Savjet o privatnosti: osigurajte svoje račune na društvenim mrežama sada

Ako već neko vrijeme čitate SecurityWatch, pretpostavljam da slijedite najbolje prakse za sigurnost na mreži: održavajte svoj antivirusni softver ažurnim, koristite upravitelj lozinki za svoje web prijave i omogućite multifaktorsku autentifikaciju za svoje online računi. Možda čak upotrijebite VPN za privatnije iskustvo pregledavanja. Učinili ste sve što ste mogli kako biste osigurali svoje online iskustvo, ali postoji dobra šansa da ćete i dalje vidjeti reklame za svoju omiljenu stričevu hranu u prahu kada otvorite Instagram. Zašto? Posrednici podataka povezuju informacije koje javno objavite na društvenim mrežama s lokacijom vašeg uređaja ili podacima za kontakt.

Online oglasi jedan su od načina na koji se vaši podaci mogu koristiti protiv vas; drugi načini uključuju prijevarne pozive i poruke ili ciljane phishing e-poruke ili tekstualne poruke. Evo kako to sada zaustaviti.

Društveni mediji omogućuju brokerima podataka da stave pravo lice na sve osobne podatke koje objavite na internetu. Svaki selfie koji podijelite, svaki životni događaj koji proslavite, sve je to zauvijek online. Posrednici podataka koriste te pojedinosti kako bi o vama napravili datoteku koja se može prodati bilo kome za pravu cijenu. Osim ako ne zarađujete za život putem društvenih medija, preporučujem da profili na društvenim mrežama budu privatni.

Programeri također koriste podatke za prijavu na društvene mreže kako bi povezali vaše online identitete. Neka web-mjesta omogućuju vam da se prijavite sa svojim Facebook ili Twitter podacima, tako da je vaša aktivnost povezana s tim identitetom na webu. Bolja i privatnija opcija je stvoriti sekundarnu adresu e-pošte koju koristite samo za registraciju i prijavu na društvene mreže. Na taj je način oglašivačima i posrednicima podataka teže prikvačiti tu aktivnost na vašu primarnu adresu e-pošte ili prijave na društvene mreže.

Surfshark je sastavio lijepu kolekciju infografika (Otvara se u novom prozoru) za sve koji traže sigurnije iskustvo pregledavanja interneta. Među njima je donja slika koja prikazuje ključne značajke koje treba onemogućiti na svojim računima društvenih medija kako bi vaše iskustvo ostalo privatnim. Na primjer, ako želite spriječiti druge ljude da vide kada ste aktivni na Instagramu, slijedite korake u nastavku:

 • Idite na Postavke

 • Dodirnite Privatnost

 • Idite na Status aktivnosti

 • Isključite Prikaži status aktivnosti

 • Infografika o sigurnosti društvenih medija Surfshark

  (Zasluge: Surfshark)

  Sviđa vam se ono što ste pročitali? Svidjet će vam se da vam ga svaki tjedan dostavlja u pristiglu poštu. Prijavite se za SecurityWatch newsletter.

  Índice
  1. Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?
   1. Preporuka naših urednika

  Što se još događa u svijetu sigurnosti ovaj tjedan?

  Patreon otpušta cijeli sigurnosni tim. To bi mogao biti problem za platformu koja upravlja plaćanjima, kontakt podacima i više.

  Je li Monti Ransomware Contijev nasljednik ili dvojnik? Mnogo je pitanja o Monti ransomwareu.

  Preporuka naših urednika

  Policija zaplijenila 30 milijuna dolara ukradenih u sjevernokorejskom hakiranju mreže Ronin. Međutim, to je samo 10% ukupne ukradene kriptovalute.

  NortonLifeLock prekida antivirusno kripto rudarenje zbog spajanja Ethereuma. Tvrtka će onemogućiti značajku 14. rujna, dan prije spajanja Ethereuma.

  Ransomware pogađa drugi najveći školski okrug u Americi. Unatoč prekidu rada, škole u Ujedinjenom školskom okrugu Los Angelesa su otvorene, ali je svim učiteljima i učenicima naređeno da ponovno postave svoje lozinke - osobno.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Go up