Skratite društvene mreže uz ovaj jedan pametan trik

Moj odnos ljubavi i mržnje s društvenim medijima ide otprilike ovako: volim zaviriti u živote svojih prijatelja i članova obitelji koji žive diljem svijeta jer mi to pomaže da se osjećam povezanije s njima. Ali mrzim gledati videozapise i oglase ljudi i organizacija koje nisam odabrao pratiti, a još više mrzim koliko su dobre aplikacije društvenih medija u tome da me mame da gledam videozapise stranaca.

Počeo sam razmišljati o tome kada sam, trideset minuta nakon što sam pogledao sliku stare prijateljice na Havajima i njezine biljke ananasa, shvatio da sam nekako gledao 50 isječaka sredovječnih žena koje klimaju glavom uz istu uzorkovanu i remiksiranu verziju " Još jedan grize prašinu." Gdje je nestalo zadnjih pola sata mog života i zašto za sve to vrijeme nikad nisam vidio najnoviju fotografiju svoje sestrične?

Jasno je da mi je trebala promjena, ali nisam se htjela u potpunosti odreći Instagrama ili Twittera ili bilo kojeg drugog društvenog medija.

Naletio sam na rješenje koje iznimno dobro funkcionira u obuzdavanju moje upotrebe društvenih medija, a istovremeno mi omogućuje odgovarajuću nadopunu. Iako postoje drugi načini za smanjenje društvenih mreža, ovaj je trik zapravo najjednostavnija metoda.

Índice
 1. Izbrišite aplikaciju, koristite mobilnu stranicu
 2. Mobilna web-lokacija u odnosu na aplikaciju
  1. Gotovo da nema skočnih prozora, nema prostora na Twitteru
  2. Preporuka naših urednika
  3. Nema predloženih kolutova, postova ili sponzoriranog sadržaja
  4. Što je s Facebookom, TikTokom i drugima?
 3. Manja, ali vrijedna ograničenja

Izbrišite aplikaciju, koristite mobilnu stranicu

Počelo je prije nekoliko godina kada sam shvatio da me Twitter privlači više nego što sam to želio. Da smanjim, izbrisao sam aplikaciju Twitter sa svog telefona. Ideja nije bila toliko da napustim Twitter, već da ga prestanem koristiti na svom telefonu.

U roku od nekoliko dana, zatekao sam se kako se prijavljujem na mobilnu web stranicu umjesto da ponovno instaliram aplikaciju, što zvuči kao varanje, ali znate što? Mobilna stranica imala je puno manje ometanja i značajki. Skraćena verzija pružila mi je osjetno bolje iskustvo. U nastavku ću vam pokazati neke usporedne snimke zaslona koje pokazuju koliko je iskustvo drugačije.

Nedavno sam napravio istu stvar s Instagramom. Izbrisao sam aplikaciju i umjesto toga se prijavio na mobilnu web stranicu. Još jednom, verzija preglednika ima mnogo ograničenije iskustvo od aplikacije i mogao sam vidjeti ono što sam došao vidjeti i ništa od onoga što nisam želio.

Mobilna web-lokacija u odnosu na aplikaciju

Mobilna verzija mnogih društvenih mreža, ne samo Twittera i Instagrama, ima ograničene mogućnosti. S jedne strane, to znači da nećete biti izloženi potencijalnim smetnjama, kao što je automatska reprodukcija za video i audio. S druge strane, nećete moći raditi sve što ste navikli raditi u aplikacijama. Na primjer, alati za uređivanje fotografija na mobilnim verzijama web stranica rade manje pouzdano.

Jeste li voljni živjeti bez nekoliko pogodnosti za uklanjanje smetnji?

Evo nekoliko slika koje prikazuju Twitter i Instagram u mobilnoj verziji (krajnja lijeva slika) u odnosu na aplikaciju (desne slike) i bilješke o tome kako se razlikuju.

Twitter kako se vidi na mobilnoj web stranici (lijeva slika) i Twitter aplikaciji (desne tri slike)

Gotovo da nema skočnih prozora, nema prostora na Twitteru

Na web-mjestu za mobilne uređaje, svaki put kada se prijavite, vidjet ćete skočni prozor s pitanjem želite li umjesto toga koristiti aplikaciju. Ne hvala! Ako ostanete prijavljeni, više nećete vidjeti ovaj skočni prozor. U aplikaciji Twitter skočni prozori su puno češći, traže vaše dopuštenje da vam šalju obavijesti, skreću vašu pozornost na nove značajke i tako dalje.

Preporuka naših urednika

Instagram kako se vidi na mobilnoj web stranici (lijeva slika) i aplikaciji Instagram (desne tri slike)

Nema predloženih kolutova, postova ili sponzoriranog sadržaja

U aplikaciji Instagram, Suggested Reels su videozapisi za koje se niste prijavili da biste ih vidjeli. Predloženi postovi prikazuju vam postove osoba koje ne pratite. A sponzorirani sadržaj je samo reklama. U trenutku pisanja ovog teksta nijedan od njih ne postoji u verziji za mobilne web stranice.

Što je s Facebookom, TikTokom i drugima?

Što je s TikTokom, Facebookom i drugim društvenim mrežama? Izbrisao sam svoj Facebook račun prije nekoliko godina, tako da ne mogu govoriti o trenutnom iskustvu—iako zadnji put kada sam koristio Facebook, sjećam se da nisam mogao pristupiti Messengeru s Facebook stranice za mobilne uređaje.

Što se tiče TikTok-a, jedva ga koristim, ali ako ukratko istražim mobilnu verziju stranice, slična je aplikaciji s malim smanjenjem mogućnosti. Ne koristim aktivno druge aplikacije za društveno umrežavanje, ali postoji velika vjerojatnost da su drugi programeri aplikacija uložili svoje resurse u optimizaciju službenih mobilnih aplikacija i manje ulagali u mobilne stranice.

Manja, ali vrijedna ograničenja

Ako se, poput mene, ne želite odreći društvenih medija, ali trebate način da ih ozbiljno smanjite, toplo preporučujem da izbrišete aplikacije i umjesto toga koristite preglednik za pristup svojim računima. I mobilna i desktop verzija preglednika slične su, s mnogim istim smanjenim značajkama, ali bez (ili s malo) oglasa i sponzoriranog sadržaja.

Nećete vidjeti Twitter savjete ili uspomene "na ovaj dan" u Instagram alatima za priče. Uređivanje slika općenito je također neuredno. Ali ako vam sve to pomaže da više odložite telefon i ne provodite previše vremena na društvenim mrežama, to je vjerojatno najbolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Go up