Spremite svoje stvari: Kako se pripremiti za kvar sustava Windows stvaranjem točke vraćanja

Je li se Windows loše ponašao? Određeni dio softvera mogao bi izazvati pustoš u vašem sustavu. Možda ste instalirali novu aplikaciju ili upravljački program. Možda se Windows ruši ili plavi ekran, a nemate pojma zašto. Ne brini; nije sve izgubljeno ako imate točku vraćanja sustava koja čeka da vrati vaše računalo na funkcionalnost.

Točka vraćanja u biti je snimka sustava Windows u bilo kojem trenutku. Možete redovito stvarati točku vraćanja, a ako se Windows ikada sruši, moći ćete ga vratiti na točku prije nego što se problem pojavio. Najbolji dio korištenja ove metode preko diska za oporavak je to što će utjecati samo na sistemske datoteke i postavke; vaši dokumenti i osobni dosjei ostaju netaknuti.

Windows automatski stvara točku vraćanja u ključnim trenucima, kao što je kada instalirate određene programe i upravljačke programe ili primjenjujete ažuriranja za Windows. Međutim, trebali biste sami ručno kreirati te točke redovito, možda nekoliko puta mjesečno, kako biste osigurali da se vaš sustav može vratiti u nedavno stanje u slučaju kvara. Također biste ga trebali izraditi prije pokušaja bilo kakve velike promjene u sustavu Windows koja bi nenamjerno mogla dovesti do nestabilnog ponašanja ili drugih problema.

Značajka Točka vraćanja dostupna je u sustavima Windows 11, Windows 10, Windows 8.1 i Windows 7. Djeluje jednako u sve četiri verzije, ali se način na koji pristupate značajci malo razlikuje. Evo kako stvoriti i koristiti točku vraćanja u bilo kojoj od ovih verzija sustava Windows.

Índice
  1. Pronađite zaštite sustava
  2. Konfigurirajte zaštitu sustava
  3. Stvorite ručne točke vraćanja
  4. Vratite Windows
    1. Preporuka naših urednika

Pronađite zaštite sustava

Korisnici sustava Windows 10 i Windows 11 trebali bi otići na Postavke > Sustav > O meni i kliknite na Zaštita sustava odnos.

Win 11 zaštita sustava

U sustavu Windows 8.1 desnom tipkom miša kliknite gumb Start i odaberite Nadzorna ploča. U prikazu ikona kliknite na Sustav ikonu, a zatim odaberite Zaštita sustava.

zaštita sustava win 8.1

Ako još uvijek koristite Windows 7 (ne biste trebali), kliknite gumb Start i odaberite Nadzorna ploča. Kliknite na Sustav ikonu, a zatim odaberite Zaštita sustava. Od sada je postupak isti u sve četiri verzije sustava Windows.

win 7 zaštita sustava

Konfigurirajte zaštitu sustava

U skočnom izborniku Svojstva sustava odaberite Zaštita sustava tab. Prozor prikazuje vaš primarni tvrdi disk i sve dodatne diskove ili particije. Ako zaštita sustava još nije omogućena, gumb Stvori je zasivljen. U tom slučaju odaberite disk koji želite zaštititi (obično vaš glavni sistemski pogon ili particija), zatim kliknite na Konfigurirati dugme.

konfigurirati

Kliknite na Uključite zaštitu sustava opcija. U sustavu Windows 7 imat ćete dodatni izbor, pa svakako odaberite opciju vraćanja postavki sustava i prethodnih verzija datoteka. Zatim ćete morati odlučiti koliko prostora na disku želite posvetiti svim točkama vraćanja.

postavke zaštite sustava

Ako vam ponestane prostora, najstarije točke vraćanja počet će se brisati. Ako imate dovoljno slobodnog prostora, možda biste trebali odvojiti više prostora za pohranu za točke vraćanja. U suprotnom, držite se predloženog postotka, obično 1% do 3%, ovisno o ukupnoj veličini diska. Klik u redu.

brisanje točaka vraćanja

Možete ponoviti prethodne korake ako imate drugi pogon ili particiju koju želite zaštititi. Točke vraćanja sada će se automatski stvarati u određenim ključnim trenucima. Ako vam ikada ponestane prostora na disku, vratite se na ovaj konfiguracijski zaslon i kliknite Izbrisati za uklanjanje svih postojećih točaka vraćanja sustava.

Stvorite ručne točke vraćanja

Da biste ručno stvorili točku vraćanja, vratite se na Zaštita sustava pod Svojstva sustava. Kliknite na odgovarajući disk i pritisnite Stvoriti dugme. Unesite naziv za točku vraćanja. Budući da će trenutačni datum i vrijeme biti automatski dodani nazivu, možda ćete htjeti uključiti bilješku o radnji koju ćete poduzeti ili drugi razlog za točku vraćanja.

stvoriti točku vraćanja

Klik Stvoriti, onda će vam Windows reći da je točka vraćanja uspješno stvorena. Možete ponoviti ove korake ako želite stvoriti točku vraćanja za drugi pogon ili particiju. Kada završite, kliknite u redu da biste isključili prozor Zaštita sustava.

potpuna obnova

Vratite Windows

Sada recimo da naiđete na veliki problem u sustavu Windows koji se ne može riješiti ni na koji drugi način. Vraćanje na posljednju točku oporavka može biti najbolja opcija. Vratite se na prozor Zaštita sustava i kliknite na Vraćanje sustava dugme.

Preporuka naših urednika

vraćanje sustava

Windows će objasniti što radi vraćanje sustava. Klik Sljedeći da biste vidjeli dostupne točke vraćanja sustava za disk koji ste odabrali. Odaberite određenu točku vraćanja s popisa, a zatim kliknite Skenirajte zahvaćene programe.

programe za skeniranje

Windows skenira sve aplikacije koje su dodane od posljednje točke vraćanja kako bi ih izbrisao i traži sve uklonjene kako bi ih vratio. Također skenira sve programe i upravljačke programe koji se mogu vratiti, ali možda neće raditi ispravno i možda će ih trebati ponovno instalirati.

zahvaćeni programi

Zabilježite rezultate ako Windows pronađe nešto važno. Nakon što skeniranje završi, zatvorite trenutni prozor za povratak na prethodni prozor za vraćanje sustava.

potpuna obnova

Provjerite je li odabrana točka vraćanja koju želite koristiti i kliknite Sljedeći. Na sljedećem zaslonu Windows traži da potvrdite da je ovo točka vraćanja koju želite primijeniti. Klik Završi to za potvrdu i bit će vam rečeno da se vraćanje sustava ne može prekinuti. Klik Da nastaviti.

Vraćanje sustava Windows

Windows će vratiti vaš sustav na točku vraćanja koju ste odabrali i ponovno se pokrenuti, govoreći vam da se vaše datoteke i postavke vraćaju. Kada se Windows vrati, ponovno se prijavite. Trebali biste primiti poruku koja vas obavještava da je oporavak sustava uspješno završen.

Možda ćete sada morati ponovno instalirati sve aplikacije, upravljačke programe ili drugi softver koji je uklonjen. Također ćete se htjeti poigrati sa sustavom Windows kako biste vidjeli je li problem zbog kojeg ste ga potaknuli da ga vratite uklonjen.

PCMag logotip Microsoft Windows 11 pregled

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up