Što je Nvidia Max-Q?

Índice
  1. Maksimalna igrivost, minimalna izgradnja
  2. Max-Q u akciji
  3. Snaga nasuprot prenosivosti

Maksimalna igrivost, minimalna izgradnja

Tradicionalno, prijenosna računala za igranje bila su zdepasta, glomazna računala s velikim zaslonima i kratkim trajanjem baterije. Trebali su ostati na stolu. Sustav hlađenja koji je potreban za pravilno pokretanje diskretnih grafičkih kartica obično čini standardno prijenosno računalo za igranje velikim i teškim, ali u posljednjih nekoliko godina učinjeni su značajni pomaci u rješavanju ovog problema. Razer, na primjer, zaslužuje vrh kape zbog svoje elegantne i tanke Blade linije, ali ako želite tanko prijenosno računalo za igranje, morat ćete se žrtvovati – najbolja grafika koju možete dobiti u 14-inčnom Razer Bladeu je Nvidia GTX 1060 kartica, koja je umjerenih performansi kada je u pitanju igranje.

Uključite se Nvidia, istaknuta grafička tvrtka koja stoji iza najpopularnijih kartica za igranje, da pomogne riješiti problem sa svojom Max-Q inicijativom. Izraz Max-Q posuđen je iz aeronautičke industrije, gdje se odnosi na maksimalnu količinu aerodinamičkog naprezanja koje zrakoplov može podnijeti. U svijetu grafičkih kartica to znači najbolju točku između grafičkih performansi i stvaranja topline. Max-Q verzije standardnih high-end grafičkih kartica koriste kombinaciju hardverskih i softverskih modifikacija za ograničavanje performansi, ali mogu stati u puno manji prostor.

Ograničavanjem snage kartica kao što su GTX 1080 i GTX 1070, stvara se manje topline, pa je potrebno manje prostora za hlađenje i rasipanje topline. Zauzvrat, to omogućuje grafičkim karticama više klase da stanu u tanje kućište nego što je tradicionalno moguće, što rezultira tankim, ali snažnim prijenosnim računalima za igranje.

Max-Q u akciji

Naravno, postoje kompromisi koje treba razmotriti: Max-Q podešene grafičke kartice nisu tako moćne kao standardne verzije, gurajući manje sličica u sekundi tijekom igranja. U našem testiranju, Max-Q verzije grafičke kartice rade negdje između kartice ispod u hijerarhiji i standardnih kartica na kojima se temelje. Na primjer, Asus ROG Zephyrus (prvo Max-Q prijenosno računalo koje smo testirali) uključuje Max-Q GTX 1080 koji je objavio 3D i igračke brojke slične standardnoj GTX 1070 kartici. Utvrdili smo da je taj trend dosljedan u drugim usporedbama, s malim varijacijama među prijenosnim računalima.

Asus ROG Zephyrus (GX501VI)

U našem iskustvu s Max-Q prijenosnim računalima, otkrili smo da najbolji rezultati dolaze iz kombinacije ograničenja grafičkih performansi i veleprodajnih hardverskih poboljšanja od temelja. Zephyrus je dizajniran s poboljšanjima na kućištu kao što su perforirana tipkovnica i donji ventilacijski poklopci koji se otvaraju kada se poklopac zaslona podigne. Iako su poklopci malo slabašni, laptop radi hladno i tiho, što je impresivno.

Na drugom kraju spektra je MSI GS63VR 7RG Stealth Pro (1599,99 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru) koji ima Max-Q GTX 1070 ugrađen u postojeću šasiju drugog MSI prijenosnog računala. Da, tanak je, ali bez ikakvih posebnih dizajnerskih promišljanja, pa je osjetno vruć.

Nažalost, trajanje baterije Max-Q prijenosnih računala koje smo testirali tek treba u potpunosti zadovoljiti faktor tanke i lagane forme. Zephyrus je u našem testu izdržao samo 2 sata i 31 minutu. MSI i Origin PC EVO15-S (osnovna konfiguracija od 1.615,00 USD na ORIGIN PC) (otvara se u novom prozoru) prolaze bolje, rade 4:29 i 4:27, ali niti jedno nije osobito dugo.

MSI GS63VR 7RG Stealth Pro

Snaga nasuprot prenosivosti

Je li prijenosno računalo Max-Q pravo za vas svodi se na jednu stvar: jeste li spremni žrtvovati snagu za tankost i prenosivost? Ako vam je više stalo do što većeg broja piksela i ne planirate često pomicati prijenosno računalo, Max-Q vjerojatno nije za vas. Međutim, ako puno putujete ili često igrate igre na više lokacija, Max-Q je najbolja metoda koju smo vidjeli za pakiranje vrhunskih grafičkih kartica u tanka prijenosna računala.

Bilo bi idealno kada bi tanka, 15-inčna prijenosna računala mogla imati GTX 1080 kartice, ali ta tehnologija jednostavno još nije tu. Ako se početni val prijenosnih računala Max-Q pokaže dovoljno popularnim da se ponovi, vjerojatno ćemo vidjeti tanje sustave s manje kompromisa. Nadamo se da će Nvidia nastaviti ugađati formulu Max-Q i da će buduća prijenosna računala za igranje moći isporučiti još više snage s duljim trajanjem baterije.

PCMag logotip 1 Cool Thing: Origin EVO15-S

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up