Što je Cloud Computing?

Što je oblak? Gdje je oblak? Jesmo li trenutno u oblaku? Sve su to pitanja koja ste vjerojatno čuli ili si čak postavili. Izraz "računalstvo u oblaku" je posvuda.

Najjednostavnije rečeno, računalstvo u oblaku znači pohranjivanje i pristup podacima i programima putem interneta umjesto tvrdog diska vašeg računala. (PcMag Encyclopedia to jezgrovito definira kao "hardverske i softverske usluge pružatelja na Internetu.")

Uostalom, "oblak" je samo metafora za Internet. Podsjeća na dane dijagrama toka i prezentacija koje bi internetsku gigantsku infrastrukturu farme poslužitelja predstavljale kao ništa više od napuhanog oblaka (Otvara se u novom prozoru), koji prihvaća veze i dijeli informacije dok lebde. (I ne, to nema nikakve veze s oblacima na nebu.)

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Sample-network-diagram.png

(Slika: Wikimedia Commons)

Ono što računalstvo u oblaku ne predstavlja je vaša lokalna pohrana. To je kada pohranjujete podatke na tvrdi disk ili solid state disk ili pokrećete programe. Sve što trebate fizički vam je blizu, što znači da je pristup vašim podacima brz i jednostavan, za to jedno računalo ili ostala računala na vašoj lokalnoj mreži. Lokalni rad način je na koji računalna industrija djeluje desetljećima; neki bi tvrdili da je još uvijek superiorniji od računalstva u oblaku, iz razloga koje ću uskoro objasniti.

Oblak se također ne odnosi na posjedovanje namjenskog uređaja za mrežnu pohranu (NAS) u vašem domu. Pohranjivanje podataka na kućnu ili uredsku mrežu ne računa se kao korištenje oblaka. (Međutim, neki NAS uređaji omogućit će vam daljinski pristup stvarima preko interneta, a postoji barem jedan pod markom Western Digitala pod nazivom "My Cloud" (Otvara se u novom prozoru) samo da stvari budu zbunjujuće.)

Da bi vas se smatralo "računalstvom u oblaku," morate pristupiti svojim podacima ili svojim programima putem interneta, ili u najmanju ruku imati te podatke sinkronizirane s drugim informacijama putem interneta. U velikom poslu možda znate sve što se može znati o onome što je s druge strane linije; Kao pojedinačni korisnik, možda nikada nećete imati pojma o masivnoj obradi podataka koja se odvija na drugom kraju podatkovnog centra koji koristi više energije u jednom danu nego cijeli vaš grad u jednoj godini. Krajnji rezultat je isti: uz internetsku vezu, računalstvo u oblaku može se raditi bilo gdje i bilo kada.

Índice
  1. Consumer Cloud (vi)
  2. Oblak vama na usluzi
  3. računala Chromebook
    1. Preporuka naših urednika
  4. Loša strana oblaka

Consumer Cloud (vi)

Budimo jasni. Govorim o računalstvu u oblaku jer utječe na pojedinačne korisnike — nas koji sjedimo kod kuće ili u malim i srednjim uredima i redovito koristimo internet.

Sasvim je drugačiji “oblak” kada je posao u pitanju. Neke tvrtke odlučuju implementirati softver kao uslugu (SaaS), gdje se tvrtka pretplaćuje na aplikaciju kojoj pristupa putem interneta. To je u biti najam. (Razmislite o Salesforce.com.) Tu je i Platforma-as-a-Service (PaaS), gdje tvrtka može kreirati vlastite prilagođene aplikacije za korištenje od strane svih u tvrtki. I ne zaboravite moćnu infrastrukturu kao uslugu (IaaS), gdje igrači kao što su Amazon, Microsoft, Google i Rackspace pružaju okosnicu koju druge tvrtke mogu iznajmiti. (Na primjer, Netflix je korisnik usluga u oblaku na Amazon AWS (Otvara se u novom prozoru).)

Računalstvo u oblaku velik je posao. Statista je izradio ovaj grafikon (Otvara se u novom prozoru) u srpnju 2021. pokazujući Amazonovu dominaciju u poslovanju širom svijeta vrijednom 150 milijardi dolara godišnje. Samo godinu dana ranije, kada je koronavirus zatvorio mnoge urede, tržište računalstva u oblaku vrijedilo je 100 milijardi dolara. Očito je da su mnoge tvrtke preselile stvari u oblak kako bi pomogle svojim zaposlenicima koji su sada kod kuće da rade besprijekorno. I uspjelo je.

AMAZON VODI NA TRŽIŠTU U OBLAKU OD 150 MILIJARDI

Oblak vama na usluzi

Kada je riječ o kućnoj upotrebi, granice između lokalnog i računalstva u oblaku ponekad se zamagljuju. To je zato što je oblak dio gotovo svega na našim računalima ovih dana. Možete jednostavno imati lokalni softver (na primjer, Microsoft Office) koji koristi oblik računalstva u oblaku za pohranu (Microsoft OneDrive). Microsoft također nudi paket web aplikacija, Office (aka Office za web), koje su web-bazirane verzije Worda, Excela, PowerPointa i OneNotea kojima se pristupa putem vašeg web preglednika bez ičega instaliranja. To ih čini vrstom računalstva u oblaku (web-based=cloud).

Web ured (2020.)

Neki drugi vrhunski primjeri računalstva u oblaku koje vjerojatno koristite:

  • Google vožnja: Ovo je čista usluga računalstva u oblaku, sa cjelokupnom pohranom hostiranom na mreži, tako da može raditi s aplikacijama za produktivnost u oblaku: Google dokumentima, tablicama i prezentacijama. Google Drive također je dostupan na više od stolnih računala; možete ga koristiti na tabletima kao što je iPad ili na pametnim telefonima, koji također imaju zasebne aplikacije za Dokumente i Tablice. Zapravo, većina Googleovih usluga može se smatrati računalstvom u oblaku: Gmail, Google kalendar, Google karte itd.

  • Apple iCloud: Appleova usluga u oblaku prvenstveno se koristi za mrežnu pohranu, sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju vaše pošte, kontakata, kalendara i više, kao i sinkronizaciju datoteka između vašeg Mac i iOS uređaja. Svi podaci koji su vam potrebni dostupni su na vašim iOS, iPadOS, macOS ili Windows uređajima (korisnici Windowsa moraju instalirati (Otvara se u novom prozoru) iCloud Control Panel). Naravno, Apple neće nadmašiti svoje rivale: nudi verzije svojih iWork aplikacija koje se temelje na oblaku, kao što su program za obradu teksta (Pages), proračunske tablice (Numbers) i prezentacije (Keynote) za korištenje bilo kojem pretplatniku na iCloud. iCloud je također dio načina na koji korisnici iPhonea i AirTaba koriste značajku Find My iPhone kada telefon nestane.

  • Dropbox: Ova je usluga godinama bila jednostavna, pouzdana usluga sinkronizacije i pohrane datoteka. Sada je poboljšan s mnogo značajki za suradnju (što će koštati vas i vašu tvrtku jer je besplatna verzija postala malo rijetka).

  • Zatišje: Da, računalstvom u oblaku smatra se ako imate zajednicu ljudi s odvojenim uređajima kojima je potrebna razmjena trenutnih poruka/komunikacija. Poster za ovo je Slack, ali isto dobivate od Microsoft Teamsa, Workplace by Facebook i drugih. Pročitajte o njima u 17 Slack Alternatives.

Gore spomenuti servis za sinkronizaciju/sigurnosno kopiranje datoteka i drugi kao što su Box, IDrive i SugarSync rade u oblaku jer pohranjuju sinkroniziranu verziju vaših datoteka na mreži, ali također sinkroniziraju te datoteke s lokalnom pohranom. Sinkronizacija je kamen temeljac iskustva računalstva u oblaku, čak i ako datotekama pristupate lokalno. Za više pogledajte naš pregled najboljih usluga za pohranu u oblaku i sinkronizaciju datoteka u 2020.

računala Chromebook

Najbolji moderni primjer uređaja koji je potpuno usmjeren na oblak je Chromebook. Ova prijenosna računala imaju dovoljno lokalne memorije i snage za pokretanje Chrome OS-a, koji u biti pretvara web preglednik Google Chrome u operativni sustav. Uz Chromebook, gotovo sve što radite je online. Aplikacije, mediji i pohrana su online. Zbog toga su obično jeftini i to ih je učinilo nevjerojatno popularnima za obrazovanje. Najnoviji modeli pokretat će čak i Android aplikacije. Postoji i nekoliko ChromeOS uređaja u stilu stolnih računala, koji se ponekad nazivaju Chromebox.

Chromebook

Što se događa ako ste negdje bez internetske veze i trebate pristupiti svojim podacima? Ovo je jedna od najvećih zamjerki OS-u Chrome, iako se njegova izvanmrežna funkcionalnost poboljšala.

Preporuka naših urednika

Chromebook nije prvi proizvod koji je isprobao ovaj pristup. Takozvani "glupi terminali" koji nemaju lokalnu memoriju i spajaju se na lokalni poslužitelj ili glavno računalo postoje desetljećima unatrag. Rani pokušaji proizvoda samo za internet uključivali su stari NIC (novo internetsko računalo), Netpliance iOpener i katastrofalni 3Com Ergo Audrey. Mogli biste tvrditi da su svi debitirali daleko prije svog vremena – brzine dial-up veze iz 1990-ih imale su kotače za vježbanje u usporedbi s današnjim brzim širokopojasnim internetskim vezama.

Zato bi mnogi tvrdili da računalstvo u oblaku uopće funkcionira. Veza s internetom brza je kao i veza s tvrdim diskom. Barem za neke od nas.

Loša strana oblaka

U svom dugometražnom izdanju Što ako?, xkcd karikaturist (i bivši NASA-in robotičar) Randall Monroe pokušao je odgovoriti na pitanje "Kada će - ako ikada - internetska propusnost nadmašiti FedEx?" (Otvara se u novom prozoru) Pitanje je postavljeno jer bez obzira na to koliko dobra širokopojasna veza bila, još uvijek je jeftinije poslati paket od stotina gigabajta podataka preko FedEx-ovog "sneakerneta" aviona i kamiona nego pokušati ga poslati preko Interneta. (Odgovor je, zaključio je Monroe, 2040. godina.)

Neki su stručnjaci ovo shvatili kao implicitnu kritiku računalstva u oblaku. Zato što su brzina i cijena lokalne pohrane bolji od korištenja širokopojasne mrežne veze koju kontrolira telekomunikacijska tvrtka (vaš ISP).

To je problem. ISP-ovi, telekomunikacijske i medijske tvrtke kontroliraju vaš pristup. Stavljajući svu svoju vjeru u oblak znači da također stavljate svu svoju vjeru u kontinuirani, neprekinuti pristup. Možda ćete ga dobiti, ali će vas koštati. Što veću propusnost koristite, to više košta.

Možda vjerujete tim korporacijama. To je u redu, ali postoji mnogo drugih argumenata protiv odlaska u oblak poput cijele svinje. Razmotrite mogućnost pada. Kada postoje problemi u tvrtki poput Amazona, koja pruža infrastrukturu u oblaku velikim tvrtkama poput Netflixa i Pinteresta, može prekinuti sve te usluge. I više: kada se Amazonova usluga pohrane S3 pogrešno konfigurirala 2017., srušila je veliki dio cijelog interneta. Ponovno se dogodilo u odabranim regijama u prosincu 2021. Problemi obično traju samo satima, ali to u tom trenutku nije neka utjeha.

Da budem iskren, nije važno. Računalstvo u oblaku može pomalo nalikovati Divljem zapadu, gdje se pravila izmišljaju u hodu i nadate se najboljem, ali ono je tu da ostane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up