Spremni za krevet? Kako spriječiti da vam plavo svjetlo ometa san

Zaslon vašeg mobilnog uređaja ili računala obično emitira plavo svjetlo, što je u redu za dnevnu upotrebu, ali može ometati vaš san noću. To je zato što plavo svjetlo stimulira vaš mozak i vara ga da misli da je dan, što vas potencijalno drži budnima ako svoj uređaj koristite prije spavanja.

Dok je nekoliko studija otkrilo da plavo svjetlo može poremetiti vaš san, druge studije su otkrile da je utjecaj minimalan, barem u malim dozama. S obzirom na to da su podaci još uvijek neuvjerljivi, vrijedi pokušati ograničiti izlaganje prije spavanja, osobito ako imate problema s uspavljivanjem.

Vaš iPhone, iPad i Windows PC imaju značajku pod nazivom Night Shift za promjenu temperature boje zaslona. Mnogi Android uređaji također nude ugrađeni filtar plave svjetlosti, dok razne uslužne aplikacije trećih strana također obavljaju posao. Evo kako kontrolirati plavo svjetlo na svom uređaju.

Índice
  1. Noćna smjena na iPhoneu ili iPadu
  2. Noćno svjetlo/filtar plavog svjetla na Android uređaju
  3. Android aplikacije s filtrom plave svjetlosti
    1. Preporuka naših urednika
  4. Noćno svjetlo na Windows 10 ili 11 uređajima
  5. Previše posla? Umjesto toga isprobajte plave naočale

Noćna smjena na iPhoneu ili iPadu

Dodirnite postavku Night Shift

(Zasluge: Lance Whitney)

Na iPhoneu ili iPadu idite na Postavke > Zaslon i svjetlina. Dodir Noćna smjena postavka, koja mijenja vaš zaslon da prikazuje boje s toplijom temperaturom boje filtriranjem plave svjetlosti.

Možete postaviti da se noćna smjena uključi i isključi u unaprijed određeno vrijeme uključivanjem Zakazano prekidač i postavljanje vremena početka i završetka kada bi promjena boje trebala stupiti na snagu. Na primjer, možete ga postaviti da se uključi oko sat vremena prije nego što obično odete na spavanje i isključite ga kada se obično probudite.

Postavite noćnu smjenu da se uključi i isključi u unaprijed određeno vrijeme

(Zasluge: Lance Whitney)

Upaliti Ručno omogući do sutra da sada privremeno aktivirate filtar plave svjetlosti do početka sljedećeg dana.

Noćna smjena također se može postaviti posebno za vrijeme od zalaska do izlaska sunca, ali ako ne vidite tu opciju, idite na Postavke > Privatnost > Usluge lokacije > Usluge sustava i uključite opciju Postavi vremensku zonu. Vratite se na zaslon postavki noćne smjene i dodirnite zakazano vrijeme. Sada ćete vidjeti opciju od zalaska do izlaska sunca.

Uključite ga ručno

(Zasluge: Lance Whitney)

Koristite klizač kako biste boje na ekranu učinili toplijim ili hladnijim. Toplije postavke su najbolje ako se želite dobro naspavati, ali ćete htjeti pronaći ravnotežu tako da zaslon bude udoban za gledanje. Igrajte se s ovom postavkom dok ne pronađete pravu temperaturu za sebe.

Uključite noćni način rada iz kontrolnog centra

(Zasluge: Lance Whitney)

Također možete uključiti noćni način rada iz Kontrolnog centra na vašem iPhoneu ili iPadu. Ovisno o uređaju koji posjedujete, otvorite Kontrolni centar povlačenjem prsta od dna zaslona prema gore ili od gornjeg desnog kuta prema dolje. Pritisnite prema dolje Osvjetljenje kontrolu, zatim dodirnite Noćna smjena gumb za uključivanje.

Noćno svjetlo/filtar plavog svjetla na Android uređaju

Uključite filter plave svjetlosti

(Zasluge: Lance Whitney)

Većina Android uređaja trebala bi imati ugrađene filtre plave svjetlosti koji se mogu omogućiti ili onemogućiti na zaslonu postavki. Međutim, dostupnost i mogućnosti ove značajke ovise o vašem uređaju i verziji Androida. Trebali biste moći pronaći filtar u nastavku Postavke > Zaslon. Potražite opciju za noćno svjetlo ili filter plavog svjetla i uključite ga.

U većini slučajeva trebao bi postojati način za raspored značajke i prilagodbu temperature boje prema vašim željama. Zakazivanje uključivanja i isključivanja bit će pod opcijom Raspored, dok će vam opcija Intenzitet ili Opacity omogućiti promjenu temperature boje.

Android aplikacije s filtrom plave svjetlosti

Ako vaš Android uređaj nema ugrađeno Plavo svjetlo ili nema sve značajke koje biste željeli, isprobajte neku od nekoliko aplikacija trećih strana koje filtriraju plavo svjetlo.

Filter plave svjetlosti

(Zasluge: Lance Whitney)

Filter plave svjetlosti (otvara se u novom prozoru): Aplikacija vam omogućuje jednostavno podešavanje temperature boje odabirom između nekoliko unaprijed postavljenih opcija. Aplikacija čak nudi savjete o najboljoj temperaturi kako biste osigurali dobar san. Također možete prilagoditi intenzitet i svjetlinu filtra.

sFilter

(Zasluge: Lance Whitney)

sFilter (Otvara se u novom prozoru): Ova vam aplikacija omogućuje ručno uključivanje filtra plavog svjetla ili raspored uključivanja i isključivanja u određeno doba dana ili noći. Možete promijeniti boju, neprozirnost i svjetlinu filtra. Možete čak izraditi ikonu prečaca ili widget tako da ne morate otvarati aplikaciju da biste omogućili filtar.

Sumrak: Filter plave svjetlosti

(Zasluge: Lance Whitney)

Sumrak (Otvara se u novom prozoru): Aplikacija vas savjetuje o pravoj temperaturi boje dok pomičete klizač. Postavite filtar da uvijek bude uključen, radi od izlaska do zalaska sunca ili ga uključite i isključite u određeno vrijeme.

Preporuka naših urednika

Noćno svjetlo na Windows 10 ili 11 uređajima

Uključite prekidač za noćno svjetlo

(Zasluge: Lance Whitney)

Ako koristite Windows 10 ili Windows 11 uređaj prije spavanja, mogli biste naići na iste probleme pokušavajući se dobro naspavati. Ali Microsoftova značajka Night Light može obojiti zaslon u topliju boju. U sustavu Windows 10 idite na Postavke > Sustav > Zaslon i uključite se Noćno svijetlo prekidač za uključivanje značajke.

Podesite temperaturu

(Zasluge: Lance Whitney)

Kliknite na Postavke noćnog svjetla link za dodatne postavke. Koristite klizač za podešavanje temperature zaslona. Također možete postaviti značajku na raspored od zalaska do izlaska sunca ili je postaviti da se uključuje i isključuje u određeno vrijeme.

Pomaknite klizač

(Zasluge: Lance Whitney)

U sustavu Windows 11 otvorite Postavke > Sustav > Zaslon i odaberite Noćno svijetlo. Kliknite na Uključi sada gumb za aktiviranje funkcije. Tada možete prilagoditi temperaturu boje pomicanjem klizača na ljestvici intenziteta.

Zakažite noćno svjetlo

(Zasluge: Lance Whitney)

Možete postaviti noćno svjetlo da se automatski uključuje u pravo vrijeme. Uključite prekidač za Zakažite noćno svjetlo. Ovdje imate dva izbora: od zalaska do izlaska ili zalaska sunca. Da biste postavili od zalaska do izlaska sunca, već morate omogućiti usluge lokacije (Otvara se u novom prozoru) u sustavu Windows.

Postavite sate

(Zasluge: Lance Whitney)

Ako želite postaviti određene sate za noćno svjetlo, kliknite Postavite sate. Kliknite na vrijeme ispod Upaliti liniju za postavljanje vremena početka. Zatim kliknite na vrijeme ispod Ugasiti linija za postavljanje vremena zaustavljanja. Noćno svjetlo sada će se automatski uključiti kada vam je potrebno i isključiti kada vam nije potrebno.

Previše posla? Umjesto toga isprobajte plave naočale

žena za računalom s rukom podignutom na oči

(Zasluge: fizkes / Shutterstock)

Patite li i od naprezanja očiju dok buljite u računalo? Ako mislite da je previše posla stavljati ove filtere za plavo svjetlo na sve svoje uređaje, naočale za plavo svjetlo također vam mogu pomoći. Provjeravamo kako mogu pomoći i koji bi parovi mogli biti najbolji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up