Što je MPGe? Objašnjenje nove ocjene učinkovitosti goriva za hibridna i električna vozila

Kada kupite bilo koju vrstu električnog automobila, primijetit ćete malu promjenu na oznaci vjetrobranskog stakla: malo "e" našlo se pored prastare oznake goriva "MPG".

To je zato što je 2010. Agencija za zaštitu okoliša (EPA) stvorila novu kategoriju učinkovitosti goriva za hibridne i potpuno električne automobile. Označava milje po galonu ekvivalenta benzina, a automobilske tvrtke imaju saveznu ovlast da ga prikazuju.

Primjeri EPA naljepnica koje pokazuju MPG i MPGe za benzinska, hibridna i potpuno električna vozila

Primjeri EPA oznaka koje pokazuju MPG i MPGe za benzinska, hibridna i potpuno električna vozila. (Zasluge: EPA)

Índice
 1. Što zapravo znači MPGe?
 2. MPGe za hibride naspram plug-in hibrida naspram električnih vozila
 3. Znači li visok MPGe veliki domet?
  1. Preporuka naših urednika
 4. Je li bolje dati prednost dometu ili MPGe?

Što zapravo znači MPGe?

Poput milja po galonu (MPG), što je veći MPGe, to bolje. Procjenjuje potrošnju goriva automobila, odnosno koliko može prijeći s određenom količinom goriva, bilo da se radi o benzinu ili struji. To utječe na vaše iskustvo vožnje u smislu koliko često morate točiti gorivo i koliko trošite.

"Razmišljajte o ovome kao o MPG-u, ali umjesto da predstavlja milje po galonu vrste goriva vozila, to predstavlja broj milja koje vozilo može prijeći koristeći količinu goriva s istim sadržajem energije kao galon benzina," kaže web stranica EPA (Otvara se u novom prozoru) .

Za izračun MPGe, EPA izračunava da jedan galon benzina proizvodi istu količinu energije kao 33,7 kilovatsati električne energije.

"MPG je također mjera učinkovitosti, ali nam je puno lakše razmišljati o tome, jer 'Koliko daleko mogu ići s galonom goriva?' je jednostavan koncept," kaže automobilski novinar Tim Stevens. "Za MPGe, pitanje je, 'Koliko moj auto može prijeći s 33,7 kWh električne energije?' To je puno teže zamisliti. Smatra se da 33,7 kWh sadrži ekvivalent energije galonu benzina, što je način na koji možemo pretvoriti između ta dva."

MPGe za hibride naspram plug-in hibrida naspram električnih vozila

MPGe se odnosi samo na plug-in hibride i električna vozila. Obični hibridi još uvijek rade uglavnom na benzin sa samo malim električnim motorom za periferne funkcije poput klima uređaja. Na primjer, pogledajmo Kia Niro, koja dolazi u hibridnoj, plug-in hibridnoj i potpuno električnoj verziji.

Usporedba goriva Kia Niro

Usporedba uštede goriva Kia Niro (Zasluge: Kia)

 • Niro Hybrid troši 49-53MPG—Primijetite da ne piše MPGe. Međutim, prisutnost struje i dalje povećava MPG u usporedbi s automobilom s punim gasom.

 • Niro plug-in hibrid ima kombiniranu ocjenu od 108 MPGe—Plug-in hibridi, ili PHEV, rade na struju određeni broj milja (33 na Niru) prije prelaska na benzin. "Ako vaš PHEV ima domet od 30 milja, vaše putovanje na posao je samo 15 milja, a punite ga svake noći, mogli biste proći cijeli tjedan, a da ne potrošite ni galona goriva", kaže Stevens. "(U tom slučaju), MPGe za plug-in hibrid se, kao i EV, temelji na tome koliko daleko može prijeći s 33,7 kWh električne energije." Na duljoj vožnji, nakon što se električni kapacitet iscrpi, kombinirani MPGe kombinira uštedu goriva elektromotora i plinskog motora.

 • Potpuno električni Niro je ocijenjen na 113 MPGe— Potpuna električna vozila pokreću se isključivo na struju bez rezervnog plinskog motora, pa je Kia izbacila "kombinirani" iz plug-in hibrida i na električnom vozilu jednostavno piše "MPGe".

Znači li visok MPGe veliki domet?

Visoki MPGe ne znači nužno veći domet sam po sebi. To može biti kontraintuitivno, jer kada vidimo visok MPG na benzinskom automobilu, općenito mislimo da će trebati rjeđe punjenje (ali veličina spremnika također čini razliku).

"Malo je teško razmišljati o MPGe jer je to mjera učinkovitosti automobila, a ne udaljenosti koju može prijeći", kaže Stevens.

Preporuka naših urednika

Za većinu električnih vozila danas je baterija (poput veličine spremnika) mnogo veći ograničavajući faktor od energetske učinkovitosti. EV baterije još nisu poput energetski gust kako bi potrošači htjeli, što znači da su vozila zaglavljena s kraćim dometima. Čak i ako je vozilo energetski učinkovitije, ne može nužno zadržati toliko energije odjednom.

Koristeći gornji primjer Kia Niro, EV ima najveći MPGe, ali najmanji ukupni raspon od tri.

 • Niro EV: 113 MPGe, domet 253 milje

 • Niro plug-in hibrid: 108 MPGe, ukupni domet od 510 milja

 • Niro hibrid: ~50 MPG, domet između 479-588 milja

Je li bolje dati prednost dometu ili MPGe?

Chevy Bolt iz 2023

Chevrolet Bolt poznat je po velikom dometu (259 milja), visokoj učinkovitosti (120 MPGe) i pristupačnoj cijeni (26 000 USD). (Zasluge: Chevrolet)

To ovisi o vašim vozačkim navikama. Većina ljudi ne treba 200-400 milja dometa koji ima većina električnih vozila na dnevnoj bazi. Dakle, ako vam je ušteda novca tijekom vožnje gradom vaš glavni prioritet—možda koristite automobil na benzin ili hibrid za dulja putovanja—idite s najvećom MPGe koju možete pronaći. EPA ocjena uključuje procijenjenu kilometražu goriva za svako vozilo.

Za dulja putovanja, veći domet je bitan kako bi se smanjila zaustavljanja goriva na putu. Kombinacija najboljeg raspona koji možete pronaći, plus najviše MPGe, je pobjednik. To znači da baterija može zadržati više energije odjednom i može ići dalje s tom snagom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up