Što je surround zvuk? 5.1, 7.1, Dolby Atmos i više objašnjeno

Gledanje filmova i TV emisija tiče se zvuka koliko i vizualnih sadržaja. Zvuk dodaje dubinu i usmjerenost iskustvu koje zaslon jednostavno ne može pružiti.

Surround zvuk je pojam za zvuk koji daje dojam da ne dolazi samo ispred vas kroz jedan ili dva kanala, već iz svih krajeva oko vas. To je složena tehnologija, s mnogo različitih formata i konfiguracija za maksimalno uživanje u učinku. Ovdje objašnjavamo sve što trebate znati o surround zvuku za vaše kućno kino.

Índice
  1. Osnove: Stereo zvuk
  2. Konvencionalni surround zvuk: 5.1 i 7.1
  3. Visinski kanali: 5.1.2, 9.2.4 i drugi brojevi
  4. Surround audio: Dolby Atmos i DTS:X
    1. Preporuka naših urednika
  5. Kako kupiti surround zvučni sustav

Osnove: Stereo zvuk

Stereo zvuk nije surround zvuk, ali je osnovni koncept za sustave kućnog kina. Kao i svi sisavci, ljudi imaju dva uha koja se nalaze na suprotnim stranama glave. Omogućuju nam da čujemo izvore zvuka iz različitih smjerova, ali na mnogo složeniji način nego samo s lijeve ili desne strane. Svaki bubnjić hvata širok raspon frekvencija, a oblik uha je dodatno pročišćen jer te frekvencije pogađaju iz različitih smjerova. Naš mozak obrađuje te frekvencije i male odgode između svakog uha koje ih hvata, omogućujući nam da prepoznamo smjer izvora (ispred, iza, sa strane, iznad ili ispod nas). U najjednostavnijem smislu, naše su uši u biti par mikrofona, samo poboljšanih nekim nevjerojatnim filtrima i audio procesorima.

Klipsch petice

Stereo zvuk: Klipsch The Fives

Poput ušiju, stereo zvučni sustavi čine više od jednostavnog predstavljanja zvuka iz dva smjera. Kada se frekvencije lijevog i desnog kanala pomiješaju u prostoru, stvaraju osjećaj usmjerenosti. Stereo sustavi i dalje koriste samo dva izvora (što znači dva zvučnika) i stoga ne mogu proizvesti zvuk koji kao da izvire iz svih smjerova. Ali koncept miješanja audio kanala i dalje se primjenjuje kada instalirate dodatne zvučnike.

Konvencionalni surround zvuk: 5.1 i 7.1

Najstarija i najuvriježenija vrsta surround zvuka temelji se na kanalima. Surround sustavi općenito spadaju u 5.1- ili 7.1-kanalne kategorije. Za ovu vrstu surrounda, film ili serija se miješaju u šest ili osam kanala: lijevi, desni, središnji, surround-lijevi, surround-desni i subwoofer za 5.1 audio, te lijevi, desni, središnji, bočni-lijevi, bočni- desno, stražnje-lijevo, stražnje-desno i subwoofer za 7.1 audio.

Za medije koji podržavaju ovu vrstu surround zvuka, prvi broj označava koliko usmjerenih izvora zvuka kodira i koje skupine pogonskih programa mogu reproducirati pojedinačno. Drugi broj je za subwoofer kanal, koji upravlja najnižim frekvencijama i proizvodi vibracije koje ćete osjetiti jednako kao i čuti. Vrlo niske frekvencije nude minimalne informacije o smjeru zbog toga kako se šire i kako ih čujete—obično pokrivaju cijelu prostoriju (zbog čega vam je potreban samo jedan subwoofer).

5.1- i 7.1-kanalni sustavi obično se oslanjaju na kombinaciju primarnih zvučnika, satelitskih zvučnika i zasebnog subwoofera. Primarni zvučnici—često dio zvučne trake koju možete postaviti ispred zaslona—pokrivaju lijevi, desni i središnji kanal. Ovo su najvažniji kanali za svaki miks jer obrađuju većinu zvuka, uključujući dijalog.

Sonos Arc

5.1-kanalni surround: Sonos Arc (zvučna traka), Sub (subwoofer) i Ones (stražnji sateliti)

Satelitski zvučnici omogućuju više zvuka sa strane i iza vas, za "surround" dio surround zvuka. S 5.1-kanalnim sustavom, postavljate par satelita malo iza i lijevo i desno od slušatelja. 7.1-kanalni sustavi dijele te satelite u dva para kako bi zasebno pokrili lijevu i desnu stranu te lijevu i desnu stražnju stranu.

Prije surround zvuka (objašnjeno u nastavku), većina surround zvuka u filmovima prikazuje miješanih šest ili osam pojedinačnih audio kanala kako bi odgovarao broju zvučnika u tipičnom sustavu. Ti se kanali zatim mogu miksati na manje kanala za stereo zvučnike, 3.1-kanalne zvučne trake i druge zvučne sustave koji nemaju potreban broj skupova pogonskih programa zvučnika. Dva najveća i najstandardnija formata za ovu vrstu surround zvuka su Dolby Digital 5.1 ili 7.1 i DTS 5.1 ili 7.1.

Visinski kanali: 5.1.2, 9.2.4 i drugi brojevi

U ranim godinama, koncept visinskih kanala komplicirao je naziv surround zvuka. Treći broj označava izvore zvuka smještene iznad zvučnika, bilo putem zasebnih satelita ili usmjeravajućih pogona koji odbijaju zvuk od stropa. Ovo krug surround zvuka pretvara u kupolu i stvara još impresivnije iskustvo.

Kada kupujete, ovi su brojevi korisni za označavanje koliko je grupa drajvera u zvučnoj traci ili drugom zvučniku i može li drajver dodati vertikalnu dimenziju miksu. Međutim, kao format, bio je samo odskočna daska do surround zvuka. Pojedinačno miješanje više od osam kanala u formatima Dolby Pro Logic IIz i DTS Neo:X vrlo je rijetko.

Surround audio: Dolby Atmos i DTS:X

Tehnologije prostorne obrade zvuka iz Dolbyja i DTS-a jedno su od najnovijih (i najučinkovitijih) dostignuća u prostoru surround zvuka. Prostorni zvuk pojedinačno preslikava svaki izvor zvuka u komadu medija na lokaciju u sferi od 360 stupnjeva, uključujući visinu. Umjesto miješanja nekoliko kanala za slanje kroz pojedinačne skupove upravljačkih programa, filmski zvuk može postaviti tisuće zvučnih efekata posvuda oko slušatelja. Budući da je svaki objekt koji proizvodi zvuk preslikan na položaj, prostorni zvuk se ponekad naziva zvukom objekta.

Dolby Atmos

Dolby Atmos vizualizator

Očito, ne možete imati tisuće satelita oko svog kauča, zbog čega je surround zvuk dizajniran za rad s bilo kojim rasponom kućnog kina. Bilo da se radi o zvučnoj traci ili višesatelitskom surround sustavu, bilo koji hardver koji podržava format surround zvuka može ispravno miješati sve ove različite izvore zvuka kako bi odgovarao dostupnim drajverima. Više grupa upravljačkih programa znači više mogućnosti mapiranja, tako da biste i dalje trebali težiti većim brojevima kada kupujete sustav. Kako biste dobili najbolji učinak surround audio sadržaja, ciljajte na barem 5.1 sustav.

Preporuka naših urednika

Najveći surround audio format za video sadržaj je Dolby Atmos, a DTS:X uskoro dolazi. Oba su uobičajena u zvučnim trakama i drugim sustavima kućnog kina, a često zvučnici podržavaju oba standarda. Apple TV, Netflix i Disney+ koriste Dolby Atmos za većinu svojih novih sadržaja. DTS:X se pojavljuje na Blu-ray i Ultra HD Blu-ray uređajima (kao i Dolby Atmos), ali za streaming je samo nekoliko filmova na Disney+ dostupno u DTS:X; nose oznaku IMAX Enhanced.

Sony 360 Reality Audio

Sony 360 Reality Audio dramatizacija

Sony također nudi svoj vlastiti surround audio format, 360 Reality Audio. Ipak, prvenstveno je namijenjen slušanju glazbe, pogotovo sa slušalicama. Appleova značajka surround zvuka također je specifična za slušalice i u biti je Appleov termin za podršku za formate surround zvuka uključujući 5.1 i Dolby Atmos. Nijedna verzija nije važna za gledanje filmova ili TV emisija.

Kako kupiti surround zvučni sustav

Većina TV-a nudi samo dvokanalni stereo zvuk iz malih, ugrađenih drajvera koji su obično preblizu jedan drugom da bi stvorili bilo kakav značajniji efekt usmjerenja. Za uživanje u surround zvuku potrebno vam je više drajvera zvučnika i više kanala. Koliko točno još ovisi o vašem prostoru i budžetu.

Ako kupujete vlastiti surround zvučni sustav, naš vodič kroz najbolje zvučne trake pomoći će vam da odaberete onaj pravi za svoj dom. Točnije, potražite onaj s bežičnim subwooferom i zasebnim surround satelitima. Ako imate ograničen budžet, potražite sustav s pokretačkim programima koji se pomiču prema visini. I osim ako ne želite ići samo na stereo, provjerite podržava li sustav koji god odaberete Dolby Atmos za najbolje iskustvo surround zvuka uz najnovije filmove i serije.

Za više pogledajte našu priču o tome kako izgraditi najbolji sustav kućnog kina za manje od 1000 USD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up