Što je surround zvuk za AirPods? Kako radi i kako zvuči

Surround zvuk je efekt koji daje dojam zvuka koji vam dolazi iz tri dimenzije. Uobičajeno je u slušalicama za igranje i probija se u druge vrste slušalica, pogotovo sada kada Apple nudi podršku za tu tehnologiju putem svojih najnovijih parova AirPods i Beats. Ali kako to točno zvuči i što vam je potrebno da doživite najbolji učinak? Isprobali smo Appleov surround zvuk na svakom paru slušalica na kojima radi i ovdje smo sakupili sve što trebate znati.

Índice
  1. Što je prostorni zvuk?
  2. Što radi sa surround zvukom?
  3. Kako omogućiti (ili onemogućiti) surround zvuk
    1. Preporuka naših urednika
  4. Kako zvuči surround zvuk?
  5. Je li surround zvuk vrijedan pažnje?

Što je prostorni zvuk?

Surround zvuk je krovni pojam za različite prostorne efekte koje možete doživjeti putem slušalica ili zvučnika. Za slušalice, to je sustav koji prilagođava ravnotežu i frekvencijski odziv za različite zvukove između vaših ušiju kako bi dao osjećaj usmjerenosti, u nekim slučajevima uključuje senzore pokreta i praćenje glave u procesu.

AirPods 3. gen

AirPods treće generacije podržava surround zvuk s praćenjem glave (Foto: Tim Gideon)

Konkretno za Apple uređaje, surround audio se nudi u četiri osnovne varijante:

Spatialized Stereo jednostavno je efekt primijenjen na glazbu koja nije miksana za surround zvuk. Uzima stereo kanale onoga što slušate i primjenjuje različite efekte obrade na to, u pokušaju da izmasira neku usmjerenost iz čisto lijevo-desnog miksa. Može zvučati cool, ali može zvučati i prilično užasno (posebno s glazbom), a definitivno je najmanje impresivna vrsta surround zvuka.

Dolby Atmos je, s druge strane, tehnologija s kojom se sada miješaju glazba i mnogi filmovi (i neke TV emisije). Umjesto jednostavnog miješanja zvuka na 5.1 ili 7.1 kanale (x.1 je subwoofer, koji nije usmjeren), preslikava pojedinačne audio izvore na različite položaje u 3D prostoru oko vas. Namijenjen je pružanju mnogo impresivnijeg prostornog osjećaja u vašem kućnom kinu, slično onome što imate u kinu ili životnom prostoru.

Film je mjesto gdje se najviše koristi Atmos, ali sada umjetnici počinju miješati glazbeni zvuk i na ovaj način. Nova ploča Jamesa Blakea, dostupna na Apple Musicu u Dolby Atmosu, zvuči jako zanimljivo s uključenim efektom (ali dobro zvuči i kad je isključen, što vrijedi za većinu glazbe miksane s Dolby Atmosom). Najnovija verzija Apple Logic Pro uključuje alate za miksanje i za Dolby Atmos i za surround zvuk, tako da čak možete stvoriti svoj vlastiti surround zvuk kod kuće.

Apple Logic Pro

Dolby Atmos mapiranje u Apple Logic Pro

Imajte na umu da je Atmos u biti tehnologija zvučnika, budući da zvučnici kao što su zvučne trake koriste nagnute drajvere i akustične refleksije kako bi osvijetlili visinske kanale i uključili dodatne satelite za pravu stražnju i bočnu sliku. Za usporedbu, slušalice imaju samo jedan izvor zvuka u svakom uhu (u prošlosti smo vidjeli nekoliko slušalica "surround sounda" koje koriste pojedinačne pogonske programe za različite kanale, ali budući da slušalice nemaju mjesta za različite izvore zvuka, dolazite, ne rade dobro ).

Surround slušalica pokušava postići isti osjećaj smjera kroz neku pametnu obradu i ugađanje, ali i dalje dobivate ublaženu verziju efekta na zvučnicima, bez obzira što vas netko pokušava uvjeriti. Možda zvuči sjajno, ali ne igra s istim alatima koje ima soundbar na raspolaganju.

Aspekt surround zvuka koji prati glavu koristi senzore pokreta ugrađene u slušalice za aktivno mijenjanje miksa na temelju toga kako pomičete glavu, kako bi se stvorio dojam da su svi izvori zvuka usidreni na određenim točkama oko vas. Možda je malo nezgodno, ali radi. Već smo vidjeli ovu značajku na slušalicama koje se nose preko uha i slušalicama za igranje kao što su Audeze Mobius, Dolby Dimension i HyperX Cloud Orbit S, ali implementacija za uho je nova. Dodavanjem praćenja glave u Spatialized Stereo ili Dolby Atmos stvara se audio iskustvo poput sobnog, iako u suštini slojeviti efekti (ne brinite, čistunci, možete jednostavno potpuno isključiti surround zvuk).

Surround zvuk uz AirPods

Možete birati između dva načina surround zvuka, fiksnog i praćenog glavom (Foto: Tim Gideon) (Foto: Tim Gideon)

Što radi sa surround zvukom?

Što se tiče Dolby Atmos sadržaja, podržavat će ga gotovo sve slušalice koje možete upariti sa svojim iOS uređajem (da, mnoge slušalice, ne samo one iz Applea ili Beatsa). U aplikaciji Glazba na vašem iPhoneu omogućite Dolby Atmos preuzimanja i prebacite Dolby Atmos na Automatic, i kad god su Dolby Atmos miksevi dostupni, slušat ćete u Dolby Atmosu.

Za Apple Music, slušalice s Appleovim H1 ili W1 čipom automatski reproduciraju Dolby Atmos zvuk prema zadanim postavkama kada je dostupan. Ovo pokriva slušalice Apple i Beats, uključujući sve AirPodove, kao i Beats Flex, Powerbeats, Powerbeats Pro i Studio Buds.

Beats Fit Pro

Beats Fit Pro također podržava surround zvuk s praćenjem glave

Popis postaje mnogo kraći za surround zvuk s dinamičkim praćenjem glave. Sve ove slušalice imaju jednu zajedničku stvar: osim što ugrađuju H1 ili W1 čipove, imaju akcelerometre koji prate vaše pokrete glave.

Evo popisa proizvoda koje možete koristiti sa surround zvukom i dinamičkim praćenjem glave u trenutku pisanja ovog teksta:

Za najnoviju verziju surround zvuka, provjerite je li vaš iPhone ažuriran na iOS 15.1.

Kako omogućiti (ili onemogućiti) surround zvuk

Ako povučete zaslon Kontrolnog centra svog iPhonea, trebali biste vidjeti da se vaši upareni AirPods (ili druge kompatibilne slušalice) pojavljuju tamo gdje je klizač za glasnoću. Pritisnite i držite ovaj klizač i pojavit će se zaslon s tri kontrole: veliki klizač za glasnoću, prekidač za poništavanje buke (za AirPods Pro) i prekidač za surround.

Prostorni zvuk pojavit će se kao Spatialize Stereo Fixed ili Spatialize Stereo Head Tracked (ili Spatialize Stereo Off ako slušate sadržaj koji nije miksan za surround zvuk). Kada omogućite surround zvuk, ikona postaje plava, a ako zvuk koji slušate radi sa surround zvukom, ikona će biti animirana.

Upravljačka ploča za surround zvuk u iOS-u

Kontrolna ploča surround zvuka u iOS-u

Kada je Dolby Atmos zvuk dostupan, umjesto Spatialized Stereo, vaše opcije će glasiti Spatial Audio Fixed, Spatial Audio Head Tracked ili Spatial Audio Off. Ikona Dolby Atmos pojavit će se iznad ovih opcija na zaslonu kada se koristi, a kada je efekt isključen, pisat će Dolby Atmos dostupan.

Preporuka naših urednika

Kako zvuči surround zvuk?

Ako želite jednostavnu demonstraciju surround zvuka, idite na Bluetooth izbornik svog iPhonea i dodirnite ikonu pored vaših uparenih AirPods ili drugih kompatibilnih slušalica. Pojavit će se zaslon s raznim kontrolama i dijelovima informacija o vašim slušalicama. Pomaknite se prema dolje i vidjet ćete ne samo surround prekidač, već i poveznicu na Vidi i čuj kako radi. Kada ga dodirnete, demo počinje sa zvučnom petljom u stereu, koju pokreću zvono i vibrator; od vas se zatim traži da pritisnete Spatial Audio kako biste iskusili petlju s uključenim efektom.

Isprva, zvuk samo zvuči kao da prolazi kroz drugu vrstu reverb i EQ filtera, ali uz malo pomicanja glave, bolje ćete primijetiti učinak. Okrenite glavu udesno i shaker je u lijevom uhu. Okrenite ulijevo i završit će vam natrag u desnom uhu. Kada je shaker točno ispred vas, osjećate se kao da je to objekt u prostoriji, sa stvarnim osjećajem prostora, a ne nešto što se vrti u stereo miksu - to je super efekt.

Primijenjeno na stvarnu glazbu koju želite slušati, nejasno je hoće li vam se svidjeti učinak. I zapamtite, tu je prostorni stereo aspekt ovoga, a tu je i dodatni aspekt praćenja glave, što su dva različita efekta. Općenito, surround zvuk je najbolji na pjesmama miksanim za Dolby Atmos, s omogućenim praćenjem glave. S druge strane, najmanje je impresivan jer je surround stereo efekt pogodio mikseve koji nisu bili zamišljeni da se tako čuju.

AirPods Max

AirPods Max jedine su over-ear slušalice koje podržavaju surround zvuk s praćenjem glave (Foto: Tim Gideon)

Je li surround zvuk vrijedan pažnje?

Konačno, ključni sastojak ovdje je Dolby Atmos: kada vidite da se to pojavljuje na vašem ekranu, znate da čujete pjesmu koja je zapravo trebala raditi sa surround zvukom. Glazba i zvuk miksani u Dolby Atmosu imajući na umu surround zvuk zvučat će impresivnije od zvuka koji nije.

Kad vidite Spatialized Stereo, to je zapravo samo primjena efekta obrade na zvuk koji nije miksan za prostorni zvuk.

I konačno, važno je razmišljati o praćenju glave kao o dodatnom, neovisnom efektu koji se može primijeniti na obje vrste surround zvuka.

U ovoj fazi, surround zvuk je više cool efekt nego promjena igre, ali tko zna što nosi budućnost? Iskustvu slušanja dodaje malo zabave i lako je zamisliti da učinak dobro funkcionira za igre i aplikacije, gdje korisnik vodi priču. Nastavit ćemo testirati surround zvuk i proizvode koji ga podržavaju, pa provjerite kako se razvija.

PCMag logotip Apple AirPods Pro recenzija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up