Spremno za printanje? Kako spojiti bežični pisač

Najčešće je povezivanje žičanog pisača jednostavno. Odaberite pravi kabel, zatim uključite jedan kraj u pisač, a drugi kraj u računalo ili mrežu. Povezivanje bežičnog pisača, s druge strane, nije uvijek tako jednostavno. Čak i kad sve ide glatko, to je još uvijek kompliciranije od spajanja kabela.

Prije nekoliko godina, kada je većina ljudi govorila o bežičnim pisačima, mislili su na uređaje kompatibilne s Wi-Fi (802.11), ali sada postoje i Wi-Fi Direct (Otvara se u novom prozoru) i Bluetooth uređaji koje treba razmotriti. Da stvari budu kompliciranije, koraci su različiti za sve tri metode ovisno o točnom modelu pisača koji imate. To naravno onemogućuje pokrivanje svih postojećih varijacija.

Dobra vijest je da je većina ovih postupaka automatizirana u vašem modernom operativnom sustavu za stolna i mobilna računala. Često će vas vaš OS jednostavno provesti kroz proces. Međutim, koraci za bežično povezivanje s pisačem uvelike ovise o tome koju metodu koristite, koju vrstu pisača imate i koju vrstu usmjerivača imate.

Índice
 1. Pregledajte svoje postavke prije nego što počnete
 2. Kako spojiti pisač putem pristupne točke
 3. Kako spojiti pisač putem Wi-Fi Directa
  1. Preporuka naših urednika
 4. Kako spojiti pisač na pametni telefon ili tablet

Pregledajte svoje postavke prije nego što počnete

Osim ako vaša mreža ne koristi statičke IP adrese ili protokol koji nije DHCP, veći dio ovog procesa je automatski. Pisači obično pronalaze i spajaju se (s vjerodajnicama koje ste dali) na vaš usmjerivač, a zatim na vaš računalni uređaj. (Imajte na umu da ako vaša mreža nije DHCP, predlažemo da kontaktirate svog administratora sustava i/ili postavite statičku IP adresu.)

Također biste trebali znati o svim drugim postavkama koje ste možda promijenili u odnosu na najčešće izbore. Na primjer, ako ste isključili DHCP, koji automatski dodjeljuje IP adrese, morate ručno dodijeliti IP adresu pisaču. Slično, ako postavite pristupnu točku da se povezuje samo s uređajima s određenim MAC adresama, morate unijeti MAC adresu pisača na popis prije nego što ga instalirate.

Ključne informacije koje bi vam mogle trebati tijekom postupka postavljanja uključuju SSID mreže (njezin naziv), mrežnu lozinku i sigurnosni protokol koji vaša mreža koristi (WEP, WPA ili WPA2). Ako je ovo mreža koju niste sami postavili, trebali biste moći kontaktirati nekoga tko vam može dati informacije. Također ćemo pretpostaviti da koristite najčešće postavke ili da znate kako prilagoditi promjene koje su napravljene.

Svaki Wi-Fi uređaj, uključujući pisač, može podržati jedan ili više od tri različita Wi-Fi načina: infrastrukturni, ad hoc i Wi-Fi Direct. Infrastrukturni način rada zahtijeva Wi-Fi pristupnu točku, obično ugrađenu u usmjerivač. Ideja je da se svi Wi-Fi uređaji na vašoj mreži povežu putem pristupne točke. Ako imate mrežu s pristupnom točkom, i ona i svaki drugi Wi-Fi uređaj na mreži već bi trebali biti postavljeni za infrastrukturni način rada. Gotovo svaki Wi-Fi pisač podržava ovaj način rada.

Kako spojiti pisač putem pristupne točke

Rijetko je više potrebno instalirati upravljačke programe na računalo. Današnji operativni sustavi prilično su dobri u postavljanju novih pisača na mreži. Pisače dodajete u sustavu Windows 10 pod Postavke > Uređaji > Pisači i skenerii kliknite Dodajte pisač ili skener. U sustavu Windows 11 idite na Postavke > Bluetooth i uređaji > Pisači i skeneri i izabrati Dodaj uređaj.

Windows 11 postavke pisača

(Zasluge: William Harrel/Microsoft)

Windows će tražiti novi pisač na vašoj mreži. Ako je pisač pronađen, dvaput pritisnite uređaj na popisu za nastavak postupka instalacije. Ako je vaš pisač relativno nov, trebao bi dolaziti s nekom vrstom moderne opcije postavljanja, kao što je ugrađeni čarobnjak, ručno postavljanje gdje sve što trebate znati je mrežni SSID i lozinka ili Wi-Fi Easy Connect (otvara se u novi prozor), koji koristi QR kod koji možete skenirati svojim telefonom kako biste prošli kroz postupak postavljanja.

Na drugim pisačima možete pronaći zasebne opcije izbornika koje možete zasebno odabrati i ispuniti. Rjeđe ovih dana, program za instaliranje upravljačkog programa koji preuzmete s web-mjesta za podršku proizvođača pobrinut će se za unos informacija u pisač, ponekad vam govoreći da se povežete USB kabelom kako biste poslali postavke na pisač.

Provjerite vodič za postavljanje vašeg pisača kako biste saznali koji pristup koristiti. Ako ste izgubili izvornu dokumentaciju, trebali biste moći preuzeti kopije sa stranice podrške proizvođača. Bez obzira na pristup, nakon što unesete podatke koje pisač treba, on bi trebao uspostaviti vezu.

dodajte opcije pisača

(Zasluge: William Harrel/Microsoft)

Ako iz nekog razloga Windows ne može pronaći vaš pisač, prvo pokušajte resetirati sve mrežne postavke koje ste možda promijenili da vidite hoće li to riješiti problem. U protivnom ćete ga možda morati ručno instalirati. Da biste to učinili, kliknite Pisač koji želim nije naveden kada se pojavi nakon što Windows prestane tražiti.

Imate nekoliko opcija za odabir, neke su očite, neke ne toliko.

 • Moj printer je malo stariji. Pomozi mi da ga pronađem. Odabirom ove opcije otvara se dijaloški okvir koji traži vaš pisač. Ako se pisač ne pronađe, nudi vam se nekoliko opcija, od kojih su mnoge izvan ovog jednostavnog vodiča i mogu zahtijevati dodatne informacije od vaše kućne mrežne opreme ili, ako ste na poslu, od vaših IT ljudi.

 • Odaberite dijeljeni pisač prema nazivu: Svi uređaji na vašoj mreži imat će naziv koji ste dali vi, IT ili sama mreža. Možete upisati naziv mrežnog pisača da biste ga tražili (obratite pozornost na primjer formata ispod polja Pregledaj) ili možete ostaviti to polje praznim i kliknuti pretraživati da vidite sve deinstalirane pisače.

  dodati IP adresu

 • Dodajte pisač koristeći IP adresu ili naziv hosta: To je slično ručnom dodavanju pisača. Odaberite te opcije i kliknite Sljedeći, zatim u dijaloški okvir koji slijedi unesite naziv glavnog računala ili IP adresu pisača. Klik Sljedeći dovršiti proces.

 • Dodajte vidljivi Bluetooth, bežični ili mrežni uređaj: Odaberite ovu opciju i kliknite Dalje kako bi računalo tražilo nove uređaje. Ako se pojavi uređaj koji tražite, dvaput kliknite unos da biste ga instalirali.

 • Dodajte lokalni ili mrežni pisač s ručnim postavkama: Ovdje opet ručno dodajemo pisač.

Kako spojiti pisač putem Wi-Fi Directa

Neki vam pisači omogućuju izravno povezivanje s drugim Wi-Fi uređajem za bežični ispis. Ovako izravno povezivanje zahtijeva da vaš pisač podržava ad-hoc (peer-to-peer mreža) način rada ili moderniji i lakši za korištenje Wi-Fi Direct. Ovaj način je daleko preferirani izbor za izravne veze. Ne samo da je lakši za korištenje, već na njega možete spojiti dva uređaja, čak i ako samo jedan od njih podržava Wi-Fi Direct.

Windows 11 napredne postavke dijeljenja

(Zasluge: William Harrel/Microsoft)

Kao primjer kako radi, laserski pisač Brother koji smo testirali u PC Labsu omogućio mi je uspostavljanje sigurne veze s prijenosnim računalom sa sustavom Windows jednostavnim uključivanjem Wi-Fi Directa na pisaču. Kliknuo sam na ikonu bežične mreže na traci sustava prijenosnog računala, odabrao pisač s popisa dostupnih mreža i unio lozinku pisača.

bratov zaslon pisača

(Zasluge: brat)

Kada pisač emitira da je Wi-Fi Direct uključen, Windows može pronaći pisač i instalirati upravljačke programe. U većini slučajeva Windows će već znati za vaš pisač i kako ga koristiti ili gdje pronaći potrebne upravljačke programe. Wi-Fi Direct dizajniran je za ovu vrstu jednostavnog povezivanja, tako da bi ovo trebao biti tipičan scenarij postavljanja za bilo koji Wi-Fi Direct pisač.

Preporuka naših urednika

Važno je napomenuti da Wi-Fi Alliance navodi da ako vaš pisač ne podržava Wi-Fi Direct, ali vaše računalo (ili telefon ili tablet) podržava, i dalje možete koristiti Wi-Fi Direct vezu. Obećanje je da će se bilo koja Wi-Fi Direct veza lako postaviti.

Ako morate koristiti ad-hoc način rada, možete postaviti ad-hoc vezu u sustavu Windows 11 tako da odete na Postavke > Mreža i internet > Napredne mrežne postavke > Napredne postavke dijeljenja i omogućavanje Mrežno otkrivanje. Proces je malo kompliciraniji u sustavu Windows 10.

Iako postupak postavljanja ovisi o samom pisaču, obično se možete povezati na isti način na koji biste se povezali s pristupnom točkom, unosom SSID-a i drugih pojedinosti kroz izbornike pisača.

Kako spojiti pisač na pametni telefon ili tablet

Način na koji mobilni uređaji pristupaju pisačima dramatično se promijenio tijekom prošlog desetljeća. Sada većina pisača – ili barem proizvođača pisača – nudi vlastite aplikacije. Nakon što instalirate aplikaciju na svoj iPhone ili Android uređaj, ona će pronaći vaš pisač i omogućiti vam ispis. Aplikacija HP ​​Smart (otvara se u novom prozoru), na primjer, omogućuje vam postavljanje i upravljanje većinom HP pisača, skeniranje datoteka kamerom, ispis dokumenata i fotografija, slanje faksova i više.

hp pametna aplikacija

(Zasluge: HP)

Druga opcija je Appleov AirPrint, koji olakšava ispis s iOS uređaja na kompatibilne pisače (Otvara se u novom prozoru) (sada je podržano na tisuće modela pisača), iako morate ispisivati ​​putem pristupne točke, s oba uređaja povezana putem Wi-Fi Fi mreže. Zatim možete ispisivati ​​iz podržanih aplikacija odabirom Ispis i odabir dostupnog pisača. Iako je Google Cloud Print ugašen 2020., korisnici Androida imaju Mopria Print (Otvara se u novom prozoru).

Međutim, ovih je dana lakše instalirati aplikaciju na svoj uređaj, a ona će nuditi širi skup značajki. Ovisno o pisaču, Canon, Epson i HP aplikacije također uključuju značajke za uređivanje i poboljšavanje fotografija s posebnim efektima, ukrasnim tekstom, okvirima i tako dalje.

Apple airprint postavke

(Zasluge: Apple)

Niti jedno rješenje bežičnog ispisa koje odgovara svima ne pokriva sve scenarije, ali imate širi raspon mogućnosti nego ikad. Bilo da želite ispisivati ​​s prijenosnog računala ili mobilnog uređaja na bežični pisač, vjerojatno postoji nekoliko dostupnih rješenja. Ako vam jedno ne uspije, uvijek možete pokušati s drugim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up