Što očekivati ​​kada u svom domu imate instaliran EV punjač

Većina vozača električnih vozila 80-90% puni (Otvara se u novom prozoru) punjenja kod kuće, tako da je instaliranje vrhunskog punjača jednostavno za one koji žele poboljšati svoje iskustvo vožnje na baterije.

Iako je YouTube pun videozapisa s uputama za instalaciju za neustrašive DIY majstore, većina ljudi za taj posao angažira električara. Rad sa strujom je opasan i kompliciran, a spaljivanje kuće puno skuplje od angažiranja stručnjaka. Osim toga, tim za instalaciju će vas provesti kroz proces, od odabira punjača do izdavanja dozvola i završnih detalja.

Kako bih iz prve ruke vidio proces, kontaktirao sam Qmerit (Otvara se u novom prozoru), tvrtku koju Chevrolet koristi za ponudu instalacija (Otvara se u novom prozoru) za nove Chevy Bolts. Bio sam spojen s Kapital Electricom (Otvara se u novom prozoru) za vožnju u predgrađu Chicaga. Evo što smo usput vidjeli i što možete očekivati ​​ako se u svom domu priključite na električno vozilo.

"Proces instalacije daleko je odmaknuo u posljednjih nekoliko godina—kao i sama električna vozila", kaže Tracy Price, izvršna direktorica Qmerita.

Índice
 1. Većina kućnih instalacija su punjači razine 2
 2. Popularni kućni punjači razine 2
 3. Ugradnja punjača za Tesla i Volvo EV
 4. Korak 1: Provucite žicu od ploče do garaže
 5. Korak 2: Postavite i spojite punjače
 6. Korak 3: Konfigurirajte, povežite se na Wi-Fi
 7. Koliko košta instaliranje punjača razine 2?
 8. Postoje li porezne olakšice za instaliranje kućnog punjača?
  1. Preporuka naših urednika
 9. Ožičenje punjača u odnosu na instaliranje utičnice od 240 V
 10. Savjeti za stanove i urede

Većina kućnih instalacija su punjači razine 2

Electrify America brzi punjači

Javni brzi punjači razine 3 nisu instalirani u domovima. (Zasluge: Electrify America)

Danas su dostupne tri vrste punjača za električna vozila: razina jedan, dva i tri. Svaka se puni brže od prethodne razine i zahtijeva više energije.

 • Punjači prve razine uključite u standardnu ​​zidnu utičnicu (120 V) i često dolazite uz vozilo kada ga kupite (osim Tesle, od ranije ove godine). Ne zahtijevaju električara niti bilo kakvu instalaciju općenito. Samo se priključite. Nažalost, oni su spori, često im treba 10 ili više sati da napune tipičnu automobilsku bateriju. Ali ako uglavnom obavljate brze poslove po gradu s povremenim višesatnim putovanjem, punjač razine 1 je najjeftinija opcija.

 • Punjači druge razine su velika nadogradnja, jer punjenje traje upola kraće (4-5 sati). Gotovo uvijek instaliranje kućnog punjača uključuje drugu razinu. Punjači razine 2 često zahtijevaju prilagodbe električnog sustava vašeg doma, kao što je instaliranje namjenskih krugova i utičnica. Ove punjače pronaći ćete i na javnim parkiralištima, primjerice u trgovinama ili restoranima.

 • Razina tri (ili "DC brzi punjači") su najbrži (30-60 minuta), ali su u javnom vlasništvu. Naći ćete ih na odmorištima na autocesti, na primjer. Brzo punjenje (uključujući Tesla Supercharging) također zahtijeva ogromnu količinu energije koja će brzo degradirati bateriju bilo kojeg EV-a ako se uključuje svaki dan.

Popularni kućni punjači razine 2

Wallbox Pulsar Plus punjač

Punjač Wallbox Pulsar Plus (Zasluge: Wallbox)

Mnogo punjača razine 2 možete nabaviti sami ili ako unajmite električara, upotrijebite onaj koji imaju na zalihi. Električari s kojima smo razgovarali najčešće ugrađuju sljedeće punjače:

Amazon (Otvara se u novom prozoru) također ima veliki izbor opcija. Obratite pozornost na duljinu kabela za punjenje prije kupnje—obično oko 20 stopa—kako biste bili sigurni da će dosezati od zida do priključka vašeg automobila. Punjači također dolaze s mobilnom aplikacijom koja vam omogućuje da vidite status punjenja.

Juicebox aplikacija za punjenje

Aplikacija JuiceBox (zasluga: JuiceBox)

Ugradnja punjača za Tesla i Volvo EV

Lucci i Don

Don Butler, potpredsjednik Kapital Electrica, vodio je instalaciju punjača za Lucci i njezin Tesla Model Y. (Zasluge: Emily Dreibelbis)

Za posao koji sam promatrao, Kapital Electric instalirao je dvije jedinice u istoj garaži: jednu za Lucci, koja je nedavno kupila plavi Tesla Model Y, i jednu za Volvo XC Recharge svoje kćeri. Montaža je trajala cijeli dan, od 9 do 16 sati, uz tri električara. Međutim, tjedan dana prije instalacije, Lucci i Don Butler, potpredsjednici Kapital Electrica, iznijeli su nekoliko stvari preko telefona:

Tesla wallbox punjači

Tesla zidne kutije: univerzalni J1772 utikač (lijevo) i Teslin vlasnički punjač (desno) (Zasluge: Emily Dreibelbis)

 • Detalji ožičenja. Garaža je odvojena od kuće, pa su mapirali rutu od mjesta panela u kući do garaže.

 • Dozvole. Kapital Electric je dobio građevinske dozvole koje podrazumijevaju dokazivanje da kućna ploča ima dovoljan kapacitet za predloženu instalaciju.

Korak 1: Provucite žicu od ploče do garaže

Ugradnja kućnog panela Tesla Wallbox

Unutarnje ožičenje od ploče prema van (Zasluge: Emily Dreibelbis)

Kako bi napajali punjač, ​​tim je postavio žice između kućne električne ploče i garaže. Išlo je od panela u podrumu, do stropa i iza kuće kroz tek izbušenu rupu. Zatim su iskopali rov kako bi sakrili žicu u travnjak. Na kraju su izbušili rupu u zidu garaže i kroz nju provukli žicu.

Montaža Tesla wallboxa

Žica je išla od zidane kuće, ispod trave, do garaže. (Zasluge: Emily Dreibelbis)

Korak 2: Postavite i spojite punjače

Nakon što je ožičenje bilo u garaži, proveli su ga duž donjeg ruba zida u razvodnu kutiju. Ovo je razdvojilo žice, jedan put vodi do prvog punjača, a drugi ide duž stropa i niz zid do drugog punjača.

Montaža Tesla wallboxa

Konačna lokacija punjača u garaži (zamućeno radi privatnosti). (Zasluge: Emily Dreibelbis)

Korak 3: Konfigurirajte, povežite se na Wi-Fi

Instalacija Tesla Wallboxa

Vodič za instalaciju Tesla Wallboxa (Zasluge: Emily Dreibelbis)

Nakon što su punjači postavljeni na svaki zid i uključeni, bilo je potrebno nekoliko koraka za postavljanje. Tesla punjači, kao i druge marke, dolaze s vodičima za brzi početak, koji uključuju kodove za svaki punjač. Električari su skenirali QR kod, pokrenuli aplikaciju u kojoj su ih mogli konfigurirati i povezali se na Wi-Fi.

Wi-Fi povezivost pomaže punjačima da komuniciraju ili upravljaju napajanjem između dva vozila i ukupnim kućnim opterećenjem. Kada su oba automobila priključena, punit će se po nižoj cijeni. Kada se jedno vozilo odspoji, preostali punjač će povećati svoju snagu dok se drugo vozilo potpuno ne napuni.

I to je to! Lucci sada ima dva punjača i vjerojatno je povećao vrijednost kuće.

Koliko košta instaliranje punjača razine 2?

Nakon razgovora s tri električara, čini se da je 2000 dolara prosječna cijena: 500 do 800 dolara za sam punjač, ​​plus rad i dodaci poput ožičenja.

Ali to je za najjednostavniji scenarij, gdje je električna ploča u blizini garaže, garaža je spojena na kuću, a instaliran je samo jedan punjač.

Luccijeva instalacija koštala je 4400 dolara. Dobila je više ponuda prije nego što je odabrala Kapital Electric, od kojih je jedna bila 8000 dolara. Njoj su odvojena garaža i dodatni punjač podigli cijenu. Srećom, nije joj trebala nadogradnja tiskane ploče jer punjači nadziru snagu kako bi osigurali da ne premaše kapacitet, ali nadogradnja ploče jedan je od najčešćih razloga zašto računi za instalaciju mogu vrtoglavo porasti.

"Bilo je poslova koji idu od 1.800 do 3.000 ili 4.000 dolara za jedan punjač u obiteljskoj kući, obično zato što im je potrebna nadogradnja ploče", kaže Manny Amparano, električar u tvrtki Tiger Electric (Otvara se u novom prozoru) u Kalifornija bogata električnim vozilima. "Ako imate samo ploču od 100 ampera, a zatim želite unutra dodati punjač od 50 ampera, možda ćete morati nadograditi ploču, a to je prilično skupo. Ali ako već imate ploču od 200 ampera u svom domu, imam dovoljno mjesta."

Postoje li porezne olakšice za instaliranje kućnog punjača?

Savezni zakon o smanjenju inflacije, donesen u kolovozu 2022., daje kredit od 30% (Otvara se u novom prozoru) (do 1000 USD) za instaliranje kućnog punjača. Postoje i državni poticaji. Illinois, na primjer, nadoknađuje (Otvara se u novom prozoru) do 80% troškova instaliranja kućnog punjača. Ovdje možete pronaći sve rabate vezane uz EV u svojoj državi (Otvara se u novom prozoru) (filter za EV > Porezni krediti, popusti). Važno je pažljivo pogledati pojedinosti kako biste bili sigurni da će se primjenjivati ​​na vašu kupnju.

"Potrošačima je vrlo teško snaći se jer popuste i rabate nudi toliko puno jurisdikcija - saveznih, državnih - čak i okruga, općina i svakako komunalnih službi", kaže izvršna direktorica Qmerite Tracy Price. "Oni se jako razlikuju među jurisdikcijama i naizgled mogu doći i nestati preko noći."

Preporuka naših urednika

Ožičenje punjača u odnosu na instaliranje utičnice od 240 V

Luccijeva instalacija uključivala je ožičenje električne ploče, ali također možete instalirati zidnu utičnicu dovoljno veliku da podnese struju. U tom slučaju još uvijek morate provesti ožičenje od električne ploče svoje kuće do garaže. Ali umjesto da žice idu u sam punjač, ​​one napajaju novi utikač. Zatim možete koristiti utični punjač (otvara se u novom prozoru) ili kabel za punjenje razine 2 (otvara se u novom prozoru).

Tip utikača pod nazivom "NEMA 14-50" je najčešći. Podržava napajanje do 240 V, u usporedbi sa 120 V na standardnoj kućnoj utičnici. Možete ih kupiti online (Otvara se u novom prozoru) ili u trgovinama hardverom za 15 USD ili manje.

EV punjač NEMA 14-50 utikač

NEMA 14-50 utikač, koji omogućuje punjenje od 240 V u usporedbi sa standardnom zidnom utičnicom od 120 V. (Zasluge: Amazon)

Postoje prednosti i nedostaci instaliranja utikača u odnosu na ožičenje. Kao prvo, može biti jeftinije. Ovaj vlasnik električnog vozila (Otvara se u novom prozoru) unajmio je električara da instalira NEMA 14-50, a zatim je smanjio troškove tako što je sam dovršio instalaciju dodatnog BMW punjača. Također planira koristiti utikač za svrhe koje se ne mogu puniti, kao što su oprema za zavarivanje i kamp prikolice.

S druge strane, NEMA utikači obično se ne pune tako brzo, rekao mi je Kapital Electric, i mogu uzrokovati električne probleme. Također im je potrebno više dozvola.

"Ako odaberete utikač, većina električnih inspektora zahtijevat će od vas da nabavite ono što je poznato kao prekidač strujnog kruga za kvar na zemlji, poznat i kao GFCI", kaže Price. „Međutim, većina punjača razine 2 dolazi s internim GFCI. Imati dva GFCI-ja na istom krugu može dovesti do smetnji - velika gnjavaža jer vlasnik EV-a mora ručno resetirati krug na glavnoj električnoj ploči. Dakle, ako odaberete žičani punjač razine 2, izbjeći ćete cijelu ovu muku."

Savjeti za stanove i urede

Blink punjač na parkingu

Blink Punjač (Zasluge: Blink Punjenje)

Zajedničke zgrade slijede iste osnovne smjernice za instalaciju, ali su složenije za postavljanje i održavanje jer ih može koristiti više vozača. Vlasnici zgrada (ili HOA) morat će odrediti potrebe za električnom energijom, ishoditi dozvole, odlučiti koje će punjače koristiti i koliko, izdvojiti parkirna mjesta za električna vozila i odrediti pošten način plaćanja.

Za plaćanje, Chicago Installation Guide for Multi-Unit Residential Buildings (otvara se u novom prozoru) navodi tri opcije:

 • Zgrada svakom vlasniku EV-a naplaćuje fiksnu mjesečnu cijenu.

 • Zgrada pokriva troškove kao pogodnosti za stanare.

 • Ugradite podbroj za punionicu, naplaćujući vlasniku EV-a na temelju očitanja podbroja samo za njihovu upotrebu.

 • Također ih je moguće koristiti kao bilo koji drugi javni punjač: vozač kreira račun kod tvrtke, povezan sa svojom kreditnom karticom, koju ubacuje u uređaj prije punjenja poput benzinske postaje. Voditelj projekta trebao bi surađivati ​​s tvrtkama za naplatu i komunalnim poduzećima kako bi istražio mogućnosti.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up