dual-Band vs. Tropojasni
  1. Najbolji Wi-Fi mesh sustavi koje smo testirali
 2. Wi-Fi 5: Odaberite pojas, a ne oba opsega
 3. Wi-Fi 6: više kanala, veće brzine
 4. Tri-Band Wi-Fi 6: Veće brzine (u pozadini?)
 5. Što je s Wi-Fi 6E?
 6. Brojevi usmjerivača u odnosu na stvarni svijet

Dual-Band vs. Tropojasni

Wi-Fi 5 (AC) i Wi-Fi 6 (AX) usmjerivači općenito su ili dvopojasni ili tropojasni. Dual-band znači da rade na frekvencijama od 2,4 GHz i 5 GHz; tri-band znači da imaju 2,4 GHz i mogu istovremeno raditi s kanalima u donjem i gornjem dijelu raspona od 5 GHz.

S tropojasnim usmjerivačem možda ćete moći koristiti brži kanal gornjeg pojasa ili taj kanal može biti posvećen prijenosu između jedinica mrežnog sustava. (Ovisi o ruteru.)

Najbolji Wi-Fi mesh sustavi koje smo testirali

U svakom slučaju, taj broj na routeru je zbroj svih mogućih pojaseva koje router može koristiti, a ne brzina bilo kojeg pojedinačnog pojasa ili uređaja. Dakle, ako je kombinirana brzina svih pojaseva određenog Wi-Fi 5 usmjerivača 1900 Mbps, mogli biste vidjeti da se reklamira kao AC1900.

Wi-Fi 5: Odaberite pojas, a ne oba opsega

Najvažnija stvar koju treba znati o brzinama Wi-Fi 5 usmjerivača je da su one kombinacija brzina od 2,4 GHz i 5 GHz koje usmjerivač podržava, a Wi-Fi 5 uređaj koji se povezuje na njega može odabrati samo jednu. Najvjerojatnije ćete biti na 5GHz. Dakle, vaše prijenosno računalo ima maksimalnu brzinu od 1300 Mbps na usmjerivaču AC1750. (Pogledajte našu tablicu u nastavku.)

Telefoni i manji uređaji općenito obrađuju samo jedan ili dva prostorna toka. Samsung Galaxy S21 i Apple iPhone 13 imaju 2x2 MIMO u svom Wi-Fiju. To znači da brzine nisu veće od 867 Mbps za svaki uređaj kada se koristi usmjerivač AC1750. (Prema mom stvarnom iskustvu, to je obično oko 650 Mbps.) Usmjerivač koji podržava više tokova znači da može upravljati s više uređaja odjednom koji rade najboljim mogućim brzinama.

Gornji grafikon uglavnom je dijagram dvopojasnih 802.11ac načina rada. Tri na dnu su tropojasni načini rada, s dva kanala od 5 GHz koji rade istovremeno.

Wi-Fi 6: više kanala, veće brzine

Wi-Fi 6 omogućuje veće brzine na temelju nekoliko novih tehnologija. Bolje kodiranje i širi kanali omogućuju prijenos više podataka u jednom toku.

U suprotnom, vrijede ista pravila kao za Wi-Fi 5. Vaš uređaj mora odabrati 2,4 GHz ili 5 GHz i možda neće moći obraditi toliko prostornih tokova kao vaš usmjerivač. Netgear nam je dao popis svojih Wi-Fi 6 modova, a dodali smo i podatke od Asusa i drugih proizvođača rutera.

Tri-Band Wi-Fi 6: Veće brzine (u pozadini?)

Tri-band Wi-Fi 6 sustavi istovremeno podržavaju i niske i visoke kanale od 5 GHz. Oni mogu koristiti kanale od visokih 5 GHz kao namjenski backhaul za mesh sustav, koristeći ih isključivo za prijenos podataka između jedinica usmjerivača, tako da korisnici možda neće moći pristupiti tom kanalu za svoje uređaje.

Kao što možete vidjeti iz ove tablice (prvenstveno koju je pružio Netgear, a poboljšao PCMag), tropojasni mrežasti sustavi imat će veće AX brojeve čak i kada je brzina isporučena bilo kojem pojedinačnom uređaju (na 2,4 GHz ili 5 GHz) ista kao kod samostalnog dvostrukog -pojasni usmjerivač s manjim brojem.

Stupci "5GHz" na grafikonu odnose se na niži kanal od 5GHz koji koristi usmjerivač, a stupci "5GHz-2" odnose se na viši kanal od 5GHz.

Što je s Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E koristi novi kanal od 6 GHz za isporuku još većih brzina uređajima. Ali još uvijek ima vrlo malo Wi-Fi 6E usmjerivača i vrlo su skupi. (Pogledajte, na primjer, našu recenziju ovog modela Netgear Nighthawk Tri-Band 6E.) U ovom trenutku, međutim, čini se da slijede istu konvenciju imenovanja kao i drugi Wi-Fi uređaji; odnosno broj je zbroj svih brzina.

Asus ROG Rapture GT-AC5300 router s mnogo antena

Asus ROG Rapture GT-AC5300 ruter

Međutim, korištenjem originalnog Wi-Fi 6E klijentskog uređaja vjerojatno ćete postići veće brzine nego na Wi-Fi 6, ako je vaša izvorna veza dovoljno brza da to podnese.

Brojevi usmjerivača u odnosu na stvarni svijet

Najvažniji zaključak je da nijedan klijentski uređaj ne može postići maksimalnu brzinu prikazanu na kutiji usmjerivača. Ove brzine su teoretski maksimumi, a ne mjerenja u stvarnom svijetu. Evo nekoliko čimbenika koji utječu na ograničenje brzine:

 • Vaš će uređaj birati između frekvencija od 2,4 GHz ili 5 GHz, a ne kombinaciju oba.

 • Oglašavane brzine pretpostavljaju stvarno jake signale! Brzine se dodatno smanjuju s nižom snagom signala.

 • Smetnje. Postoji samo ograničen broj Wi-Fi kanala i vaša se mreža možda bori s drugim mrežama u blizini zbog njih.

 • Ručni uređaji kao što su telefoni mogu koristiti samo jedan ili dva toka podataka. Prijenosna i stolna računala mogu raditi od jednog do tri.

 • Većina prijenosnih računala, tableta i telefona još uvijek ne podržava najšire kanale koje ruteri imaju, 160MHz.

I konačno...

 • Ne možete postići veću brzinu od one koju vaša izvorna veza može pružiti. Ako pokušavate preuzeti nešto preko 100Mbps Ethernet kabelske veze, nikada nećete dobiti više od 100Mbps, bez obzira na to koliko dobar je vaš usmjerivač. Lula je lula.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up