Što je Thunderbolt 4 i zašto bi ga vaše sljedeće računalo trebalo imati?

Svima koji su posljednjih godina koristili Mac prijenosno računalo ili vrhunsko Windows prijenosno računalo, Thunderbolt je vjerojatno bio na njihovom radaru - i možda ih je ostavio da se češkaju po glavi što može učiniti. Ovaj priključak izgleda kao jedan od ovalnih USB Type-C konektora novog stila, ali čini puno više: može prenositi video signal pomoću DisplayPort protokola, puniti povezane uređaje i omogućiti prijenos podataka brzinama većim od onih koje normalni USB može podnijeti . (Pogledajte naše objašnjenje, Thunderbolt nasuprot USB-C: Koja je razlika?)

Međutim, priča o najnovijoj vrsti Thunderbolt sučelja – Thunderbolt 4 – počinje promjenom smjera. Intel je otvorio protokol Thunderbolt 3 za USB Control Consortium (USB-IF (Otvara se u novom prozoru)) za besplatnu upotrebu u razvoju sljedeće generacije USB4, pružajući veće brzine i interoperabilnost USB4 uređaja. Doista, sudbine i smjerovi dviju novih specifikacija "4" su isprepleteni. (I da, tim za USB izbacio je razmak u "USB4." To nije greška pri upisu.)

Međutim, ovaj pomak prema otvorenom kodu nije značio da je Intel prestao razvijati svoju tradicionalno vlasničku Thunderbolt specifikaciju. Računala opremljena Thunderboltom 4 obično također imaju USB4 vezu, a ponekad i na istim stvarnim priključcima, tako da će se sigurno dogoditi zabuna.

Sliku također zamagljuje činjenica da Thunderbolt 4 nema jednu značajku koja privlači naslove—kao što je veća najveća brzina od prethodnika. Thunderbolt 4 nije brza igra; radi se više o minimalnim zahtjevima nego o maksimalnim brzinama. Kako bismo vam pomogli da shvatite kako se Thunderbolt 4 razlikuje od Thunderbolta 3, kao i USB4, pripremili smo mali uvod u stanje igre.

Índice
  1. Thunderbolt: Malo povijesti
    1. Najbolja računala koja smo testirali s Thunderboltom 4
  2. Thunderbolt 4 naspram Thunderbolt 3: Koja je razlika?
  3. Thunderbolt 4 naspram USB4: Ključne razlike
  4. Sigurnost protiv Thunderspyja
    1. Preporuka naših urednika
  5. Dolazak Thunderbolt 4: Rolling Thunder

Thunderbolt: Malo povijesti

Prije nego što uđemo u pojedinosti novog protokola Thunderbolt 4, napravimo sigurnosnu kopiju i objasnimo što je Thunderbolt i što radi te kako smo došli ovdje.

Predstavljen od strane Intela i Applea, Thunderbolt se prvi put pojavio na MacBooku Pro 2011. Fizički oblik priključka bio je mini DisplayPort konektor s malom ikonom munje pokraj njega. Kombinirao je tehnologije DisplayPort i PCI Express u jednom kabelu za pokretanje zaslona visoke razlučivosti i prijenos podataka velike brzine s maksimalnom brzinom od 10 Gbps. Koristeći isti fizički priključak, Thunderbolt 2 udvostručio je propusnost na 20 Gbps i dodao podršku za DisplayPort 1.2, dajući sučelju mogućnost prijenosa video signala na 4K zaslon.

Thunderbolt 3 udvostručio je brzine prijenosa podataka — ponovno — na 40 Gbps. Još jedna velika promjena: Thunderbolt 3 više nije koristio mini DisplayPort konektor kao svoje fizičko sučelje, odbacivši ga u korist USB Type-C porta, s tehnologijom povezivanja na taj konektor, na isti način na koji su Thunderbolt 1 i 2 koristili mini DisplayPort. Dodano je i do 100 vata snage putem USB napajanja (USB PD), tako da možete koristiti svoje računalo za punjenje telefona i drugih USB uređaja - ili čak puniti svoje prijenosno računalo putem priključka. Thunderbolt 3 specifikacija također je predstavila Thunderbolt umrežavanje s 10Gbps Ethernetom. Thunderbolt 3 je osigurao dovoljnu propusnost za video da je doveo do širokog raspona aplikacija, od priključnih stanica s jednim kabelom koje također mogu puniti vaše uređaje, do vanjskih GPU-ova za poticanje grafičkih mogućnosti prijenosnih računala.

Najbolja računala koja smo testirali s Thunderboltom 4

Thunderbolt 4 naspram Thunderbolt 3: Koja je razlika?

Thunderbolt 4 ne nudi nikakva poboljšanja u odnosu na Thunderbolt 3. Na površini, ova dva protokola izgledaju vrlo slično. Oba koriste USB Type-C fizički priključak. Oba nude maksimalnu propusnost od 40 Gbps. Oba nude najmanje 15 W i do 100 W snage punjenja. I oba nude podršku za umrežavanje od 10 Gbps.

Ispod površine, međutim, Thunderbolt 4 ima niz značajnih prednosti. Za početak, udvostručuje minimalne zahtjeve za video i podatke za Thunderbolt 3. Thunderbolt 4 podržava slanje video signala na dva 4K zaslona ili na jedan 8K zaslon, pri čemu Thunderbolt 3 mora podržavati samo jedan 4K zaslon. I tamo gdje sustavi Thunderbolt 3 trebaju podržati samo brzinu prijenosa podataka od 16 Gbps putem PCI Expressa, Thunderbolt 4 udvostručuje taj zahtjev na 32 Gbps. Tu dodatnu širinu pojasa sigurno će dobro iskoristiti svatko tko redovito prenosi goleme datoteke videozapisa visoke razlučivosti i druge velike skupove podataka s pogona za pohranu na svoje računalo radi uređivanja.

Dell XPS s Thunderbolt/USB-C

(Zasluge: PCMag)

Thunderbolt 4 također vodi do sposobnijih perifernih uređaja. Vidjet ćete Thunderbolt 4 priključne stanice i monitore s četiri Thunderbolt 4 priključka, udvostručujući najviše dva priključka, što ćete pronaći na Thunderbolt 3 uređajima. Nova tanka i lagana prijenosna računala koja za punjenje zahtijevaju manje od 100 vata imaju USB Type-C punjenje na barem jednom od svojih Thunderbolt 4 priključaka. A kada je prijenosno računalo Thunderbolt 4 spojeno na priključnu stanicu Thunderbolt 4, mora se moći probuditi iz stanja mirovanja pomoću povezane tipkovnice ili miša. Thunderbolt 4 kabeli također podržavaju propusnost od 40 Gbps na duljini do dva metra, u usporedbi s maksimalnim 0,5 metara pasivnog Thunderbolt 3 kabela.

Uz mogućnost povezivanja do šest Thunderbolt uređaja, imate mogućnost povezivanja više uređaja bez potrebe za izravnom vezom s vašim računalom. U kombinaciji s Thunderbolt 4 većim mogućnostima punjenja i buđenja te dužim kabelima, imat ćete veću fleksibilnost u postavljanju svog radnog prostora kako biste svoj ured učinili manje pretrpanim žicama, a uredski život malo lakšim.

Thunderbolt 4 naspram USB4: Ključne razlike

Sada, u praksi, lako je zamijeniti Thunderbolt 4 s USB4. Oba koriste USB Type-C priključak. Oba nude maksimalnu propusnost od 40 Gbps. A Thunderbolt 4 podržava USB4, što znači da možete spojiti USB uređaj na Thunderbolt priključak prijenosnog računala. Thunderbolt 4 također je obrnuto kompatibilan s Thunderbolt 3. Međutim, u oba slučaja, veza će prema zadanim postavkama imati sporije USB4 ili Thunderbolt 3 brzine.

Thunderbolt 4 je u osnovi jamstvo da dobivate najbolju verziju USB4. Iako USB4 nudi istu brzinu od 40 Gbps kao Thunderbolt 4, postoji i sporija verzija USB4 od 20 Gbps. Thunderbolt 4 također jamči da možete pokretati barem par 4K zaslona i prenositi podatke brzinom do 32 Gbps. S USB4 vam je zajamčen samo rad s minimalnim jednim zaslonom i brzina prijenosa podataka od 16 Gbps. USB4 čvorištu također nedostaju Thunderbolt 4 obavezni zahtjevi za punjenje i buđenje, kao i umrežavanje od 10 Gbps.

USB4 ima jednu prednost u odnosu na Thunderbolt 4: logotipe koji su informativniji. Uz USB4, trebali biste vidjeti logotipe "USB 20Gbps" i "USB 40Gbps" pored USB Type-C priključaka kako bi vam rekli s kojom vrstom USB4 imate posla. Nažalost, Intel ne nudi takve pojedinosti sa svojim logotipom Thunderbolt. Thunderbolt logotip je Thunderbolt logotip munja, bez načina da se kaže je li port Thunderbolt verzija 1, 2, 3 ili 4 samo gledanjem sa strane vašeg laptopa ili stolnog I/O panela. (Priključak će vam reći radi li se o Thunderboltu 1 ili 2 naspram Thunderbolta 3 ili 4, ali to je otprilike sve što možete pogoditi iz vida.) Morat ćete konzultirati korisnički priručnik ili specifikaciju kako biste saznali koju verziju Thunderbolta uređaj nudi . (Neki Thunderbolt 4 kabeli mogu sadržavati "4" pored Thunderbolt 4 logotipa, ali takva specifičnost se obično ne nudi na prijenosnim računalima.)

USB4 protiv Thunderbolt 4 žice

(Zasluge: Intel)

Sigurnost protiv Thunderspyja

Konačna prednost koju Thunderbolt 4 nudi u odnosu na Thunderbolt 3 je bolja sigurnost protiv Thunderbolt napada. U takvom potencijalnom napadu, haker može ukrasti vaše podatke kroz ranjivost Thunderbolt porta. Takav napad zahtijeva fizički pristup vašem uređaju, ali traje svih pet minuta i učinkovit je čak i kada je vaše prijenosno računalo zaključano ili u stanju mirovanja, ili je vaš tvrdi disk šifriran.

Preporuka naših urednika

Thunderspy napad može djelovati iskorištavanjem prednosti PCI Express dijela Thunderbolta i njegovog izravnog pristupa memoriji (DMA), koji zaobilazi CPU kako bi se omogućio brz pristup memoriji sustava. Thunderbolt 4 zahtijeva Intelovu tehnologiju virtualizacije za usmjereni I/O (VT-d), koja štiti od DMA napada.

Kako radi: VT-d nudi DMA remapping, koji izolira dio sistemske memorije za povezani uređaj, tako da uređaj ne može čitati ili pisati u druga područja vaše memorije. U osnovi pokriva dio memorije sustava za Thunderbolt uređaj, tako da ne može pristupiti drugim mjestima u memoriji za brisanje, recimo, zaštite lozinkom vašeg uređaja.

Svakako, ova ranjivost je vrlo daleka prijetnja za većinu ljudi. Ovo se uglavnom odnosi na korporativna prijenosna računala koja mogu puno putovati, boraviti na nesigurnim lokacijama i sadržavati iznimno osjetljive financijske ili druge poslovne podatke.

Dolazak Thunderbolt 4: Rolling Thunder

Kako biste osigurali da vaše sljedeće prijenosno računalo ima priključak Thunderbolt 4, potražite ono temeljeno na Intelovim procesorima Core 11. generacije ili novijim. Ali imajte na umu da iako većina prijenosnih računala s procesorima 11. generacije ili novijim ima USB-C priključke, ne nude svi podršku za Thunderbolt 4. Pažljivo pogledajte tablice sa specifikacijama, kao i logotip Thunderbolt, jer bez njega ste vjerojatno zuri u USB4 port tipa vanilla, koji nudi prethodnu generaciju Thunderbolt 3 mogućnosti.

Asus ZenBook s Thunderboltom 4

(Zasluge: PCMag)

Appleov M2 MacBook Pro nudi podršku za Thunderbolt 4, ali većina ostalih trenutnih Macova ima USB4 priključke bez formalne podrške za Thunderbolt 4 (samo Thunderbolt 3).

S periferne strane ograde, Thunderbolt 4 dockovi su sada dostupni od proizvođača kao što su Dell, Kensington i OWC. Thunderbolt 4 vanjski pogoni, GPU-ovi i zasloni još su uvijek rijetki, ali možete se kladiti da će se početi pojavljivati ​​tijekom sljedećih nekoliko godina kako bude izdavano više Thunderbolt 4 računala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up