Spremite svoj napredak: Kako sigurnosno kopirati i vratiti računalne igre

Nikada ne znate kada bi kvar tvrdog diska ili slučajno ponovno formatiranje mogli izbrisati sav vaš teško zarađeni napredak u igri, stoga je bolje biti spreman. Baš kao što sigurnosno kopirate svoje važne datoteke, trebali biste također napraviti sigurnosnu kopiju svojih računalnih igara u slučaju katastrofe.

Programeri igara kao što su Steam, Epic Games Store, EA, GOG Galaxy i Ubisoft Connect nude načine za sigurnosno kopiranje vaših spremljenih datoteka ili cijele igre. Evo kako omogućiti spremanje u oblak, kao i kako sigurnosno kopirati i vratiti svoje igre.

Índice
  1. Kako omogućiti pohranu u oblaku
  2. Kako sigurnosno kopirati datoteke za spremanje igre
  3. Kako sigurnosno kopirati i vratiti cijelu igru

Kako omogućiti pohranu u oblaku

Datoteke igrica se (gotovo) uvijek mogu ponovo preuzeti, ali spremljene igre su nezamjenjive. Bez sigurnosnih kopija, nema načina da obnovite garažu punu GTA V automobila koje ste proveli sate kupujući i igrajući - osim da počnete ispočetka. Srećom, bilo koji veliki klijent za igre obavit će većinu posla umjesto vas.

Prema zadanim postavkama, pokretači igara mogu sigurnosno kopirati vaše postavke, spremanja i druge podatke na svoje usluge u oblaku. Te bi postavke trebale biti omogućene prema zadanim postavkama, ali možete još jednom provjeriti na sljedećim mjestima:

Steam Cloud spašava

  • Steam: Ići Steam > Postavke > Oblak > Omogući sinkronizaciju Steam Cloud za aplikacije koje to podržavajui provjerite je li označeno. Također možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju igru, odabrati Svojstvai osigurati Sinkronizacija u oblaku okvir je označen ispod kartice Ažuriranja.

  • Epic Games Store: Kliknite na svoj profil, a zatim odaberite postavke. U odjeljku Postavke provjerite je li to slučaj Omogući pohranu u oblaku je provjereno.

  • GOG Galaxy: Kliknite na ikonu zupčanika u gornjem lijevom kutu i idite na Postavke > Značajke igreonda provjerite Spremanja u oblak opcija je uključena.

  • Ubisoft Connect: Kliknite na izbornik hamburgera i idite na Postavke > Općenitoonda provjerite Omogućite sinkronizaciju spremanja u oblak za podržane igre.

  • EA porijeklo: Ako još uvijek koristite staru aplikaciju Origin, kliknite Izvor > Postavke aplikacije > Instalacije i spremanja i omogućiti Spašava pod Cloud Storage. Nova EA aplikacija još nema opciju spremanja u oblak.

Kako sigurnosno kopirati datoteke za spremanje igre

podaci o igri

Datoteke za spremanje ne zauzimaju puno prostora, tako da sami možete ručno sigurnosno kopirati te datoteke za spremanje. Samo ćete morati saznati gdje određena igra pohranjuje svoje datoteke za spremanje na vašem računalu i zatim kopirati datoteku na novo mjesto radi sigurnog čuvanja. Možda ćete morati potražiti dotičnu igru ​​kako biste potvrdili gdje su pohranjene datoteke za spremanje.

Igre koje koriste Steamovu pohranu u oblaku, na primjer, mogu pohraniti ove datoteke u C:\Program Files (x86)\Steam\Userdata. Također možete otkriti da neke igre svoje datoteke za spremanje stavljaju u mapu Dokumenti—potražite mapu s naslovom igre, imenom izdavača ili unutar mape Moje igre. Drugi naslovi mogu zakopati podatke o spremanju u vašoj korisničkoj mapi %APPDATA%.

Nakon što saznate gdje su sve vaše datoteke za spremanje, samo kopirajte te mape na pogon za sigurnosno kopiranje radi sigurnog čuvanja. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti alat za sigurnosno kopiranje koji to radi redovito i automatski, bilo da je riječ o povijesti datoteka ugrađenoj u Windows ili Time Machineu za macOS. Možda biste također radije koristili namjensku uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku.

Sve dok te mape za spremanje igre uključite u svoju sigurnosnu kopiju zajedno s drugim osobnim datotekama, uvijek ćete ih imati pri ruci—i možete ih vratiti na izvornu lokaciju na novom pogonu da nastavite tamo gdje ste stali.

Kako sigurnosno kopirati i vratiti cijelu igru

Upravitelj parnog skladišta

Ako imate pristojnu internetsku vezu, sigurnosna kopija vaših spremljenih igara može biti dovoljna – uostalom, ako se kasnije želite vratiti na igru, možete je ponovno preuzeti sa Steama. Ali ako je vaša internetska veza spora, sigurnosno kopiranje svih datoteka vaše igrice na drugi pogon omogućuje vam da je ubuduće mnogo brže ponovno instalirate.

Također je korisno ako imate instaliranu hrpu modova kojima je trebalo dosta vremena da se ispravno postave (moj kolega Dovahkiin zna o čemu govorim). Trebat će vam više prostora na disku za sigurnosne kopije nego za vaše datoteke za spremanje, ali hej - pohrana je postala prilično pristupačna.

Ako želite premjestiti igru ​​na drugi disk, ali zadržati mogućnost igranja, idite na Steam > Postavke > Preuzimanja > Mape biblioteke Steam i kliknite na + dugme. Stvaranjem nove Steam biblioteke na vašem sekundarnom pogonu, možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju igru ​​i otići na Lokalne datoteke karticu i premjestite je u novu knjižnicu na tom pogonu.

Za više informacija i uputa za druge klijente igara, pogledajte naš vodič za premještanje PC igara na drugi tvrdi disk.

windows igrice

Ako želite sigurnosno kopirati datoteke igre, ali vam nisu potrebne za igranje (samo su spremne za ponovnu instalaciju u budućnosti), kopirajte instalacijsku mapu igre na disk za sigurnosnu kopiju. Također možete uključiti mapu u svoju automatsku sigurnosnu kopiju povijesti datoteka. Tada možete slobodno deinstalirati igru ​​ako želite.

Steam igre bit će pohranjene u C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common, dok GOG igre možete pronaći u C:\Program Files (x86)\GOG Galaxy\Games. Drugi pokretači, kao što je Battle.net, stvarat će pojedinačne mape igre pod C:\Program Files (x86).

Ako je igra deinstalirana i želite je ponovno igrati, samo premjestite mapu natrag na mjesto koje nedostaje i kliknite instaliraj u klijentu igre. Umjesto preuzimanja svega s udaljenih poslužitelja, vidjet će datoteke i provjeriti njihov integritet kako biste mogli brzo igrati.

Alternativno, ako imate prostora, možete samo spremiti cijelu mapu C:\Program Files (x86)\Steam s ostatkom vaših osobnih podataka, osiguravajući da se ništa nikada ne izgubi.

Međutim, ako imate instalirane modove, svakako ih sigurnosno kopirajte - alati trećih strana poput Nexus Mod Managera mogu imati vlastite metode sigurnosnog kopiranja (Otvara se u novom prozoru), pa svakako pročitajte o igri i modovima u pitanje. Ne želite početi od nule sljedeći put kada budete nostalgični za Minecraftom.

PCMag logotip Zašto biste trebali igrati na računalu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up